Fórum témák
» Több friss téma |
Előerősítővel kiegészített önrezgő keverő.
Hogyan oldották meg a csöves FM vevőkben a teljes O-C sávátfogást ?Üdvözletem,A hatvanas évek elején volt a C ről O normára való átállás. PL a VT ED-55 abban a korban készült és a teljes sávot átfogja.Bővebben: Link Hogyan tudták ezt kivitelezni?
Szia! Egyszerűen csak olyan nagy frekvenciaátfogású rezgőköröket terveztek.
Kisebb kapacitas, nagyobb induktivitas, nagyobb savszelesseg.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2024
A sávátfogást a hangoló elem hangolhatósága határozza meg. Pl. forgókondi esetében a szükséges sávátfogást párhuzamos, és soros kondenzátorok alkalmazásával lehet beállítani. A párhuzamos kondenzátorral a kezdő kapacitást, a soros kondenzátorral a végkapacitást lehet beállítani.
Erősen ajánlott a Thomson képlet aktív használata. Ezért szokás a hangoló kapacitáson egy külön kisebb kapacitású szekció alkalmazása. Egyébként is, a nagy frekvencia miatt az URH sávban nincs is szükség valami nagy sávátfogásra mert a kezdő, és végfrekvencia hányadosa nem túl nagy.
Lehet nem fogalmaztam egyértelműen.A csöves VT tunerek variométeresek,és szemre ugyanolyan a "kétnormás" 64-104 Mhz ig hangolható említett készülékben,mint a negyedakkora sávátfogást biztosító OIRT 64-73 Mhz készülékben.Akkor a variométer lehet a trükk mégiscsak.Nem olyan egyszerű egy OIRT sávos rádiót JÓL áthangolni,hogy átfogja a teljes C sávot.A több kvarcos keverő SO 42 vel talán a legegyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2024
Tökmindegy, hogy induktivitás, vagy kapacitás változik, a lényeg a sávátfogás.
A hangoló elemnek értékének a frekvencia átfogás négyzetével kell változnia, akár kapacitás, akár induktivitás. A hangoló elem a variométer, a min - max induktiviást a vasmag ki-, be tologatásával érik el. A kívánt sávátfogást ezesetben két plusz tekercs hozzáadásával érték el, ami egy légmagos transzformátort alkot az oszcillátor visszacsatoló tekercsével együtt. A linkről leszedett kapcsolás valószínűleg hibás, mert hiányzik a modulátor kör kapacitása. A variométer hangolása a ferrit rudakat mozgató szár csavargatásával történik. A szélesebb sávátfogás beállításához a kiegészítő induktivitásokat tartalmazó légmagos trafó induktivitásainak (modulátor, oszcillátor) megváltoztatásával lehetséges. Elég izzadmányos megoldás. Az S042 vel való keverés sem egészen tökéletes, mert nem változtatja meg az eredeti sávátfogást. Olvass vissza, Atlantic_s732Sziasztok!Hozzájutottam egy Atlantic_s732 román rádióhoz. Szeretném áthangolni CCIR sávra. Az oszcillátor tekercse leágazásos. Melyik feléból kell leszedni menetet? Esetleg mind a kettőből? Vagy van egyszerűbb módja? Köszönöm!
A leágazás általában 1/3 -2/3 aránynál van, a menetszám csökkentést úgy kell végrehajtani, hogy az arány ne nagyon változzon. Ez elég nehéz feladat, a kevés menetszám miatt. Ezért inkább felfelé kell kerekíteni, szorosabb lesz a visszacsatolás, ami esetleg torz oszcillátor jelet eredményezhet, ami a hamis vételi helyek megjelenését eredményezheti.
Legjobb lenne újraszámolni az oszcillátor rezgőkörét. Staurn rádió áthangolásaÜdvözletem,Kaptam egy gyönyörű állapotban lévő Saturn mr 422-es készüléket. Annyira szépen szól és kinézetre is tetszik, hogy arra gondoltam ezt bizony szeretném használni a mindennapokban. Hogyan tudom áthangolni, hogy fogja a mai rádióadókat? Az URH sáv 66-tól 73(+)-ig van skálázva. Előre is nagyon köszönöm.
Szia! Nekem valamikor ez a kapcsolás volt megépítve és tökéletesen működött. A 9 voltos elemről is egy hónapot kibírt de napi cca. 8 órát használtam általában. Ha van a rádióban a tápegységben/trafón olyan tápfeszültség leágazás amiből stabilizálni lehet 9 voltra akkor azt is lehet használni hozzá.
Köszönöm szépen! Úgy érzem az öcsém lesz ennek a legyártója.
Üdv! Az 1992-es Rádiótechnika évkönyvben van egy cikk erről. " Kis munkával, hozzáértéssel áthangolható a keverőegység oly módon, hogy a sáv alján az OIRT, míg a felső részén a CCIR sáv helyezkedik el. Az átalakításhoz az URH technikában való jártasság ajánlatos."
A konverteres megoldás -feltételezem- csak a CCIR sáv egy (7MHz-es) részének vételét teszi lehetővé A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2025
Lehet kapni átkonvertálókat valahol. Lomex vagy hasonló. Nekem is van egy de csak 7 MHz -es szakaszokban. Ha a teljes sávot akaröd átfogni, akkor 3 db-ot kell venned. De ha nemed elég mondjuk 3-4 adó befogása, akkor kiválasztasz egyet és kész. Ezt csak az antenához teszed egy 9V-os elemmel és jó. Minden más macerés, hisz 7MHz-et fog át az URH egység OIRT sávon és akárhogy hangolnánk, nem tudna 20-at átfogni 88-108.
Vácon van: https://bajielektronika.hu/arlkit2.html
|
Bejelentkezés
Hirdetés |