Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   23 / 23
(#) kadarist válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 1, 2024 /

Előerősítővel kiegészített önrezgő keverő.
(#) torokj hozzászólása Nov 18, 2024 /

Hogyan oldották meg a csöves FM vevőkben a teljes O-C sávátfogást ?

Üdvözletem,
A hatvanas évek elején volt a C ről O normára való átállás.
PL a VT ED-55 abban a korban készült és a teljes sávot átfogja.Bővebben: Link

Hogyan tudták ezt kivitelezni?
(#) kadarist válasza torokj hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Szia! Egyszerűen csak olyan nagy frekvenciaátfogású rezgőköröket terveztek.
(#) CHZ válasza torokj hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Kisebb kapacitas, nagyobb induktivitas, nagyobb savszelesseg.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2024
(#) pucuka válasza torokj hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

A sávátfogást a hangoló elem hangolhatósága határozza meg. Pl. forgókondi esetében a szükséges sávátfogást párhuzamos, és soros kondenzátorok alkalmazásával lehet beállítani. A párhuzamos kondenzátorral a kezdő kapacitást, a soros kondenzátorral a végkapacitást lehet beállítani.
Erősen ajánlott a Thomson képlet aktív használata. Ezért szokás a hangoló kapacitáson egy külön kisebb kapacitású szekció alkalmazása.
Egyébként is, a nagy frekvencia miatt az URH sávban nincs is szükség valami nagy sávátfogásra mert a kezdő, és végfrekvencia hányadosa nem túl nagy.
(#) torokj válasza pucuka hozzászólására (») Nov 19, 2024 /

Lehet nem fogalmaztam egyértelműen.A csöves VT tunerek variométeresek,és szemre ugyanolyan a "kétnormás" 64-104 Mhz ig hangolható említett készülékben,mint a negyedakkora sávátfogást biztosító OIRT 64-73 Mhz készülékben.Akkor a variométer lehet a trükk mégiscsak.Nem olyan egyszerű egy OIRT sávos rádiót JÓL áthangolni,hogy átfogja a teljes C sávot.A több kvarcos keverő SO 42 vel talán a legegyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2024
(#) pucuka válasza torokj hozzászólására (») Nov 19, 2024 / 2

Tökmindegy, hogy induktivitás, vagy kapacitás változik, a lényeg a sávátfogás.
A hangoló elemnek értékének a frekvencia átfogás négyzetével kell változnia, akár kapacitás, akár induktivitás.
A hangoló elem a variométer, a min - max induktiviást a vasmag ki-, be tologatásával érik el. A kívánt sávátfogást ezesetben két plusz tekercs hozzáadásával érték el, ami egy légmagos transzformátort alkot az oszcillátor visszacsatoló tekercsével együtt.
A linkről leszedett kapcsolás valószínűleg hibás, mert hiányzik a modulátor kör kapacitása.
A variométer hangolása a ferrit rudakat mozgató szár csavargatásával történik.
A szélesebb sávátfogás beállításához a kiegészítő induktivitásokat tartalmazó légmagos trafó induktivitásainak (modulátor, oszcillátor) megváltoztatásával lehetséges.
Elég izzadmányos megoldás.
Az S042 vel való keverés sem egészen tökéletes, mert nem változtatja meg az eredeti sávátfogást. Olvass vissza,
(#) oposa hozzászólása Dec 6, 2024 /

Atlantic_s732

Sziasztok!
Hozzájutottam egy Atlantic_s732 román rádióhoz. Szeretném áthangolni CCIR sávra. Az oszcillátor tekercse leágazásos. Melyik feléból kell leszedni menetet? Esetleg mind a kettőből? Vagy van egyszerűbb módja? Köszönöm!
(#) pucuka válasza oposa hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

A leágazás általában 1/3 -2/3 aránynál van, a menetszám csökkentést úgy kell végrehajtani, hogy az arány ne nagyon változzon. Ez elég nehéz feladat, a kevés menetszám miatt. Ezért inkább felfelé kell kerekíteni, szorosabb lesz a visszacsatolás, ami esetleg torz oszcillátor jelet eredményezhet, ami a hamis vételi helyek megjelenését eredményezheti.
Legjobb lenne újraszámolni az oszcillátor rezgőkörét.
(#) oposa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2024 /

Köszönöm a választ!
(#) Zsola81 hozzászólása Dec 31, 2024 /

Staurn rádió áthangolása

Üdvözletem,
Kaptam egy gyönyörű állapotban lévő Saturn mr 422-es készüléket. Annyira szépen szól és kinézetre is tetszik, hogy arra gondoltam ezt bizony szeretném használni a mindennapokban. Hogyan tudom áthangolni, hogy fogja a mai rádióadókat?
Az URH sáv 66-tól 73(+)-ig van skálázva.
Előre is nagyon köszönöm.
(#) VIM válasza Zsola81 hozzászólására (») Dec 31, 2024 /

Szia! Nekem valamikor ez a kapcsolás volt megépítve és tökéletesen működött. A 9 voltos elemről is egy hónapot kibírt de napi cca. 8 órát használtam általában. Ha van a rádióban a tápegységben/trafón olyan tápfeszültség leágazás amiből stabilizálni lehet 9 voltra akkor azt is lehet használni hozzá.
(#) Zsola81 válasza VIM hozzászólására (») Dec 31, 2024 /

Köszönöm szépen! Úgy érzem az öcsém lesz ennek a legyártója.
(#) Medve válasza Zsola81 hozzászólására (») Jan 1, 2025 /

Üdv! Az 1992-es Rádiótechnika évkönyvben van egy cikk erről. " Kis munkával, hozzáértéssel áthangolható a keverőegység oly módon, hogy a sáv alján az OIRT, míg a felső részén a CCIR sáv helyezkedik el. Az átalakításhoz az URH technikában való jártasság ajánlatos."
A konverteres megoldás -feltételezem- csak a CCIR sáv egy (7MHz-es) részének vételét teszi lehetővé
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2025
(#) lefituta válasza Zsola81 hozzászólására (») Jan 2, 2025 /

Lehet kapni átkonvertálókat valahol. Lomex vagy hasonló. Nekem is van egy de csak 7 MHz -es szakaszokban. Ha a teljes sávot akaröd átfogni, akkor 3 db-ot kell venned. De ha nemed elég mondjuk 3-4 adó befogása, akkor kiválasztasz egyet és kész. Ezt csak az antenához teszed egy 9V-os elemmel és jó. Minden más macerés, hisz 7MHz-et fog át az URH egység OIRT sávon és akárhogy hangolnánk, nem tudna 20-at átfogni 88-108.
(#) rectamas válasza lefituta hozzászólására (») Jan 2, 2025 /

Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem