Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Mit csinál a vezérlődben a pic? Egy normál 3 tengelyes motorvezérlő 16.000Ft mikrosteppel, párhuzamos leválasztással, állítható motoráramokkal, párhuzamos kábellel, csak egy táp kell és mehet a menet. Pic egy dartab nincs benne. A mach3 erre van felkészítve. Ha most odaraksz egy pic-et akkor onnantól kezdve a pic-ed kommunikál a mach3-al és a motorokkal. Szerintem túl lett bonyolítva. A mach3 leírást ha elolvasod sokat segít, de röviden annyi, hogy az közvetlenül a párhuzamos porton rángatja 3 vezetéken a 3 motort, 3 vezetéken a 3 irányt, 3 vezetéken a 3 motor engedélyezést, és 3 vagy 4 lábon figyeli a végálláskapcsolókat. Ezt kell lekezelned a pic-ben, és a túloldalon ennek megfelelően léptetni a motorokat. Ezt a logikát kell beleprogramozni a picedbe, ami ha über jó vagy pic programozásba, akkor menni fog, de ha csak egy rajzból építettél valamit, akkor elég nehéz napok elé nézel. Nem 4 órád, hanem 4 heted megy rá jó esetben.
Persze a motorok léptetése sem olyan egyszerű, full lépésben még csak csak, de féllépéses üzemmódban már elég bonyeszos. A Pic-es rajzhoz ha volt program, akkor viszont csak azt kell megértened, az talán egyszerűbb főleg ha be van kommentezve. Mondjuk ez az egész teljesen felesleges mert erre vannak kitalálva a léptető motor vezérlő chipek. Cirka 2000 forint darabjuk, cserében azokban már van 3A-es végfok, és megcsinálnak mindent, ténylegesen csak egy egy lábát kell rángatni, vagy fel vagy lehúzni (pl. irány, enabled..) és Mach3-nak pont ennyire van szüksége.
hűű, ennyire egyszerű? Ez tényleg nem hasonlít akkor ahhoz a lézeres motorléptetőhöz.
Kár, hogy csak 1db Int0 van a PIC-ben. Bővebben: Link Erről a kapcsolásról van szó, és a közepén nem más, mint egy PIC található! Ezt szeretném megépíteni, és már félig kész van ![]() Pako! Az lenne még a kérdésem, hogy ha megnéznéd a link-et, akkor pontosan mit csinál a 74LS191-es IC? Illetve az érdekel még, hogy mi köze az USART-hoz is? köszi
A 74LS191 egy 4 bites fel/le számláló, ami az LPT-n a Step és Dir lábakra megy, szóval Step/Dir-Decimál dekóderként működik benne. Így a PIC-nek nem a léptető impulzusokra kell figyelni, hanem ennek a 4 bitnek az aktuális értéket kell összehasonlítania az előző állapotával.
Az USART-hoz viszont nem értem mi köze van ennek az egésznek. De én is azt mondom, hogy léptető motorhoz a PIC, mint motorvezérlő, ágyúval verébre eset.
Ha nincs meg a hex sem akkor most hagyd abba, és keress egy normális vezérlő kapcsolási rajzot, vagy vegyél vegy 3 tengelyes vezérlőt 16.000-18.000Ft körül volt a múltkor. Hidd el hónapokat spórolsz vele.
Jaaaj, értem, most hogy leírtad, így megértettem rolleyes:
Vagyis a számláló átalakítja arra a jelre, jelekre, amit én láttam a házi lézershow cikkben 1. lépés 00 2. lépés 01 3. lépés 10 4. lépés 11 Vagyis ezekre alakítja át! A Mach 3 tényleg jóó program, mert megnéztem a bemeneteket, és ilyen érzékelő, olyan encoder-t lehet rákötni, igazatok volt ![]() A HEX fájl meg megvásárolható, nem tudom most, hogy mennyiért, de minimális költségből szeretném összehozni, hisz gyűjtök egy CO2 lézercsőre. És az, hogy hónapokat nyerek vele, nem számít, mert még hónapok kérdése, míg elkészül a híd... Bár már megvannak az alkatrészek, lassan legyártjuk, de hidd el, van időm, és türelmem :yes: köszi szépen!
Ha mindenképp PIC-esen akarod megcsinálni, akkor szerintem olcsóbban jössz ki, ha veszel 3 PIC-et (tengelyenként 1), és direktbe rákötöd a Step meg Dir pin-ekre. Így a többi sallangot is elhagyhatod (74LS191). Én is így csináltam meg a gépem, még optocsatik sincsenek benne az LPT portnál. (Már cirka egy éve használom így, 24V-on PWM-ezi a 12V-os ablaktörlő motorokat, és még nem szált el sem az LPT, sem a PIC. Ha mégis valami gubanc lenne, szerintem előbb menne át a PIC rövidzárba, mint meghalna az LPT.) Bár mindenki azt írja, hogy fontos az optocsatoló, én az ellentkezőjét tapasztaltam. Pedig irányváltásoknál még a monitor is behullámzik a kábeleken keletkező mágneses tértől.
![]() Rendeltem pár encoder-interfészes dsPIC-et, kíváncsi vagyok mennyiben különbözik majd a pontosság, most 18F452 van tengelyenként.
Sőt, ha megelégszel a teljes lépésekkel, akkor így a leg olcsóbb: kép.
Persze ez csak egy blokk vázlat, illik neki rendes Gate meghajtást csinálni.
Am, ha jól tudom, akkor teljesen mind1, milyen lépéssel megy, hisz a MACH 3-nak annyi kell, hogy 1 mm-ert hány lépésből tesz meg a szerkezet.
Ez mondjuk nem is rossz ötlet, bár a 16F877-em ki van képezve motor léptetésre (MANUAL MÓD), ilyenkor Terminal ablakban lehet írni parancsokat Tudja a fél tejles és teljes(két tekercs)-es módokat is ![]() Minden motor együtt mozog akadás nélkül, és ez lenne a manuális vezérlés. Így módosítottam a rajzot, és lett az LPT bemenetekből, ami a PIC-en van, LCD kimenet. Sőt, még van hozzá egy pici 3X4-es nyomógombsor. Úgy terveztem, hogy leveszem az LCD-t, terminalban kiadok egy parancsot, és máris ilyen "közvetítő" szerepet látna el. De azért is jó ötlet külön PIC, mert akkor már ottvan minden PIC-ben a PWM mód. Nah, ezen elgondolkodok a mai nap folyamán ![]() Biztos, hogy a PIC-ed feküdne meg először...
Egyáltalán nem mindegy, mert például ha egész lépésben 1mm-hez 100 lépés kell, akkor fél lépésben az már 200 lépés/mm, tehát kétszer akkora felbontás.
Mellesleg egyre kevésbé értem, mit is akarsz. Szóval a PIC-re a progit Te írnád, úgy, hogy rákötöd az LPT portra is, ÉS az RS232-re is, hogy sorosporton tudd pluszban pozícionálni? Mert ez így értelmetlen. Mach3-al lehet koordinátákkal is pozicionálni G-code-tól függetlenül, illetve a billentyűd nyilaival is. És a nyomógombok szerepét sem értem, feleslegesnek tűnik.
Igen, ahogy elmeséltem, értelmetlen, de két módot szeretnék elkülöníteni. Az egyik, a MACH 3, mikor ábrákat, vagy komolyabb dolgokat kezdek el majd csinálni, ekkor kell az LPT és a Terminal.
A másik mód, amikor nem kell egyáltalán számítógép, azt mondom neki, hogy itt van egy távirányító, amivel kézzel pl kézi marással vagy tökölős melóval szeretném megoldani, ilyenkor az bőven elég! Ráadásul még programozás szempontjából a volt iskolámba majd bevinném a szerkezetet, és előadást tartanék erről ![]() De mindenféleképpen így próbálom megoldani, van még hely a PIC-ben, és ez tényleg csak ezért kell, hogy kézzel gép nélkül maga a pici CNC gép irányítható legyen ![]() És igazad van, mert fél lépésnél kétszer annyi, de pont ezért mondtam, hogy teljesen mind1, melyiket használom, hisz megadható. Lehet, hogy még problémáim lesznek a motorral, mert elég kicsinek tűnik, ha rajta lesz majd a gépezeten, akkor kiderül, hogy mit bír. De ha nagyon gyenge, akkor fél lépéses mód, és nagyobb pontosság és erő lesz benne, ha jól tudom.
Üdv.
A lenti képeken lévő motrokat találtam egy aukciós oldalon, hogy lehetne megsaccolni , hogy melyiknek mekkora lehet a nyomatéka? Meg a 1,5V és 3,5 A jelzésű motrot max mekkora feszültséggel lehetne PWM -mel meghajtani? Konkrétan a TB6560 vezérlővel gondoltam építeni egy meghajtást. 2m x 1m munkafelületen famegmunkáláshoz építenék CNC gépet.
Szia
Szerintem az a vezérlő kissé gyengusz, meg bipoláris is ráadásul, a motor viszont unipoláris. A mocik jó választás lenne szerintem. Üdv
A 6 és 8 kivezetéses unipoláris motorokból simán lehet bipolárist csinálni, a TB6560 meg 3A-ig jó.
Köszönöm az infókat. Esetleg ha tudtok ajánlani valmi más vezérlőt akár végfok nélkül is, akkor azt nagyon megköszönném.
Ha nem műanyag a fogaskerék akkor megpróbálhatod óvatosan felmelegíteni hogy kicsit kitáguljon és utána lefeszíteni óvatosan. Nekem már sikerült ilyen módszerrel leszednem fogaskereket. Üdv!
Sziasztok ! Most ismerkednék a léptető motorokkal van egy unipoláris léptető motorom amelyhez elkészítettem ezt a vezérlőt. Bővebben: Link A gond az hogy amikor áll a motor valahogy le kellene csökkenteni a tartóáramát hogy ne melegedjen illetve ne égjen le, és a nyomaték se csökkenjen. A fórumban nem találtam megoldást erre a problémára. Ha csak szoftveresen oldható meg sajnos nem tudok programozni,de beégetni be tudom a programot a PIC-be. Minden segítség jól jönne .A motor adatai:tipusa:SMB-40-9640-A 5-24V 12ohm 96 lépés
Ha valaki segíteni tudna azt nagyon megköszönném.
Szia
Ha jól látom ehhez nem volt forráskód? Akkor sajnos ezt neked kell megírnod, mivel én is meg tudtam csinálni, ezért nem egy nagy művészet. Én úgy csináltam, ha állt a motor akkor 2 tekercsre ráadtam egy pwm jelet, a kitöltési tényezőt a fékező erő nagysága szabta meg, nyilván ilyenkor kicsit jobban melegedik a motor, a lényeg, hogy ne fix egyenáramot kapjon a moci, különbem hamar oda lesz! Üdv
Szia Itt a forráskód ,de sajna én nem tudok vele mit kezdeni
Hali
Mi meg a csatolmannyal nem tudunk kezdeni semmit. Csak ugy kerdezem, hogy nem lehetne esetleg talalni meg valami elvarazsoltabb formatumot a csatolmanynak, hogy senki se tudja megnyitni? Igy biztosan kevesebben fognak valaszolni. Udv Vili
Ez egy sima Office Word fájl. Azok kedvéért akik már több mint 7 éves Office programot használnak, felraktam a régebbi formátumba.
Elnézést !Nem tudtam milyen formátumban kell felrakni
Üdv.
Hali
Hiaba mondom az OFFICE XP-nek nem akarja megnyitni a docx-et. Most nincs 500 $ venni uj M$ OFFICE 2012-est. De majd megprobalom a OOo-t talan mar felismeri. Udv Vili
Szia Ha felraknám txt file-ként úgy jó lenne ?
Hali
Mar megnyitottam. Szoval... Meg lehetne oldani a PWM-et ´F84-ben, pl RTCC interruptot csinalni ha nincs mozgatas, es minden masodiknal a TRISA-t bemenetnek allitani. Olyankor a tranyok lezarnak es a motoron nincs aram. Termeszetesen pl ´F628 jobb lenne mert van benne HW PWM es azzal lehetne egy kulso tranyoval szaggatni a tapot. Udv Vili
Felraktam txt file-ként a forráskódot
Szia Sajnos nem tudok programozni,nem tudom mit kellene átírni, 16F628 -om meg nincs,de beégetni be tudnám.
Hello!
Idézet: „Ha mindenképp PIC-esen akarod megcsinálni, akkor szerintem olcsóbban jössz ki, ha veszel 3 PIC-et (tengelyenként 1), és direktbe rákötöd a Step meg Dir pin-ekre. Így a többi sallangot is elhagyhatod (74LS191).” Kitaláltam egy ötletet, nem tudom, mennyire lenne használható, de megkérdezném. Az alapelvem az, hogy a CNC gépet kézzel is bemutatás céljából tudjam irányítani. Tegyük fel, hogy ha Mach 3-at szeretném használni, akkor a következőt kell tennem. Beírom a HyperTerminal-ba, mármint a PIC-be, hogy mostantól figyelje a MACH 3-at. Mi lenne akkor, ha 16F877-re rákötném a 3db Step, 3db Dir lábat, és a PIC-nek semmi más dolga nem lenne, minthogy ezeket a lábakat figyelje, ha változás van, akkor nem megszakításra hajtaná végre, hanem direktbe. ![]() Ekkor a PIC-nek nem kell más feladatot véghez vinni, kivéve a motor léptetésének a kezelését, ami már eleve a kézi mozgatás miatt, megírtam a programban... Ez kivitelezhető lenne? Szerintem elméletben működne! ![]()
Általában a tartóáram kisebb lehet, mint a lépéshez tartozó. Akkor már nem melegszik a motor, de még tartja a pozícióját. Pl. 12V-os motor esetében át lehet kapcsolni a tápfeszültséget 5-7V-ra (ki kell próbálni, mennyi elég). Ha jól láttam, a rajzon a motor tápfeszültsége 5V, akkor talán 2-3V-ra lehetne lekapcsolni. Esetleg 1-4 soros dióda vagy ellenállás az 5V-ról, amit egy tranzisztorral áthidalsz menet közben.
Kell egy áramkör, ami figyeli, hogy megy-e a motor, így nem kell belenyúlnod a programba. Megoldás lehet egy monostabil, amit az R6 - R9 ellenállásokról indítasz (egy-egy kondenzátoron keresztül). Az időzítése lehet pl. 1 másodperc. Amint lépni kezd, valamelyik ellenállásról kap egy impulzust és elindul a monostabil. Amíg megy a motor, folyamatosan újraindítja a monostabilt. Amint megáll a motor, nem kap újabb impulzust, és 1 másodperc múlva lekapcsolja a tápfeszt a kisebb értékre.
Köszönöm szépen mindenkinek a jó ötleteket.
Üdv.Gyula
Sziasztok!
Van egy SLA7024M stepper motor meghajtó ic-m. PIC-el szeretném vezérelni ezt az ic-t. Nem teljesen egyértelmü számomra az "A", "A" vesző, és a "B", "B" vesző lábak. Az "A" és "B"-re adott impulzusok(5V) azok jobb és ball irányu egészlépesek? A veszők pedig fél lépések? Vagy úgy kell vezérelni mintha tranzisztorral lenne meghajtva? Köszönöm. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |