Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Te??! Á, dehogy, az ki van zárva!
Hiszen csak úgy ömlik belőled a segítőszándékú tudás(szinte minden témában, mint látjuk), és ötletelés! Nehéz lehet az élet a gránittömbök és pöttyözés "tudományos" határán, belátom! )
Miért olvasol ilyen hülyeségeket, hogy gránitlap meg pöttyözés?
A lényeg az olvasáson van! Neked sem ártana elsajátítani a mondást, hallgatni arany....
Baromira jó topik egyébként, akkorákat lehet derülni egyesek együgyűségén..., kikapcsolódás gyanánt szoktam beleolvasgatni )) A hozzászólás módosítva: Sze, 17:01
Akkor olvasd vissza az előző tíz buta hozzászólásod...
Van valami műszaki meglátásod is, vagy megint csak ömlik belőled a hülyeség?!!
Nosza, add elő..., hadd tanuljunk, mester
Nincs. Ezért nem is szóltam bele, csak adtam két mancsot mateatek fémkeresőjére.
A bicska a te hülyeségeid miatt nyílt ki a zsebemben, amikor tanítod a kacsát úszni... mint ahogy velem is megtetted anno a földelt kimenetű tervezése közben. Azóta rajongunk egymásért
Gondoltam, hogy csak simán kötekednél...
Engem te marhára nem érdekelsz )))) Nem is szoktam a számlálatlan ökörségeidre reagálni, mikor egyes topikokban beléd botlok, csak konstatálom az elmebaj eme magasfokát! ) Valamikor régen azt hittem, a nagy mellény takar is valamit, de az igen régen volt, azóta pontosan tudom, hogy a te szinteddel nekem nem kell foglalkoznom, mert aki már annyit se ért meg, mi az a lebegő táp, attól mit várhatok?!
Azért én letettem már ezt-azt az asztalra az évek során... de ebbe itt ne menjünk bele
Mellesleg a földelt kimenetűt sokan megépítették és sokan szeretik, annak ellenére, hogy nem értem a működését A hozzászólás módosítva: Sze, 17:20
Természetesen!
Ahogy még vagyunk itt egy páran olyanok, akik minimum ugyanezt elmondhatjuk magunkról!! És nem csak a bóvli kategóriában...
Ha egy 150 tranzisztoros végfok neked még a bóvli kategória, akkor igazad van.
Mindjárt meg is nézem a hozzászólásaidban (képek keresése) miket tettél le te az asztalra.
Megnéztem. Nem tartott sokáig azt az egy oldalt átlapozni. Gratulálok a munkásságodhoz!
A te munkásságod lehet hogy kimerül a hobbielektronikán(sőt, valószínű), de más nem biztos hogy itt éli ki a "munkásságát"!!
Láttam már egy két borzadályodat...., inkább nem kommentelném egyiket sem. Ismerek sok olyan mérnököt, akik jelentősen túlbonyolítanak mindent, mert nem értenek annyira rendszerszinten a dolgokhoz, hogy jóval egyszerűbben megalkossák az elképzelésüket!
Ahogyan manapság a programozásban is nagy divat "5MB"-ban megírni egy hello world-ot.... Mindkettő működhet...csak nem ugyanaz a szint...
Erről beszéltem eddig. Akkor te miért itt éled ki - mateatekot kioktatva - akit én a legnagyobb szaktekintélynek tartok ezen a területen ebben az országban!?
Ennyi elég is volt szerintem. Mindketten jót mulattunk... talán ideje lenne kilépnünk ebből a topikból.
Kezd gyanússá válni, hogy közöd volt ahhoz a kapcsoláshoz...ezért támadtál be, és ő meg ezért hallgat mélyen! )
Tudod, ha az a kapcsolás teljesen az ő alkotása, akkor elismerésem neki - figyelembe véve honnan indult, ez nagyon szép eredmény! Ha viszont a te szüleményed lenne(részben persze csak), akkor büszke nem lennék rá! Szerintem te kezdtél itt trollkodni (ahogyan más helyeken is gyakran), azt állítva, hogy (szerinted) hülyeségeket írtam, mert baromira nem értek hozzá. Én pedig megadtam a lehetőséget, műszakilag elemezgesd a felvetéseimet, miért nem jók azok szerinted?!! A válasz erre további trollkodás volt csak, semmi építő jelleg...! Részemről az agymenésed lezárva, ha van objektív, műszaki észrevételed, javaslatod, ötleted az általam felvetett részekhez, azt örömmel fogadom! Ha nem, akkor itt pont van.
Az első kérdésedre, igen, ennek a feszültsége lóghat ki az 5 voltból. Nem mindig, de szélsőséges esetben igen. Amúgy, itt 10 kHz van. Mivel ez a jel megy a fázisdetektorra, így a 4053 is +-5 voltól kell, hogy menjen és ez miatt a TL082-es, második erősítő fokozat is.
Az akku feszültség az 2 darab Li-Ion cella fezsültsége. Ezt tekinthetjük 6,5 voltnak, mert a lemerülőben lévő akkuról is kell üzemelnie a készüléknek. Annak, hogy az első fokozatban keveset erősítsek, majd utána pótoljam? Ez számomra is jó kérdés.
Ne essetek egymásnak. Légyszi. Én személy szerint örülök annak, ha egyáltalán valaki hozzászól a dolgokhoz, és próbál valami tanácsot adni, vagy hibát találni. Nem titok, hogyha valahol megakadtam, mindkettőtökkel váltottam egy-két privát üzenetet, segítség kérés miatt. Maradjon ez meg így.
Idézet: „egy-két privát üzenetet, segítség kérés miatt. Maradjon ez meg így” Nem, ez nagyon nem jó, ilyet ne csináljál.
Mivel az első fokozat DC munkapontja is eltolható a BAT fesz felére, és az analóg kapcsoló is hivatalból tudja ezt(ebben az esetben természetesen egyik másik csatoló kondit ki kell venni), így simán mehetne róla, ahogy fentebb is próbáltam felvázolni ezt... Nincs ebben semmi ördöngösség!
De..most már én is kezdem úgy érezni, hogy feleslegesen ötletelek, érdeklődést nem látok, ellenben trollkodásra egyeseknek ad okot. Ez viszont nem az, amiért billentyűt ragadok...
Amit javasolsz, azt megcsináltam már másik gépnél, aminél jóval kisebb adó teljesítmény volt. Kisebb adó teljesítmény = kisebb jel a vevő tekercsen. Ott eléggé rezgett a léc az 5 voltos táplálásnál. Igaz, jelen esetben csökkentettem a vevő erősítő erősítését.
Ami még fokozza ezt a problémát, az a műgyanta öregedése. Kiöntöm a fejet, megszilárdul. Ezt jó néhányszor fölmelegítem (télen fűtőtesten, nyáron a napon, az autóban hagyva), majd bele a fagyasztóba. Ha ez megvan néhányszor, akkor végleg kiegyenlítem. De sajnos, a gyanta azért csak dolgozik valamit és fél-egy év múlva már más a helyzet. Nem egyszerű azt elérni, hogy míg az adó tekercsen 100 voltos jelek vannak, addig a vevő tekercset annyira pozícióban tartani, hogy annak a kimenetén olyan pici feszültség legyen, hogy az 50-szeres erősítés esetén is minden esetben benne maradjon az 5 voltban. Ezen kívül, hallottam olyant, nem tudom, hogy mennyire helytálló, hogy a rail-to-rail erősítők bemeneti impedanciája jelentősen megváltozik némely típusnál, amikor a kimenet közelít a tápfeszhez. Ha ez igaz, akkor az nálam fázistolást okozna és így hibát. De az is igaz, hogy egyetlen adatlapon sem találtam erre utalást.
Az első fokozat kimenetén nem kell ragaszkodni a 10Vpp-hez! Csökkentsd le itt az erősítést negyedére, máris akár 5V-os tápfesznél is kétszer akkora hibajel is belefér a tartományba! 10Hz-en ezt játszi könnyedséggel visszaerősíted, erőlködés nélkül még egy OPA-val is!
Idézet: „Ezen kívül, hallottam olyant, nem tudom, hogy mennyire helytálló, hogy a rail-to-rail erősítők bemeneti impedanciája jelentősen megváltozik némely típusnál, amikor a kimenet közelít a tápfeszhez” Én ilyenről nem tudok. A térvezérlésű bemenetek impedanciája alapban olyan nagy, hogy kb csak a jóisten tudja lemérni, ha meg is változna kis mértékben, még mindig akkora lesz, hogy biztosan nem fogod észrevenni! Bipoláris bemenetnél sokkal kisebb az impedancia, és ritkán megy el ténylegesen táptól-tápig, inkább csak a negatív tápot érik el többnyire. De a konkrét típus adatlapján ez megtalálható! Jut eszembe, a TL0xx is csak a pozitív tápot érheti el, a negatívot emlékeim szerint nem, talán 2-3V -nyira közelítheti csak meg! Tehát a +-5Vpp koncepciód eleve hibás így... Az MCP6022 ténylegesen tudja mindezt, bemenet, kimenet oldalon. Az MCP602 bemeneti oldalról szintén nem éri el a pozitív tápot.... Idézet: „Ami még fokozza ezt a problémát, az a műgyanta öregedése” Erre talán megoldás lehetne a fejbe integrálni egy kis kapacitív kompenzáló tagot, varikapból. Ennek a hangolófeszültséget a készülék bekapcsoláskor határozná meg, majd a kikapcsolásig tartaná. Ennyi idő alatt gondolom nagyon nem fog elmászni, és ez így egy többé kevésbé dinamikus, pontos kiegyenlítés lehetne....
Vannak a műveleti erősítőknek olyan dolgai, amik nincsenek publikálva, de mégis léteznek. Írok egy példát. Ha a vevőerősítő bemenetét más kapcsolással oldom meg, egy bármilyen alapkapcsolással. Legyen ez invertáló, nem invertáló erősítő, vagy differenciál erősítő. Ha ide mondjuk TL0xx OPA-t teszek, akkor ez olyat művel, hogy más fázistolással erősíti a vevőtekercs jelét akkor, ha annak a bemenetén pár ezred volt van és más fázistolással, ha egy tized. Magyarul, ha beállítom a talajkiegyenlítést hogy jó legyen, de a fej offszete elmászik a hőtágulás miatt, akkor már nem is lesz jó, korrigálni kell. 5-10 fokot biztosan. De ha ezt a TL0xx-et lecserélem egy szintén kommersz 5532-re, akkor minden rendben van minden üzemi körülmény között. A TL0xx sorozathoz hasonlóan rosszul vizsgázott néhány LT sorozatú rail-to-rail OPA is, meg még néhány másik is, ami most hirtelen nem is jut az eszembe.
Ezt senki sem vitatja! Sok paramétert nem is adnak meg egyes gyártók...de akik nem hanyagok, azok is megadhatnának akár még többet is... És még azonos típus, de más gyártók között is egyes paraméterekben jelentős eltérés lehet.
A TL0xx FET-es bemenetű. Az NE5532 nem. Több nagyságrendbeli impedancia különbség van a kettő között kapásból... Hogy csak egy lényeges eltérést említsek meg fejből... DE..., ha van konkrét kapcsolási rajz, lehet miről beszélni, min agyalni..., az kevés infó nagyon, hogy 3 mondatban leírsz egy jelenséget, amit akármi is okozhat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |