Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   35 / 62
(#) nyekk válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Az IRFP 260N is megfelel helyette,nálam is az va benne.Jóval olcsóbb.
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /
 
Javaslom én is, hogy először kisebb tranyóval dolgozz. Az IRFP260 tökéletes. Arra nagyon vigyázz, hogy a vezetősávok nagyon rövidek és szimmetrikusak legyenek. A zener dióda minimum 5W-os legyen, vagy nagyobb, esetleg 2 párhuzamba. Nekem sokszor az ölte meg a rendszert. A kondenzátorok nagysága ne haladja meg a 220nF, amennyiben csak MKP vagy FKP sorozatok.
(#) lac12345 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Köszönöm az infókat

Lenne még pár kérdésem...

Elsőként a FET es dolgot szeretném tisztázni...A Pimi9 féle egyfojtós kapcsolásban ugye IRFP260N es FET van ezt valamiért lecserélték a kétfojtós verzióban IRFP4668 ra..Gondolom a nagyobb terhelhetőség véget .Mi lenne ha párhuzamosan kötnék 2 db IRFP260N es FET et az akkor már 100A és csak 1300Ft-ba kerülne páronként..azaz 2600 a 4 db.Az IRFP 2800ft /db...
Vagy van még IRFP4227 860ft/db vagy ez egy kicist már drágabb IRFP90N20D /1600ft ez már majdnem 100A is tud nem sokkal marad ez IRFP4668-tól.Van még egy amit lehet kapni ebben a boltban IRFP4332 ez 250v 57A / 1050ft Úgy olvastam hogy ide kell a nagy áramú és nagy feszültségű FET ez tud 250v ot 57A..Esetleg megirnátok , hogy melyik paramétereket kell figyelni a FET ek kiválasztásánal ?

Másik dolog ..fojtó tekercs..Na itt aztán olvastam mindenfélét szeretném tisztázni , hogy ide milyen alkatrészeket kell beszereznem..Egy régi PC tápból kiszedtem egy sárga/fehér toroid porvasmagot 27x14x11 ez azt hiszem T106 Azt szeretném megkérdezni, hogy ez jó e ide vagy keressek mást.Milyen átmérőjű vezetékből kell tekerni a meneteket rá..Mekkora legyen az induktivítása??Van LCM3 am meg tudom mérni vele...Van itt még egy M55 (?) jelű E vasmag ezt most szedtem szét, Ez két félből áll Szerintem Litze huzal volt rátekerve.Az is lehet , hogy nem Litze de nekem annak tünik..Van itt még egyenes porvasmagom is mindenféle méretben...Mekkora áramokat kell ennek a tekercsnek elviselnie?? Milyen vastag vezetékből tekerjem a meneteket..??

É-s végül utolsó kérdés Milyen rézcsővet vegyek, mekkora átmérővel rendelkezen ?
6-8-10 esetleg tudjátok , hogy merrefele lehet venni ilyen csőveket ahol nem kel megveni egy komplet tekercset??


-
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Akkor szép sorban a kérdésekre a válasz:

1. A FET teljesítményét, feszültségét és áramterhelhetőségét úgy határozd meg, hogy: Bemenő feszültség (AC)*1,414*4. Ez lesz az a feszültség amit a félvezetőknek el kell bírnia. Mindegyiknek!!
Én az általad említett IRFP90N20D használom. Az áramfelvétel függeni fog a feszültségtől és a munkatekercs méretétől. Valamelyest még a frekvenciától.

2. A fojtónak óriásinak kell lennie és litze vagy saját sodort lakkozott huzalokból. Nekem ebből van 2 párhuzamban és a 2 fojtós verzióm van.

3. a Munkatekercse méretét a felhasználási terület és a kívánt teljesítmény szerint határozd meg. Könnyen bele lehessen helyezni a tárgyat és megfelelő mennyiségű vizet lehessen benne keringetni a hűtéshez. Általában egy 10-es cső elegendő. Fontos, hogy minél nagyobb a munkatekercs átmérője annál nagyobb feszültség szükséges a mágneses tér kialakításához.

A rézcső beszerzésében csak Pesten tudok helyeket.
(#) lac12345 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia

1. Az (AC)*1,414*4 ezt nem nagyon értem .. Én DC 36V ról szeretném üzemeltetni 3x12v autó akku...lehet még kötök hozzá akkut ha nem lesz elég..Akkor ha jól gondolom az összes általam említett FET megfelelő lenne és lehet a 250v 57A es lenne a legjobb mert itt még megvan a feszültség emelésének a lehetősége is..És most csak a tisztán látás véget a FET eket lehet párhuzamosan kötni hogy nagyobb árammal lehessen terhelni öket ??

2 Mit jelent az , hogy óriási ??Mert pl ez az E vasmag ez egész óriási a PC tápból kinyert toroidhoz képest..Hány uH re tekerjem .Milyen vezetéből csináljam ??Sima 1 eres vezeték vagy többeres vezeték vagy fogjak össze több zománcozott vezetéket parhuzamossan és azt tekerjem rá ??Milyen átmérőjű zománc vezeték lenen ide jó??Vagy van az erről a vasmgról letekert tőbb litze tekercs vezetéke is ezeket is fel tudom tekerni..Vagy szerezzek 1 eres vastagabb zománc vezetéket és azt tekerjem...Nem foglalkoztam soha még fojtókkal...

3. A Pesti beszerzési forrás jó nekem...Én úgy gondoltam , hogy készítenék több tekercset és lehetne cserélgetni mikor melyik az ideállisabb..Kellene 2 db menetes toldó és akkor lehet cserélni...
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia!

A feszültség azért lesz nagyobb a félvezetőkön mert lénygében ez egy Boost Converter. Így a bemenő feszültség egyen irányítva (pl. 12VAC*gyök2=16,97VDC) sokszorozódik meg 3-4-szeresére. Ezért kellenek a nagyfeszültségű tranzisztorok. Valamint méretes feszültség tüskék jelentkeznek. A nagy fojtó alatt porvasmagot értek, litze huzallal megtekerve. Fontos, hogy porvasmag legyen, mivel ezek sokkal nehezebben mennek telítésbe mint a ferrit vagy a lemezes trafó.
Én Pesten Innen szoktam beszerezni a színesfémeket. A csatlakoztatásnál, ami fontos, hogy a toldó ne legyen mágnesezhető. Azaz teljes rozsdamentes acél, réz vagy alumínium lehet. Persze mivel elektromosság folyik így ajánlom a rezet.
(#) nyekk válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Üdv
Nálam a fojtók (Pimi9 kapcs.) egy -egy U-57-es magra vannak tekerve,20 uH.Hogy hány elemi szálból csináltam a sodratot már nem emlékszem, de nagyjából 4mm -es összesodorva.Nem melegedenek,viszont a PC-sárga- fehér magok, 40A körül igen csak melegedtek.
(#) dokidoki hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Sziasztok.
Figyelemmel kísérve a topikot, felmerült fojtók vasának tekercsének dolgain gondolkozva, eszembe jutott, hogy a tekercsek, kívánt értéke, és ebben a vas terhelése elosztható. Értem alatta, hogy lehet ez esetben is sorosítani, ha az adott gyűrűn kicsi az induktivitás. Fordított esetben meg lehet párhuzamosítani ha csökkenteni kell, mert az adott vas, magas AL értékű, és mellette hamar telítődik.. Nem biztos, hogy százas a megfogalmazásom, de remélem érthető.
(#) lac12345 hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Honnan tudom megállapítani , hogy ez az E mag ez porvasból van vagy ferrit??Biztosan nem lemezből van, tömör fekete fém.Leolvasva ezek vannak ráírva M2 , AL600 és van egy műanyag belső rész is amire a tekercs megy azon van még M55 jelölés..Ebből van két db egyiket még nem szedtem szét azaz rajta vannak a tekercsek...Ez jó lenne a hevítőhöz ???
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Ez a mag ezek szerint egy légréses ferrit. Mivel Al értéke 600nH, így ez egy FLY BACK táphoz való transzformátor vas, méghozzá egy M55-ös méretű. Próbára jó lehet, mivel a légrés miatt nehezebben megy telítésbe. A porvasak általában azt jelentik, hogy szintetikus gyantában porítva van elhelyezve a "vas". Ebből adódóan a kis részecskék között légrés található, aminek következtében nem lép fel kölcsönös mágneses hatás. Amit elfelejtettem, hogy próbára maradj az olcsó félvezetőknél!
(#) crazybob válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia!

Úgy tudom, hogy fojtóknál ha sorosítod, akkor az induktivitásuk összeadódik. Viszont párhuzamos bekötés esetén csak a rajta áthaladó áram mennyisége oszlik meg a másikéval. Az induktivitása nem csökken ellentétben az ellenállásokkal. Mondjuk úgy, hogy a fojtó az elektronok terjedési sebességet korlátozza, míg az ellenállások a mennyiségüket.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Idézet:
„Viszont párhuzamos bekötés esetén csak a rajta áthaladó áram mennyisége oszlik meg a másikéval. Az induktivitása nem csökken ellentétben az ellenállásokkal”

Ez nem igaz, ugyanúgy 1/Leredő = 1/L1 + 1/L2 + 1/L3 +.... módon adódik össze, mint a párhuzamos ellenállásoknál.
Egy a feltétele: a tekercsek nem lehetnek mágnesesen csatolva egymással.

Ha a párhuzamos tekercsek mágnesesen csatolva vannak egymással, azaz egy mágneskörben vannak, akkor igaz, hogy nem csökken az induktivitás - ilyen pl. a litze tekercs.
Mivel ezek önálló fojtók lesznek, valószínűleg egy-egy toroid magon, így a párhuzamos kapcsolásuk csökkenti az eredő induktivitást, mivel az önálló vasmagok külön mágnesköröket képeznek.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2015
(#) lac12345 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Szia

Ha csak próbára lesz jó ez a vasmag akkor nem használnám fel a Litzet hozzá...Mi lenne ha sima 2.5-3 as vezetékből tekernék annyi menetet , hogy 20-22 uH legyen az induktivitás??
Amúgy honan tudjátok , hogy 20uH kell legyen fojtó?Én nem találom ezt a rajzon sehol se feltüntetve..
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Szia!

A fojtóra nincs pontos méret, de nekem a 35-47 uH vált be. Nézni kell szkóppal, hogy mikor szép a jel. Egyébként meg azért kell, hogy lètrejöjjön a rezonancia. A munkatekercsnek nem igazán lesz elegendő induktivitása erre a célra. A drain-source lábak közé még érdemes egy 1000V-os kerámia kondit tenni. Ez megfogja az esetleges tüskéket. Nálam legalább is segített, de ez is kialakítás függő. Egyébkén ez a kapcsllás működik IGBT-vel is. Viszont ekkor olyan nagy a mágneses tér, hogy beteszel egy 4-es csavarr és ráver 20 ampert. Ezután leveri a biztit
(#) nyekk válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Íme pár kép ,hátha segít az építésben,valamint egy videó kisérőnek .Meg egy korábban megépített verzió,kettő közt csak esztétikai külömség van,mint kettő ugyan úgy jól működött,illetve működik,az utóbbi verzió .Indukciós hevítő
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2015
(#) adri986 válasza nyekk hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Túl sok menet van azon a munkatekercsen, ezért nem melegit a Curie pontól feljebb. 4-5 menettől nem kell több.
(#) lac12345 hozzászólása Szept 21, 2015 /
 
Nagyon köszönöm az infókat és a képeket is..

Akkor a fojtó helyes értékét majd ki kell kisérletezni..Egyébként akkor az , hogy sima 2,5-3,5 tömör vagy sodrot vezetékből tekerném meg a fojtót az működhet?? Csak próbaképpen aztán majd ha megvan a helyes érték megtekerném Litzéből..

A kondik tipusára értékére van valami javaslat?

Most próbálok 8 as rézcsövet beszerezni abból lenének majd a tekercsek..És én is úgy láttam , hogy a nagyobb teljesítményű hevítőkön is 4-5 menet van..Itt mi a lényeg ,kevesebb vagy több menetszám ??
(#) nyekk válasza adri986 hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Kisérletezni jó volt.Majd ha elkap az "ihlet " tekerek egy 4-5 meneteset.
(#) nyekk válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Kisérlet képpen én a fojtót szigetelt több eres 1.5-ös vezetékből tekertem,30A körül melegedett rendesen.Nagy külömbséget nem vettem észre PC-sárga fehér ,vagy a U-57 magok között,(egyedül a PC mag melegedett),ami a hevítési időt illeti,lehet szkóppal nézve már más lett volna a helyzet lehet,nem tudom.Kondik nálam MKP 1500V 56nF, ebből van kialakítva egy 5,75µF kondi bank.Munka tekercsre nem tudok mit mondani,csak ezzel az egyel kisérleteztem,ennyi menettel.
(#) adri986 válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Ha több a menetszám több a vezeték is, aminek ugye van ellenállása. A cél hogy minél nagyobb áram, feszültség csúcsok mozogjanak a rezgőkörben, ezért célszerű a feteket is minél közelebb tenni a rezgőkörhöz valamint a fetek elé 1-1db 1uf MKP kondit és a bufereket is, tápvezeték nem lehet túl hosszú sem, fojtóra kitérve minél nagyobb keresztmetszet és AL érték igy kevesebb menet kell rá (vigyázni hogy ne menjen telitésbe) munkatekercsnek is 4-5 menettől több nem kell, kondibol minél több kell hogy a lehető legkisebb ESR-je legyen. Ha már a munkatekercs hőmérsékletét nem tudod kordában tartani vizhútés mellet akkor már ez annak a jele hogy jó úton jársz és hatalmas amperek gyalogolnak át rajta. Valahogy ilyen leharcoltnak kell lenni

DSC00008.JPG
    
(#) lac12345 hozzászólása Szept 22, 2015 /
 
Szia

Te hányas csőből csináltad a munkatekercset ??Mert én 8 asból akartam de az pont nincs a boltban van 6-10-12 és fölfele..

Mit jelent az, hogy telítésbe megy ???Mert én most fogtam pl azt a vasmagot amiről beszéltem az előzőekben.. Illetve 2 db ilyenem is van ...Tekertem rá 1.5 ös sodrot szigetelt vezetékből annyit hogy 20uH legyen az induktivitása...Próbára jó lesz remélem így majd tudok vele kisérletezni , hogy több menet vagy kevesebb kell..Ha majd jó lesz a dolog megtekerem Litzéből ...
(#) lac12345 hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Megvan a 8 as rézcső ...
Keresgéltem videókat munkatekercs kialakításról..Találtam egy érdekes tekercsformát..
Link
Link

Szerintetek minek van az a hurok ott a tekercsnél ???
(#) gulyi88 válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Szia!
Azzal a horokkal csinálnak egy fordított menetet is, amitől majd lebeg benne az anyag.
A fordított menet a lényeg nem a hurok...
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) lac12345 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Szia

Akkor nem kell nekem fordított menet
köszi az infót..
(#) lac12345 hozzászólása Szept 26, 2015 /
 
Sziasztok

Jövő héten szerezném be az elektronikai alkatrészeket...
Tudnánk pontosítani ,hogy akkor a ZY18 mire cseréljem írtátok hogy nagyobb teljesítményűt vegyek..IRF610 az jó azt nem kell cserélni ??És akkor szeretném megkérdezni , hogy milyen kondikat vegyek a bankhoz..? .És ,hogy kb. hány db kell belőle.. + ha még valamit kellene változtatni kiegészíteni + alkatrész stb..akkor arra is kérnék javaslatokat..

köszönöm
(#) crazybob válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Szia!

A diódát én erre cserélném. A FET maradhat. Ott nem kell nagy teljesítmény. Mint már említettem a teljesítmény fetekhez D-S párhuzamosan ajánlott egy 1000V-os kerámia kondi kb. 1nF-os
(#) adri986 válasza crazybob hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Azzal csak lelassítod a FET parazita kapacitásának áttöltésének idejét igy kis szerencsével ZCS lessz, ami ugye jó kapcsolóüzemű tápok esetében (de ott fix a trafó szórási induktivitása) itt jelen esetben a FET kikapcsolásakor munkatekercsben összeomló mágneses mező ellentétes irányú feszültséget hoz létre, ami tölti a FET parazita kapacitását ha beleteszel 1 kondit azzal csak növeled ezt az áttöltődési időt, ha túl nagy az idő akkor az áram iránya ismét megfordul és szépen leszedegeti a töltést, ha ilyenkor kapcsol a FET akkor hatalmas kapcsolási veszteségek vannak. Tehát összegezve lehet hogy üresjáratban ZCS van mert belőtted a kondival, de amint belekerül valami a munkatekercsbe változik az induktivitása igy a parazita kapacitás áttöltésének ideje is.
(#) lac12345 hozzászólása Szept 28, 2015 /
 
Kaptam 3 db ZX18 as zénert 12w os az már tutira elég lesz..Még kondira kellene valami konkrét tipus HQ ból fogok rendelni sztem...
(#) crazybob válasza adri986 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Hogy őszinte legyek Én ilyesmire nem gondoltam. Viszont mikor szkópon néztem, hogy mekkora tüskék keletkeznek kondival és az nélkül. Nekem sokkal tisztább ábrák lettek kondival. Bár elképzelhető, hogy azt IGBT mellett néztem.
(#) nyekk válasza lac12345 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Nálam ZPD 18V -os diódák vannak,eddig még nem volt gond velük,pedig nyúztam rendesen a hevítőt.Segéd tápnak ,használhatsz PC tápot nálam gond nélkül megy vele.
Következő: »»   35 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem