Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 153
(#) Peti.Janka válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Üdv!
Forgásirány váltás egy polaritás váltó kapcsolóval van megoldva, szóval elektronikának nem kell tudnia. Fékezést nem kell tudnia, elég ha a fordulatot tartja. Az eredeti elektronika PWM-es volt ezért gondoltam én is arra. Annyi lenne amit tudnia kell, hogy potival lehessen fordulatot szabályozni, áram figyelés, És üzembiztos. Azon gondolkoztam, hogy Zosza18 kapcsolását kiegészítem IR2121 IC-vel és azzal hajtom meg a feteket.?
(#) zosza18 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Ahhoz is van áramfigyelés ami tilt ha elérte a szintet, csak én azt nem tettem bele abba.
(#) Peti.Janka válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

És azt hogy lehet beletenni? Van valami rajzod hozzá?
(#) kérdező hozzászólása Aug 28, 2014 /

Sziasztok!
Van egy PWM szabályozós akkumulátoros fúrógép. Trafóról megy de a 24V-ot sima graetz egyenirányítja, nincs puffer. Tönkrement valószinüleg a FET. Kicserélem, de nem lehet, hogy a hullámzás okoz gondot? Egyébként működött egy ideig.
(#) zosza18 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Lerajzoltam gyorsan Neked. A rajzon rajta van minden infó ami kell.
(#) Peti.Janka válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Köszönöm! Délután neki is állok.
(#) knobor hozzászólása Aug 29, 2014 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy mitől van az hogy megépítettem 2 pwm motor szabályzót és az egyik hibátlanul működik a másik viszon egyáltalán nem csak forog a motor max fordulaton?
Kicseréltem már az NE 555-es és az összes kondit és ellenállást!
(#) zosza18 válasza knobor hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Szia!
Nagy valószínűséggel zárlat van a GND sávok között. nézd át jól a NYÁK-ot!
(#) Peti.Janka válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Szia!
Ma tervezgettem kicsit, Át néznéd véleményezésre? Nem egy végső terv, de jó úton járok e?
Azt nem tudom , hogy a 15 V előállításához elég e ez a zeneres megoldás, vagy tervezzek bele egy kicsi nyáktrafót? Gondolom elég lehet, mert ha jól néztem PC tápokban is így oldják meg.

Az áramkorlátot át lehet alakítani úgy, hogy potival lehessen 0-4 A között állítani?

nyák.LAY

(#) zosza18 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Szia.
Reggel megnézem, ma már nem leszek gépközelben.
(#) Peti.Janka válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Köszi!
(#) zosza18 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Szia.
Átnéztem gyorsan a rajzodat és kicsit belejavítgattam. Átjavítottam a zener-es részt fesz. stab. IC-re, az áramkorláthoz pedig etettem egy 100Ohm-os Potit, amivel lehet szórakozni az áram beállítással és egy Jumper is helyet kapott a tranyónál, hogy ki lehessen kapcsolni az áramkorlátot ha netán nem kellene.
Megcsináltam a másik változatot is ami zener-es, mint a Te elképzelésed, csak egy kicsit tovább gondoltam és rámentem a biztosra, hogy bírja a kiképzést.
Mindkettő működik, de a tápfeszültség határozza meg melyiket használod.
A stab. IC-nek véges a bemeneti feszültsége!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) Peti.Janka válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Most meg én nem vagyok gépközelben, délután meg nézem. Köszi!
(#) cimopata válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Így ebben a formában nem javaslom a megépítését mert tele van hibákkal.
CSak néhány:
-Áramkorlátozni úgy nem lehet ha a TL494 OC lábát a földre húzod. Azzal csak átmész 0-95% kitöltésből 45-45% ra tehát gyakorlatilag csak a ti esetetekben semmit nem fog csinálni.
- A TL kimenete nincs lehúzva a földre.
- Nem látok 1db pufferkondit sem a főkörben. Le lehet spórolni de annak a fetek isszák meg a levét. Megjegyzem apró kis motoroknál ez nem gond (néhány amper) de mint írtad majd szeretnél csinálni egy nagyobb vezérlőt, ha ott is lespórolod a tápfesz a feteken lüktetni fog (feltéve mekkora a betáp induktivitása).
-Ha már ott van az IR használjátok annak az áramkorlátját.
-Irányváltó kapcsolónál mindenképp kell jó áramkorlát mert 10-20x-os áramtranziens is lehet ha nem várod meg míg leáll a motor és hirtelen váltasz irányt.
-A fetek S-G lába fel van cserélve.
- gate meghajtásnál hatalmas az áramhurok ráadásul együtt fut a főkörrel.
A teljesség igénye nélkül kezdésnek ennyi elég lesz.
Módosítsatok mert ez így tényleg nem lesz jó.

üdv.
(#) zosza18 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Szia!
Köszi az észrevételeket! Őszintén megmondom, hogy siettem reggel és hanyagul néztem át a rajzot. Módosítom értelem szerűen amik a hiányosságok.
Az áramkorlátot egy működő kapcsolási rajzból illesztettem be, amit megépítettek. (ha lehet hinni a neten az embereknek.) Úgy írták, hogy letiltja a kimenetet, ha eléri az értéket. Néhány rajzot láttam már tl494-el és ott is így oldották meg, persze attól még lehet, hogy a gyakorlatban nem úgy működik. Én nem építettem be az enyémbe, de a legnagyobb amit készítettem, az 60A-t enged át és hibátlanul működik, bár FET meghajtó nélküli. Ezt a meghajtót nem ismerem igazán így nem is néztem az áramkorlátját, hogy ki kivel van.
(#) Peti.Janka válasza cimopata hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia! Kicsit átrajzoltam a pwm szabályzót. Át raktam az áramkorlátot az IR2121-re, és raktam bele lehúzó ellenállásokat a TL kimenetre. A fet azért van fordítva, mert alul lesznek, így van hely a dobozban. Puffer kondi az eredeti kapcsolásban sem volt. Van benne egy szűrő ami megakadályozza, hogy a hálózatra vissza szórja zavarokat, utána egyenirányítás majd fetek.
A motor 200V DC és 400W tehát 2 A-t vesz fel. Ha jól sejtem így 0,12 Ohm ellenállással nem egész 2 A-tol a 5 A-ig lehet állítani. Szerinted így jó?
Előre is köszi a választ! Peti
(#) AxaGame válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Sziasztok!
Erre én is kíváncsi vagyok (lennék), ha már egy szabályzó születik.
Mivel lehet megnézni a lay6 kiterjesztést?
Üdv!
(#) Peti.Janka válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia! Sprint layout 6.
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Itt a sima lay kiterjesztésű is.

nyák (1).LAY

(#) proli007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Hello!
- Cimópata már írta, hogy ez az áramszabályozás nem ér semmit és mélyen igaza van..
- Szerintem a 494 ilyen alacsony frekin nem működik már helyesen. (erről is volt már szó)
(#) AxaGame válasza Peti.Janka hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Köszönöm!
Ezek szerint majd le kell töltenem az új verziót a webről.

Én nem alkalmazom ezt az ic-t, így ehhez nem igazán tudok hozzászólni. De egy apró kérdés merült fel számomra. Az FET-ek biztosan jól vannak feltüntetve? Merre lesz a hűtött felület?
(#) Doncso hozzászólása Okt 2, 2014 /

Sziasztok. Valami átok ül rajtam. A harmadik itt az oldalon található 555-ös pwm vezérlőt rakom össze és mindig az a vége. Nem lehet szabályozni. De miért? Mindig más alkatrészekből csinálom, és ugyanaz a vége. Az első ez volt : 1 a második ez : 2 - itt az történt, hogy poti tekerésre vagy azonnal indult, vagy szépen nagyon lassan pörgött fel a motor. Attól függ hogy állt a poti. A harmadik pedig ez : 3 Az előző kettőt elbontottam, azok nem lényegesek, most a harmadikat gyúrom. Teljes fordulattal forog a rá kötött motor, semmit nem szabályoz, nem értem....Szkóppal nézve a fet gate-jét a potméter tekerésére a frekvencia változik ,a kitöltési tényező nem, vagyis 100% kitöltésen megy. A diódák nálam 1n4148 helyett 1n4001 és a fet IRFZ48 helyett irfz44, a timer pedig NA555
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) Massawa válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Szerintem még a rajzod sem jo (legalábbis nem tudom mit linkelsz, mert már annyi link van az irásodban). Az 555-s kimenete Q, és azon kellene tudnod PWM-t mérni a teljesitmény tranyo nélkül (ha már oszcival is rendelkezel).
Itt az oldalon van egy marék bevált kapcsolás, neked egyet sem sikerül eddig belinkelned, igy azt sem tudjuk mit épitesz.
(#) Tomi111 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Üdv!
Nem tudom mit rontottál el, de a első és a második kapcsolásnak is működnie kellene. ( a harmadikat nem tudtam megnézni, nincs olyan progim ami lay fájlt megnyit.) A másodiknak linkelt kapcsoláshoz hasonlót már megépítettem több példányban és működik.
(#) _BiG_ válasza Doncso hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Nem átok az, csak esetleg nem jól tervezed a nyákot, nem jól hidegíted a tápot... stb.
Mindig hasonlóan nem úgy csinálod, ahogy azt kellene: bár a rajzon nem szerepelő, de amúgy nagyon lényeges dolgokat nem veszel figyelembe.

A harmadiknak mellékelt nyákrajz ráadásul rossz.

- A stab-IC kimeneti oldalát nem hidegíti kondenzátor, mert az rövidre van zárva, nem megy a földre.

- A motor árama által átjárt földpont-drótszakasz másik felén lóg a stab-IC, így annak közös pontjának potenciálját emelgeti a motor árama által keltett drótmenti feszültségesés, de a időzítő kondenzátor meg nem ehhez az emelgetett potenciálú ponthoz képest végzi a feladatát.
Ilyenkor csillag-topológiájú földpont kell, azaz a motor árama sehol se menjen olyan dróton, ami az 555 időzítő és a tápját stabilizáló áramkör része.

Úgyhogy a harmadik nyáktervvel sikerült összehozni a rossz (hiányzó) hidegítést a rossz vonalvezetéssel
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) Doncso válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Mester. Akkor olvasd el a hozzászólásomat rendesen. 3- linket is betettem, miért mondod, hogy nem linkeltem semmit? Irtam, hogy az első kettő gyakorlatilag lényegtelen, inkább koncentráljunk a harmadikra, mert most az van az asztalon bekötve. Ha jobban megnézed, a 3.-link egy LAY file-ra mutat. Ráadásul a marék jó kapcsolás közül választottam, innen az oldalról, de mind BiG irásából kiderül rossz. Szóval nem akarom mégegyszer belinkelni, ha akarsz segiteni, akkor olvasd el amit irtam, ha nem akkor meg ne mondd, hogy nem tudtam belinkelni.
(#) Doncso válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Értem. Köszönöm. Igazából a stabilizátort, én nem épitettem be, mert 12v-os a motor amit szabályozni szeretnék. De hogy rossz a nyákterv is....na ez az én formám. Akkor megpróbálom javitani.
(#) Doncso hozzászólása Okt 2, 2014 /

Átforrasztottam a kondit, átnéztem mindent, rendesen a rajz szerint van, én komolyan nem értem, ennyire nem vagyok béna Az 555-ös új, a poti 100k, a fet jó kimértem, de fet nélkül a gate-en is ez a helyzet, nem értem. A diódákon fűrész jeleket mérek a földhöz képest, ezt jónak gondolom. De miért a frekvencia változik a kitöltés helyett. Ez már vicc számomra.
(#) Massawa válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Ahogy itt a kollégák már irták az elsö kapcsolásod az egyik alapkapcsolás s ha az nem megy akkor valoszinüleg nálad egészen más baj van. Igy nem kell épiteni még két másikat, hanem feléleszteni az elsöt. A 3. Linket meg sem tudtam nyitni, ( állitolag rossz is a NYÁK)
Ahogy irtam, hagyd békén a FETet meg a többi vackot, egyelöre arra kellene koncentrálnod, és ott mérned, ahol a kimenet van (3. Láb Q). Az kizárt, hogy az 1. kapcsolásban a frekvencia változzon.
Minden más ilyen esetben felesleges idötöltés.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) Doncso válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Ok. Kicsit katyvasz a dolog, akkor megpróbálom mégegyszer, egyértelműen leirni a problémát.
Tehát, adott egy nyákterv, rajz nélkül ami alapján épült a dolog, ezt a lenti mellékletben csatolom. Itt vannak az elkészült nyákról képek, fentről és alulról. KÉP1 KÉP2 KÉP3
Az adott probléma, hogy a kimeneten teljes kitöltéssel megy a feszültség. A potméterrel a frekvencia szabályozódik, a kitöltés nem.
Amit eddig ellenőriztem :
A diódákat kimértem. A potméter állását beépitve megmértem, tökéletes. IC jól van beépitve, FET-et ellenőriztem, ez jó. 555-ös új, és jól van beépitve. 1k-ellenállás jó. A nyákot kisipoltattam, ahol kicsit is kérdéses, hogy esetleg összeér, ott nem ér össze. A FET perpill az ellenőrzés miatt ki van véve, de mindjárt megy vissza. Alul csatolom a jelenlegi nyák tervet, ezen az általam módositott bekötés, azaz az aktuális helyzet látható.
Ha szükséges egy szkópos videót tudok csatolni a kimenetről.
Szerintem egyébként, ez a sima 555-ös kapcsolás, ami itt van az oldalon.
Szerk : Szerintem EZ AZ ami alapján készült.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014

pwm.JPG

Következő: »»   90 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem