Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4011 / 4012
(#) pucuka válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Nem kéne összekeverni a terjedést a háttérzajjal. Az két különböző dolog, bár mindkettőnek hatása van a vétel minőségére.
Az sem mindegy, hogy egy vevőnek van-e egyáltalán valamiféle antennája. Nem sok rádióvevőt láttam közkézen, aminek megfelelő vételt biztosító antennája lenne. Még az RH sáv végén 30 MHz (10 m) sem, ahol elég lenne akár egy 1,5 m körüli antenna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2025
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Sze, 19:13 1 /

Valóban félreértesz dolgokat. Én senkivel nem akarok vitatkozni, csak a tapasztalataimról írtam.
És nem hiszem, hogy a témaindító írás az általad felmutatott professzionális tudásra vágyott.
(#) mek-elek válasza pucuka hozzászólására (») Sze, 19:17 1 /

Én nem akartam semmit összekeverni, ennyit én is tudok. Az antennáról is szó volt már.
Remélem a témát felvető nem vadult el a sok "okos" embert olvasva...
(#) Geri86 hozzászólása Csü, 13:20 /

Astabil multivibrátor

Sziasztok, az alábbi kivágott Skori féle kép csak nekem mutat némi hasonlóságot egy astabil multivibrátorhoz?
(#) jani1987 hozzászólása Csü, 15:01 /

Vezérelt fűtés

Nemrég került hozzám egy bontott fűtő betét. Azon gondolkodtam érdemes lenne e egy helyi radiátort építeni belőle vizes feltöltéssel. Ezt a hőfokot 48V körüli feszültségen produkálta. Épített már közületek valaki vezérelt fűtés rendszert?
(#) Epu2 válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:11 /

Igen. Ez egy induktív terhelésű astabil. A kondenzátor csak az indulást segíti. Valószínű egy feszültség átalakító része. Kiragadva a környezetéből semmire sem jó.
(#) gg630504 válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:14 /

Nekem ellenütemű Blocking oscillator-nak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:19
(#) Skori válasza Geri86 hozzászólására (») Csü, 15:34 / 1

A rajz működéséhez tudni kell, hogy a két tekercs a rajzon, az egy gate meghajtó transzformátor két primer tekercse. Azt is tudni kell, hogy schottky diódákkal működik, amelyeknek sokkal alacsonyabb a nyitófeszültsége mint a tranzisztorok B-E átmenetének.

Működés:
- Amikor a felső tranzisztor nyitva van, akkor a D14-en át elvezeti az alsó tranyó bázisáramát, így az zárva marad. Eközben a kollektorköri tekercs árama folyamatosan növekszik - ahogy közelíti a telítést egyre meredekebben emelkedik az áram.
- Amikor a kollektor áram eléri a bázisáram béta-szorosát, akkor a kollektorfesz elkezd kicsit emelkedni. Ekkor már nem tudja az alsó tranyó bázisáramát elvezetni a schottky-n kersztül ezért...
- Kinyit az alsó tranzisztor, és D13-on keresztül elvezeti a felső tranyó bázisáramát, amitől az teljesen lezár.
- Ezután a fent leírt folyamat megfelelője játszódik le az alsó oldalon - és az egész ciklikusan ismétlődik.

A frekvenciát elsősorban a tekercsek induktivitása, és/vagy a vasmag telítődése, és a tápfeszültség, másodsorban a bázisellenállások fogják meghatározni.
Később ki kellett egészítenem némi kapacitív rásegítéssel, és a bázisáram impulzus korlátozásával - mert alaphelyzetben "háklis volt" a beépített alkatrészekre.

A működés csak kis mértékben hasonlít a blockingra, mert azt többnyire záróüzemű konverterként használják. Azon kívül a hullámforma ennél a kapcsolásnál szimmetrikus négyszögjel.
A hozzászólás módosítva: Csü, 15:37
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Csü, 15:49 /

Puskás trafóval és bipoláris tranzisztorral is tökéletesen működik.
Annó sokat használtuk például csengető feszültség előállítására.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Csü, 19:01 /

A levegőt sokkal könnyebb felmelegíteni, mint a vizet. Ha az a helyi radiátor egy pindurka radiátor, még működhet is, csak értelme nem sok lesz. Kis radiátor, kis meleg.
(#) Geri86 válasza Skori hozzászólására (») Csü, 20:44 /

Köszönöm a részletes magyarázatot.
(#) Szabóné Zsóka hozzászólása Pé, 12:41 /

Clatronik porszivó

Clatronik BS 1248 porszívóm van. Kicsúszott a gégecső ahol csatlakozik a porszívóhoz. Nem tudom visszatekerni. Köszönöm a segítséget.
(#) KU202M válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Pé, 12:43 2 /

Vicces ez a topik...
(#) mek-elek válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Pé, 13:26 / 1

Kedves Zsóka, ugyan nekünk nem ilyen porszívónk van, de azt javasolnám, hogy oldja ki a gégecső tövét és balról jobbra tekerve próbálja visszatekerni bele a gégecső végét.
(#) Patópali válasza KU202M hozzászólására (») Pé, 16:33 1 / 2

Miért is vicces? Ha kapásból tudod a választ miért nem segítettél?
Szegény hölgy nem tudhatja, hogy balmenetes a gégecső.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:34
(#) Szabóné Zsóka válasza mek-elek hozzászólására (») Szo, 10:35 / 1

Köszönöm szépen a segítséget. Próbáltam de nem sikerült. Kisérletezem .
(#) Szabóné Zsóka válasza KU202M hozzászólására (») Szo, 10:37 / 1

Örülök hogy felvidítottam a napod ,sokat használt !
(#) Lacika válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Szo, 10:57 /

Egyáltalán menetes az a csonk, vagy csupán pattintós esetleg szorítógyűrűs?
(#) mek-elek válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Szo, 12:13 /

Lehet, hogy tévedtem, és fordítva kellene betekerni, vagy Lacika fórumtársnak van igaza...
Drukkolunk kedves Zsóka!
(#) Patópali válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Szo, 16:58 /

Egy fotó sokat segítene a megoldást illetően a csőről és a csonkról.
(#) KU202M válasza Patópali hozzászólására (») Vas, 14:10 /

Nem tudtam a választ, hiszen nem tudom, hogy csatlakozik az említett porszívó csöve. De azt hittem, hogy ez egy elektronikai fórum. Kicsit meglepődtem a kérdésen.
(#) Suba53 válasza KU202M hozzászólására (») Vas, 14:33 /

Zsóka még valószínűleg kezdő az elektronikában ......................
(#) mek-elek válasza KU202M hozzászólására (») Vas, 15:33 /

Anélkül, hogy bántani akarnálak...
Először is nőről van szó (előzékenység). Aztán meg nyugdíjas hölgyről...
Szóval kettős figyelmetlenségről lenne szó!
Tudom manapság az empátia kiveszőben van, de azért adjunk arra, hogy a fórumnak adjunk színvonalat!
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 15:35 1 /

Nem kezdőbb, mint Te az etikában!
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 16:56 /

Megnéztem, több éve (!) regisztrált ember nem keresett porszívós topikot a fórumon, nulla energiát fektetett a kérdésbe, mielőtt feltette. Ez rögtön látszik - az, hogy nyugdíjas, az nem látszik. Ez általában is probléma és nem jelent jót, így megértem, hogy erre negatívan reagált valaki, ettől még bőven lehet empatikus és segítőkész, sőt bőven lehet attól függetlenül is segítőkész, hogy nőről vagy férfiról van szó - én inkább ezt tartanám-tartom értéknek, a mindenkinek szóló előzékenységet.

Rögtön kapott is rá egy logikátlan, buta riposztot, szerintem ez már egy-egy (megvolt az egyenlítés). Hogyan következik ebből:
- "Vicces ez a topik..."
ez a feltételezés:
- "Miért is vicces? Ha kapásból tudod a választ, miért nem segítettél?"
A logikátlanság számomra jobban fáj három udvariatlanságnál is. : -)

A porszívós topic egyébként elég aktív is, ahogy néztem, egy hónapja volt benne utoljára beszélgetés, és sok évvel ezelőtt indult. Ráadásul ott több esélye van választ is kapni. Elvileg.
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:57
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») Vas, 18:11 /

Idézet:
„megértem, hogy erre negatívan reagált valaki”
Ez egyszerű bunkóság, akármennyire is szépíted.

Lehet témát ajánlani, moderációt kérni, esetleg csendben maradni beszólogatás nélkül, ha már segíteni nem hajlandó/tud.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 18:24 /

Ha ennek a Zsókának nem okvetlen ilyen "hogyan csavarjak be egy izzót", jelenleg pedig "hogyan csavarjak be egy gégecsövet" kérdesei lennének...
Érzésem szerint teszteli a tűrést.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Vas, 18:44 /

Lehet, de az is megeshet, hogy ennyire ért hozzá. Minkét típussal találkozom naponta, egyelőre nem ítélkeznék.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 19:04 /

Aki nem érti a humort, nincs humora, az sajnálatra méltó szegény ember. Részvétem.
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Vas, 19:31 2 /

Hadd kérdezzem már meg, hogy hány éves vagy, hogy ilyen bőszen véleményezel egy nyugdíjast?
Mért nem lehet egy kérdésre véleményezés nélkül válaszolni? Elég fárasztóak vagytok az állandó véleményezéssel, mintha Ti állandóan mindenben kifogástalanok lennétek. Szokjatok már le erről, ha javasolhatnám... Valahogy az jön ki az egészből mintha más bajotok nem lenne, és ez lenne a legfontosabb számotokra.
Következő: »»   4011 / 4012
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem