Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1225 / 2500
(#) highand válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Elvben az R5 növelésével le kell tudni vinni akár negatívba is. Ha ez nem megy, akkor az hiba.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Azért én nagyon köszönöm az eddigi segítségedet.
(#) highand válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szívesen.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia! Tedd át T1 és T2-őt a jó DC szintű panelból. Ha ennyire érzéketlen a diff. erősítő áramaira, akkor elképzelhető, hogy eltérő B-E feszültségnél nyitnak.
(#) Beringer 600 válasza highand hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Meg mértem a BE feszültséget,a T1-nél 515mv a T2-nél pedig,590mv.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
A T1-T2-őt helyettesíthetem mpsa92-vel?
(#) highand válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Elvben nincsen akadálya, kicsit több lesz a zaj, súgás.
(#) highand válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Cseréld fel T1, T2-öt. A hibának előjelet kell váltania. Ha nem, akkor hátrébb van a hiba.
(#) highand válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Még egy lehetőség:

R2 értéke nagyon eltér. Szín kódolási hiba esetleg.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Na megvan a hiba,észre vettem,hogy a T1-es tranzisztor a bc557-hejett,bc556 volt.Ki cseréltem 557-re,és megszűnt a probléma.Így már a kimeneti DC-szint,0,01v.köszönöm highand kollégának a segítséget.
(#) saraha hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Üdv,smd forrasztás másfél óra meló és még így is hagy maga után némi kívánnivalót.Most már tudom miért nem népszerű DIY körökben.TAS5615
(#) Mocskos hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok,

Megépítettem az oldalon közölt, Mayan féle AB osztályú visszacsatolás nélküli erősítőt. 12 V-ról járatom, nagyon szép a hangja. Megépíteném magasabb tápfesszel (65V), fólia csatoló kondikkal. Szerintetek érdemes sima helyett csatornánként stabilizált tápot építeni hozzá ?
(#) peter1995 hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok. Vanezen erősítő. A DC gond megoldódott én voltam figyelmetlen fordítva raktam be egy diódát.
Felszereltem a hűtőbordát, korlát izzón át (+-44V) adtam rá jelet és hangszórót. Kis hangon pattog a hangszóró ilyenkor kb fél volt DC jut rá. Ha nagyobb jelet adok gyorsabban pattog. Ha a bemenetet rövidre zárom akkor tök süket a hangszóró alig hallani némi üzemi zajt de ahhoz is nagyon hallgatni kell. Blasz koléga ajánlotta, hogy mivel semmi rendellenes nincs, vegyem ki az izzót, nem-e a táp kevés. Kivettem az izzót így +-66V lett a táp. A jelenség továbbra is megmaradt.
próbáltam az 1k trimmeren állítani, jobbra egy ponttól jobban kezdett pattogni, annál tovább nem tekertem. A nulla felé tekerve szintén jobban kezd pattogni. Kb negyed állásban a legjobb a helyzet.
Rendellenes melegedés nincs. A fetek hidegek, a meghajtók langyosak.

Ami még fontos lehet, hogyha a hangszóró membránját finoman megpöckölöm rövidre zárt bemenettel akkor pattan egyet, majd elhallgat.

Mi lehet a gond?
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia! A Zobel-t rátetted már a kimenetre? Így nem tudjuk, van-e gerjedés.
Ha előkeríted a 4 FET-es rajzát és ráirkálod a bipoláris tranzisztorok kollektor, bázis és emitter feszültségeit, abból meg lehet állapítani a munkaponti hibákat.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia. Itt a rajz.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Elsőnek a Zobelt próbáld ki, a pattogás inkább gerjedésre utal.
A T1,2,3,4,5 a mérendő tranzisztorok a munkapontok ellenőrzéséhez.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ohh bakker nincs itt semmi baj. Van a zoobel tagban a 220nF és a 4,7R. Namost a régi panelon amiről másoltam ez az ellenállás egyszer elégett. Találomra, mivel itt is és a túl oldalon is 100R ellenállások voltak azt gondoltuk, hogy itt is az volt. Így 100R-t tettem most is bele. Beringer 600 fórumtárs hívta fel a figyelmem rá, hogy ott 4,7R van. Kicseréltem 4,7R-re és frankó

Holnap még rászerelem bordára a 2SC és 2SA tranyókat biztos ami biztos és jöhet a próbaüzem, rendesen hajtva. Aztán adom át havernak
(#) bereczk.jans válasza Mocskos hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Üdvözöllek! Ha jól emlékszem külön trafós tápfeszültsége van a műveleti erősítő IC-nek és külön tápja a buffernek. Ha jól értem, akkor ez utóbbinak szeretnéd megemelni a tápfeszültségét 65 V-ra. Miért? Ezzel nem nő a kimeneti teljesítmény, mert a két végtranzisztor feszültséget nem erősít.Esetleg az IC tápfeszültségét emelheted meg +-20 V-ra.(Ezt még kibírja az NE5532, vagy még a +-22 V-ot, bár ebben nem vagyok biztos. Nézz utána! Az IC max. feszültségére már érdemes stabilizátort készíteni, ha nagyon tetszik a kapcsolás.) Én a buffert nem stabilizálnám. A 65V esetén igaz a 47 µF elektrolit kondenzátorokat kicserélhetnéd 10 - 22 µF-re. Ezt neked kell eldönteni, hogy megéri -e? Nézz utána a végtranzisztorok C - E megengedett feszültségének, ha a változtatás mellett döntesz! Nagyobb feszültségen a tranzisztorokon megnő a meddő teljesítmény, ami 2 -3 szoros hűtést igényel. Erre feltétlenül ügyelj! A biztosítékokat is nagyobbra kell cserélni.
(#) Mocskos válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Szia,

A cikkben leírt dolgok miatt emelném meg a buffer tápfeszültségét. Arra volnék kíváncsi, hogy hangminőségben ad-e valamit a dologhoz, hogy stabilizált tápot használnék, vagy csak rontana rajta ?
(#) reloop válasza Mocskos hozzászólására (») Feb 3, 2013 / 1
 
Szia! A kérdésedre nem lehet általános válasz megfogalmazni. Egy stabilizátor elkészítése nem eget rengető dolog. Azt javaslom próbáld ki mindkettőt.
A terhelés hatására beszűrődő 100Hz egy része hozzáadódik a kimenő jelhez, mely egy igen kellemes meleg hangzást ad, annak ellenére, hogy technikailag viszont durva hibának számít.
(#) szel.balazs válasza szamóca hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat, most már legalább tudok mit mondani.!!
(#) Beringer 600 hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Sziasztok! Ma került hozzám két ilyen erősítő panel,és kérdezném hogy,tud-e valaki erről a kapcsolásról.Az egyiket már rendbe hoztam,és piszok jól,és szépen szól.

185720.jpg
    
(#) agressiv válasza Mocskos hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
Többet ér, ha a kábelezés megfelelő, esetleg messzebb kerül a trafó a többitől. Utóbbit megcsináltam és a brumm és annak bármilyen permutációja annyira megszünt, hogy mérni alig lehetett.
(#) mythbuster hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni egy problémában, amivel már elég rég óta kűzdöm.

A gondom egy házimozirendszernek használt Univerzum HIFI -vel adódott, az erősítő régi STK IC -vel szerelt, 2 x 50W -s, pár éve hajlamos random megfagyni, tehát nem reagál semmire, ki sem be nem lehet kapcsolni, majd kis idő után újra működik. Természetesen csak a vezérlés fagyadozik, tehát ha be van kapcsolva a hang megy tovább csak a gombnyomásokra nem reagál.

Érdekesség:
#1: A mai nap gondoltam kibontom, és kiporolom, átalakítom a Phono -t AUX -ra, valamint a 7 szegmenses kijelzők háttérvilágítását lecserélem LEDs -re. A háttérvilágítása régi 12V -s izzóval volt megoldva, így beraknam egy diódahídat és arra egy 3,3V -s feszültségstabilizátort, végén a két LED -el. Tehát megszabadultam a váltóáramtól, viszont a LED vibrál mintha 50Hz -n rezegnének a lábai...

#2: Mikor összeraktam és bekapcsoltam az előerősítőnek használt VHS is megadta magát. Bekapcsolás után 5s elteltével kikapcsol. Hiába indítom újra egyszerűen elszabadult a pokol...

Az áramingadozást kizárnám, mert a teljes szoba tartalma szünetmentesen van, ha tippelnem kéne akkor elektromágneses sugárzásra gyanakszom, hogy valahol valami sugároz mint az orosz rádió, közben a szobában elszabadul a pokol. Ami napi 24 -ben megy az egy szerver a sarokban, de úgy az erősítő mint a VHS fémdobozban van, tehát le vannak árnyékolva rendesen.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) Orbán József válasza mythbuster hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Beraktál egy d.hidat és egy stab IC-t...?
Azt a tápot szűrni kell - elkó - a ledeknek soros korlátozó ellenállás kell.
Egyébként olyat terhel a szerencsétlen LED, hogy attól is biluxolhat és el is szállhat.
Ott az áramra kell figyelni, nincs olyan, hogy adok neki x feszkót és ossza be.
Kiég a bele is.
(#) mythbuster válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Igazából az egyik kijezőt csináltam csak meg, a másik már fél éve ezen az elven működik. Persze tudom, hogy parasztság a LED -eket feszültséggenerátorról hajtani, de nem volt idegrenszerem ellenállásokkal xarakszani, hogy most ez így jó lesz vagy sem, akkor másik ellenállás... De ha kiég akkor teszek elé ellenállásokat.

A kérdés inkább az hogy miért vibrál ha egyenáramon van? Lehet valahol instabil feszültség áll elő és ezért fagy ki sokszor a vezérlés is? Igazából azon sem csodálkoznék ha a vezérlés váltóáramról menne, miután a kiszedett 12V -s Ledeken váltakozó áram volt.

A nagy gondom a vezérlés random fagyása, és nem tudom hol érdemes elindulni...
(#) Szabi1 hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok! egy Electronica AS 2010-es erősítő van nálam javítani, ami sztereó és 2x2n3055 végtranyóval van ellátva, az már kiterült a transzformátor nem jó. Nem tud valaki kapcsolást hozzá?(újra kellett kondizni, és nemtalálom a gyári nyákokat ) Esetleg egy másik kapcsolást ugyan ilyen végtranyókkal ami kb 15-30w ?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) mythbuster hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Kérdés 2: Miért van az, hogy a kiherélt Phono bemenet amit AUX -ra alakítottam sokkal erősebb mint maga az AUX?

A ME -t és a járulékos mirigyeit kinyírtam, valamint a Phono bemenetét egyenesen ráhúztam a shift regiszterre(ahova az ME kimenete volt kötve egy kondin keresztül).
(#) soos csaba válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Szia, ez a rajz ugyan az mint az AS 2010-esé.

AS2020.jpg
    
(#) voodoo hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Üdv!

Egy 800W-os végpanelnek mennyi + és a - tápágankénti áramfelvétele körülbelül? Egyenlőre a biztosíték helyén egy 100W-os izzó van, ami full fényerővel világít ilyenkor.
Következő: »»   1225 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem