Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Nem értem a tanácsod. Épp az a kérdés, mekkora menetszám adja közelítőleg a keresett induktivitást. Persze több menet eltérő geometriát jelent, ami megint alapvetően befolyásolja az induktivitást.
Hosszas kísérletezgetést lehetne megspórolni egy közelítő számítással.
Akkor javaslom a segédprogramok menüpontot.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Köszönöm!
"Hatékonyabb" eszközre lenne szükségem. Ettől rosszabb eredményt akkor se kapnék, ha találomra fognék hozzá. Esetleg próbáld ki a QUAD405-ből jól ismert, sokszorosan elkészített és bemért 3uH-s induktivitás méreteit beütni, és szörnyülködj el az eredmény és a valós érték közti különbözőségen. Nekem egészen biztosan nem egysoros tekercsem lesz, hanem sok.
Akkor 15-20mm-es kör alakú átmérőre kezd el tekerni 1-1.5mm keresztmetszetű huzalból. Egy 0.5mH légmagos tekercset így ésszerű méretben el lehet készíteni, akár széles, de pár rétegű, vagy keskeny, de magasabb, több rétegű kialakításban.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Van egy eléggé jó progi erre, és tud visszafelé is számolni.
Elöbb csak az egyik dobozban cseréld ki a bipol elkókat MKP-re és úgy hallgasd egyszerre a kettőt. Esetleg a balanszal is lehet egy kicsit hintázni. Ha van különbség akkor hallani fogod , és legalább tudod ,hogy jobb lett és megérte a pénzt és a fáradtságot.
A hangváltó kapcsolások már csak ilyenek. Nem a sok a alkatrsz a lényeg ,hanem hogy jól ellássák a feladatukat. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Remek! Köszönöm!
Méréssel is ellenőrizni kell, de racionálisnak tűnő eredményeket ad.
Igen. 2db 25-ös illetve 2db 30-as. Így lenne dobozonkénk egy 25-ös és egy 30-as. Remélem így már tiszta a dolog.
Általában ebben a kategóriában nem az elkók okozzák a legnagyobb bajokat. Sokkal több vész el a hangszórók gyengeségein. Ha meg cseréled fóliára, és véletlenül gyárilag jók voltak a szűrők, a csere után az egész elmászik.
(#) Alkotó Van értelme tekergetni? (#) Robi85 Tiszta, eddig is ezt vettem ki a hozzászólásokból. És főleg a 8 ohm meg az erősítő miatt akarsz két mélyet. Nem tudom. Érdemes átgondolni. Sok faanyag, és nem túl jó hangszórók, aztán ha később jobb mélyhangszórót akarnál, akkor már fölösleges lenne a 25+30-as mélyek nagy doboza. Nem lehetne eladni a 4 mélyet, és helyette venni 2db 8 ohmosat? A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
De lehet jobb lenne megszabadulni tőlűk. De viszont akkor milyet kéne vegyek helyettük ami azért terhelhető is és jó is? Autós mélyet (jbl, infinity) tudok nagyon olcsón venni, de az megint csak 4 ohm.
Nem akarok senkit szivatni ezzel, csak érdekelt a dolog, hogy mit szólnak hozzá a szakik akik értik a dolgukat.
Sziasztok,
Számos Hifi hangsugárzónál tapasztalható, hogy a mély-közép vagy mély hangszóróból kettő van a dobozban pl: a leírás szerint Bővebben: Link Ilyen esetben milyen kapcsolást alkalmaznak a mély hangszórókra párhuzamosat vagy sorosat általában? Hogy illesztik impedancia szempontból a magas hangszórót a mélyekhez (pl: 2 db 8 ohm-s mély-közép hangszóró párhuzamosan kapcsolva a magas ebben az esetben 4 ohm-s ) ? Létezik olyan vegyes kapcsolás ahol 2-2 sorosan és azok párhuzamosan vannak kötve hangszórókból? A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Hogyan másképp, ha nem tekergetve? Nyitott vagyok más megoldásra is.
Nem vagyok nagy szakértő a témában, de szerintem attól függ a soros vagy párhuzamos kötés, hogy milyen impedanciára szeretnénk kihozni, illetve nagyobb hangerőt szeretnénk-e.
A soros párhuzamos elrendezés miért ne létezhetne? Idézet: „A soros párhuzamos elrendezés miért ne létezhetne?” Elsősorban az egy típuson belüli gyártási szórás miatt kérdeztem, illetve a 4 azonos hangszóró mechanika/akusztikai elhelyezése, rezonancia frekvenciák a hangdobozba való elhelyezésből fakadóan kérdéskör okán
Nem a sok alkatrészt hiányolom, hanem furcsállom, hogy a középsugárzó igazából egy feljebb levágott mélysugárzó, semmi nyomát nem találtam felüláteresztő szűrőnek a magason kívül, csak feljebb van a keresutfrekvenciája. Hosszúhétvégén a tekercseit is lemérem,meg hogy a váltó mennyit milyen hangosan enged át stb.. Nekem amugy az első-másod-harmadrendű sorrend szúrt szemet, elég bizarr. Görögországból mennyi idő kb. amíg ideér a magassugárzóm?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Arra gondol, hogy készen is meglehet vásárolni az induktivitásokat. Olcsón dizájnmentesen, vagy drágán minőségi kivitelben.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Van a hangszóróknak egy természetes esése a felső tartományban is. Lehet azért van az ,hogy a közép csak egy alul áteresztő szűrőt kapott.
Ha a Magyar posta hozza akkor több mint két hét. A futárok gyorsabbak ,de drágábbak is.
2,5 utas. Nem konkrét középhangszóró. A mély csak addig működik, hogy épp kompenzálja a baffle-step jelenséget, oda elég az elsőrendű szűrés. A hangszórók középtartománya egyébként önmagában nagyon csúnya, ezért másodrendű a mélyközép szűrése, próbálták ezeket a káros rezonanciákat megfékezni a váltóval.
A magas meg valószínűleg terhelhetőség-gondokkal küzd, oda ezért érdemes harmadrendű szűrést alkalmazni.
Valószínűleg ez is 2,5 utas. A magashangszóró impedanciája nem lényeges, utólag feszültségosztóval szinte bármilyen értékre beállítható.
Sokféle megoldás létezik, hogy mikor melyik életképes, az attól függ, mi a felhasználási cél. (#) Robi85 Ezektől valószínűleg jobb a SAL mélyhangszóró is. De ha a DCR3090 tetszett, akkor HA31-ben is lehet gondolkodni. Még egy darabig biztosan kapható. Más olcsó lehetőség meg nem nagyon van új hangszórók között. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Én erre a fajta kondira gondoltam. Igaz nem MKP, de másutt írták, hogy jobb hangja van.
SAL-t nem szeretnék. HA31-et néztem először mielőtt megvettem volna ezeket a hangszórókat. Akkor a HA31-ből a 422-es kellene nekem? Zárt vagy b-reflex dobozban lenne jobb, illetve 2 vagy 3 utas-ban?
A 422 a 8 ohmos. Reflexként jobban terhelhető. Legalább 55-60 literben. Kétutasnak nem lehet olyan jó, mert nagyon rezonál 2kHz körül. Inkább 3, csak ahhoz már nehéz jó hangváltót csinálni. Kétutasat talán a 25 centisekkel lehetne.
Megoszlanak a vélemények, ízlés kérdése is, meg szórás is van a különböző gyártások között. Én pl. nem szeretem annyira. Talán több azonos értéket párhuzamosan kapcsolva, és így kirakva a szükséges kapacitást még jó lehet. Inkább a PP-s remix kondikat szoktam használni, ha lehet.
Valahogy csak sikerül összehozni 3 utasban. Azok a hangváltók amik vannak fenn a webshopban nem lennének jók? Gondolom a sal univerzálisoknál azért jobbak.
Megnéztem ilyen REMIX kondim már nincs ekkora értékekben. Egyáltalán lehet még ilyeneket beszerezni valahol?
Bár van egy bolt, ott lehet hogy van, ha nincs marad a vatera?
Elkészültem a teszteléssel. EZ A KALKULÁCIÓ A LEGJOBB, AMIT EDDIG PRÓBÁLTAM!
A számított értékeknek megfelelő geometriát nem tudtam elérni, azaz nekem nem fért éppen annyi menet soronként mint a kalkuláció számolta, ezért több sorom lett 1,5-el. A menetszámhoz hozzáadtam tízet, és így végeztem a mérést. Gondoltam majd leszedem belőle amit kell, de olyan kicsi a hiba, hogy nem fogok hozzányúlni. A tervezett érték 680uH volt. A fotó nem lett az igazi vaku nélkül, de csak így lehet a műszerem kijelzőjét valamennyire leolvasni. Köszönöm a remek kalkulációs segédletet! Vettem kondikat is, a hangváltóba, azokról is egy fotó.
Idő közben átalakult a hangszóró készlet, és elmaradt a gyári hangváltó is. Most már csak egy 25cm-es mély-közép, és a piezó magassugárzó lesz a dobozban, illetve egy házilag készített hangváltó.
Egyenlőre még semmi sem garantálható, de igyekeztem figyelembe venni több tanácsot (persze amik egymásnak ellentmondanak, azokat nehéz). Elsősorban Ptesza dobozméret kalkulációs programját használtam, és kényszerűen a kivitelezési lehetőségeim korlátain belül kellett a gyártást is megoldani. Nem volt semmilyen különös esztétikai elvárás (műhelybe készül a doboz), de azért próbáltam korrektül összehozni. A képek a gyártásközi folyamat egy állapotát mutatják.
Egy ilyen profi módon megalkotott hangváltó és hangláda és az Alkotója megérdemelne valami rendes magassugárzót is. Rendes(fülű) ember nem tesz piezzót sem hifibe, se műhelyzenére.
Emlékezz soraimra, mikor fárad a füled pár perc után a zenétől! |
Bejelentkezés
Hirdetés |