Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   46 / 88
(#) Medve válasza martin96 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Ha ennyi...akkor vásárolj.
(#) varttina válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Az áramköri lap még valahogyan el is fért volna a dobozban, a kábelbekötések viszont gondot jelentettek volna. Lehet, hogy bele tudtam volna valahogy préselni, viszont nem a miniatürizálás volt az elsődleges célom, hanem hogy működjön. A vége az lett, hogy az egészet beépítettem egy "100W-os" kapcsolóüzemű tápegység dobozába, ami megközelítőleg háromszorosa a szükséges méretnek.

dobozka.jpg
    
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Okt 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Nagyfeszültségű tápegységet építek (1000V). A doboz úgy fog kinézni, hogy az összes mechanikai alkatrészt egy rétegelt lemezre fogom szerelni, majd ha minden elkészült lemezből hajtok neki egy palástot és ráhúzom. Lesz a dobozban öt darab mikrosütő kondenzátor is a szélesebbik oldalukkal egymás mellett, sarukkal fölfelé. Szerintetek hogyan lehetne ezeket normális módon rögzíteni a rétegelt lemezhez?
(#) _vl_ válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 6, 2013 / 1
 
A kondikat elfektetve kábelkötegelővel fel lehet fogatni bármilyen lemezre, két lukon keresztül. Viszont mindenképpen külön szerelőlemezt használnék, véletlenül sem a doboz oldalfalát.
(#) Lacko12 hozzászólása Okt 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Sajnos nem tudom elkerülni hogy festés után ne kerüljön a felületre 1-2 porszem vagy 1-1 kis apró buborék.
Esetleg van valami tippetek hogy ezt hogy lehet eltüntetni hogy ne kelljen újrafújni a lakkot?
Köszi szépen előre is a segítséget mindenkinek!
(#) vicsys válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 6, 2013 /
 
Ha elég vastag a réteg akkor nagyon finoman felcsiszolhatod a felületet 800...1000-es vizes csiszolópapírral és utána polírozhatsz.
(#) Lacko12 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 6, 2013 /
 
Szia!
Csiszolás után az adott érintett pont nem fog túlzottan kimattulni ahhoz hogy a polír ne adja vissza a fényét?
(#) Stewe válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
A rétegelt lemezt én eleve elkerülném... a fa sosem teljesen száraz, és 400V felett már apróságok is durva meglepetést okozhatnak! A kúszóáram hatására pedig szenesedik, vezetővé válik... önmagát súlyosbító probléma.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) 20sz Jófiú válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
A kötegelőre a kábelek rögzítésén kívül semmit nem bíznék. Erre találták ki és nagyjából csak erre is jó. A megoldásra végül is a te hozzászólásod vezetett. Elkezdtem logikusan gondolkozni.
A kábeleket kábelkötegelővel rögzítik. A csöveket pedig csőbilicsel. Mivel a mikró kondi egy széttaposott cső ezért nagyszerűen lehet rögzíteni csőbilinccsel. Egy kicsit hosszabb csavarokkal.
Köszönöm a hozzászólást! Megér egy pozitív értékelést!
(#) 20sz Jófiú válasza Stewe hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
A rétegelt lemezt egy kimustrált, békebeli fekete-fehér TV doboza fogja szolgáltatni. Nagyon jó anyaga van. A másik alternatíva pedig egy vastag alumínium lemez lett volna de ezt az ára miatt elvetettem. (Sajnos).
Egyébként köszönöm az észrevételt és a fáradságot, hogy írtál!
(#) _vl_ válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Láttam már fekvő, nagyobb méretű kondikat fémszalagból kialakított bilinccsel rögzítve. Hogy hol lehet olyat kapni, az viszont rejtély.
(#) kegyetlen19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 / 1
 
Nálunk a villamossági üzletben lehet kapni bakelitlemezt. Akár méretre is vágják /egy csíkot/. Talán ezt próbáld még meg, mert a rétegelt lemezzel szerintem is csak a bajod fog meggyűlni.
(#) 20sz Jófiú válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Nekem egy viszonylag nagyobb darabra van szükségem. Kb. 60X20cm. Ezt a TV doboza ki is adja. A bakelittel már dolgoztam és megmunkálás közben nagyon büdös.
(#) _vl_ válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Szerintem megmunkálás után is az, de valamit valamiért.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) kegyetlen19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Ezeket még házilag is elkészíthető, ha van egy kis vékony lemez otthon.
Bővebben: Link 1 Bővebben: Link 2
(#) 20sz Jófiú válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Amikor megtalálta a neten ezeket a csőbilicseket akkor gondoltam rá, hogy saját kezűleg elkészítem de amikor megláttam az árát letettem róla. Az öt darabhoz kijön egy ezresből. Ráadásul a felfogatáshoz pont kapóra jön a gumi betét.
(#) kegyetlen19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Általában 1m széles a bakelit tábla. Így akkor csak egy 20cm-es csík kell neked. Járj utána, hátha adnak úgy is el. A meg munkálás alatt nem kell megégetni, és nem lesz büdös.
(#) kegyetlen19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Hát egy ezresből sokkal többet csinálsz. Szigetelésnek rá, meg jó a zsugorcső.
(#) Stewe válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 1 /
 
Akkor viszont segítenék annyival, hogy a kész doboz belső oldalát valami epoxigyantával betapicskolva meg lehet előzni a párásodás okozta bakikat. A porlerakódást is megnehezíti a porózus felület betömítése.

Ha a csavarozás nem gond és gumilapot tudsz beszerezni, az alkatrészek rögzítéséhez univerzális megoldás a Hilti szalag Még olcsóbb!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) kegyetlen19 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 8, 2013 / 1
 
Ezt a szalagot lehet méterre venni. A legkisebb azt hiszem 4mm-es furatú, és mehet rá a zsugorcső.
(#) janikukac hozzászólása Okt 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretném tőletek megkérdezni,hogy mit ajánlotok, mibe építsem be a labortápegységemet, hogy minél jobb, szebb, olcsóbb legyen? Milyen anyagba rakjam? Mikre kell ilyenkor odafigyelni?
Sajnos még a paneltrafós problémám nem oldódott meg az Alkotós műszerekkel kapcsolatban (nincs megfelelő trafóm itthon)...
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
A legolcsóbb, legkönnyebben megmunkálható, tetszés szerint festhető, színezhető, matricázható, a fa (kontralemez, alias 'funér').Nincs a környékeden akármilyen avítt telefontöltő (dugasztáp)?Ha Pesten lennék, küldenék egyet. Milyen kellene (ha nem sürgős)?
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ettől valami komolyabb konstrukcióra gondoltam, valami fém+fa kombinációra.
Telefontöltő nem jó, abból van is itthon...
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Én itt nagyon komoly fa dobozokat láttam, de ha küzdeni akarsz (meg onklit nyaggatni), akkor lehet hajtogatni méretre alu,-vagy vaslemezből (ha van). Miért nem jó a dugasztáp?
(#) 20sz Jófiú válasza granpa hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Labortáp dugasztáp méretben elég komoly lenne. Janikukac! Sajnos a készülékek építésénél már a tervezés megkezdésekor figyelembe kell venni a dobozolást. A legjobb a kettőt egyszerre tervezni. Vannak kész dobozok is de ezek általában drágák. Két U alakúra hajlított lemezből elég egyszerűen lehet készíteni tetszetős dobozokat.
(#) granpa válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Nem a labortáp készülne dugasztáppal, hanem a segédtáp a kijelzőhöz!Majd jobban figyelek
(#) janikukac hozzászólása Okt 24, 2013 /
 
Kedves profi dobozkészítők!
Lenne egy kérdésem: ki tudna valami metódust ajánlani dobozkészítésre? Zoli_bácsi 2 cikkét olvastam, tavaly készítettem is a 2. alapján egy dobozt. Nagyon ügyes Zoli_bácsi, valóban, de nekem 1 valami nem tetszik, méghozzá az, hogy a doboz bizonyos élei kijjebb vannak, mint a többiek. Labortápegységhez készíteném a dobozt, ezért nagyon precíz, esztétikus , szép munkát szeretnék elérni, s egyik követelményem az lenne, hogy a doboz minden oldala egybeessen. Van még két gondom: sajnos nem tudok semmilyen módon sem alu lemezt savazni, mivel nincs rá sem eszközöm, sem helyem, ám festeni kéne a dobozt mindenféleképpen. Erre tudnátok valami megoldást ajánlani? Anno valami trisós megoldás rémlik, hogy ajánlva lett, de arról a dologról még hallani sem hallottam, hogy mi.
A másik pedig az, hogy lenne-e itt a fórumon olyan társunk, aki vállal feliratozást, előlapra? Sajnos én vasalni nem tudok lemezre, már próbáltam. Az a problémám, hogy nem tudok olyan hőfokot elérni sehogy sem, ami megolvasztaná rendesen a rajzolatot mindenhol. (na meg a feliratozás előtt is kellene valami felületkezelés, hogy a felirat megtapadjon). Matricázni nem akarok, azt nem tartom túl esztétikusnak.
Üdv!
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Az alu lemezt (dobozt) ki kell főzni trisóval elegyített vízben. Ekkor szép ezüstfehér színű lesz és száradás után le lehet festeni. Persze előtte illik egy kicsit felcsiszolni, hogy szép egyenletes legyen. A festéket több vékony rétegben kell felvinni. Ha elég ügyes vagy, a levágott oldallapokat felcsavarozhatod a belső sarkokban elhelyezett fém, műanyag vagy fahasábokra is.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
Köszönöm szépen, ez valamivel már előrébb visz a gondomban. Csak trisó kell hozzá, semmi más? Hol kapható ilyen termék? Mennyi kell belőle, milyen koncentrációt kell készíteni, és hogyan működik a "kifőzés"? Milyen festéket lehet használni hozzá?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Okt 24, 2013 /
 
A trisót egy kis élelmiszer boltban vettem. Ott volt a hypo, sósav és klórmész mellett. Ha jól tudom, erős lúg. Én kölcsönvettem anyám nagyfazekát és teleöntöttem vízzel, hogy ellepje a dobozt. Alágyújtottam egész kis lángon. Tettem bele sacc/kb. 6-8 evőkanál trisót. Lassan főztem egy órán át, hogy ne forrjon fel és ne fusson ki. A jó meleg dobozt ahogy kiemeltem és lefolyt róla a víz, szinte azonnal megszáradt és szép fehéres színe volt. Leöblítettem zuhannyal és amikor megszáradt, vékonyan lefújtam zománcfestékkel (spray). Ezt 3-4 alkalommal ismételtem, amikor már az előző réteg megszáradt. Ezután Alphasettel feliratoztam és vékonyan lefújtam színtelen lakkal. Szintén 3-4 rétegben, mint a festéket. Ezután szereltem össze. Persze, a doboznak, minden furatot és csavarhelyet tartalmaznia kell, mert később nehéz lesz fúrni- faragni, hogy ne sérüljön meg.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
Következő: »»   46 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem