Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
RC modell akkutöltőm van amihez van 2 akkupack egy 7,2V NiMH 1600mAh meg egy 7,2V NiMH 4000mAh ezeket tölteném vele... de 4Ah-hoz táp is kell ha nem akarom órákat tölteni.. Nemcsoda hogy a töltő bemeneti fesz 12V 5-6A kell hogy legyen... mert ugye 1c=60min + 1c= 4A töltőáram = 1 óra alatt feltölti a 4000mAh-s akkupackot... remélem érthetően irtam...
Vegyél egy olcso laptot tápot. Állithato feszülségüt is olcson kapsz ( akár az ocskapiacon is) azok 70-90W-t tudnak.
Ez a trafó majdnem tudja, amit elvársz. Ha egyszerre egy akkut töltesz, akkor bőven elég.
De ha ilyen igényeid vannak, keress nagyobb trafót! A párhuzamosítás menetét korábban már leírtam.
Ok! Köszi!
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogy a mellékelt hiperszil magnak a mellékletben szereplő méretekkel, kb. mekkora teljesítmény adatokkal számolhatok? Akkumulátor töltőben volt. Köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
A tekercselés kivitelétől és a felhasználási feltételektől függően 120-200 VA.
A téma képei között megtalálod a te vasmagod méreteit s a tekercselési adatokat. Sok sikert!
Honnan lehet venni cséve testet meg vas magot venni?
1-2 oldallal előbb írt egy kolléga beszerzési helyet, néz meg.
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség az alábbi (valószínűleg kimenő?) trafó azonosításában. Annyi biztos, hogy egy BEAG csöves erősítőből való, de nem tudom hogy melyik típusból. Méretei 15x15x13 cm, súlya 7 kiló. A segítséget előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy hálozati transzformátorra, amit magam szeretnék megtekerni. Találtam is itthon egy ősrégi 230/24 lemezes trafót (képeket csatoltam) Amit szeretnék: Primer: 230V Szekunder: 230V 100VA Jól számolom, hogy 1735 menet kell mind a két oldalára? Jól számolom, hogy 0,6 huzalból tudnám kitölteni maximálisan a teret? Tudnátok nekem segíteni, újraszámolni hátha hibáztam.? Sohasem tekercsetem még.. Ebből a vasmagból tényleg csak maximálisan 140VA lehet kivenni? Kevésnek tűnik. Kb 10 kiló lehet.
Szia!
Ez egy hálózati trafó, mégpedig az EAG AE-785/A típusból való. A kapocslécen lévő diófa volt gyanús, hogy nem kimenő, mert a Beag csinálta úgy az erősítőiben, hogy ez az egy SIEK dióda volt a végcsövek előfeszültségének a tápja. Jó kis trafó, csöves egyenirányítást tudsz vele csinálni 600V, vagy 800V körül.
Szia!
Biztos, hogy sokkal több is kivehető belőle, szerintem min. 350W. (Nem számoltam utána.) Hatalmas ez a vas. Ha pontos feszültséget szeretnél a szekunder oldalon, (gondolom leválasztó trafó lesz majd) akkor oda valamivel több menet kell majd, mert a veszteségeken elvész néhány volt fesz, tehát a primeren meglesz a 230V, a szekunderen meg mondjuk csak 215-220V lesz ha egyforma menetszámot teszel a primerre és a szekunderre is. Ezért ha 230V-ot szeretnél a szekunderen is valamivel több menet kell majd.
Azon gondolkodok, hogy a primert meghagynám, csak a szekunder részét csinálnám újra. Igen leválasztó lenne belőle, ezért is örültem nagyon az osztott csévének.
Ami a primeren van huzal jelenleg, ha jól mérem 1mm keresztmetszetű. Csak nemtudom hány menet. Bár elég ramaty állapotban van ez is.
Lehetséges az, hogy ez gyárilag is kimenőtrafó volt, csak a nagypapám tekerte át kisebb feszültségekre a szekundert? Vagy máshol is alkalmaztak ilyen "cséve-a-csévében" kiviteleket?
Közben letekertem a szekundert hátha lehet következtetni a primer menetszámára. Nagyon lazán volt rajta.
A feszültségek a trafó elejére voltak karcolva. Nemtudom mennyire hitelesek. Nem mértem rá.
Azthiszem abbahagyom a számolgatást, még nálam tapasztaltabb ember rá nem pillant. ( nem nehéz nálam tapasztaltabbnak lenni )
Ha a szekunderen 16V-nál 27 menet van Akkor a primeren 388 menet leledzik. A szekunder tekercs max árama 8,7A 2900VA Ilyen lehet? Szerintem ez badarság. Ezen az oldalon számolom.
A cséve, a csévében csak (kivétel mindig van) leválasztó, azaz biztonsági transzformátoroknál bevett gyakorlat. Ez egy 220/24 V-os biztonsági trafó volt, ami kissé alá van méretezve, hogy akár 10 éven keresztül bekapcsolva se melegedjen (túl). Úgy látom sikerült elkeveredned az oldal trafószámításában. Egyszerűsíts: P=(A/k)2×f. Ekkora vasnál 'k' lehet 0.018. A letekert menetszámokat felszorzod a kívánt feszültségre, és kész (tekerhetsz hozzá pár 10 menetet, és kívánság szerint csatolod a többihez). 1.2 kVA jön így ki, ezen finomíthatsz; legyen 'k' 0.02 (ha újra tekered). A rajt lévő primer huzalvastagsága is eszerint van méretezve, tehát a számolt teljesítményt nem tudja. Ha 1mm2 keresztmetszetű(és nem átmérőjű!), akkor azon nem folyamatos üzemben 4A-t is át lehet kergetni; 920VA. A szekunder visszatekerésnél 25%-kal nagyobb keresztmetszetű huzalt kell alkalmazni, és kb. 5%-kal több menetszámot. A rajt lévő primer elbírja a ~900VA teljesítményt 230V-on. Egészségesebb lenne újratekerni az egészet, mert elég romosnak látszik.
Átolvastam amit írtál délután, de hadd ne válaszoljak.
Készülgettem én is valamivel. De már nem tudok számolni, majd holnap. Örülök, hogy ismét összefutottunk Lehet megcsinálom a belső csévét is. Vagy?
Szia!
Vagyok. De, ha a csévére gondoltál; ha elég jó állapotú a belső, ne szenvedj újjal. Az a lényeg, hogy jól fusson a tekerőn, bár ilyen vastag drótnál nem olyan kényes a dolog (csak az oldalak jó megtámasztása, mert szétnyomja a vastag drót (eléggé feszíteni kell, hogy jól be tudd rakni a helybe, meg igazítani/nyomni tekerés közben). A betétfa nagyon feszes legyen (mindkettőhöz külön!), mert szívás a lemezelés, ha összenyomódik egy kicsit is. Miből csináltad a csévét? Prespán, fa, műanyag/bakelit/? Sorszigetelést rakj; a sarkoknál, az erős feszítés nehogy sértse a zománcot. Hajrá: Kálmán A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Szia! Szép lett a csévetested!
Szerintem is jobban járnál ha teljesen újra számítanád és tekercselnéd az egészet. Úgy biztosan az általad megkívánt paramétereket hozza majd a transzformátor. Ha a primert mégis meghagyod, akkor próba tekercseléssel meg kell határoznod az 1V-ra eső SZEKUNDER feszültséget ( Azért emeltem ki, mert a próbatekercselésnél a veszteségek is kompenzálva vannak. S nem elég csak PL 10 menettel megtolni a szekunder menetszámot! Ez nem így működik! A veszteségek figyelembevételével a transzformátor hatásfoka meghatározható és ez kell a szekunder menetszámának pontos meghatározásához. ) Ehhez legalább egyszer össze kell raknod a transzformátort. Ha meg van az 1V-ra eső szekunder menetszámod, csak felszorzod a kívánt szekunder feszültséggel. Mivel leválasztó transzformátor lesz, ezért a szekunder huzal ( és nem drót! ) keresztmetszete a primerével lehet azonos. ( Más esetekben a transzformátor teljesítménye alapján kell a szekunder huzal keresztmetszetét meghatározni. Kiszámításhoz és méretezéshez sok segítség található a téma képei között. De ez is:_Link_ használható... ) Tapasztalatom szerint a gyári biztonsági transzformátorok gerjesztése szinte a telítési határig van méretezve. Újratekercselésnél érdemes inkább kicsit aláméretezni a gerjesztést. Ezzel az átvihető teljesítmény is kicsit csökken, de a vasveszteség is. ( Zúgás és üresjáratú melegedés. ) Az újratekercselés mellett szól az is, hogy úgy valóban kihozhatod az elméleti MAX teljesítményt a vasmagból. De ehhez elég sokat kell számolni, hogy mi és hogyan fér el a csévetesteken. Jó munkát!
Kis kiegészítés: A "gyári" biztonsági transzformátorok éppen hogy alul vannak gerjesztve, ezzel biztosítva a "100 év" alatt sem túlmelegedést! Huzal; németül drót, a magyarban meghonosodott szó, tehát éppúgy használható (persze magyarul helyesebb, szebb). Újratekercselésnél érdemesebb magasabb gerjesztéssel számolni, mivel szakaszos üzemben lesz, és valóban kihozható így a maximális teljesítmény. Két képlet ismerete, és kb. 5' számolás (gyakorlatlanoknak).
Szia! Erre csak egyet tudok mondani, hogy számoljuk ki külön külön a szükséges menetszámokat és egyéb adatait a vasmag és csévetest pontos méretei alapján...
A túlgerjesztés bizonyítására is van módszer. De ezt kevés (jó értelemben vett) amatőr tekercselő alkalmazza. Nem is célja. A túlgerjesztett vasmag melegszik! Ez tény! A vasmag anyagának ismeretében és egy korrekt kiszámítóképlettel elfogadható ( Olykor tökéletes! ) eredményt lehet elérni! ( Képletek és egyéb infók a téma képei között is megtalálhatók. ) Üdv: Egy amatőr tekercselő. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2014
Hello!
Olyan problémám van hogy van egy 220V-ről működő stroboszkópom, na most én ezt szeretném kocsiba beépíteni csak nemtudom mien transzformátort kellene hozzá ami átalakítja pl az aksiról lehozok 2 kábelt az be a transzformátorba át a strobiba azon van ki-be kapcsoló mert csak simán potméterrrel szabályozható....... aztán had villogjon linket megköszönönnék vagy hogy mi kell hozzá...
Az inverteres, vagy a kapcsolóüzemű tápegységes témában találsz megoldást. Az egyenáramot (akku 12V) át kell alakítani váltakozóárammá (230V, 50Hz).Használj több írásjelet, érthetőbb lesz az írásod. Valamint a milyen, az ilyen!
1./ Veszel egy 12V-230V átalakítót, ami kb 8kHuF.
2./ Belenézel a stroboszkópba, megállapítod/megméred milyen tápfeszről jár és azt állítod elő a 12V-ból-
Még nem vásároltam meg hozzá a "drótot" .
Bocsánat, hogy beleugrasztottalak. Mindenképp meg kell tekernem, csak most a gyerköcnek kellett kopaszbarackot vásárolnom... Újra írok ide, ha aktuálissá válik! Köszönöm! Zoli
Szia!
Nekem nem teher, majd sort kerítesz rá (ha megnő a gyerek).
Heh.!
Te ilyen rávevős vagy.. Nesze nekem kész a primer is. Jövök mindjárt számokkal is. Aztán meg én csak visszaszámolok.. remélem előre is tud itt valaki4
No szóval letekertem a Primert is.
331 menet kereken 800g cséve 50g Képeket csatolom. Ma már nem keresem ki a költözőkartonokból a mikrókat. Nemtudom mekkora keresztmetszetű a "drót" . kb 1mm. Granpa A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |