Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   131 / 246
(#) ztsoft válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Igen, a nulla vonal középre volt állítva. Le mértem a trafóról jövő feszt mind a három stabnál, plusz a puffer kondin lévő feszt is. Bővebben: Link A hálózati fesz be kapcsolt szkóp mellett ~230V. A szkóp rajzát is feltettem Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) proli007 válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Ha feltételezzük, hogy a +12V oldalon ugyan akkora terhelés van, mint a -12V oldalon, akkor is látható a mérésből a szűrés elégtelensége. Én cserélném a kondikat. De utána kell nézni ennek az 20ms-nak is, mert ott nem kerek valami. Hogy tényleg híd-egyenirányítók vannak-e bent? A 15,7V váltóból 16,5V egyen, az nagyon kevés. De egyébként elég lenne, ha nem lenne ennyire hullámos..
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) ztsoft válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Meg rendeltem a puffer kondikat (ki cserélem mindet), egy Graetz hidat (B250C1500R ez a típus van bent, az, hogy jó-e, az kérdés), meg az általam púposnak ítélt 10µF kodikat. Remélem keddre itt lesz.

Az, hogy a szkóp mennyire kalibrált, nos DC-ben a műszeremhez képest elemről mérve jó a mutatott érték (több típusú elemmel is teszteltem). AC már egy kicsit érdekesebb, mivel nem tudok pontosan mérni a műszeremmel (DVM). Az általad ajánlott 50Hz így fest: Bővebben: Link, kis trafó szekunder oldala, bemenet: AC, 20V/DIV, 5ms/DIV (középre igazított vonal), itt a DVM 20.6VAC és 20.7VAC között mutatott.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) mateatek válasza ztsoft hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
A szkóp gépkönyvében látni, hogy a bemenő fesz válaszható 220 és 240 volt között. Ha netán 240-es állásban van, az is okozhat egy kevés feszültségesést.
(#) ztsoft válasza mateatek hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Ezt már én is néztem, meg számoltam is a 10%-os tűréssel, így maradt 220V-on.
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Végül is megvettem egy EMG1555-ös 100MHz-es szkópot elég szolid áron
Annyi volt a hibája, hogy sem fókuszt sem asztigmatizmust nem lehetett rajta állítani. A sugár egy fél centi vastag vonalat rajzolt.
Ma nekiálltam és végül a KS cső áramköreiben egy 3,9 MOhmos ellenállás cseréjével sikerült megjavítani.
Most minden működik rajta, de még lesz vele dolog, mert az A csatorna lassan áll be, kell neki néhány perc bekapcsolás után. Valószínűleg jó leszek még egy nuvisztor cserére.
Képek csatolva:
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Ebben van nuvisztor? Majd ha cseréled, fényképezd le, még nem láttam olyat, csak vázlatrajzon. A google sem talált sok képet róla.
U.i.: Jól látom, hogy porcelán forrlécek vannak benne?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Bizony jól látod. Ezek kb. 50 éves gépek. Én ma is megemelem a kalapom az egykori EMG tervező gárdája előtt. Az akkor beszerezhető alkatrészekkel és rendelkezésre álló technikával ez kiemelkedő műszaki teljesítmény volt.
(#) papus51 hozzászólása Feb 28, 2015 /
 
Abban az időben a nuvisztor egy nagyon jó ötlet volt. Még nem voltak igazán jól használható FET-ek, amiket betervezhettek volna a függőleges erősítő bemenetére. Így az elektroncsöves bemenet megvalósította a nagy bemenő ellenállást és megfelelő védelmet biztosított a bemenetet terhelő nagyobb feszültségek esetén. Ez utóbbiról még glimm-ek is gondoskodtak.
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Műszer az örökkévalóságnak az időtlenség jegyében.
Nekem a TESLA-m (kicsit visszább volt róla szó) ennél fiatalabb, körülbelül 30 éves, de nem kontakthibásak a kapcsolók, potenciométerek, csatlakozók. Ahogy átnéztem eddig én cseréltem benne egy szem diódát. Semmi más baja nem volt. Legalább is nem láttam javításra utaló jeleket.
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Végig olvastam.
(#) gerenk válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Egy kép a nuvisztorról RCA 7586
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
Alkatrészt beszerezni jó eséllyel innen lehet EMG1555 szkóphoz: Bővebben: Link
Trubiánszki Sándor a cégtulaj, ő volt a 1555 szkóp főkonstrüktőre. Szkópjavítással foglakozott az EMG megszűnése után, minden alkatrésze volt.
Nem biztos, hogy rossz a nuvisztor, itt visszakeresve "nuvisztor" szóra, többen írják, hogy pár perc bemelegedés alatt mászhat sokat a vonal. Akkor lehet, hogy ez belefér a jóba, csak már nem 100%-os.
Vonal elmászást okozhatnak az Y differenciál erősítő más részei is, alkatrész öregedés miatt. Ha pár perc bemelegedés után stabil, csak kicsi elmászás van, akkor jó. Igazán a két csatorna nuvisztor felcserélésével lehetne megállapítani, hogy a nuvisztor, vagy más alkatrészek okozzák az elmászást.
De a hibák zöme a nuvisztor, nem árt ha van otthon, mivel igen öreg készülék, és biztosan a nuvisztorai sem fiatalabbak.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2015 /
 
És sajna három is van belőle. A harmadik a fűrész generátorban, igen kényes helyen.
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Igen, ezt én is néztem. Szerencsére a fűrész generátor teljesen rendben van. Még hitelesnek is tűnik. A kalibráló 1KHz hajszál pontosan a képernyő háló megfelelő osztásainál fut fel és le. Vizsgáltam a tranzisztor teszterrel generálható, kristály pontos, nagyobb frekvenciákkal is. A kettős időalap is kifogástalanul teszi a dolgát.
13.000,- volt. Azt gondolom ennyit megért.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Összesen 5db nuvisztor. A trigger részben is van 2.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2015
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
A triggerben levők nem annyira kritikusak, de az említett három igen.
(#) proli007 válasza ztsoft hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Az 50Hz mérése azért volt érdekes, mert azon látható, hogy a jel tényleg 50Hz-es. Vagy is tényleg 20ms-ot mutat a periódus időre. Tehát ha előzőleg is ebben az állásban mérted a táp jeleket, akkor változatlanul nem érthető, hogy nem 10ms a brumm ideje. Márpedig a kétutas egyenirányító frekvenciája 100Hz. Avagy a brumm ismétlődési ideje 10ms és nem 20ms..
(#) ztsoft válasza proli007 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Most néztem, az pedig 20ms. 20ms/div állásnál egy osztás (kocka), 10-nél kettő, 5-nél négy. Így 100%, hogy 20ms.

Még meg sem köszöntem az eddigieket, így most megteszem, köszönöm!

Míg az alkatrészek nem jönnek meg, addig nem akarom szétbontani, az egyenirányító híd miatt. Úgyis cserélem a puffer kondikat, és jelentkezem a fejleményekkel.
(#) ztsoft hozzászólása Márc 3, 2015 /
 
Nagy az öröm! Ez a probléma meg oldódott. Ma meg jöttek a rendelt alkatrészek, ki is cseréltem a puffer kondikat, meg a 10µF kondikat. Egy kis takarítás is rá fért már (fog kefével alig bírtam leszedni a ráégett port). Majd jött a teszt, el tűntek a "huplik", sima egyenes vonal. Majd eszembe jutott az a 50Hz-es jel az egyenirányító után. Nosza, gyorsan le is ellenőriztem. Hát, maradt ugyan az (még milyen jó, hogy azt is rendeltem), ki is cseréltem, most már 100Hz-es jel van ott is.

Köszönöm a segítséget proli007-nek! Tudom ezek alapvető dolgok egy olyan embernek, aki elektronikával foglalkozik (sokat is tanultam belőle), de valahogy nem jutott volna eszembe, hogy a puffer kondinál is mérjek. Meg valahogy olyan is vagyok, hogy kell egy kis rávezetés.

Még azért lesz vele dolgom, azaz már van is egy kérdésem. A kalibrátornál az 1kHz-es jel jól jelenik meg, jó a frekvencia is, de az 1MHz-es nem, azaz a négyszög jó, csak a frekvencia nem stimmel, nekem 666.6kHz jött ki (0.5µs, három osztás). Lehet a kalibrátor rossz? Sajnos nincs függvénygenerátorom így tesztelni sem tudom (lehet majd a jó öreg 555-öst elő veszem és ügyködök vele valamit).
(#) pucuka válasza ztsoft hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
A kalibráló négyszögnek nem fontos a pontos frekvenciája, mert az a mérőfej pontos kompenzálására való.
Az sem biztos, hogy a frekvenciája nem pontos, lehet az eltérítő frekvencia is pontatlan. De megmérheted egy frekvencia mérővel, és pontosra állíthatod. Ha nincs frekvencia mérőd, akkor készíthetsz egy 1 MHz -es kristályoszcillátort, akár tranzisztorosat, akár egy CMOS inverterest, és azzal a szkóp eltérítő generátorát kalibrálhatod, és aztán használhatod a szkópot frekvencia mérésre.
(#) ztsoft válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Csak azért furcsálltam, mert az 50Hz, 100Hz, 1kHz-et pontosan mutatja. Vagy minden egyes idő alapot külön lehet állítani a szkópban (persze belül), hogy pontosan mutassa? Annyira még nem merültem bele a kapcsolási rajzba.
(#) pucuka válasza ztsoft hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Ha elfogadod a méréseid alapján, hogy pontos, akkor nincs tennivalód. A beépített négyszöggenerátor frekvencia pontossága lényegtelen. Pontos frekvenciájúvá tenni elég babrás dolog, két kondit, vagy két ellenállást kéne egyformán változtatni.
Mivel Az eltérítő generátornak minden méréshatárban külön osztója van, elvileg lehetséges, hogy egy bizonyos állásban nem lesz pontos. Ez általában a magasabb frekvenciák felé fordul elő.
(#) ztsoft válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Köszönöm a választ! Fogok készíteni egy oszcillátort és ellenőrzöm.
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Trubiánszki Sándor úrral másfél órát sikerült eltöltenem, aktív 1555-ös szkóp babrálás közepette. Őszintén mondom, hogy katartikus élmény volt. Gazdagabb lettem egy sor speciális ismerettel, két nuvisztorral és nem utolsó sorban egy EMG-és "nagy öreg" megismerésével.
Köszönöm Neked, hogy segítettél ebben.
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Szívesen. Örülök, hogy siker lett. Én régen vettem ott egy szkópot, akkor mesélt sokmindent, szintén katartikus élmény volt. Szkóphoz úgy igazán csak az ért, aki valóban tervezte komoly színvonalon, legnagyobb mélységig végigizzadta.
(#) scooby_ hozzászólása Márc 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Mai nap a birtokomba került javítás szempontjából egy EMG 1568/2 típusú oszcilloszkóp.
A függőleges végerősítőjét valaki már megmókolta, azt sikerült rendbe raknom, szkóppal mérve az eltérítő fűrészjelek mind a 4 lemezen megvannak. A másik probléma, hogy a képernyőn semmi nem jelenik meg. Normál esetben, meg a az eltérítő rendszer rossz is, egy pontnak tudtommal meg kéne jelnni, ez sincs meg. A nagyfeszültségű táp oszcillátorköre működik a BD241 kollektorán szép szinuszos jelet mértem, a tápfeszültségek megvannak, egyedül a 110V helyett métem 156V-ot. Mi lehet a gond? A nagyfeszültségű táp hallhatóan működik, viszont ezt ellenőrizni nem tudom hogyan tudnám? Én igazából a katód feszültség hiányára tippelek....
(#) fecameca válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 4, 2015 /
 
Szia! Csak azért írok, mert nekem a munkahelyen anno ugyanilyen szkópom volt, és egészen véletlenül ugyanez volt a hiba. Abban azért nem volt nagyfesz, mert a sokszorozónál áthúzott. De az nálam gyönyörűen látszott, mert a szigetelők ott teljesen kormosak voltak. Ha jól emlékszem, ennél a típusnál a sokszorozó diszkrét elemekből van összerakva, és a szigetelőkre a levegőből rárakódott szennyeződések miatt áthúzhat. Lecsiszoltam a szigetelőket,és újból lett képem. Szerencsémre nem kellett cserélnem benne semmit. Nagyfesz. mérőfej híján egy tévé roncsból kitermelt 60 Megohmos fókusz potin keresztül tudsz mérni nagyfeszt, itt már többen írták.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015
(#) Hp41C válasza fecameca hozzászólására (») Márc 4, 2015 /
 
Talán:
A 110V táp buffere (C1 200uF) kiszáradt és / vagy időnként átüt. A kimenetén levő kondenzátor (C3 22uF) pedig tartja a feszültséget. A lebegő kapcsolású 723 -nak ilyenkor megszűnik a tápfeszültsége, nem tud szabályozni. Ennek eredménye a 156V.
(#) fecameca válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 4, 2015 /
 
Biztosan Scooby-nak szántad a választ. Valóban, kezdje azzal, ha már kimérte. De utána feltétlenül ellenőrizze a sokszorozót, ha nincs fény, legalább szemre, de ha összehoz valamilyen mérő eszközt a nagyfesz. legalább saccolásához, még jobb.
Következő: »»   131 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem