Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Még nekem ki kellett egésziteni a slope kompenzációs áramkörrel, ez az ic oszillátorának fűrészjelét csatolja vissza a cs lábra, lásd az ucc ic datasheet-jét.
Néhány ügyes kis számolóeszköz ! Már ha valakit érdekel !
Sziasztok! Ge Lee egész hidas inverterének áramváltós megoldásával kísérletezek. Jelenleg 30V-ról működik az áramkör, így a szekunderen 4-30A-ig lehet szabályozni az áramot. Viszont ha nincs jól beszabályozva (már pedig ezt kísérletezéssel lehet megtenni) akkor a teljes kitöltés bekövetkezésekor vezérlési anomália lép fel, és értékelhetetlen jel látható az oszcilloszkópon, valamint berezonál az egész cucc. Tehát a problémám az, hogy így nem merem rákötni a 230V-ot. Akkor élesben hogyan állítsam be a 30-130A-ig a készüléket? A szkóp a gate trafó egyik szekunderére lett rakva.
Tekerd újra (szorosabbra) ezt a gate trafót, ez így nem lesz jó.
Szia! Már készítettem néhány gate trafót, a jel mindegyiknél hasonló. Jelenleg EF25 magra van feltekerve, minden sor egy tekercs tehát 5-ször, egymás felett. Ennél szorosabbra nem tudom. Szerinted a gate trafó miatt van ez a rendellenesség?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
Tekerd úgy, hogy egyszerre az ötöt. Mert amit látok az szerintem közel sem négyszög, de ha nem is az legalább valami lekerekített trapéz alakot kéne látni. Itt vannak akkora túllövések, mint az Alpok. Én azt mondom, ha galvanikusan le van választva (tehát az egész meghajtás a primerben van) akkor nyugodtan simán a lakkozott litzével megtekered, nem lesz gond. Cserébe tudod, olyan szög egyenes szép alakot fogsz látni. Bocs most olvasom, hogy módosítva lett a hsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
Köszi a válaszod. Kipróbálom.
Tévedés. Nem bírja el tartósan a 300 V-ot a zománc, csak a háromszoros szigetelésű. A másik dolog, hogy annyira szoros csatolásnál túl nagy lesz a tekercsek közötti kapacitás. Azzal is lesznek problémák. A legjobb megoldás, ahogy Ge Lee leírta.
Egyrészt kicsi a gate trafó mágnesezési induktivitása, vagyis növeld meg a tekercseinek a menetszámát legalább 50%-al.
Másrészt ne a gate trafóról hanem a szekunderről vagy az áramváltóról csinálj videót. A teljes kitöltésnél az a káosz inkább amiatt van hogy a szkóp triggerelése bizonytalanabb lesz. Aztán ha akkora áram folyik olyankor amihez a teljes kitöltés folyamatosan már sok, akkor az IC néhány órajelet kihagy. Tehát megy folyamatosan a vezérlés, és mondjuk minden ötödik, vagy tizedik, vagy akárhányadik bekapcsolás elmarad. Ilyenkor nyilván zizegni fog minden ami zizegni tud, de ez nem gond. Ugyanilyet csinál csak fordítva amikor mondjuk leragad a pálca és rövidzár van. Akkor meg az történik hogy a bekapcsolások zöme elmarad, és csak minden akárhányadik bekapcsolás történik meg, ez a szabályozó kör sebességének is függvénye.
Szia! A söntös megoldással szépen működik ezzel a gate trafóval is. Kb 20db elektródát elhegesztettem, semmi gond nem volt. Viszont nekem az áramszabályozás nem volt lineáris, a potméter utolsó 95%-ban lehetett 2/3 áramot szabályozni. Szeretek ilyesmivel foglalkozni, és szeretném áramváltósra, valamint nagyfesz. gyújtásúra megcsinálni, ahogy Ge Lee is javasolta.
Deha a primerben van (márpedig úgy is lehet rakni, és ezt feltételeztem) akkor egymáshoz képest hiába van 300Vdc potenciál a szálak között, nem húzhat át 500Vdc ig jó. A másik megoldás meg valami kábel amire rá van írva meddig szigetel.
Elmegy vele így is, csak az átkapcsolás miatt valamivel jobban fog melegedni. Csatolok egy képet a gate trafó jelalakjáról 2 különböző gerjesztés mellett. Nem muszáj a második ábra szerint kinézni neki, de az a jobb, a bal oldali esetben kevés a menetszáma.
Szia! Köszönöm a válaszod. Megfogadom amit írtatok.
Ja, hogy nem húzhat át? És ezt a drót is tudja? Hidd el, nem egy megbízható megoldás.
A másik a kapacitás a tekercsek között. Vedd elő a szimulátort és nézd meg benne, hogy mi a hatása.
Sziasztok! Tudnátok segíteni, hogy egy inverteres MAG gépnek hogyan tudom megmérni az üresjárati feszültségeit DMM-mel? Van egy fokozatkapcsolós és egy fokozatmentesen állítható gépem. Egyik sincsen feliratozva.
Ehhez egy speciális terhelő előtétet kell készítened. Mivel behalt a nyomtatóm, nem tudom beszkennelni azt az előtétet, amit az EWM útmútatása alapján készítettem. A lényeg egy 5k/15W-os poti soros 200 ohm/ 100W, rákötve a gép kimenetére. A pozitív ágról egy 1N4007-es diódán keresztül csatoljuk az üresjárat feszültséget a DVM-pozitív pontjára. A poti csúszkája össze van kötve az ellenálláspálya egyik kivezetésével. Szükséges még két kondenzátor, meg egy 1N4148-as dióda is. Most ennyire emlékszek belőle, és hétfőn megpróbálom a melóban beszkennelni a teljes rajzot róla. Tisztelettel: Jani
Nem sürgős, tökéletes lenne hétfőn is! Köszönöm!
Mond meg Te! Te ajánlottad, hogy itt kérjek rajzot a gépek DMM-es méréséhez. Ha erre gondoltál, akkor biztosan ez az. (:
Hehehe!
Való igaz, én ajánlottam, de a rajzot én sem találtam itt, ezért tettem fel. A lényeg: én a 200 ohm -poti soros rész helyett egy 1k 10W-os ellenállást alkalmazok, eddig nem volt mérési probléma amiatt hogy nem az ajánlott soros kapcsolás van a mérőkör bemenetén.
Szia! Lekéstem, mert mpisti megelőzött. Ugyanezt a kapcsolást használom, már évek óta. Ezek után már csak használni kell. Nagy megelégedésemre még soha probléma nem volt vele, meg pontatlanságra sem panaszkodhatok. Tisztelettel: Jani
Fel tudnád tenni pdf formátumban (mondjuk PDF Creatorral "kinyomtatva")?
Célszerűbb, mint mert pdf olvasója több embernek van, mint a legújabb office.
Természetesen. De tegnap este már csak 1 percem volt erre gépzárásig.
Ennek igazán örülök, mert 15W potméterrel problémában lettem volna. 1k / 10W nem probléma. Még talán akad is. Plazmavágó kimenetét is lehet mérni ezzel az áramkörrel? Kondenzátorok hány voltosak legyenek?
Ha elolvasod az írást ami-igaz angolul- a kapcsolási rajz mellett van, ott világosan fogalmaznak az alkalmazhatóság feltételeiről. Ha plazmavágó kimeneti feszültségét kívánod mérni, ott közel 3x akkora feszültséggel kell számolni,így az alkatrészek értékeit is ennek megfelelően kell módosítani.
A kondik értéke maradhat, de a feszültségük célszerűen 1kV os.
Szervusztok Tisztelt Fórumtársak!
Sikerült szereznem E65-ös ferritmagot de 3F3-as anyagból van. Ennek az AL-je kissebb (kb. 15%-val) mint a 3C90-é. Kell-e módosítani emiatt a Maci-féle gép főtrafójának a menetszámait? A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
Szia,
Nem.
Szia!
Küldd el nekem is légy szíves az üzenetben említett pakkot. Előre is köszönöm! Tom |
Bejelentkezés
Hirdetés |