Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Tudna valaki segíteni mi lehet vele a gond. Össze raktam ezt a kapcsolást de valamiért nem működik.
Hello! Mi nem működik? Vagy/és mi az amit vársz tőle?
Lehet a Buzzer nem belső oszcillátoros. A 4-es lábat illik a tápra kötni.
Az szeretném ha be kapcsolom a kapcsolót el teljen 5-10 másodperc majd kezdjen el sípoli míg ki nem kapcsolom. Köszi
A kapcsolás alapján működnie kellene, feltéve hogy a táp és kondi polaritása jó. És mint írtam (Te viszont nem) hogy a Buzzer aktív. Különben csak koppan egyet. De hiba esetén mérni kell valamit. Mondjuk a GND-hez képest a lábakat. Mert a "nem működik" (mit oly sokszor leírtam) csak egy bites információ. Arra mit lehet válaszolni?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
Köszi. A buzzer aktív az aszt jelenti hogy ha tápot adok neki akkor sípolnia kéne?
Olyat csinál ha be kapcsolom rögtön sípol nem vár vele.
Akkor vagy az 1Mohm érteke kicsi, vagy a kondi kapacitása kicsi. A 10µF és 1Mohm kb. 10sec időzítést adna.
A 4-es lábat is kösd a pozitívra (kösd össze a 8-assal). A buzzert pedig a pozitív és a 3-as láb közé tedd, a 3-as lábra tedd a buzzer negatívját.
Hello! Ha oda teszi a buzzert, akkor nem 10 sec után fog szólni, hanem 10sec ideig.
Ha bekötötted a 4. lábat is, akkor proli007 megírta: buzzer a 3-as és a gnd közé.
Feltéve, hogy a többi kötésed jó. Indításkor 0 volt van a 3. lábon, majd a "10 sec" után sípol a buzzer.
Ahogy Ferci írja..
A 2-6 lábon pedig bekapcsoláskor tápfesz, ami ez után folyamatosan csökken és 10sec után csökken a táp 1/3 értékére. Ekkor kapcsol az 555. Ezt lehet méréssel ellenőrizni.
Sziasztok ! Nekem 555 IC-vel egy olyan kapcsolási rajz kéne,ami:
Ha az áramkörre ráadom a 12 voltot, a kimeneten az RC tag nagyságától függően csinál egy késleltetést. Tehát 12 V tápfeszt megkap ,a kimeneten abban a pillanatban kigyullad egy LED (előtét ellenállással persze) és az időzítés után elalszik. Köszönöm
Hello! Szerintem számtalan ilyen van már fent, de legyen..
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? A rajz szerinti kapcsolással egy szilárdtest relét szeretnék működtetni, T1 (bekap) = 3-5 sec, T2=20-30 sec. Mivel tudnám számolni, vagy milyen értékeket válasszak? Köszönettel
Köszönöm szépen, ezt ismerem, de itt T1 mindig hosszabb mint T2, nekem pedig fordítva kellene. Persze végszükségben egy tranzisztorral átfordíthatom...
Hello! Nem kell átfordítani, az SSR-t átteheted egyszerűen a táp és a kimenet közé.
Ezt nem értem. Ez persze nem csoda, teljesen más a szakmám. Kifejtenéd egy kicsit részletesebben mire gondolsz?
Köszönettel
Írtad, hogy a T1 mindig hosszabb, mint a T2. Mert a T1-et R1+R2, a T2-őt pedig csak R2 határozza meg. Vagy is a kimenetnél a magas szint hosszabb, mint az alacsony szint. De ha az SSR + lábát a tápra kötöd, az akkor nem kap feszültséget, ha a kimenetnek magas a szintje. Amikor pedig alacsony akkor kap. Olyan mint ha invertáltad volna a tranyóval a jelet.
Köszönöm, azt hiszem kezdem kapisgálni. A "táp" alatt ugye nem az egész áramkör táp-ját érted, hanem az IC valamelyik "lábát". De melyik a "táp"? 1, 2, 3, 4, 8 sztem nem lehet. (Bocs az értetlenkedésért, de nekem ez teljesen új terület)
Köszönettel
Lerajzoltam, mert látom nem tiszta. A grafikon az SSR-re jutó feszültséget mutatja. Azért 40 másodperctől, mert a 12V táp (ami lehet kevesebb is, akár 5V is) bekapcsolásakor a működés a "szünettel kezdődik, és az majd kétszer hosszabb, mint a további ciklusok. De gondolom ez nem jelent problémát számodra. Az időt itt is az R1-és R2 vel lehet változtatni, de míg a "működést" az R1 határozza meg, addig a "szünetet" az R1 és R2 összege.
Köszönöm a választ. A rajz alapján én is így terveztem az ssr bekötését. A zavart még mindig az okozza, hogy- eddigi ismereteim szerint a 3. lábon a T1 (bekapcsolt állapot) jelenik meg fesz. Ekkor az ssr is zár. Miért fordítja át akkor így a működést?
Elolvastam még egyszer az összes "levelezést" és "bekattant", azt hiszem megértettem!
Köszönöm még egyszer! Egy technikai kérdés: a rajzodon a C3 is elko ugye?
Természetesen elkó, a tápfesz szűrésére mindig kell kondi, csak sokszor lemarad.
Az 555 kimenetén egy TotePole végfokozat van. Ez terhelhető a GND felé, ha az Out kimenet magas szintű (ekkor van feszültség különbség a kettő között). De terhelhető a kimenet a + tápfeszültség felőle is, ha a kimenet alacsony szintű. Tehát mikor a kimenet szintje magas, akkor a GND-hez képest feszültség van rajta, de a + táp és a kimenet között nincs feszültség. Ha pedig a kimenet logikai szintje alacsony, akkor fordított a helyzet. A + táp és a kimenet között ekkor feszültség van, de a GND-hez képest nincs. Remélem így érthető.
Köszönöm szépen! Most már szakszerűen is tudom a magyarázatot. Kb. az kattant be délelőtt, hogy amikor a kimenet magas szintű, akkor nincs fesz. különbség a kimenet és a +táp között, ezért nem kapcsol az ssr. Csak én elemi szinten (vagy úgy sem) ismerem az elektronikát, ezért elnézést az idegesítően sok kérdésért!
Semmi gond, pont ezért van a fórum. De nem olyan nagy baj az, ha valakinek nem azonos a szakmája a szórakozásával..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |