Fórum témák
» Több friss téma |
Az áramköri lap még valahogyan el is fért volna a dobozban, a kábelbekötések viszont gondot jelentettek volna. Lehet, hogy bele tudtam volna valahogy préselni, viszont nem a miniatürizálás volt az elsődleges célom, hanem hogy működjön. A vége az lett, hogy az egészet beépítettem egy "100W-os" kapcsolóüzemű tápegység dobozába, ami megközelítőleg háromszorosa a szükséges méretnek.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Nagyfeszültségű tápegységet építek (1000V). A doboz úgy fog kinézni, hogy az összes mechanikai alkatrészt egy rétegelt lemezre fogom szerelni, majd ha minden elkészült lemezből hajtok neki egy palástot és ráhúzom. Lesz a dobozban öt darab mikrosütő kondenzátor is a szélesebbik oldalukkal egymás mellett, sarukkal fölfelé. Szerintetek hogyan lehetne ezeket normális módon rögzíteni a rétegelt lemezhez?
A kondikat elfektetve kábelkötegelővel fel lehet fogatni bármilyen lemezre, két lukon keresztül. Viszont mindenképpen külön szerelőlemezt használnék, véletlenül sem a doboz oldalfalát.
Sziasztok!
Sajnos nem tudom elkerülni hogy festés után ne kerüljön a felületre 1-2 porszem vagy 1-1 kis apró buborék. Esetleg van valami tippetek hogy ezt hogy lehet eltüntetni hogy ne kelljen újrafújni a lakkot? Köszi szépen előre is a segítséget mindenkinek!
Ha elég vastag a réteg akkor nagyon finoman felcsiszolhatod a felületet 800...1000-es vizes csiszolópapírral és utána polírozhatsz.
Szia!
Csiszolás után az adott érintett pont nem fog túlzottan kimattulni ahhoz hogy a polír ne adja vissza a fényét?
A rétegelt lemezt én eleve elkerülném... a fa sosem teljesen száraz, és 400V felett már apróságok is durva meglepetést okozhatnak! A kúszóáram hatására pedig szenesedik, vezetővé válik... önmagát súlyosbító probléma.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
A kötegelőre a kábelek rögzítésén kívül semmit nem bíznék. Erre találták ki és nagyjából csak erre is jó. A megoldásra végül is a te hozzászólásod vezetett. Elkezdtem logikusan gondolkozni.
A kábeleket kábelkötegelővel rögzítik. A csöveket pedig csőbilicsel. Mivel a mikró kondi egy széttaposott cső ezért nagyszerűen lehet rögzíteni csőbilinccsel. Egy kicsit hosszabb csavarokkal. Köszönöm a hozzászólást! Megér egy pozitív értékelést!
A rétegelt lemezt egy kimustrált, békebeli fekete-fehér TV doboza fogja szolgáltatni. Nagyon jó anyaga van. A másik alternatíva pedig egy vastag alumínium lemez lett volna de ezt az ára miatt elvetettem. (Sajnos).
Egyébként köszönöm az észrevételt és a fáradságot, hogy írtál!
Láttam már fekvő, nagyobb méretű kondikat fémszalagból kialakított bilinccsel rögzítve. Hogy hol lehet olyat kapni, az viszont rejtély.
Nálunk a villamossági üzletben lehet kapni bakelitlemezt. Akár méretre is vágják /egy csíkot/. Talán ezt próbáld még meg, mert a rétegelt lemezzel szerintem is csak a bajod fog meggyűlni.
Nekem egy viszonylag nagyobb darabra van szükségem. Kb. 60X20cm. Ezt a TV doboza ki is adja. A bakelittel már dolgoztam és megmunkálás közben nagyon büdös.
Szerintem megmunkálás után is az, de valamit valamiért.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ezeket még házilag is elkészíthető, ha van egy kis vékony lemez otthon.
Bővebben: Link 1 Bővebben: Link 2
Amikor megtalálta a neten ezeket a csőbilicseket akkor gondoltam rá, hogy saját kezűleg elkészítem de amikor megláttam az árát letettem róla. Az öt darabhoz kijön egy ezresből. Ráadásul a felfogatáshoz pont kapóra jön a gumi betét.
Általában 1m széles a bakelit tábla. Így akkor csak egy 20cm-es csík kell neked. Járj utána, hátha adnak úgy is el. A meg munkálás alatt nem kell megégetni, és nem lesz büdös.
Hát egy ezresből sokkal többet csinálsz. Szigetelésnek rá, meg jó a zsugorcső.
Akkor viszont segítenék annyival, hogy a kész doboz belső oldalát valami epoxigyantával betapicskolva meg lehet előzni a párásodás okozta bakikat. A porlerakódást is megnehezíti a porózus felület betömítése.
Ha a csavarozás nem gond és gumilapot tudsz beszerezni, az alkatrészek rögzítéséhez univerzális megoldás a Hilti szalag Még olcsóbb! A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Ezt a szalagot lehet méterre venni. A legkisebb azt hiszem 4mm-es furatú, és mehet rá a zsugorcső.
Sziasztok!
Szeretném tőletek megkérdezni,hogy mit ajánlotok, mibe építsem be a labortápegységemet, hogy minél jobb, szebb, olcsóbb legyen? Milyen anyagba rakjam? Mikre kell ilyenkor odafigyelni? Sajnos még a paneltrafós problémám nem oldódott meg az Alkotós műszerekkel kapcsolatban (nincs megfelelő trafóm itthon)...
A legolcsóbb, legkönnyebben megmunkálható, tetszés szerint festhető, színezhető, matricázható, a fa (kontralemez, alias 'funér').Nincs a környékeden akármilyen avítt telefontöltő (dugasztáp)?Ha Pesten lennék, küldenék egyet. Milyen kellene (ha nem sürgős)?
Ettől valami komolyabb konstrukcióra gondoltam, valami fém+fa kombinációra.
Telefontöltő nem jó, abból van is itthon...
Én itt nagyon komoly fa dobozokat láttam, de ha küzdeni akarsz (meg onklit nyaggatni), akkor lehet hajtogatni méretre alu,-vagy vaslemezből (ha van). Miért nem jó a dugasztáp?
Labortáp dugasztáp méretben elég komoly lenne. Janikukac! Sajnos a készülékek építésénél már a tervezés megkezdésekor figyelembe kell venni a dobozolást. A legjobb a kettőt egyszerre tervezni. Vannak kész dobozok is de ezek általában drágák. Két U alakúra hajlított lemezből elég egyszerűen lehet készíteni tetszetős dobozokat.
Nem a labortáp készülne dugasztáppal, hanem a segédtáp a kijelzőhöz!Majd jobban figyelek
Kedves profi dobozkészítők!
Lenne egy kérdésem: ki tudna valami metódust ajánlani dobozkészítésre? Zoli_bácsi 2 cikkét olvastam, tavaly készítettem is a 2. alapján egy dobozt. Nagyon ügyes Zoli_bácsi, valóban, de nekem 1 valami nem tetszik, méghozzá az, hogy a doboz bizonyos élei kijjebb vannak, mint a többiek. Labortápegységhez készíteném a dobozt, ezért nagyon precíz, esztétikus , szép munkát szeretnék elérni, s egyik követelményem az lenne, hogy a doboz minden oldala egybeessen. Van még két gondom: sajnos nem tudok semmilyen módon sem alu lemezt savazni, mivel nincs rá sem eszközöm, sem helyem, ám festeni kéne a dobozt mindenféleképpen. Erre tudnátok valami megoldást ajánlani? Anno valami trisós megoldás rémlik, hogy ajánlva lett, de arról a dologról még hallani sem hallottam, hogy mi. A másik pedig az, hogy lenne-e itt a fórumon olyan társunk, aki vállal feliratozást, előlapra? Sajnos én vasalni nem tudok lemezre, már próbáltam. Az a problémám, hogy nem tudok olyan hőfokot elérni sehogy sem, ami megolvasztaná rendesen a rajzolatot mindenhol. (na meg a feliratozás előtt is kellene valami felületkezelés, hogy a felirat megtapadjon). Matricázni nem akarok, azt nem tartom túl esztétikusnak. Üdv!
Az alu lemezt (dobozt) ki kell főzni trisóval elegyített vízben. Ekkor szép ezüstfehér színű lesz és száradás után le lehet festeni. Persze előtte illik egy kicsit felcsiszolni, hogy szép egyenletes legyen. A festéket több vékony rétegben kell felvinni. Ha elég ügyes vagy, a levágott oldallapokat felcsavarozhatod a belső sarkokban elhelyezett fém, műanyag vagy fahasábokra is.
Köszönöm szépen, ez valamivel már előrébb visz a gondomban. Csak trisó kell hozzá, semmi más? Hol kapható ilyen termék? Mennyi kell belőle, milyen koncentrációt kell készíteni, és hogyan működik a "kifőzés"? Milyen festéket lehet használni hozzá?
A trisót egy kis élelmiszer boltban vettem. Ott volt a hypo, sósav és klórmész mellett. Ha jól tudom, erős lúg. Én kölcsönvettem anyám nagyfazekát és teleöntöttem vízzel, hogy ellepje a dobozt. Alágyújtottam egész kis lángon. Tettem bele sacc/kb. 6-8 evőkanál trisót. Lassan főztem egy órán át, hogy ne forrjon fel és ne fusson ki. A jó meleg dobozt ahogy kiemeltem és lefolyt róla a víz, szinte azonnal megszáradt és szép fehéres színe volt. Leöblítettem zuhannyal és amikor megszáradt, vékonyan lefújtam zománcfestékkel (spray). Ezt 3-4 alkalommal ismételtem, amikor már az előző réteg megszáradt. Ezután Alphasettel feliratoztam és vékonyan lefújtam színtelen lakkal. Szintén 3-4 rétegben, mint a festéket. Ezután szereltem össze. Persze, a doboznak, minden furatot és csavarhelyet tartalmaznia kell, mert később nehéz lesz fúrni- faragni, hogy ne sérüljön meg.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |