Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   221 / 382
(#) t4nt1zjeee válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

RC modell akkutöltőm van amihez van 2 akkupack egy 7,2V NiMH 1600mAh meg egy 7,2V NiMH 4000mAh ezeket tölteném vele... de 4Ah-hoz táp is kell ha nem akarom órákat tölteni.. Nemcsoda hogy a töltő bemeneti fesz 12V 5-6A kell hogy legyen... mert ugye 1c=60min + 1c= 4A töltőáram = 1 óra alatt feltölti a 4000mAh-s akkupackot... remélem érthetően irtam...
(#) Massawa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Vegyél egy olcso laptot tápot. Állithato feszülségüt is olcson kapsz ( akár az ocskapiacon is) azok 70-90W-t tudnak.
(#) erbe válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Ez a trafó majdnem tudja, amit elvársz. Ha egyszerre egy akkut töltesz, akkor bőven elég.
De ha ilyen igényeid vannak, keress nagyobb trafót! A párhuzamosítás menetét korábban már leírtam.
(#) t4nt1zjeee válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Ok! Köszi!
(#) palp hozzászólása Jún 7, 2014 /

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy a mellékelt hiperszil magnak a mellékletben szereplő méretekkel,
kb. mekkora teljesítmény adatokkal számolhatok? Akkumulátor töltőben volt.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014

hipersil.jpeg

(#) erbe válasza palp hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

A tekercselés kivitelétől és a felhasználási feltételektől függően 120-200 VA.
(#) _JANI_ válasza palp hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

A téma képei között megtalálod a te vasmagod méreteit s a tekercselési adatokat. Sok sikert!
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 14, 2014 /

Honnan lehet venni cséve testet meg vas magot venni?
(#) granpa válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

1-2 oldallal előbb írt egy kolléga beszerzési helyet, néz meg.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Jún 17, 2014 /

Sziasztok!

Kellene egy kis segítség az alábbi (valószínűleg kimenő?) trafó azonosításában. Annyi biztos, hogy egy BEAG csöves erősítőből való, de nem tudom hogy melyik típusból.
Méretei 15x15x13 cm, súlya 7 kiló.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) q765 hozzászólása Jún 17, 2014 /

Sziasztok!

Szükségem lenne egy hálozati transzformátorra, amit magam szeretnék megtekerni.
Találtam is itthon egy ősrégi 230/24 lemezes trafót (képeket csatoltam)

Amit szeretnék:

Primer: 230V
Szekunder: 230V
100VA

Jól számolom, hogy 1735 menet kell mind a két oldalára?
Jól számolom, hogy 0,6 huzalból tudnám kitölteni maximálisan a teret?

Tudnátok nekem segíteni, újraszámolni hátha hibáztam.?
Sohasem tekercsetem még..

Ebből a vasmagból tényleg csak maximálisan 140VA lehet kivenni?
Kevésnek tűnik. Kb 10 kiló lehet.
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Jún 17, 2014 / 1

Szia!
Ez egy hálózati trafó, mégpedig az EAG AE-785/A típusból való. A kapocslécen lévő diófa volt gyanús, hogy nem kimenő, mert a Beag csinálta úgy az erősítőiben, hogy ez az egy SIEK dióda volt a végcsövek előfeszültségének a tápja. Jó kis trafó, csöves egyenirányítást tudsz vele csinálni 600V, vagy 800V körül.
(#) Gery78 válasza q765 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Szia!
Biztos, hogy sokkal több is kivehető belőle, szerintem min. 350W. (Nem számoltam utána.) Hatalmas ez a vas. Ha pontos feszültséget szeretnél a szekunder oldalon, (gondolom leválasztó trafó lesz majd) akkor oda valamivel több menet kell majd, mert a veszteségeken elvész néhány volt fesz, tehát a primeren meglesz a 230V, a szekunderen meg mondjuk csak 215-220V lesz ha egyforma menetszámot teszel a primerre és a szekunderre is. Ezért ha 230V-ot szeretnél a szekunderen is valamivel több menet kell majd.
(#) q765 válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Azon gondolkodok, hogy a primert meghagynám, csak a szekunder részét csinálnám újra. Igen leválasztó lenne belőle, ezért is örültem nagyon az osztott csévének.
Ami a primeren van huzal jelenleg, ha jól mérem 1mm keresztmetszetű. Csak nemtudom hány menet. Bár elég ramaty állapotban van ez is.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Lehetséges az, hogy ez gyárilag is kimenőtrafó volt, csak a nagypapám tekerte át kisebb feszültségekre a szekundert? Vagy máshol is alkalmaztak ilyen "cséve-a-csévében" kiviteleket?
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Közben letekertem a szekundert hátha lehet következtetni a primer menetszámára. Nagyon lazán volt rajta.
A feszültségek a trafó elejére voltak karcolva. Nemtudom mennyire hitelesek. Nem mértem rá.
(#) q765 hozzászólása Jún 17, 2014 /

Azthiszem abbahagyom a számolgatást, még nálam tapasztaltabb ember rá nem pillant. ( nem nehéz nálam tapasztaltabbnak lenni )

Ha a szekunderen 16V-nál 27 menet van
Akkor a primeren 388 menet leledzik.
A szekunder tekercs max árama 8,7A 2900VA
Ilyen lehet? Szerintem ez badarság.

Ezen az oldalon számolom.
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Jún 17, 2014 / 1

A cséve, a csévében csak (kivétel mindig van) leválasztó, azaz biztonsági transzformátoroknál bevett gyakorlat. Ez egy 220/24 V-os biztonsági trafó volt, ami kissé alá van méretezve, hogy akár 10 éven keresztül bekapcsolva se melegedjen (túl). Úgy látom sikerült elkeveredned az oldal trafószámításában. Egyszerűsíts: P=(A/k)2×f. Ekkora vasnál 'k' lehet 0.018. A letekert menetszámokat felszorzod a kívánt feszültségre, és kész (tekerhetsz hozzá pár 10 menetet, és kívánság szerint csatolod a többihez). 1.2 kVA jön így ki, ezen finomíthatsz; legyen 'k' 0.02 (ha újra tekered). A rajt lévő primer huzalvastagsága is eszerint van méretezve, tehát a számolt teljesítményt nem tudja. Ha 1mm2 keresztmetszetű(és nem átmérőjű!), akkor azon nem folyamatos üzemben 4A-t is át lehet kergetni; 920VA. A szekunder visszatekerésnél 25%-kal nagyobb keresztmetszetű huzalt kell alkalmazni, és kb. 5%-kal több menetszámot. A rajt lévő primer elbírja a ~900VA teljesítményt 230V-on. Egészségesebb lenne újratekerni az egészet, mert elég romosnak látszik.
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Átolvastam amit írtál délután, de hadd ne válaszoljak.
Készülgettem én is valamivel. De már nem tudok számolni, majd holnap.
Örülök, hogy ismét összefutottunk
Lehet megcsinálom a belső csévét is. Vagy?
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Jún 18, 2014 / 1

Szia!
Vagyok. De, ha a csévére gondoltál; ha elég jó állapotú a belső, ne szenvedj újjal. Az a lényeg, hogy jól fusson a tekerőn, bár ilyen vastag drótnál nem olyan kényes a dolog (csak az oldalak jó megtámasztása, mert szétnyomja a vastag drót (eléggé feszíteni kell, hogy jól be tudd rakni a helybe, meg igazítani/nyomni tekerés közben). A betétfa nagyon feszes legyen (mindkettőhöz külön!), mert szívás a lemezelés, ha összenyomódik egy kicsit is. Miből csináltad a csévét? Prespán, fa, műanyag/bakelit/? Sorszigetelést rakj; a sarkoknál, az erős feszítés nehogy sértse a zománcot.
Hajrá: Kálmán
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
(#) _JANI_ válasza q765 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! Szép lett a csévetested!
Szerintem is jobban járnál ha teljesen újra számítanád és tekercselnéd az egészet. Úgy biztosan az általad megkívánt paramétereket hozza majd a transzformátor. Ha a primert mégis meghagyod, akkor próba tekercseléssel meg kell határoznod az 1V-ra eső SZEKUNDER feszültséget ( Azért emeltem ki, mert a próbatekercselésnél a veszteségek is kompenzálva vannak. S nem elég csak PL 10 menettel megtolni a szekunder menetszámot! Ez nem így működik! A veszteségek figyelembevételével a transzformátor hatásfoka meghatározható és ez kell a szekunder menetszámának pontos meghatározásához. ) Ehhez legalább egyszer össze kell raknod a transzformátort. Ha meg van az 1V-ra eső szekunder menetszámod, csak felszorzod a kívánt szekunder feszültséggel. Mivel leválasztó transzformátor lesz, ezért a szekunder huzal ( és nem drót! ) keresztmetszete a primerével lehet azonos. ( Más esetekben a transzformátor teljesítménye alapján kell a szekunder huzal keresztmetszetét meghatározni. Kiszámításhoz és méretezéshez sok segítség található a téma képei között. De ez is:_Link_ használható... )

Tapasztalatom szerint a gyári biztonsági transzformátorok gerjesztése szinte a telítési határig van méretezve. Újratekercselésnél érdemes inkább kicsit aláméretezni a gerjesztést. Ezzel az átvihető teljesítmény is kicsit csökken, de a vasveszteség is. ( Zúgás és üresjáratú melegedés. )

Az újratekercselés mellett szól az is, hogy úgy valóban kihozhatod az elméleti MAX teljesítményt a vasmagból. De ehhez elég sokat kell számolni, hogy mi és hogyan fér el a csévetesteken.
Jó munkát!
(#) granpa válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 20, 2014 / 2

Kis kiegészítés: A "gyári" biztonsági transzformátorok éppen hogy alul vannak gerjesztve, ezzel biztosítva a "100 év" alatt sem túlmelegedést! Huzal; németül drót, a magyarban meghonosodott szó, tehát éppúgy használható (persze magyarul helyesebb, szebb). Újratekercselésnél érdemesebb magasabb gerjesztéssel számolni, mivel szakaszos üzemben lesz, és valóban kihozható így a maximális teljesítmény. Két képlet ismerete, és kb. 5' számolás (gyakorlatlanoknak).
(#) _JANI_ válasza granpa hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Szia! Erre csak egyet tudok mondani, hogy számoljuk ki külön külön a szükséges menetszámokat és egyéb adatait a vasmag és csévetest pontos méretei alapján...

A túlgerjesztés bizonyítására is van módszer. De ezt kevés (jó értelemben vett) amatőr tekercselő alkalmazza. Nem is célja. A túlgerjesztett vasmag melegszik! Ez tény!

A vasmag anyagának ismeretében és egy korrekt kiszámítóképlettel elfogadható ( Olykor tökéletes! ) eredményt lehet elérni! ( Képletek és egyéb infók a téma képei között is megtalálhatók. )
Üdv: Egy amatőr tekercselő.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
(#) daewoonexia hozzászólása Jún 20, 2014 /

Hello!
Olyan problémám van hogy van egy 220V-ről működő stroboszkópom, na most én ezt szeretném kocsiba beépíteni csak nemtudom mien transzformátort kellene hozzá ami átalakítja pl az aksiról lehozok 2 kábelt az be a transzformátorba át a strobiba azon van ki-be kapcsoló mert csak simán potméterrrel szabályozható....... aztán had villogjon linket megköszönönnék vagy hogy mi kell hozzá...
(#) granpa válasza daewoonexia hozzászólására (») Jún 20, 2014 / 1

Az inverteres, vagy a kapcsolóüzemű tápegységes témában találsz megoldást. Az egyenáramot (akku 12V) át kell alakítani váltakozóárammá (230V, 50Hz).Használj több írásjelet, érthetőbb lesz az írásod. Valamint a milyen, az ilyen!
(#) Sebi válasza daewoonexia hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

1./ Veszel egy 12V-230V átalakítót, ami kb 8kHuF.
2./ Belenézel a stroboszkópba, megállapítod/megméred milyen tápfeszről jár és azt állítod elő a 12V-ból-
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Még nem vásároltam meg hozzá a "drótot" .
Bocsánat, hogy beleugrasztottalak. Mindenképp meg kell tekernem, csak most a gyerköcnek kellett kopaszbarackot vásárolnom...

Újra írok ide, ha aktuálissá válik!
Köszönöm!
Zoli
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Jún 28, 2014 / 1

Szia!
Nekem nem teher, majd sort kerítesz rá (ha megnő a gyerek).
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Heh.!

Te ilyen rávevős vagy.. Nesze nekem kész a primer is. Jövök mindjárt számokkal is.
Aztán meg én csak visszaszámolok.. remélem előre is tud itt valaki4
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jún 28, 2014 / 1

No szóval letekertem a Primert is.

331 menet
kereken 800g
cséve 50g

Képeket csatolom. Ma már nem keresem ki a költözőkartonokból a mikrókat. Nemtudom mekkora keresztmetszetű a "drót" . kb 1mm.

Granpa
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Következő: »»   221 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem