Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   200 / 240
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2023 / 2
 
Szerintem nem fog működni, még saccolásra sem lesz jó Hogyan akarnád megoldani, hogy egy a fiókban talált, akármilyen kis napelemet (felépítés, anyag, hatásfok, minden más mint a nagy napelem), mppt terhelés nélkül mérve, ebből pedig egy 4kW-os rendszer korrekt terhelését kikövetkeztetni? Pontosságod legjobb esetben is kb. +-30% lesz (kb. süt a nap vagy sem), te meg a ház fogyasztásához akarod ezt hasonlítani. Akkor legalább korrekten mérnéd a nagy napelem termelését, teljesen mindegy, hogy 500V meg 20A, vagy akármennyi. Meg precíziós Opamp-ot linkeltél be korábban, amikor az Arduino 8bites ADC-je is megfelelő felbontást adna. Mit akarsz felerősíteni, mert én nem látok itt kis jeleket sehol. De ezzel szenvedni, ne haragudj, nem tudom felfogni. Miért nem választasz egy korrekt utat? Főleg, hogy ha jól sejtem Arduinot sem tudsz programozni, csak az AI-től remélsz valami programot, ami nem fog működni, mert a Chatgpt csak program részleteket tud adni, azokat össze is kell ám fésülni, plusz kijavítani. Sajnálom, hogy nyers vagyok, de nem szeretem látni, ha valaki egy olyan megoldást hajszol, aminek nincs értelme, mikor kapott sok másik segítő tippet, amit persze mindet ignoráltál, akár válaszra sem méltattad.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Saccolásra bőven jó lenne, nekem is működik ilyen 15 éve, bár én csak ellenőrzésre használom.
Bármilyen napelem a rá sugárzott napfénnyel közel arányos áramot generál, ez minden napelem karakterisztikából látszik. Az a mérés szempontjából nem érdekes, hogy közel rövidzárral van terhelve a "mérő" napelem, a mért értékből következtetni lehet a "termelő" napelemek lehetséges áramára. (Ekkor a mérő napelem lényegében a napsugárzás intenzitását méri. Persze nem árt, ha a mérő és a termelő napelemek ugyanolyan tájolásúak, meg azonos technológiával készültek (mono-mono vagy poly-poly.)
A mérő napelem áramából kivonva (megfelelő arányosítás mellett) a termelő napelemekből éppen felhasznált áramot, az eredmény a termelő napelemből még kivehető áram lesz, amit megfelelően szabályozott (vagy kapcsolt) fogyasztókkal fel tudunk használni.
Ezt az egészet analóg eszközökkel, programozás nélkül is meg lehet oldani, és akkor szinte teljesen ki tudjuk használni a napelem által termelt energiát. (Ha már nincsenek akku hegyeink, vagy hálózatra táplálásunk, ami korlátlanul elnyelné a termelt energiát...)
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Tudod inkább ezen szenvedek a szabad agykapacitásommal mint hogy újra a depresszió felé kússzak el. Valakit ejtőernyőzést választja vagy drogokat na nekem meg ez köt le. Ha valamit akar az ember azt el is érheti. Minden megtanulható nem? Senki sem úgy születik hogy csak egy valamit tud és nem is tud annál többet megtanulni.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Az valahogy nekem nem kerek hogy lehet szabályozni csak analóggal. Miközben a hálózat fogyasztását is figyelembe veszi.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Miért ne lehetne analóggal szabályozni. A digitális technika előtt évtizedeken keresztül analóggal szabályozták az erőműveket, aggregátorokat, ... Nagyon ügyes, ötletes, eleinte tisztán trafós, diódás megoldásokat alkalmaztak. Jóval később jöttek az elektronikus változatok.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Most már kiviácsivá tettél hogy lehet analóg dc ác oldalt nézni annak a különbözetét felhasználni.
(#) giskard hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
"Még soha sehol nem láttam egy összehasonlítást, hogy ha egy 18 V-os napelemet rákötök egy 12 V-os akkura és ha ezt MPPT-n keresztül teszem mi a különbség. "

Ha valaki válaszolna valódi tapasztalatok alapján, az mindenki okulására szolgálna.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 19, 2023 /
 
Az MPPT megkeresi a legjobb teljesítmény pontot a napelemnek. Azaz ahol a legtöbb volt és amper kinyerhető. Aztán meg a töltő teszi csak a dolgát. Elkezdi tölteni az aksit.
(#) giskard válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Ez egy teória , szóval hol van az a összehasínlító diagram ami az MPPT és a 18 V napelem vs. 12 V akku töltés különbségét mutatja ?.
Műszaki ember adatokból él nem hallomásokból.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) kendre256 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Egy 18V-os napelemet nem köthetsz rá egy 12V-os akkumulátorra közvetlenül, mert túltölti, és tönkremegy az akku. Kell valamilyen töltésvezérlő, ami lehet:
a.-------analóg, lineáris (felesleges teljesítményt elfűtő)
b.-------PWM (nem fűtő, de nem igazán hatékony)
c.-------MPPT (nem fűtő, és a lehető leghatékonyabb)
Itt egy összehasonlítás a PWM és az MPPT között, mérési eredményekkel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) giskard válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 19, 2023 /
 
Bakker, az itt fórumozókat azért ne feltételezd annyira idiótának, hogy ne legyenek tisztában a túltöltés és az alulmerítés témájában.
Akkor mit is akartál mondani ?, ha már a kérdésre nem tudod a választ.
(#) kendre256 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 19, 2023 / 3
 
Idézet:
„egy 18 V-os napelemet rákötök egy 12 V-os akkura”

Ezt te írtad...
Én csak ez alapján gondoltam, hogy nem vagy képben, de bocsánat, hogy segíteni próbáltam, de ígérem nem fordul elő többet.
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Nem tapasztalat kellene hanem az MPPT belső részének pontos ismerete. Mivel nem néztem utána, csak tipp: az mppt-ben van valami feszültség konverter is a sima pwm szabályozóval szemben, így nem terheli túl a napelemet, míg a pwm szabályozó igen, mert direktben kapcsolgatja rá a terhelést.
Példádnál is maradva. Tud a 18V-os napelemed mondjuk 18V-on 0,8A-t. Ha ezt ráteszed az akkura, akkor az akku fel akarna venni róla mondjuk 2,5A-t, amit ugye a napelemed nem fog tudni leadni, be fog esni a feszültsége, és mondjuk csak 0,2A-ral fogja tudni tölteni az akkudat.
(#) giskard hozzászólása Ápr 20, 2023 /
 
Ha az ember direktbe ráköt egy 20 Volt üresjárati feszültségű napelemet egy 10,8 Volt feszültségű akkura és megvárja amíg 14 Voltra feltöltődik (legyen az akku 100 Ah és korlátozzuk a töltő áramot 10 Amperben) Ez az idő T1 hosszú.
Ugyan ezt megteszi egy MPPT-n keresztül (hasonló időjárási viszonyok mellett) és az adatokat közzé teszi , na, az segítség (a többi csak önfényezés)
(#) Kovidivi válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Miért nem csinálod meg te ezt a tesztet? Megveszed hozzá a cuccokat, és azt próbálsz ki, amit akarsz. Hajrá! Amúgy már megmondták. MPPT hatásfoka jobb. MPPT töltőre szabadabban tudsz napelemeket rakni, sorosan, párhuzamosan, az mindegy, mindig a legtöbbeet fogja kivenni.
A PWM-es töltőnél, ha véletlenül rosszul választod meg a napelemed, vagy lekoszolódik kicsit, esetleg a beesési szög nem megfelelő, akkor máris problémád van a töltéssel.
Arról nem is beszélve, hogy a napelem a maximális teljesítménynél kisebb teljesítményt két ponton is le tudja adni, az MPPT pont előtt és után is. A PWM meg nem foglalkozik a napelemmel, csak rákapcsolja az akksira, aztán lesz ami lesz. Ha pedig sorbakötsz 2db napelemet, PWM-mel töltöd az akksit, szerintem nem lesz semmivel nagyobb a töltőáramod, pedig dupláztad a napelemteljesítményt! MPPT-vel nem lesz ilyen gond. Az árkülönbség pedig minimális. Egyszerűn fogalmazva, nincs előnye a PWM töltőnek az olcsóságán kívül.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2023
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Adok én neked 10Wos napelemet, olcsóért! Pont azért lett, hogy egy kicsi 12V akkut töltsön... De télen jött a napelemesek halála.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2023 / 1
 
Te se etesd a trollt.
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Szia!

Ezekben biztos vagy?

Mi történik ha 9V-s napelemmel egy 12V "nagykapacitású" akkut töltessz?
Természetesen Step Up konverter segitségével?
(#) Atis57 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Stzia !
Nem irtál adatokat --mert nagyon nem mindegy 10W napelem 100Ah akku ,vagy 10Ah akku és 100W napelem.!

Az MPPT se mindenható egy PWM tültő és egy MPPT között naponta +10% nyi Wh külöbség van.--ugyanolyan feltételek mellett.

Szóval preciz kérdésre lehet válaszolni, átlagosra meg ...........kb...talán...várhatólag jelleggel!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2023
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Már ha a napelem munka pontját nem is követi, csak van benne egy stepdown konverter akkor is nyerőbb. Kb olyan a leadott teljesítményhez a viszony, mint az analóg szabályzóknak a kapcsolóüzeműhöz. A PWM csak az idő egy részében veszi ki a napelemből a maximumot, a többi részében a napelem pihen. Kisarkítva pl 10 percig tölt, 20 ig pihen. A kapcsolóüzemű táp meg folyamatosan képes a teljesítmény felvételére.
(#) giskard válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Nem írtam adatokat, mert a rendszerem fejleszés alatt áll.
De ez csak hobbi (havi vllanyszámlám 3500 Ft)
De ha összeáll közzé teszem: különféle napelemek töltés szabályzása és megjelenítése PC-n.valódi színuszos inverter SK
Szigetüzem ,Gyakorlatilag minden tasztatúra - ról vagy PC-ről vezérelhető lesz.
A legköltségesebb elem az akkumuláror (2x150Ah)
A napelemeket potom pénzért vettem , tehát csak cellák.
Egy ilyen rendszert viszonylag nem nehéz összehozni, de itt csak köpködik egymást az emberek.
(#) Kovidivi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Nekem nem kell semmi, köszönöm, de ha a felháborodott giskard kollégának elpostáznád, akkor nem kellene arra várnia szegénynek, hogy én megvegyem a cuccokat majd lemérjem neki, főleg, hogy utána el sem olvasná amit írok, majd 2x teljesen feleslegesen válaszolna nekem, ugyanarra a hsz-ra. Szóval vele vedd fel kérlek a kapcsolatot. Köszi.
(#) Kovidivi válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Egyedül te köpködsz meg hőzöngsz, le lett írva több ember által, mi fog történni, de te ignorálod, mert nem hiszed el, a saját gondolatod tartod csak helyesnek. De akkor minek kérdezel itt?
(#) sirály12 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Az MPPT-t nem egy nehéz dolog megoldani. Nekem is van most MPPT-s cuccom, ami épp összerakás alatt van. Miért kell akkor ettől bonyolultabb analóg dolgokkal szivatni magunkat, aminek még a hatásfoka is rosszabb lesz? Eleve ezért nem értem mi ezzel a projekttel a szándékod. Nem kötekedésből, de az egyszerűt minek bonyolítani rosszabbá tenni? Jó kis magyarázós videó: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2023
(#) antikzsolt válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Nincs itt köpködés csak néha cérna szakadás. Amúgy meg szépen le lett írva hogy mi is történik. Nem kell mérnünk mert már előtte sokan megtették google segít megtalálni ezeket a cikkeket. Az hogy számítógépről vezérelhető lesz grat hozzá.
(#) sirály12 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Leginkább segítő szándékkal tettem, de már bánom. Az MPPT bizonyítottan a legtöbb energiát tudja kivenni a napelemekből és nem is bonyolult. Ezért is nem értem továbbra sem, hogy minek azt bonyolítani mindenféle analóg dologgal, főleg manapság. Bár érdekes, hogy így válaszol az aki nemrég még ezt írta: "de itt csak köpködik egymást az emberek." és nemsokkal ezt írod nekem: "Magad se tudod ezt a kommentet miért szórtad be ide." Ki is köpköd akkor?
(#) Atis57 válasza giskard hozzászólására (») Ápr 20, 2023 /
 
Szia!

Ezt igy elég "soványnak "tartom mert a ha a havi fogyasztásod 92kWh --a napi 3,24kWh
Akkor tárolónak kevés a 24V 150Ah -Mert "névlegesen "3,6kWh -t tárol --de a hosszabb élettartam miatt 0,72kWh -t használhatsz el belőle.
Tehát növelni kell a tároló kapacitást. (több soros akku + nagyobb Ah )
A világitás + mindenféle Készenléti fogyasztó olyan 1kWh-t használ naponta --- legalábbis nálam.
+ a hűtő 0,7kWh + a klima 2,5--3.5kWh-t(ezt legalább nem kell akkuban tárolni)
(#) GPeti1977 hozzászólása Júl 26, 2023 /
 
A 3 fázisú visszatáplálós invertereknél mindegy a fázis sorrend csatlakoztatása?
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 26, 2023 /
 
Nem forgógép, tehát mindegy.
(#) GPeti1977 válasza erbe hozzászólására (») Júl 26, 2023 /
 
Egyik ismerősömnél márciusban szerelték fel a 40kW-os rendszert de csak most vették észre hogy eddig nem termelt semmit...
Valami el volt kötve eddig ennyit tudok, fázis nulla esetleg?
Következő: »»   200 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem