Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   651 / 782
(#) ceylon válasza Droot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

És a TNY255G nem so8 tokban van hanem smd8-ban ami pont akkora mint a dip8 csak lecsípett ,kihajtott lábakkal.(adatlap alja méretek) Ezt egyszer én is benéztem!
(#) Skori válasza Droot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Idézet:
„C18-naj miért nem jó az elkó?”

Olvasd el a cikkemet a TNY-ről - ugyanazért mint amit ott írtam az elkóról.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) Droot válasza ceylon hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Köszi, leellenőrzöm!
Amíg nincsenek megrendelve az alkatrészek addig úgysincs nyák, mindig kinyomtatom és leellenőrzöm, hogy stimmel-e.

Szerk.: meg is néztem, való igaz és a TME-n pedig SO8 tokosnak van írva, az adatlapban pedig SMD8 tokozású.
(#) Skori válasza Droot hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Lehet, hogy nem ártana további 2db Y kondi sem, a kimeneti neg. pontok és a PE közé.
(#) Droot válasza Skori hozzászólására (») Márc 29, 2016 /

Ugyan ilyen 2,2nF-os Y2?

Ha jól sejtem ez zavarszűrés miatt kell, ugye?
A bemenetnél lévő értéket az egyik tápcsatlakozóba épített Szűrő adatlapjából néztem ki.

Mi célt szolgál és miért jó, ha a két negatív kimenet és a test között is van ilyen kondi?

A C18-nak pedig akkor a TNY-cikk alapján kerámia kondit rakjak be?
(#) Skori válasza Droot hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Igen az Y kondi a zavarszűrés miatt célszerű. Anélkül is működne a táp, de nagyobb zavarszint lenne a kimenetén.

Az elkó impadanciája a kHz-es tartományban jóval nagyobb mint egy kerámia kondié. Emiatt nem tud akkora áramimpulzust szolgáltatni. Az áramimpulzus pl. az IR meghajtó esetén a gate kapacitás, és a felső oldali táp kondi feltöltéséhez kell neki.
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Érdekes gyakran tapasztaltam hogy földfüggetlen táp esetén a két GND-t egy kis kondival össze kell kötni ellenben gerjed ha van optocsatolós szabályozás, de nem tudom ennek mi a fizikai oka.
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Nem KELL, hanem csak célszerű összekötni, zavarszűrés céljából, és nem akármilyen "kis kondival", hanem megfelelő biztonságot adó Y kondival.
Emiatt nem szokott gerjedni, ha mégis, akkor vagy rossz a konstrukció, vagy hibás valamelyik alkatrész.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Még annyit hozzá, hogy olyan helyen ahol széles frekvenciatartományban kell alacsony impedancia (tehát pl. egy táp kicsi belső ellenállásának biztosítása, széles frekitartományban) ott többféle felépítésű és kapacitású kondenzátort kapcsolnak párhuzamosan. Pl. elkó+kerámia vagy tantál + fólia. Konkrétan pl. 200µF elkó + 1µF ker + 10nF ker. A normálisabb kondik adatlapján szerepel egy görbén az impedanciájuk a frekvencia függvényében - ugyanis közel sem ideális kondenzátor egyik sem.
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Nem csak hálózati tápegység létezik, viszont jó hogy felhívtad a figyelmet mert nehogy valaki a hálózatin ne az előírt kondenzátort használja, van hogy kettő sorba van kötve.
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

A téma címe: Kapcsolóüzemű táp 230V-ról. Ha ebben a témában van szó a zavarszűrésről, akkor bizony nem jó akármilyen kondi. Bár szerintem a nem hálózatról működő tápokba is belerakják a nagyobb feszültségtűrésű Y kondit, mert lehetnek nagy potenciálkülönbségek a bemeneti és a kimeneti oldal között.
(#) Droot hozzászólása Márc 30, 2016 /

Igyekeztem megcsinálni amiket mondtatok. A C18 1µF 50V-os kerámia kondi, X7R. A rezonáns kondik és diódák lekerültek a FET-ekhez. Nem vagyok biztos benne, hogy így jobb, kicsit kacifántos lett. Az átkötés nem jelent gondot, csak pl a jobboldali FET-hez vezető tápsáv ami a kondit kikerüli nem tudom gáz-e. Viszont ebben az elrendezésben hűtőbordán vannak a diódák is - ennek viszont örülök, mert növeli azt az időt, amíg maximum terhelésen járhat.

Transztyuszeres javaslatára 68nF-os rezonáns kondikat használok, így maximális 550W-os terheléssel és 50kHz-en tud menni, emellett 73uH szórási induktivitás kell majd az ETD49-re.

A D15-öt még át fogom tenni az induktivitás alá, így kicsivel rövidebb lesz a vezetősáv.

Kapcsolási rajz
NYÁK terv

Szerintetek így jó?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) Skori válasza Droot hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Nem lesz jó, ha megterheled elpukkanhat. Úgylátszik még nem sikerült megértened pár dolgot, de hagylak kicsit gondolkozni rajta.
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

A Cb kondit csak nem alulra raktad, de lehet nem lesz gond.
Viszont, hogy felmentél a szórással 73uH-re, így ugyanott vagy, csak 500W jön ki, írtam is hogy csak saccolás, nálam 1050W-ra csak 900W jött ki az áramkörből, érdemes kicsit ráhagyni.

68nF mellé már jó a 66,5kHz. Így 42uH szórási jön ki, úgy méretezd a trafót.
Elméletileg kb. 700W lesz a korlát.
A nyáktervet csak átfutottam korán reggel, az átkötések jó vastagok legyenek, LO gate jel hurok iszonyatosan nagy, de ettől függetlenül működhet, de benne van a nagy áramú rész is.
Ma még javítok rajta.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Márc 31, 2016 /

1us Uds Ugs
1us Uszek. Ugs

Kis gondba vagyok; a fesz. megint felkúszott 73V-ra üresben.
Tudja valaki mitől lehet?
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Megoldódott: 1131W-on 1,3V feszültség esés...
Youtube: 1131W IRS
(#) ufy92 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Nálam is volt ilyen.
Nekem az volt a probléma hogy nagyon alacsony volt a freki.
190V helyett 300 jött ki a tápból.
(#) Transztyuszeres válasza ufy92 hozzászólására (») Márc 31, 2016 /

Nálam az volt a gond, hogy le kellett tekerni 1-1 menetet...freki maxon.
Aki nézte az Excel táblázatom, az rájött volna a szekunder feszültségből.
Rövid időn belül én is rájöttem.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Nagy a csend...
Majd én folytatom a "blogommal".
Puffer csere, pontosabban minimalizálás: puffer teszt - Youtube

Ez a trafó viszont forrósodik(szekunder): 2x6 x sokszor 0.05
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) vipera1997 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Ez ETD49es mag?
(#) Transztyuszeres válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 1, 2016 /

Az. N87-es.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Ápr 1, 2016 /

Üdv!
Valaki(k) átnézné(k), hogy jó lesz-e?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2016
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Szia!

B=0,24 értéket Én rendkívül soknak tartom. Nem lesz abból forrósodás?
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

A menetszámot le szeretném vinni, mert így a huzal forrósodik,
nem is akárhogy, 1 perc alatt 100 fok fölé.
Azért bátorkodtam, de lehet lejjebb viszem, meglátom, mennyi Litze fér az ablakba majd.

0,2T jó?
Köszi az észrevételt!
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016

Hát, megmondom őszintén, nem próbáltam még ennyire magas indukcióval járatni magot mi történne.
Nálam 0.12...0.17 körül vége a dalnak. Valami 0.18 körül már ventilátoros rásegítés szükséges az én meglátásom szerint, de ez egy szubjektív vélemény. Én forrónak találom már azt is.

Ha a vas nem éri el a 75-80 fokot az már nekem jó. Kell a gerjesztés, nagyon a végét járja teljesítményben az ETD49 ezen a frekin.

Azon a hőmérsékleten teljesen jó ha mondjuk a tervezett terhelésnek a 3/4-énél jár. Egy áramváltóval pedig teljes kivezérléskor a közelébe kell dobni egy kis 40mm ventit, 8-12V-tal, és azzal lehet csalni egy max -15...-20 fokot a javára (ami tegyük fel 6V-nál már 600-as fordulaton csapna egy kis szelet neki)

Nem szeretnék ventit bele, főleg a trafóhoz.
0.18T:

Ki kell tapasztalnod, hogy 17 menettel mennyire fog melegedni, aztán majd megítéled hogy maradhat-e így, vagy még hosszabb drót kell bele? Viszint ugyebár a hosszabb drót, vékonyabb soratot kíván, ezért csökkenni fog a kivehető teljesítmény.

Jövő heti munkám, hogy feljebb viszem a frekit és összefogok 8db Litzét vagy 10-et szekundernek.
Azon gondolkozok, hogy ma beutazom a céghez, úgy sincs semmi dolgom itthon, ott a műhely, szkóp, műszerek, élmény , stb...

Az a baj, ha növelem a menetszámokat, akkor a szórási is nő...
Következő: »»   651 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem