Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   72 / 276
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Csak nem egy ilyen rádiónál. Végülis jól értem, ez a rádió akkor szól? Mármint, ha megkapja a zsinórjait meg mindent.
(#) _BiG_ válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Nem a rádió "ilyensége" számít, hanem a vett frekvencia. URH-n már nagyon számít a skin-hatás, ennek kompenzálására van az ezüstözés. Ugyanis az ezüst a réznél is jobb vezető.

Ha megkapja azt a drótot - a földelést pótló ellensúlyt - akkor megszólalhat, mint ahogy a műszerzsinórral is tette. Hiszen az sem volt más.
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 6, 2014 /

Egy visszacsatolt audion esetében milyen gyakorlati haszna lehet egy általános rf előerősítőnek? Nem kéthangoltkörös audiont szeretnék, csak egy aperiodikus rf előerősítőt a többi fokozat (audion, hf-elő, hf-vég) elé.
Milyen hatással lenne a gerjedékenységre? Mennyire növeli a hatásfokot? Érdemes ilyennel foglalkozni?
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Aperiodikus előerősítő nem célszerű. Sok zavart is be fog vinni és erősíteni. A szelektivitást sem fogja növelni.
A gerjedékenységet növelni fogja, főleg rossz árnyékolás esetén.
Az audionnál pláne figyelni kell a túlvezérlődésre. Ugyanis a kicsi előfeszültség miatt korlátozott munkaponttartományban működik. Az előerősítő képes túlvezérelni.
Ha mégis előerősítő kell, akkor inkább legyen hangolt és állítható erősítéssel.
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 6, 2014 /

Értem. Megkaptam a kérdésemre a választ, köszönöm szépen!
(#) fecameca hozzászólása Júl 10, 2014 /

Még mindig keresnék szokatlan működési elvű rádió kapcsolásokat, leírásokat, kipróbálásra, a szinkrodinnel is ezért játszadoztam, a 100 kHz KF-es FM rádiómat is ezért építettem meg. Nem lenne hátrány, ha egy kicsit többet tudna a fent említetteknél.
(#) fecameca hozzászólása Júl 14, 2014 / 1

Találtam egy párat. Melyiket kellene kipróbálni? Ígérem, utolsó próbálkozásom lesz szinkrodin témakörben. Az lenne szimpatikus, amelyik nem olyan érzéketlen, mint az eddigiek, illetve tovább bővíthető.
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Megpróbálkoznék a középső kettővel. Alacsony zajú FET/MOSFET esetén jó esélyed van érzékeny vételre. Távolabbi adóknál egy jó Yagi sokat segít.
(#) lecroix hozzászólása Júl 16, 2014 /

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy létezik-e valahol olyan fm rádió szerkezet, amit beépíthetnék a régi rádiók dobozába?
A google keresőben rengeteg minden kijött, de nem relevánsak a találatok. Egy néprádióba már beépítettem egy philips kazettás magnó szerkezetét, de az csak félmegoldás lett, mert minden egy panelon van, nekiállni szétforrasztani mindent pedig nem volt kedvem...profi felszerelésem sincs ehhez. Pácolásban, lakkozásban jobb vagyok...
Hogy pontos legyek, olyan szerkezet kellene, ahol az egyes alkatrészek, (panel, transzformátor, esetleg usb bemenet, kezelő gombok) drótokon lógnak, hogy kényelmesen lehessen szerelni.
(#) fecameca válasza lecroix hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Szia egyszer már belinkeltem. Van egy német gyűjtő oldala, ő a kis kínai CD9088, TDA 7088 IC-t tartalmazó kínai miniatűr rádiókat javasolja beépíteni mindenbe. Most nem otthonról vagyok, de ha érdekel, újra felteszem a linket.
(#) fecameca válasza lecroix hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Szia! Itt a link:scanradio. Kis méretük miatt szinte bármibe beépíthetők, olcsók, (1000 Ft körüli áron már kapni.) érzékenyek, 10,7 MHz KF-el nincs olyan gyári rádióm egy se, ami utoléri őket, AFC, zajzár van bennük, szépen szólnak, és nagyon egyszerűen átalakíthatóak kézi hangolásúra. Tápfeszültségük 3-4,5 Volt szokott lenni, azt én úgy oldottam meg például Sokol-ban, hogy sorba kötöttem a kis rádióval egy LED-et, és azon keresztül táplálom meg 7805-ről. (Bekapcsolásjelző, skálavilágítás megoldva.)
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Júl 16, 2014 /

Meg nem utolsó sorban nem tartalmaznak hangolt köröket, kivéve a bemeneti (néha még azt sem), és oszcillátor köröket, így könnyen integrálhatók, ami a tömeggyártást, és az árakat tekintve igen előnyös.
(#) skippersd hozzászólása Júl 21, 2014 /

Üdvözletem mindenkinek!

Nemrég hozzájutottam egy elég leharcolt, nem működő Trixi 2000 N rádióhoz (Kép), és elhatároztam hogy egy teljes külső felújítás mellett egy új belsőt is teszek bele, egy retró kinézetű modern mp3 lejátszót + rádiót létrehozva.

Ismerve az eléggé hiányos tudásomat a témában, a konkrét technikai kérdések előtt azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi elképzelések egyáltalán megvalósíthatóak-e?

- A hangoló sáv helyére egy "egysávos" spektrum analizálót ami egy LED sorból áll.
- A három hangoló(?) sáv helyére egy kijelzőt.
- A rádió belsejébe egy MP3 lejátszót, aminek a rádió részét az eredeti antennával akarom használni.
- A rendszert nem elemeiből szeretném felépíteni, hanem egy régi, kidobásra ítélt (pl: akkumulátor hibás) lejátszót beépíteni, és annak a vezérlését a rádió gombjaival megoldani.

Ezek lennének az elképzelések, bármilyen tanácsot, javaslatot, kritikát örömmel fogadok:

skippersd
(#) tranyoval hozzászólása Júl 21, 2014 /

Sziasztok!
Szuksegem lenne valami egyszerű, lehetőleg
ranzisztoros oszcillátor kapcsolásra a
170...200Mhz tartományban. Csinált már
valaki közületek erre a tartományra valami
bevált kapcsolást? Ha megosztaná velem,
nagyon megköszönném.
Egy VHF rádióhoz kellene.
Ferenc
(#) fecameca válasza tranyoval hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Szia, ezen az oldalon találsz, csak a számodra szükséges frekvenciára kell áttervezned.High-freqv.VCO-s
(#) fecameca válasza skippersd hozzászólására (») Júl 21, 2014 /

Az Mp3 fülhallgató hüvelyéről leveheted a jelet, a kijelzőjét békén hagynám, annak faragnék ablakot. Gondolom annak csak nyomógombjai vannak, azokat ki lehet vezetékelni. A rádió saját erősítője, vagy a TDA sorozat valamelyik szimpatikus tagja jó végfoknak. Anyagi lehetőségek és igényeid függvényében megoldható minden. Nem tudom, milyen rádió van az Mp3-ban. A LED sorhoz általában kell egy cél IC, ami a hangolófeszültségről vezérelhető. (Ha találni egyáltalán benne olyat.)
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 22, 2014 / 1

Az első saját forgókondenzátorom.
Már az ötlet is megvan hol fog szolgálni.
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

És hogyan szigetelted el a forgórészt az állórésztől?
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 22, 2014 /

Laminálófóliával. Annak az egyik fele sima, másik pedig könnyű siklást biztosít. Másrészt elég erős anyag, bár ezt majd az idő dönti el.
(#) Medve válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Hány pF lett?
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 22, 2014 /

Én nem erre gondoltam, a lemezek köz-elszigetelése nyilvánvaló. Az állórész kompletten hogyan lett elszigetelve a forgórésztől kompletten. Mert nekem a fotókról az jön le, hogy össze vannak csavarozva.
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 22, 2014 / 1

Medve!

Sajnos nincs kapacitásmérőm. Arról tudtam csak megbizonyosodni, hogy nincs zárlat (ohmmérő). Mivel Boriszov könyvéből merítettem az ötletet azért tudok tippelni, körülbelül 400 pF. Majd hozzáigazítom annakidején a modulátor-tekercset. Egyébként a forrléceket is én készítem a leendő rádiómhoz, szeretnék minél több alkatrészt amatőr módra csinálni.

Big!
Bocsánat, félreértettem a kérdést. A képen látható állórész két menetes száron van rögzítve és mint látszik a képen a tengely nem érhet hozzá. Állórész->szigetelés->forgórész->szigetelés megint állórész, és így tovább. A forgórész végein lévő lyukakba egy újabb menetes szár van, melyek a tengelyen lévő fülbe csatlakoznak. A fül fel van forrasztva a tengelyre. A tengely a fülön keresztül mozgatja a forgórészt. Ez látszik a feljebb lévő hsz első képén. Az oldalsó és hátsó lap műanyag, csak szürkére festettem (egy régi házimozi egyik hangdobozából vágtam ki pákával).
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Köszi a választ Ügyesen megcsináltad

Boriszov könyve? Az nagy barkács, remek ötletadó. Tajgai körülményekhez is ad tanácsot, hogy lehessen rádiód
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 23, 2014 /

Köszönöm!
Az biztos! Boriszov - Rádióamatőrök iskolája és Makai István 2+1 című könyvét emelném ki a sok közül amit elolvastam. Számomra nagyon érdekesek ezek, hiszen kitérnek egy-egy alkatrész elkészítésének módjára is.
Persze mondanom sem kell, hogy megvásárolni töredékébe került volna, de nem ez a fő szempont. Nem is gondoltam volna, hogy 2mm-es menetes szárat és hozzá tartozó anyát ilyen nehéz lesz szerezni.

Jól belevágtál
Hajrá és sikert kívánok
Nehéz a vékonyat megvenni, miért nem 3 mm-est vettél? Olyan gyakrabban van, erősebb is.
(#) Atosbacsi hozzászólása Júl 23, 2014 /

3 mm-es is jó lett volna, de környékbeli csavarboltokban csak mosolyogtak a kérdésem után. Végül ahol találtam ott volt 2 mm-estől kezdve, meg volt csavar is ebben a méretben. Arra gondoltam ha esetleg elrontom a lyukakat egy kisebb csavarral könyebb "szépíteni" beállítani a merőlegest.

3mm-es még a barkácsáruházakban is van, akár rézből is. Nem mindegyikben, de én ott vettem.

(A "Válasz" gombot célszerű használni, könnyebb beazonosítani, kinek válaszolsz Modik is szeretni fognak érte )
(#) elektroncso válasza Atosbacsi hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Szia, jól néz ki ez a forgó. Én szeretnék majd csinálni. Ha tényleg ilyen alkatrészek elkészítésével is akarsz foglalkozni, lapozgasd át a 1920-1930 környékén kiadott Radio orosz folyóiratot, rengeteg ötlet van benne. Itt van egy kis ízelítő:Bővebben: Link
(#) madzagos válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Üdv Nagyon király a link! Köszi
(#) Atosbacsi válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Köszönm, ismerem az odalt, gyakran látogatom.
Következő: »»   72 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem