Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   157 / 489
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szia C27!!
Még egy Capstan motort találtam, ez is szabad 25mm-es tengelyhosszal rendelkezik. Sikerült elindítani, amit korábban valamiért nem tudtam. A motor meghajtó IC SONY CXA1251 Brushless vezérlő.. (Adatlapot ehhez sem lehetett találni). Már 3V-tól elindul, 14,4V-ig lehet feszültséget rákapcsolni. Ekkor már 3000 fordulat körül pörög, (terhelés nélkül), de már 280mA a felvett áram. 12V-on 200mA. Ez a motor jó lesz tartaléknak, ha nem találok ki erre is valamilyen propeller féle szerkezetet hajtani. Egy kép róla.

C_001.jpg
    
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Helló.
Erre mit kapcsolsz csak simán 12V-ot vagy van neki szervó vagy más? (Látom azért ez sem az a nagyobb kivitel mint ami nekem van, mert az elég régi és lassú. Pl. a ha/nem tudom már hanyas ic-jű/ motorra tettem hűtőbordát amogy mondtad, de szerintem semmire sem jó, mert nagyon lassú, mint az lb1622, de az megfő valószínűleg tényleg hibás az ic, eddig egy jó van)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szia C27!!
Igen, ezen már a csatlakozósoron bekötöztem amit kellett, a forgásirányt is..A felvétel forgás közben készült, látható a két tápvezeték is, így már csak a 12V-kell hozzá.
Patexati!
Két winchester motort sikerült a saját meghajtójával elindítani, 3 db van, de egynek nem találom a panelját. (A motorokhoz az eredeti panel van alkalmazva). Ezek nem állnak le, folytonos a működésül. Az egyik Hall szenzoros Brushless motor, kb. 3200 fordulattal pörög. A meghajtó IC Ha 13480. (A fordulatszám mérések nem pontosak, csak sztroboszkóppal lettek nagyjából megállapítva). A másik háromfázisú motor, 4 kivezetéses, (ebből csak három van bekötve), ez nagyon pörög, kb. 5000 fordulattal. A meghajtó ebben upD16810. Ehhez sem találtam adatlapot eddig, de úgy néz ki, 2 vagy 4 H-híd van benne. Ez sem áll le, folytonos a működése. Az eredeti panelen volt egy zárlatos IC, (robbanásig forrt néhány másodperc alatt), a fejegység feldolgozó részén, azt kiiktattam. (Vagy 15 helyen kellett a +5V-os hozzávezetéseket átfúrni, vagy a vezetősávot átvágni, mire megszűnt a zárlat). Úgy néz ki, kísérletekhez tökéletesen meg fognak felelni a ”szuperlapos” SMD propellerhez. A felfogatás itt 3 pontos, 10mm-es sugarú körön 120 fokra egymástól. Néhány felvétel ezekröl.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szia! Nekem is van egy ilyen motor.. Ma nekiálltam a tervezésnek de nem sokat haladtam mert a főnök gépét raktam újra délután.. Az SMD ledeket a legnagyobb raszter-ra rakva (5,08mm) kb akkora lesz mint a 3mm-es. Kétoldalasra tervezem ez nem fog szerintem különösebb problémát jelenteni szerintem. Megtervezem a vinyómotorra mert ehhez kicsit durva nagy lenne egy videó fejmotor Sőt ezt lazán vinné a sima cikkben szereplő venti motor is mert könnyű és pici lesz. Akkor ha SMD az SSOP kivitelűre gondoltam ez rendes SMD csak nem 18 hanem 20 lába van kicsit eltér a kiosztása de árban nem drágább. Az RTC SMDSO8 tokban beszerezhető A ledeknek sem ártana 1206-os kivitelűnek lenni.. Az elemet,kondit TSP-t esetlegesen a nyákba belevágott kis részekbe helyezve szerelném az elem is lehetne valami kicsi lapos mi egy Lyukba befér a nyákon így tartó sem kell megoldjuk valami felforrasztható lemezkével. A pufferkondi lehetne egy téglalap alakú kivágott részben vagy az is SMD legyen több párhuzamosan? Próbálnám úgy tervezni,hogy szimetrikus is legyen így a kontroller lehet a ledek alatt lesz másik oldalon mert oda is kell kis súly..A puffer egyenirányítás lenne a hátsó részen meg az RTC valahol..ICSP kivezetve valahol de nem felfelé meg kiállva hanem az is egy bevágás a nyákon hol ráfér a programozó csatija. Egyenirányításnál is gondoltam azzal a hagyományos 1A-os hídra minek megint csak besüllyesztve lenne a beszerelése. A timmeren nem gondolkoztam még. Egy teljesen analóg fényerőszabályzás mi csak a fényerő változásra vált át éjjszakai/nappali üzembe azon gondolkodom csak kéne egy kis fet mi alaplapokban is van az nagyon jó méret..Aki ezt a funkciót nem szeretné csak át kell forrasztani a lábakat alkalmas 16F628A,16F648A kontrollerekhez.. A tervezést az eredetitől eltérően a 886-os verzióban alkalmazott "földelt" emiteresen oldom meg ez nem igényel semmi extrát csak a tervezésen múlik. Most ezek jutottak eszembe hirtelen tervezéskor persze lesznek egyebek is. Holnap este folytatom a melóhelyen mivel ezt a projectet most csak külön csinálom,hogy legyen terv. Szóval javaslatokat ötleteket várok ha lehet holnap 17 óráig mert utána melózom és ha ráérek ott tervezem (sajnos a netet nem érem el a melóhelyen már)
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szia!

Most nem nagyon érek rá a tervezgetésre, de néhány ötlet:
- ha lehet 16F648A-t vegyetek...
- ha már SOIC20, akkor lehetne 16F690 is - 2 láb nyereség (fényerő szabályzás),
- A dióda híd létezik smd -ben, L@mex 1.5A 20-00-63, 1A 20-00-83
- PCF8583 van smd tokban is...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Sziasztok! Akkor legyen 16F690-I/SS csak 360 forint nettó. A szoftver átírása remélem akkor nem okoz nagy problémát Egy Ilyen fetre gondoltam a kondin még gondolkozom. Az egyenirányító híd az ugyanaz az SMD-ben is csak a lábai vannak lerövidítve. Az ilyen alkatrészeket szépen bele fogom süllyeszteni így a nagy fordulatot is jól viselik nem mozdulnak el. Egy másik kérdés. Az RTC-hez teszek timmert mivel be lehet állítani a pontosságot de nem kéne a kvarchoz is egy? Azért kérdezem mert nekem jelentős eltérések voltak a folyamatos üzem alatt nem ment jól az óra csak ha kiolvasta az rtc-t.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia!

Egy ötlet: a trimmert csak a bemérés idejére használni, aztán smd kapacitás(oka)t tenni a helyére... LCM3...
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia!
A 16F690-I/SS hol vehető meg?. A L@mex-ben nincs, a ChipCAD-nél láttam, viszont ott meg a PCF8583-at nem találtam meg. A FET az megfelelő lesz. Még annyi: az SMD LED-ek inkább legyenek 0805 méretkódúak, ha lehetséges, a 1206 szerimtem túl nagy és "nehezebb" is.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hát ez a baj,hogy egy helyen nem lehet megvenni a cuccokat Lomex meg Chipcad így néztem.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
A lomex-ben vannak kis SMD timmerek ezért gondoltam teszek egyet mert kicsi és elfér.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Sziasztok!

Nincs olyan messze a két bolt, nagyobb lista sem okoz gondot...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia! Hát ha beszereznéd és elküldenéd postán azzal megspórolnánk fejenként 2500 Ft-ot miből lehet venni egyebeket Nekiálltam a tervezésnek de a 648 van beletervezve mert a 16F690 kontrollernek más a port kiosztása nevei ezért nem tettem bele mert nem tudom szoftveresen,hogy gondoltad el a sorrendet. A tervet szombaton tudom folytatni. Ha tudom a kiosztást akkor áttervezem. Sokkal bonyolultabb mint mire számítottam de meg lesz azért oldva Elemből mekkora lehetne a legkisebb? Gondolok itt kis karóra elemre mi lapos és pár mm gondolom az is megteszi kérdéses meddig megy vele.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia!

Valóban más a 16F690 lábkiosztása... Az átírt, de soha nem tesztelt, verziómban a két kimenetet a 8. digitális lednek és a másodperc lednek használtam fel. Ha a fényerő szabályzást szeretnénk inkább, akkor át kellene alakítani egy kicsit a programot - talán a hét végén lesz rá időm...
Az első propelleren 3 db kicsi óraelemet használok, de menne kettővel is. Már egy éve tartja az időt, pedig az utóbbi időben nem használom...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia. Ha lesz kis időd írd le akkor a kiosztást Ha jól megy akkor szombaton nappal és vasárnap éjjel befejezném a tervet hétfőn készülhetne is a prototípus nyákja. Minek kettő kis elem Egy nem teszi meg egy pici lapos 3V-os? Én szeretném használni az órát és akkor ugye nem is használja az elemet.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia!

Azok az elemek 1.5V-osak ...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Gondoltam Akkor majd úgy lesz megtervezve,hogy hagyok annyi helyet ,hogy több méretű (nagyobb) lyuk is készíthető legyen kinek milyen elem van. Most láttam egy 100Ft-os boltban ilyen óra elem csomagot volt bent vagy 10-15 300Ft lehet veszek egyet.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Sziasztok!
3V-al elég bizonytalanul dolgozott az RTC, másnapra órákkal eltért a valós időtől.. Valószínű, hogy egy Schottky diódát az elemmel sorbakötve már jól működne, mert egy hagyományos Si diódával, a "legendás" 4148-al ez nem akart összejönni, (2.4V). Ezért 3db 1.5V-os elemet raktam be a legutóbbi propellerekbe, igy mérhető volt 3.9V körül az RTC-n. Ezzel már nem volt gond, tényleg nagyon pontos lett az idő.
Még egy probléma van amit közben kellene megoldani, ez az áramátvitel a HDD motoron. Az eddig látott HDD motor hajtásos propellerek, szinte kivétel nélkül csúszógyűrűs áramátviteli megoldást alkalmaztak. Ez a része még okoz némi fejlesztési mizériát, de ha nem megy másként, ez a megoldás is működő lehet. Nem igazán van hely sem légmagos, sem ferritmagos megoldásokra, vagy annyira precíziósan kellene megoldani, ami otthoni körülmények között már csak nem gazdaságosan kivitelezhető.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia!
3V-os elemhez Schottky dióda kell, mivel az idő előrehaladtával a feszültség még csökkenni is fog...
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Nálam Schottky dióda van azzal jó. A tekercsen még gondolkozom. Most a Wandot csinálom még mindig azt majd utána. Ideiglenesen a régi propeller ventivel is ki lehet majd próbálni. Gondolkoztam CD rom hall motoron is..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia!
A legutóbbi, Calibra által tervezett propeller nyákon, SMD 4148 dióda van a teleppel sorban. SMD-ben nem találtam itthon Schottky diódát, csak azt.
Legyen a Wand az első szerintem is. Ez ráérősebb, hiszen vannak még megoldatlan problémák jócskán. Megnézek egy CD-ROM Hall elemes motort én is, de azok tényleg nagyon gyengének tűnnek. Aztán van egy Hall vezérlésű Brushless HDD motorom is, azért az jóval erősebbnek látszik, és nem is pörög fel annyira veszélyesen.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Sziasztok!
A forgótrafóval való kísérleteket azért nem adtam fel, egy újabb kisméretű trafót is megvizsgáltam. Egy 16mm külső átmérőjű és 10mm széles ferritgyűrűt találtam, ami lazán felrakható egy Capstan motor csapágyházára, így a a trafó szerlvényei a mechanikai magasságot nem emeli meg, sőt ellenkezőleg. (Most le kellene köszörülni a tengelyhosszból vagy 15-20mm-ert, mert ez tényleg "alacsonyabb" megoldás lett. Ajánlalám azoknak, akik ilyen motorral készitenének propeller órát). A ferritgyűrű tulajdonképpen távtartóként is szolgál, a tekercseket a "fémtömeg" már nem zavarja a működésben. Nem akarok még egy ilyen meghajtó mechanikát, csak kipróbáltam az átvitel lehetőségeit ezzel a forgótrafóval is. Menetszámok: 20menet/0.3 CuZ az álló ferritmagon, 35menet/0.3 CuZ a forgón. Erről is néhány képben.
(#) patexati hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Sziasztok! Haladok a tervezéssel a ledek kiosztása és bekötése kész van.Remélem jó is Így nagyon jól sikerült elrendezni. A tokozás mégsem SSOP hanem SO lesz ha nem gond! Hp41C ha most itt vagy nézd át a képen a ledeket nehogy úgy járjak mint múltkor! Csak ebédezni jöttem haza folytatom tovább!

smd prop.GIF
    
(#) robing16 válasza patexati hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hmm, majd tudnál mutatni képeket, vagy videót, mikor elkészül? Kiváncsi lennék rá
(#) patexati válasza robing16 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia! Természetesen meg lesz mutatva de még kicsit odébb van még csak tervezem a nyákot meg a program sincs kész bele azt is írják!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!

Eddig jó a bekötés a 16F690-hez - szerintem...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Sziasztok! Bajlódok a "nagy"alkatrészekkel Ki kéne váltani legalább a TSOP és az 5 voltos stabilizátort is smd-re A stabilizátor és a TSOP puferkondiknak 100µF 6,3V tantálokat gondoltam. Az 1000 µF puffer az marad hagyományos azt nem lehet kiváltani meg a zenert sem.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!

A 78L05 és az LM358 van SO8 tokban is...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szia! Igen találtam ! Úgy látom kell kompromisszum zener,puffer,TSOP,elem ez mind kivágva lényegesen gyengíti a nyákot és nem lehet vezetni alatta felette már ez az egy stabilizátor is sokat segít! Majd jelentkezem ha lesz már valami normális eredmény.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szia! Mai elmélkedésem eredménye az lett,hogy a diódahidat is kiváltom inkább 4 SMD diódával mert így nem kell a helyét kivágni (az SMD híd is kövér) most a zener dióda kiváltása jár a fejemben :crazy A régi Nokia telefonok infra portja nem tudom,hogy üzemel milyen frekis lehet az nagyon jó méret lehetne vagy valami hasonló beszerezhető dolog
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Ha egy Schottky Dual SMD jószágot tennék be az RTC táphoz az jó lenne? Gondolok itt arra,hogy a két nyitófeszültség egyforma lenne. Egy akkora jószág lenne mint a kis tranzisztorok a ledeknél egyszerű olcsó!
Következő: »»   157 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem