Fórum témák
» Több friss téma |
Van valami különbség, hogy az egyik teljes hangszóró átmérőjéből szól bele abba a kis kamrába vagy egy 35x35 négyzetből? Vagy ezzel csak a tölcsér nyitási keresztmetszetét befolyásolták?
Próbálj meg képzeletben végigmenni a hang útján, és figyeld meg, hogy hol mennyi a keresztmetszet. A legjobban úgy jársz, ha az egészet átrajzolod egy hosszú egyenes tölcsérré, a hajtogatottból.
Lehet az is, hogy ott a 35x35-ös négyzet után összébb megy, akkor a négyzet egyetlen feadatat, hogy a torokkamra térfogatát csökkentse. Ha utána nem megy összébb, akkor az a tölcsér kiindulási keresztmetszete. Miután kb három rajzot linkeltél be, én eldöntetni nem fogom, azt neked kell.
Egyszerű b-reflex + waveguide.
![]() Ezek a modellezések a lényeges paraméterek legalább 80%-át nem veszik figyelembe. Az eredmény is ennek megfelelő.
Először is: Itt ajánlom az első postot, a lap tetején.
Utána nézzük is meg azt a mérést, amin szerinted jól látszik. Itt én csak egy on-axis mérést látok, ami csalóka. Érdemes lenne még egy 30 meg egy 60 fokos szögben készült mérés. A hullámosságból, és a Dynacord azon ajánlásából, hogy 125Hz-nél crossoljad sejthető, hgoy ez a doboz 200 hz felett használhatatlan, mert olyan kioltások vannak. Sajnos pontos doboz méreteket erről a ládáról még nem találtam, de ha valaki ad, akkor emg tudom mutatni, hogy a modellezés igenis pontos. Szerinted például milyen lényeges paramétereket nem veszünk figyelembe, ha ezt egy tapped hornként modellezzük?
F18: külső méretei: magasság: 70cm, szélesség: 60cm, mélység: 118cm. Hátulja besüllyesztve 2cm-re. A hangszóró tartó lap a hátlaptól 36cm-re van. Körübelül a kamra amibe a hangszóró van 135 liternek kell kijönnie. Reflexcső: átmérő: 15,36cm hossz: 9,1 cm. Az eredeti hangszórója: Bővebben: Link
A 70cm-t elírtam. 72cm! Amúgy az F17-et leszimuláltam eléggé puklis lett, két jó nagy pukli. Viszont az a fura, hogy 15" szóróval is pici eltérések vannak, és dB-be is hozza azt, amit a 18"-al. Ez elképzelhető? Több 15" kipróbáltam (Eminence) és pici eltérések voltak, mint a gyári 18"-al, amivel szerelik.
A két pukli frekvenciáját a dobozok méretei határozzák meg elsősorban (kisebb mértékben beleszól a hangszóró felfüggeszésének rugóállandója).
Azt hogy mennyire lesz egyenletes, vagy hullámos, inkább azért felel maga a hangszóró. Fontos dolog, jegyezd meg: a mélyátvitelt (200 Hz alatt) elsősorban a doboz méretei határozzák meg! Ezért van kicsi eltérés.
Csak az a fura, hogy 18'' hangszóró és 15'' között is csak hajszálnyi eltérések voltak. Gyárilag ennyire puklis lenne az átvitele?
Üdv!
Valaki tudna segíteni, hogy a Hornresp nevű programot honnan tudom letölteni? Egy linket találtam, de az már nem működik! Vagy esetleg valaki akinek megvan el tudná küldeni mailban? Köszi előre is!
Ó, köszönöm. Közben már én is rátaláltam erre. Csak bele mélyültem és elfelejtettem írni, hogy már nem kell. Azért köszi még egyszer!
![]()
Üdv!
Olvasgattam ezt a fórumot és örömmel láttam végre egy hasznos leírást a hornresp-ről . Mivel éppen csapolt tölcsér (avagy tapped horn) építésén gondolkodom , szeretnék egy kis segítséget kérni tőled lorylaci , mivel ahogy látom eléggé otthon vagy a láda tervezés témájában ! Van 4 darab B&C 18PS46-os hangszóróm , ezeknek szeretnék majd ládákat építeni (neten adatlapja könnyen megtalálható) . Basszrefiben is nagyot és jól szólnak egy jó végfokkal , de kíváncsi lennék , hogy mennyi javulást lehetne elérni jól/hozzájuk méretezett csapolt tölcsérekkel , illetve megérné-e ez miatt a nagyobb méret , több anyag , nehezebb szállítás . Kül- , illetve beltéren is lenne használva , illetve fontos , hogy igen jól hozza a szub hangokat is , ezért gondolkodom csapolt tölcsérben . Eddig ezzel és hasonló ládákkal szemezgettem : TH-18 , de nem tudom mennyire tudnám lemodellezni hornresp-el , ezért kérnék szépen tőled egy kis segítséget , ha tudnál rám szánni egy kis szabadidőt ! Mi a véleményed a dologról ?
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül hogy a Hornresp programban az Le paramétert milyen formában kell beírni? Pl ha az adatlap 0.035mH -t ír, akkor pontosan ezt a számot pötyögjem be? Csak mert így ránézésre kevésnek tűnik. De nem tudom..
Bármelyik mezőre ha rámész, alul írja a magyarázatot. Így az Le-nél is írja, hogy millihenryben kérni, vagyis 0,035mH-t kell beírnod.
Azonban ez az érték nem tűnik nekem valósnak, hacsak itt nem egy magassugárzóról, vagy esetleg egy jobb középsugárzóról van szó, amiknek szimulálása a Hornresp nem mindig ad kielégítő eredményt
Köszi! Ezt az Le: 0,035mH értéket a Fostex FE126En középmagas sugárzó paraméterei közül írtam ki.
A Hornresp használatával kapcsolatban lenne még kérdésem. Elég sokat állítgattam, játszadoztam a programmal, és néhány dolog nem állt össze. A klasszikus szerkezet, amit a program felkínál, ugyebár a hangszóró mágnes felöli hátkamra, a membrán előtt lévő jóval kisebb torokkamra, majd ennek folytatásaként maga a tölcsér? A kérdésem az lenne, ettől a klasszikus szerkezettől eltérően, a csatolt fotón látható módon hogyan kezeljem a programmal a szerkezetet? Tehát a hangszóró membránja a tér felé néz, mögötte van egy hátkamra jellegű tér rész, és ebből kezdődik egy relatív kisebb felületen a tölcsér, majd nő exponenciálisan. Hogyan állítsam be a programot, hogy ezt a szerkezetet idézzem elő? És még egy kérdés, hogy az a Tölcsér méret paraméterek beírásainak (Si, S2, szakaszhosszúság, F12, majd az újabb szakaszok) van-e valami logikai sorrendje, fifikája? A problémám az, hogy nem engedi kikalkulálni a hiányzó adatokat..
Sehogy. A program csak egyenes tölcsérek modellezésében tud segíteni. Ez inkább TL-ként funkcionál (meg a többi összehajtott is.)
Az FE126 induktivitása biztosan el lett írva, kb. 3-400uH, a 350-be még beleférhet, igaz a modellezésnél nincs semmi jelenetősége. Idézet: „A kérdésem az lenne, ettől a klasszikus szerkezettől eltérően, a csatolt fotón látható módon hogyan kezeljem a programmal a szerkezetet?” Minta scoop-ot vagy tapped hornot csinálnál. Az utolsó szakasz hosszát pedig kicsinek veszed. A hajtogatott hosszú részt vedd egy hosszú exponenciális szakasznak (ha expoenciális, mérd meg az egyes lépcsőkat, és nézd meg, hogy mit követ). Elnézve ezt a tölcsét ez a hangszóró nem lesz jó választás. Nincs xmax-ja, így a mélytölcsért feljetsd el, nem lesz értelme. (egy nagyobb hangszóróval csinált bass-reflex kisebb méretben fog hasonlóan jó hatásfokot nyújtani, és hangzsórótól függően jobb impulzusválasszal satöbbi...) Egy ilyen láda szinte mindig elég szűk jó sávval (jó értsd huplimentes) rendelkezik, így nem fogod tudni azt kihasználni, hogy a hangszóró EBP-je igen jó. Ezt a hangszórót én inkább középtölcsének használnám 120-500 Hz-re símán elérhetnél vele jó >106dB/W-ot. Sőt az alacsony induktivitása miatt a hatásfok rovására tervezheted akár 1kHz-ig. Sok lehetőség van. Kitűnő választás CBT-be is. Idézet: „a hangszóró EBP-je igen jó” Az csak az adatlapon olyan jó. ![]() A modellezésnek ebben a formában semmi köze nem lesz a ahhoz, amit tényleg hallasz/mérsz. Az induktivitása átlagos, 3-400uH, vagyis 0,3-0,4mH. Inkább azt kellene eldönteni, hogy itt most miféle alkalmazásról van szó. selod, te hangosítani akarsz most ezzel a hangszóróval (amire nem alkalmas)? Vagy egyutas hangsugárzót szeretnél készíteni? A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Ha a tapasztalatod szerint a hangszóró adatlapjában található adatok nem stimmel, akkor selod kollégának egy mérést javasolnék. Az induktvitiást egy alacsony frekvenciás induktivitásmérővel is ki tudja mérni.
Persze a korrekt egy impedanciagörbe felvétele lenne. Hangosításra szerintem középtölcsér formájában alkalmas lenne a kis terhelhetősége ellenére is, hiszen nagyon nagy hatásfokot lehetne vele elérni. (bár nekem van hasonló EBP-jű hangszóróm, ami háromszor ekkora terhelhetőségű)
Sziasztok, köszi a válaszokat! Én csak próbálkozok
![]() ![]() De visszakanyarodva a kérdésemre. Értem lorylaci hogy a scoop vagy tapped horn-ok irányából javaslod megközelíteni a kérdéses szerkezetet. És én is úgy gondoltam, hogy a kiszámolt 1db tölcsért fogom elkezdeni kanyarítgatni a tengelye mentén, míg ki nem adja a kívánt, és helyzetű dobozméretet. A szájnyílást ugyanakkor egy másik, rövidebb hosszúságú, így nagy meredekségű tölcsérszakasszal zárnám, ahogy te is említetted. Csak még mindig nem világos előttem a hangszóró mögötti terület. Nem rakhatom magát a hangszórót az S1-be, mert akkor az már elég nagy induló felületnek számítana. Kellene oda valami induló térfogat, amibe kényelmesen belefér a hangszóró térfogata. De ez elvileg nem a hátkamra, mert annak más a funkciója. És szerintem nem is a torokkamra, mert kipróbálgattam ezt is, és a program nem enged akkora térfogatot létrehozni. Vagy hasraütésszerűen rakjak oda valami induló térfogatot? Az nem hiszem h jól jönne ki ![]() ![]()
Az induktivitást elírták. Az nem tapasztalat, ott az impedanciamenet, abból látszik.
A tapasztalat az, hogy az érzékenység kevesebb, és az EBP is, átlagban erre lehet számítani: fs=90Hz, jóságok: 4,0 0,4 0,37, EBP=220, Mms=4-4,5g, 90-91dB@1W. Eltérés a gyártásban mindig van. A másik probléma, hogy ez a fajta modellezés összehajtogatva nem működik (pontosabban fogalmazva, nem úgy, mint ahogy kiszámolná a program).
A képen látható doboz működés közben több különálló, önállóan rezonáló részre szakad, a hullámfront több ponton visszaverődik, részben továbbhalad, ez felelős a mélytartomány hangnyomásának csökkenéséért. Illetve kialakul egy negyedhullámú rezonancia a hangszórómembrán külső felülete és a szájnyílás között is.
Alaptétel, hogy minél kevesebb az összehajtás, annál kevesebb a hibalehetőség is.
Értem. Köszi hogy felhívtad rá a figyelmet. Akkor tulajdonképpen azt mondod, felejtsem el a hajtogatott csigatervezést ezzel a programmal? Tudsz esetleg más programot hajtogatásra? Ha tartanám a klasszikus csigavonalat, akkor működne az egyenesből való számítás?
Végülis van rá program, végeselem módszerrel számítható is, talán a LEAP utolsó verziói. De az összehajtásoknál ezek a gondok mindig jelentkeznek. Hangosításban nem lényeges, viszont zenehallgatásnál már igen.
A legegyszerűbb doboz, amivel ezeknek a hangszóróknak a mélytartománya kiegészíthető a legkevesebb hibalehetőség mellett, az egy többkamrás reflex. De ha úgyis vágod majd mélyben, és valami nagyobb hangszóró szól az alacsonyabb frekvenciákon, egy egyszerű b-reflex dobozzal is meg tudod oldani valószínűleg. A következő lépés a bonyolultság felé az egy többszörös Sd-re (T-S paraméterektől függ) méretezett egyenes TL, vagy MLTL lehetne, ezzel talán megoldható hogy önmagában egy kisebb helyiségben megállja a helyét. Hja kihagytam, a "csigavonal". ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Egyébként azt mondod hogy pl a Fostexnek az FE, és Sigma hajtogatott doboztervei nem a legjobbak? Nem túl szerencsések? És pl egy egyszerűbb TL, vagy több kamrás reflex doboztervel mélyebb frekvencia megoldható?
..És mennyire működne, ha a Tapped horn szerkezetét választanám kb a csatolt képen látható módon, annyi átalakítással, hogy a kék hangszóró nem létezne, és a piros kifelé nézne (Ez lenne a Fostex FE126En? Mindössze két hajtást raknék a rendszerbe a praktikusság kedvéért, azt is húzott öv mentén, ívesen kiképezve.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Igen, azok a tervek is kidolgozatlanok. De ez is ízlés és igények kérdése, attól, hogy műszakilag nem annyira jó, még vannak sokan, akiknek tetszik, és szeretik, pont az egyedi hangzásvilága miatt.
Ezt akartam még Bővebben: Link idelinkelni. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |