Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   734 / 842
(#) Kovidivi válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Egyetértek. Én a 0.01V és 0.001V közé rakom le a voksom. Összerakom a panelmérőt, és a használat során kiderül, hogy van-e bármi szükség a 0.001V kijelzésre.
A belső ellenállás mérőm kalibrálásánál kellene a nagy felbontás és a pontosság, ezt jelenleg multiméterrel végzem el. Hasznos lenne ilyenkor a 0.001V kijelzés, de az én felhasználásom (kalibrálás) nem éppen gyakori dolog a hobbistáknál.
Ami nekem kell, az a teljesítmény kijelzés (két oldalé), ventilátor vezérlés, és koppanásgátló. Így rengeteg helyet megspórolok a dobozban.
A wifit szimpatikusnak találom, de csak az szoftverfrissítés szempontjából. Rendben van, hogy leválasztott kommunikációt is meg lehet egyből oldani, de ezt a 20Ft-os optocsatoló is megteszi, és nem kell a szoftverbe beépíteni, hogy fel tudjon lépni a wifire, jelszót mentsen, stb.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 9, 2019 / 1
 
Idézet:
„Fentebb elfelejtettem írni de WIFI-n keresztül például automatikusan (vagy manuálisan) frissíthetné is a szoftverét a panelmérő az internetről (már ha kap netet).”

Idézet:
„Szerencsére a panelmérő pont olyan eszköz ami csak egy irányba, kifelé küld adatokat.”

Önellentmondás.
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
A szoftverfrissítés lehetőség, nem kötelező. Én nem alkalmaznám, csak a mérésadatokat küldeném el. Azért írtam csak, mert akár ilyen lehetőség is van.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
(#) Orbán József hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Akkor a fapadosom alakulásáról.
A túlzott disszipáció elkerülésére olyan trafót tekerek (hogy csuda) aminek 8-16-32 V-os önálló tekercsei lesznek. Az automata váltásról több, nem részletezett okból lemondtam, helyette egy 6 állású yaxley-vel, kézi erővel csinálom.
A 3 feszültség variációival elég széles tápfesz kínálatom lesz, így végtelen raffináltsággal lesz egy váltóáramú kimenetem is. Amit bármire, főleg arra lehet majd használni, jól jöhet. Az a kimenet is kap egy AC-t mérő kis digi modult.
A képen a spártai kapcsoló modul, diódás kapuzással.
A fő ütőerőt továbbra is az Alkotó társunk elektronikája képviseli majd.
Kicsit finomítottam a 431-es áramát, megváltoztatva a beállító szervek értékét és az érzékelő hídba az egy nagyságrenddel pontosabb ellenállások kerültek.

Fapados.jpg
    
(#) Kovidivi válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Szerintem nem a pontosság a lényeges, mivel egy potival fogod pontosan beállítani, hanem a stabilitás (hő, idő, stb).
A forgatógombos beállítás tetszik, ötletes! Úgysem kell sűrűn azt kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Ha nem éri nagyobb hőmérsékletváltozás, akkor az LPSU is egész stabil, simán elkéri a 4,5 digites feszültségmérőt, persze ha megcsinálod rajta a változtatásokat amiket írtam. A poti még ami gyenge láncszem, de azt is át lehet kapcsolni egy sok állású yaxley-re, adott értékekre állítva a már emlegetett 0,1%-os ellenállásokból.
Trafót sem feltétlenül kell tekerni, nálam úgy van ez általában megoldva, hogy egy kapcsoló vagy relé vált egyetlen szál drótot, egyik állásban graetz, másik állásban kétszerező egyenirányítás van, így duplázódik (vagy feleződik honnan nézzük) a pufferfesz.
(#) Orbán József hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
@ Kovidivi
Így igaz, szerintem is az időbeli stabilitás a lényeg. Valószínű, így is túlteljesíti az elvárásaimat, de egy ritkán kihasznált jó képesség megnyugtató...
@ Ge Lee
Már megcsináltam az összes ajánlott átalakítást.
A trafó nem gond, kis túlzással imádok trafót tekerni. Van néhány szett SM102B, abból egy szolgál majd a tápban. A direkt AC kimenetet nem akarom szabályozni, de U-I-P "indikáló" csajna műszerecske lesz ott is. Aztán egy életre a táp ügyet letudtam. A helipotok jók, egyik Bournsabb, mint a másik.
Kicsit sokat kell tekerni, de dolgozó nyugdíjas vagyok, tudok időt szakítani a beállításokra.
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Látom már a netes összeköttetésnél járunk , de ha egyszerű panelmérőt szeretnél, nézegesd a TLC7135-őt. Ez külső referenciával megy, és van túlcsordulás/alulcsordulás kimenete az automata méréshatár váltáshoz. Szerintem PIC-el egyszerűbb, de analóg módon is megoldható a méréshatár váltás. Van belőle smd-s mintapéldányom, ha gondolod küldök. Vagy el lehet indítani egy közös fejlesztést valami panelmérős topicban.
(#) Ge Lee válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Engem azok a dolgok legkevésbé sem érdekelnek, nekem az kell, hogy ha 18,256V-ot ad ki a tápom, akkor azt lássam rajta, ilyen egyszerű.
Köszi a felajánlást, lehet hogy majd szavadon foglak, mert akkor lehet hogy kérnék egy MAX-ot is ha van feleslegben, aztán meglátom mire jutok velük. De ez nem mostanában lesz, mert jelenleg semmire nincs időm. Nekem nagyon tetszik az Aneng automata méréshatár váltása, be van kapcsolva voltmérés állásba, és méri a 100mV-ot is meg a 900V-ot is anélkül hogy hozzá kellene nyúlni. Ha nem csak 10V-ig tudná a 4 digitet akkor vennék még belőle, és beleépíteném a dobozba. Meg a kalibrálás a másik gondja, egyszerűen szoftverből lehet, csak a kínai nem árulja el hogy hogyan.
(#) Electricboy válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Sziasztok!
Nagyjából egy éve vetettem fel a problémámat az Alkotó-féle tápommal. (Kimeneten durva lengés hullámosodás terhelés hatására) Akkori legfőbb javaslat az volt hogy a konstrukcióval van gond (hosszú vezetékek a trafó körül). Sokáig nem akartam szétszedni, de nemrég szétkaptam hogy, újraépítsem majdnem nulláról. Kezdetnek a trafót eltávolítottam az áramkör közeléből és rövidre vágtam az áteresztőkre menő vezetéket. A hiba így is fennáll. Aztán IC tápját és annak jelalakját mértem. Már itt megbukott a dolog. Képen látható. Még mielőtt bármit is csinálnék rá néznétek hogy mi okozhatja ezt a jelalakot már az ic tápon.
(#) Hp41C válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Az IC tápfeszültsége szűretlen. Közvetlenül az IC táp lábai közé tegyél 100nF kerámia kondenzátort. Továbbá nem árt Z2 és Z3 -mal párhuzamosa egy kis puffer sem (10 .. 47uF).
Ezenkívül ellenőrizd le a Z2 áramát, minden lehetséges üzemállapotban meg kell lennie a -5.1V -os tápfeszültségnek. Ugyanígy nézd meg a +24V -os tápfeszültségét is.
Nekem más műveleti erősítő alkalmazásakor a Z2 árama lecsökkent és nem állt elő a negatív táp megfelelően.
(#) Electricboy válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Valóban szűretlen, akkor viszont ez jó jelalak az IC táp lábon? Most mértem a -5.1V helyett nálam -4.7V van, egy korábbi javaslatra R18-at lefeleztem így annak értéke 1.55K a rajzon ezt jelöltem, a 24V ág az 24.1V. Közepes terhelés esetén is stabilak ezek az értékek.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
(#) Hp41C válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Sajnos a oszcilloszkóp képről a legfontosabb adatok nem olvashatók le: Mekkora a jel nagysága, és frekvenciája, melyik ponton mértél.
(#) Electricboy válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Odaírtam a kép alá az adatokat IC 4-11 lába között mértem szkóppal. 120mVpp a jel amplitúdója, és 50Hz a frekvenciája. 50mV/DIV, 5ms/DIV
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
(#) Hp41C válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Az említett szűrőkondenzátorok segíthetnek.
Mérd meg a -5.1V -on és a +24V -on is a váltakozó feszültség komponenst.
(#) Electricboy válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Rendben köszönöm az eddigi segítséget is, holnap jelentkezem az adatokkal.
(#) xitibi hozzászólása Máj 11, 2019 /
 
Sziasztok.
Szerintetek megfelelően átalakítva (gondolok arra hogy megfelelő szigetelt vezetékkel szekundert tekerni) jó lehet egy mikrohullámú trafó labortápba?
(#) ronin75 válasza xitibi hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Szerintem nem, a primerje sem erre a célra van kialakítva, üresjáratban is nagyon melegedne, a lemezek pedig általában össze vannak hegesztve.
(#) xitibi válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Csak elméletben beszélgetek. Ha lehet hinni a videóknak akkor az eredeti primert ki kell vágni és a szekunderből lesz primer. A szekundert szétvágás nélkül, befűzve a vezetéket lehet feltekerni. A videón ( ponthegesztő készítés ) 2 menet ad kb 1,5-2 V. melegedésről nem beszélnek, bár ventilátor is van némelyikben illetve legtöbbje szakaszos üzemű.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
(#) yulo5310 válasza xitibi hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Erről lebeszéllek,a mikrotrafó nem erre való,nagyon 'sarkos'.
(#) xitibi válasza yulo5310 hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Mi a baj vele?
(#) pucuka válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Tipikus brumm feszültséget látod, csak fejjel lefelé. A 120 mV is nagyjából stimmel. Az áteresztó tranzisztor, vagy FET után is lesz valamennyi, de az azért jóval kisebb.
(#) pucuka válasza xitibi hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Az a baj vele, hogy normális üzemben kicsi a teljesítménye. Így jelentősen túlgerjesztve tudja az a 7 - 800 W -ot, ennek következménye, hogy a jelalak jelentősen eltér a színusztól, ami a labortápban gondot okozhat. A túlgerjesztés miatt melegszik is rendesen, ezért csak szakaszos üzemre alkalmas. Kívülről hűtheted, az nem sokat ér, az ilyen túlgerjesztett üzemű trafókat trafóolajban fürdetik, és az olajat keringtetik, hűtik olajhűtőben ventilátorral.
Nem hiszem, hogy olcsóbban jönnél ki, mint egy rendes trafó vásárlásával.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2019
(#) xitibi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Köszönöm a válaszod most már értem is hogy miért nem jó
(#) yulo5310 válasza xitibi hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Meg egyébként is a primert kell rajta hagyni,és a szekundert levágni,újratekerni!
(#) Ge Lee válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Lehet hogy rossz a nyákterv, és az IC arról a vonalról kapja a tápfeszt amit a nagy áramú áteresztő is használ. Ha nem, akkor meg kell pufferelni az IC táplábait.
(#) Ge Lee válasza xitibi hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Jó az, csak az egész trafót újra kell tekerni, plusz csévét kell készíteni bele. Eredeti formájában azért nem jó, mert durván túl van gerjesztve a mag, amit én mértem azon 1,85T a gerjesztés és ehhez 2A-es üresjárati áramfelvétel párosul, ami veszteség nem kicsit fogja melegíteni a vasmagot. A szekundert pedig azért nem használhatod primernek, mert nagyon alul lenne gerjesztve, alig tudnád terhelni a trafót. Meg egyébként sem jó, mert egymás mellett van a két tekercs, azaz laza a csatolásuk, egymás fölé kell tekerni a primert és a szekundert, és akkor lesz belőle egy kb. 350VA-es trafód. De ilyet ma már használt toroidban is annyiért utánad dobnak, hogy a huzalt sem nagyon kapod meg annyiért, és akkor még dolgozni is kell vele, szóval nem éri meg.
Nézni kell a hirdetési oldalakat, van hogy 3-4000Ft-ért kapsz egy ekkora toroidot használtan, legrosszabb esetben át kell rajta tekerni a szekundert.
(#) Electricboy válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
Nyákterv Alkotó-által tervezett sokak által után épített terv. Ma is mértem kicsit ami furcsa volt hogy kis terhelésnél is már a C1 pufferen a képen látható jelalak keletkezett, terhelés levétele után újból "sima" lett. A tegnap kért -5.1 és 24V-on lévő AC komponenst is csatolom. Még nem puffereltem pluszban semmit. Amit eddig csináltam már: végignéztem már minden ellenállást kicseréltem a pufferkondit, IC-t, próbából Z2vel párhuzamosan kötöttem egy 47µF kondit, de eddig egyik sem segített.
(#) pucuka válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
A szkóp beállításánál figyelj oda a fényerő fókusz beállítására, mert pl egy vastagabb vonalról nem lehet eldönteni, hogy gerjedés, vagy csak fényudvar. Felesleges akkora fényerő, hogy olvasni lehessen mellette.
Ajánlom figyelmedbe
(#) Electricboy válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2019 /
 
A telefon miatt kellett magasabbra venni a fényerőt alacsony frekvencián villog is ugye, nehéz fotózni. A képekről meg lehet állapítani hogy ez gerjedés, azért van egy mérési pontról két mérés is. Köszi a javaslatot!
Következő: »»   734 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem