Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy is az 555-nek semmiköze a dologhoz, az mindössze meghajtja a Fet-et. Az UNO által előállított PWM frekvenciáját hallod. Sokat nem tehetsz, maximum a frekit változtathatod és máshangon fog "fütyülni"..
Már kerestem néhányszor, de most meg is találtam:
Idézet: „While it is possible to use the circuit in Figure 14-1 without a high-side MOSFET driver, some manufacturers state that switching on the low side of the fan will void the warranty. 2009 Microchip Inc. DS01146B-Page 7-15” Persze nem tudom neked pontosan milyen ventilátorod van, a sípolás eredhet a rossz frekvencia választásból is.
Köszönöm mindenkinek a választ. Akkor sajnos ez így marad. Amúgy autó befújó ventilátor megy róla.
Sziasztok!
Összeraktam 555-el az astabil "iskolapéldát". A működéssel nincs gond a kiszámolt időkre dolgozik. Azt kérdezem, hogy meg lehet-e oldani, hogy a T2 idő hosszabb legyen T1 időnél? Ha igen, tudnátok segíteni? Előre is megköszönöm. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Proli007 jóvoltából. Bővebben: Link
Köszönöm!
Mindkettőtöknek jár a pont! Hogyan pontozhatok? Nem vagyok gyakorlott ebben (sem).
Sziasztok
Olyan kapcsolásra lenne szükségem hogy mikor megnyomok 1 nyomógombot akkor onnantól 1-5 percig világít jó pár darab led. De ha letelt az idő és már nem világítanak a ledek akkor ha megnyomom újra megint világítjanak 1-5 perceg. Ilyen kapcsolásra lenne szükségem BD139 szeretném a ledeket kapcsolni. 12V ról menne. Köszönöm előre is a segítséget. Üdv Erik.
Hello! A "jó pár darab", nem műszaki paraméter. Az555-el már nem tisztességes 5 percre időzítőt készíteni.
De ezt a kapcsolást pld. használhatod, ha a 470nF-ot 47nF-ra csökkented. A relé helyett pedig a Led-eket kötöd be. (Persze előtét ellenállással.)
Köszi
De olyan kapcsolás kéne amibe ne555 van mert az van itthon.Az se gond ha több az idő 4-6 perc közé akarom beállítani. Keresgéltem neten már rajzot. De hogy jó e nem vagyok benne biztos. Ez a rajz meg felelne? 3 as kimenetre raknák 470ohm ellenállást és bd139 tranzisztort (ledek elé van előtét ellenállás) 63 uv ledet akarok kapcsolni vele.
Működhet, de mint írtam nem túl jó egy perc felett analóg módon időzíteni. Mert a kondi szivárgási árama már összemérhető lehet a töltőáramával. De próbáld ki. Minden esetre a nyomógombbal párhuzamosan tegyél egy 100nF-os kondit. A 2,7Mohm helyett pedig 1Mohm-os ellenállást.
Köszi
Megrajzolom nem soká sprintlayoutba 100nf az miért kell? meg 2.7Mohm helyet 1Mohm ? 500Kohm helyet 100Kohm rakhatok ? A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
A 100nF két okból jó. Részben zavarérzéketleníti a nyomógombot, részben pedig nem szép, hogy a Reset jel és a Tr jel egyszerre van kapcsolva. Ha van kondi, a feszültség "lassan" megy fel, és előbb a Reset jel szűnik meg, utána a Trigger jel. Így biztos, hogy kapcsolni fog az 555.
A 2,7Mohm helyet azért kell az 1Mohm, metr Te 4..8 perc között időzítesz, ez meg 10 percre van számolva. Ha 500kohm helyett 10kohm-ot teszel, kisebb lesz a beállítható időtartomány. Itt utána számolhatsz..
Próba panelon összeraktam, működik rendesen.
Köszönöm a segítséget.
Hogyan tudnék csinálni percenként állítható időzítőt ahol perceket 1-1 LED jelzi max 25 percig? Az időt sima potival állítanám.
Először is kellene készíteni egy időzítő órát ami a beállított időnként lenullázza a másik órát ami percenként bekapcsol egy ledet. 555-től túl nagy pontosság nem várható, még ha egy számlálót is hajt (pl. 4040) osztásra, és akkor még nincs is visszajelzésed mit állítottál be. A másik óra ugyanúgy lehetne 555-4040 és ha mindig csak egy led világítson akkor ez léptethetne egy 4017-est, hogy mindel eltelt perchez tartozó led égve is maradjon az nehezebb dió. De egyetlen 8 lábú mikrokontroller elvégezné a két óra feladatát és három shift regiszterrel (74595) kijeleztethető 24 led... Valami ilyesmi csak 7 szegmeses : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
Én egy lassú felfutású fűrészjelet használnék. 100nA-es nagyságrendű Áramgenerátoron keresztül töltenék egy elkót, aminek a feszültsége alapján működne pl. egy 3914-es IC. Ez kezel 10 LED-et. Ha pedig mindenképpen kell mind a 25 LED, akkor néhány "összehegesztett" 3914-est tennék oda. És a potival pedig beállítható egy feszültség, amit ha elér a kondi (komparátorral figyelve), akkor megszólal a csingilingi. (meg persze ami még kell)
(De mint azt pont kolléga is mondta, az ilyesmi megoldások korántsem lesznek pontosak. Cserébe kalapácsbonyolultságú az áramkör, és még 555 sem kell bele. )
Sziasztok kedves kollégák!
A következő a tapasztalatom: Készítettem egy 36KHz-es négyszög generátort 555-el. Egyszerű astabil alapkapcsolás, semmi extra. Itt a segédprogramok közötti astabil. R1-10K; R2-15K C-0,001uF; A kimeneten egy kis BD infra ledekkel. Kezdetben a trimmerpotival beállítom a kívánt frekit, (36KHz). Amíg áram alatt van az eszköz, addig remekül működik, de amint "pihen" párszor tíz percet, már elhangolódik a frekvencia. 32KHz és e környékére. Mivel nem történt utánállítás, és egyik alkatrészhez sem piszkáltam, csak arra tudok gondolni, hogy a C kondenzátor a ludas a dologban. Ezt lehet valahogy stabillá tenni? Egy infra távirányító adója lenne. Egy teljesen másik alternatíva (ami viszont atomstabil): 36MHz-es TCXO oszcillátor modul, 74LS390-es IC-kkel 36KHz-re osztva, majd ezt a négyszögjelet vinni a BD-s tranzisztor kimenetre. Köszönöm!
Ha kerámia dielektrikumú a "C" kondenzátor, akkor nem csoda, ha elhangolódik. Használj fóliakondenzátort vagy kvarc ill. kerámiarezonátorral stabilizált oszcillátort, olyat mint amilyen a távirányítókban van.
Természetesen fóliakondenzátort használtam. Csak azt nem értem, hogy mitől hangolódik el? És mindig ugyanoda hangolódik el. Ha viszont folyamatos áram alatt van, akkor teljesen stabil.
Egy pár alternatíva:
- Ha 32,768KHz is jó akkor az óra kvarc az osztás nélkül annyi. - A 32MHz 1 db. 4040-essel+1 And kapu le lehet osztani 1000-el. - Egy mikrovezérlőnek (8láb) ez egy, egysoros programja. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2015
sziasztok!
A következőt szeretném létrehozni: Van egy ESD érzékelő, aminek van egy trigger bemenete. Akkor triggerel, ha GND-t kapcsolunk a bemenetre. Ezt a trigger jelet szeretném úgy megoldani, hogy ha egy eszközt az érzékelő alá teszek, mondjuk 50ms-onként vegyen mintát (triggereljen). Ez a mintavételezés addig tart, amíg az eszköz az érzékelő alatt van, ezután abbamarad. Azt, hogy alatta van-e a mért tárgy, egy egyszerű 24V NPN érzékelő figyeli (közvetlenül az ESD érzékelő mellett). Tehát az érzékelő kimenete (24V) menne mondjuk egy relére, ami 12V-t kapcsol egy 555 áramkörre, aminek a kimenete egy tranzisztor vagy relé segítségével kapcsolja a földet a trigger bemenetre. Nem tudom, hogy kéne ezt kivitelezni, esetleg valaki tud kapcsolást? Esetleg úgy megoldható, hogy az érzékelő vezérelt relé nem 12V-t kapcsol az 555re, hanem egyből a földet? És akkor nem kéne a végére már semmi, hanem az 555 kimenete mehetne a trigger jelre. Vajon érthetően fogalmaztam?
Első kérdés, a tápok föd pontja lehet e közös, (és az + vagy - ) valamint a 24V NPN esetleg kapcsolás szintjén mit takar?
Ha jól értettem..., akkor a 24v-os NPN érzékelő jelét vidd egy PNP tranzisztorra ami a tápfeszt kapcsolja, az 555 reset lábára ami, egyébként a földre van húzva.
Had ne kelljen lerajzolni. A 24v NPN az GND-t kapcsol természetesen bázisellenálláson keresztül, egy PNP tranyót, ami ráadja a restere az 555 nek szánt tápfeszt, és akkor az elkezd futni. Ez csak az elv, ha kell megméretezzük.
Az optós blokk szimbolizálja az NPN érzékelőt. Az alkatrészek értékei még nincsenek beállítva.
Üdv mindenkinek.
Egy kapcsolásra lenne szükségem, mely 12V -ról üzemel , és 1-10 percenként , mely természetesen potival állítható , ki ad egy pozitívből negatívba menő impulzust . Az impulzus hossza 100-400ms hosszúságú lenne . Segítségeteket előre is köszönöm.
Én egy astabilt, egy 1024-es osztót, egy monostabilt tennék bele.
Basszus , erre nem is gondoltam, hogy az 555 erre alkalmas lehet! Köszi Massawa.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |