Fórum témák
» Több friss téma |
Az "éjszakai áramot" hangfrekvenciás vevővel kapcsolják ki és be, de hogy a hangfrekveniára zongorát modulálnának rá, azt nem hiszem.
Nekem is volt már olyan régebben, hogy az 5.1-es erősítőben esténként szólt valami a háttérben, talán rádió vagy TV adó. De mindig csak este hallatszott. Gondolom, akkor tisztább volt a légkör, mint nappal. Igaz az erősítő más dolog, mint egy villanykályha.
A bejövő fázisok közé köss be 3db 10-20nF 1000v os kerámia kondit , valószínűleg a hálózat antennaként működik és az elektronika valamiképp felerősíti a zenét és ezért a hangra rezonál a fűtőbetét .
Solton a nagy adó környékén a harmatos káposzták is bemondták a híreket reggel a káposztaföldön... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
Hali!
Tisztelt szakemberek! Az első képen a hőtárolós kályha gyári bekötése látszik. A nulla vezeték terhelésének csökkentése érdeképen, lehet e a második képen általam ki gondolt bekötést alkalmazni?
A második ugyanazt a terhelést mutatja, csak másképpen rajzoltad.
Szerintem az első rajzon 3 szor annyi terhelés jut a nullára mint az elsőn. A fázis vezetők terhelése nem változik.
Szia!
Mindkét esetben 6 betét árama folyik át a nulla vezetőn. Üdv.: Feri
Üdv! A két rajz lényegében ugyanaz. Egyébként ha mindhárom fázis megvan és nem hibás(szakadt) egyik fűtőbetét sem és a teljesítményük azonosak, akkor a nullavezetőn nem folyik áram!! Itt a fűtőbetétek bekötése ugyanaz, mint a villanymotoroknál a csillag bekötés. Ott sincs a csillagpontra a nullavezető bekötve! Itt be kell kötni, mert ha a fokozatkapcsolóval egyik fázist megszakítod(kisebb teljesítmény) akkor eltolódna a csillagpont, a fűtőtestek nem kapnának 230V-ot.
Az első rajzon párhuzamosan van kötve a két fűtőszál. Ha nincs bekötve nulla, képtelenség hogy működjön. A második rajzon sorba van kötva a két fűtőszál, és a két szélső üres pont kap egy-egy fázist,(L1-L2) ez 400V, tehát ez működik nulla nélkül is. Ha közéjük berakom a nullát, akkor nem 200-200V ot fognak kapni a fűtőszálak, hane 240-240V ot. Elnézést kérek, nem kívánok ebbe a témába tovább értetlenkedi, akik jobban értenek hozzá biztos igaz amit leírtak, de én valahogy nem igazán akarom érteni.
Annyit azért tegyél meg, hogy számold meg, hány fűtőszál van az egyik rajz és hány fűtőszál van a másik rajzon a közös szálon (nulládon)?
Ergo a nulla ugyanakkora terhelést kap, ha minden fűtőszál megy, mindkét rajzodon. Ha deltában' van a bekötés, akkor viszont miért kötötted össze a három pár közös szálait? De a kérdésed, pont e közös nulla terhelésére vonatkozott. Így a válaszok jók. A 200 V ot honnan veszed? Ha két fázis közt mérsz, az 400 V, ha a fázis és nulla közt, az 230V a névleges hálózati fesz.
Rendben van, tudomásul vettem, és elfogadom az érveléseket.
Idézet: „A 200 V ot honnan veszed?” A második rajzon, ha a nullát nem kötöm be, szerintem fűtőszálanként 200-200V esik, mivel ezek sorba vannak kötve. De valószínű ezt sem jól gondolom.
De jól gondolod, ha egyforma a fűtőszálak ellenállása.
De ha nem és ez a valószínűbb, akkor csak közelítőleg és máris folyik áram a nullán is. Ohm bácsit nem lehet átverni.
Mindegy, - meggyőztetek, de a második rajzon lévő kapcsolás nekem szinpatikusabb lenne, de maradok a gyári eredetinél, vagyis ahogy az első rajzon van.
Nem akartalak volna befolyásolni, természetesen ha Te azt szeretnéd, használhatod a második rajzodat is persze 230 V ról.
Hali!
Hőtárolós kályhához, régi tip. analóg szobatermosztátom van, amivel valamikor szerelték/telepítették. Ez a tip. száma de képet egyenlőre nem tudok felrakni: 5011-0-002-00 Az a bekötési rajz van benne ami a linkben szereplő kép jobb oldalán van. Nem értem a rajzot. Egy kis magyarázatot ha kaphatnék, megköszönöm.
Hello!
Ez segít megérteni?
Tehát akkor, az én általam küldött rajzon az 1 es re megy a nulla, a kettes kimarad, a hármasra megy a fázis, a 4 esre megy kapcsolt szál, a villanymotor.?
Hello!
Igen, ha jó a termosztát, akkor a 2-4 között rövidzárt kell mérned, amikor feletekered a termosztátott a max-ra. A "nulla" az egyesre csak azért kell, hogy világítson a glimm lámpa benne, ha bekapcsol, meg, hogy a nap/hold kapcsolót, ha hold állásba kapcsolod, "aláfűt" egy ellenállás az érzékelőnek, hogy azt kb. 4 fokkal "becsapja" ejszakára...
Valamint hogy ne 3...4 fok hiszterézise legyen, hanem csak kb. 0.5 fok.
Sziasztok!
Fontos és sürgős kérdésem van hozzátok. A lakásunk fűtését egy 6 kW-os hőtárolós villanykályha biztosítja. Utáljuk, de ez van, albérlet. A probléma, hogy meghalt a termosztát, ha egyes (lassú) fokozatra rakom a ventilátort, akkor semmi sem történik (nem megy), azonban ha kettesre, akkor a termosztát némi elektromos sercegéssel jelzi, hogy nem szereti azt a fokozatot. Amúgy is elég öreg már a termosztát, a kérdésem az lenne, hogy tudtok e ajánlani a ventilátor bekapcsolására alkalmas termosztátot, ami programozható is egyben. Az elektronikához konyítok valamelyest, de ezt a rendszert nem ismerem, és bolygatni sem szeretném anélkül, hogy nem kérem ki senki véleményét. Előre is köszönöm a válaszokat.
Most a fali termosztát a rossz vagy ami kályhán van. Mert elvileg fokozattal csak a fűtőbetéteket lehet szabályozni, a fali termosztát ami vagy bekapcsolja a ventilátort vagy nem a beállított értéktől függően, de csak egy fokozat van, legalábbis a hagyományos villanykályháknál. De egyébként mindegyiket lehet kapni, a fali helyett lehet valami programozható modernebbet talán érdemesebb.
Sziasztok! Mi a módja annak, hogy egy ilyen hőtároló villanykályha önműködően kapcsolja be magát a késő esti olcsó áramkor, majd kikapcsolja magát reggel, a drága áram kezdete előtt?
Vezérelt fogyasztásmérőt kell felszereltetni. Házilag nem lehet megoldani, mindegy, hogy mikor kapcsolod be, a tarifa nem változik.
Léteznek ilyen tarifák, amikor meghatározott időben olcsóbb az fogyasztás de ha jól tudom, ezt csak ipari fogyasztók kérhetik.
Ahol én lakom, Szerbiában, ott 23 órától van olcsó áram reggel 7 óráig, minden - háromfázisú háztartásban. Viszont nem kapható időzítős fali csatlakozó három fázisú csatlakozó aljzathoz, csak egy fázisúhoz.
Ezt sem tudtam...
Megoldható, nem is túl nehezen. Kell egy megfelelően nagy mágneskapcsoló, ami kibírja a kályha áramát. Ezt a mágneskapcsolót kell vezérelni a kis időzítővel és készen is van. A dolog kíván némi szakértelmet, javaslom, beszélj villanyszerelővel.
Szia!
Mitől tudja a rendszer hogy mikor fogyasztottál? Na azt kell figyelni..
Vannak ilyen fogyasztásmérők, egyszerűen van bennük egy óra is. Zónás árszabás, pl.: Bővebben: Link (A2-es árszabás).
Nos, megnéztem, milyen kályhám van ( lásd az 1. képet!).
Relé kell ide; pl. ilyen elég erős lenne? Bővebben: Link Aztán, hogyan kéne bekötnöm a relét a kályha áramkörébe? Az áramkört lásd a 2. képen! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
Az a kicsi semmiképpen nem elég. Neked valami ilyesmi kell: Bővebben: Link. Ez ugyan 12 A-t kibír (több, mint elég), de legyen inkább túlméretezve. A mágneskapcsolón az L1, L2, L3 a bemenet, T1, T2, T3 a kimenet. A villamos hálózat és a kályha közé kell beépíteni vagy a második képeden az R, S, T és a 'Biztonsági szabályzó" közé.
Az A1 és A2 pontokra a mágneskapcsolón pedig akkor kerüljön 230 V, ha azt akarod, hogy a kályha fűtsön. Tehát ide lehet kötni az időzített feszültséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |