Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   70 / 123
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Sziasztok.
Megpróbáltam a beállítást, de: a 100k poti minimumon, a két trimmer letekerve (kép) is 200 fok körüli a páka hője, bármelyiket állítva csak felfelé tudom állítani a hőmérsékletet.
Mit/melyik alkatrészt kellene cserélnem, hogy minimum kb. 50 - 100 fok körül legyen, ha hosszabb ideig nem forrasztok, (fél óra - óra) le tudjam tekerni lekapcsolás helyett.
Köszönöm a tippeket.
(#) Akashi válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Én úgy állítottam be, hogy a trimmereket középállásba tettem. Aztán a potin beállítottam egy hőfokot, és a mutimétert rákötöttem a theroelemre. A táblázat alapján P2-vel beállítottam a fűtés kapcsolási pontját.
Ha jól sejtem a P1 trimmerrel tudnád a hőfok minimumát beállítani, és a P2 a szabályozópoti finomhangolására szolgál.
Ha nem tudsz lejjebb venni a hőfokon P1 gyel akkor szerintem az R4 értékével kell játszani. De ezt ne vedd készpénznek, jobb ha valaki nálam okosabb megerősíti az infót!
Nézz rá a szabályozó potira. Én fordítva kötöttem be elsőre, és csodálkoztam hogy nem jól müködik
Nekem 150 fok az alsó határ de én inkább kikapcsolom, nem tekergetem, mert fél perc alatt bemelegszik.
(#) Kari55 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia.
Ezen a rajzon lévő pozíció értékeket gondoltad ugye?.
(#) Akashi válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Igen.
(#) Kari55 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszi próbálgatom egy potival és akkora(vagy hasonló) értékű ellenállást teszek a helyére
(#) Kari55 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szevasztok!
Késznek mondható a forrasztóállomásom és sikerült beállítani is! (igaz, hogy az eredeti ellenállás-értékekkel).

Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Tettem fel néhány képet a "Műről".

A képek minősége miatt elnézést kérek, de eléggé "gagyi" a gépem.
Üdv és további alkotást mindenkinek!
Kari55
(#) zoly15 válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szép munka! Bár nem hiszem hogy a páka örülni fog az 500 foknak Szerintem akkor már meg vannak számlálva a percei..
(#) Kari55 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia!
Köszi a pozitív véleményt, de a 500 fok csak a hely kitöltés miatt lett oda írva, és csak ideiglenes amíg nem lesz öntapadós papírom és fóliám.

Amúgy a +- 10 fok hőtartás ideálisnak mondható?
Üdv.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Üdv!

Nem igazán 3-5 fok körül szokott mozogni! Kivételek azért vannak! De igazándiból nem számít!

Leiszt Jani
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Helló!
Szerintem sem befolyásolja a forrasztást.
Bár a +- 10 fokot csak megközelítőleg írtam, még járatom.
Üdv.
(#) lacusska válasza unterlaci hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Kedves unterlaci!

Ha kedved van hozzá, akkor van itt nálam készen a SOLOMON pákához való szabályzó elektronika 2-3 db megszerelve, mindössze fel kell éleszteni meg bedobozolni. (az élesztés egy trimmerpoti beállitása , meg a müködés ellenőrzése. Emlkezetem szerint valahol rajza is van . meg kell keresnem) Ebben eredetileg egy potmétert alkalmaztak a hőfok beállitásra, ez nekem nem tettszett ezért csináltam hozzá egy 12 fokozatu Yaxley kapcsolóval egy "potmétert. " igy ha ugyanoda állitod ugyanazt a hőmértsékletet kapod bármikor. A SOLOMON pákát a HQ nál vettem a Bp.XIX. Corvin krt. on, nem volt drága.
Ha Bp.-i vagy akkor érte is jöhetsz. Időpontot egyeztessük. (A 73760 hozzászólásban levő "EZT" linkben van ugyanez.) Űdv: Dorner László
(#) lacusska hozzászólása Dec 15, 2010 /

Bocs mindenkitől. ! Az unterlacinak szóló hozzászólásom él, tehát minden a hozzászólás szerint igaz, csak nem figyeltem hogy az ő kérdése vagy 3 évvel ezelőtt hangzott el, a pákaszabályzó viszont most van itt a fiókomban 2-3 db. ugy hogy ha másnak lenne rá szüksége akkor is van. üdv lacusska
(#) lacusska válasza helektro hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Kedves Helektro! Azt hiszem a páka-táp problémát az okozza hogy ezeknek a szabályzoknak a bemenetére feltétlen váltó áram szükséges mert a tirisztor vagy triak egyenáramot nem szabálkyoz. Üdv : lacusska
(#) helektro válasza lacusska hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Én a tápot közvetlenül adtam a páka csatlakozóra. A táp is a páka között, max. a vezetékek voltak, sem szabályzó, sem triak. Én nem is beszéltem szabályzóról és triakról.
(#) Akashi válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Gratulálok, nagyon jó kis állomás lett.

A fóliát az elejére úgy is meg tudod csinálni, hogy sima fehér papírra kinyomtatod, felragasztod, és széles átlátszó celluxszal (csomagokat is szoktak vele ragasztani) húzod le. Nem a legtökéletesebb, de a célnak megfelel, mert olcsó, és nem koszolódik.
(#) Kari55 válasza Akashi hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Köszi az elismerést, és az ötletet, megfontolom,(az is lehet még hogy lecserélem egy alu lemezre, de ez csak EGY ötlet) de szerintem ez legyen a legkisebb probléma vele.
Üdv!
(#) Kari55 válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Sziasztok!
Mint írtam működik a forrasztóállomásom, de azt meg tudnám-e oldani, hogy ne tudjam egy bizonyos hőfok -- pl. 450°C - fölé állítani a páka fűtését.
Köszönöm az ötleteket.
Kari55
(#) NLB hozzászólása Dec 17, 2010 /

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy a 12V DC-ből hogy csinálok DC pulzáló? feszültséget? Létezik egyáltalán ilyen, vagy csak át akarnak verni?
Válaszotokat előre is köszönöm
(#) vicsys válasza NLB hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Esetleg egy félvezetővel megszaggatod...?
(#) NLB válasza vicsys hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Nem tudom,mert nem értek hozzá...válaszodból ítélve létezik ilyen.Ezek szerint ha a 12V DC-t 'megszaggatom egy félvezetővel' akkor kapok 12V DC pulzáló feszültséget?
(#) Ghoost válasza NLB hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Vagy megszagggatod egy relevel a fesz akkor is pulzalni fog, csak kerdes meddig birja szegeny magneskapcsolo
(#) NLB válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Ezt a relés megoldást mintha már láttam volna valahol,és még egy diódát is ráraktak a relére,hogy védjék...ezek szerint nem lehetetlen a feladat.
(#) Ghoost válasza NLB hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Meg pedig ugy gondoltam, hogy a relet nem ontartasba kotod, hanem a bonto erintkezoit hasznalod ki.
poenak szantam, erre lehet, hogy nem is volt olyan rossz tipp
(#) trabi007 hozzászólása Dec 18, 2010 /

Sziasztok! az lenne a kérdésem , hogy van egy Weller TCP-S tipusu pákám , és az van ráírva 24V 50w , és váltóáramról megy , namármost nekem van egy 24 voltos egyenáramot adó kapcsolóüzemü tápegységem , és szeretném megkérdezni hogy ha én egyenáramrol üzemeltetem ezt a kis pákát akkor az nem tesz benne semilyen kárt , a segitséget előre is köszönöm.
(#) Kari55 válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Szia!
Nekem is ilyen pákám volt és simán ment 26V váltóáramról.
Figyelmedbe ajánlom Ezt
Üdv
(#) fidelcastro válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nyugodtan rákötheted egyenfeszültségre is mivel a 24VAC-nak és a 24VDC-nek is 24V az effektív értéke és ellenállásfűtésnél csak ez számít. Azért is szokták váltakozófeszültségről üzemeltetni mert mindegy neki hogy AC vagy DC, ha meg mindegy akkor teljesen felesleges a tápjába az egyenirányítás, simán megy váltakozóról (ez a legegyszerűbb megoldás).
(#) Dzót hozzászólása Dec 20, 2010 /

Az oldalon található kapcsolás kész. Csak gratulálni tudok magamnak a hülyeségemért. Az egyenirányító kondenzátor nem volt rendesen beforrasztva első bekapcsoláskor ezért a kapcsolás váltakozó egyenáramot kapott. Folyamatosan fűtött átnéztem a panelt kijavítottam a hibát de most sehogy sem akar elindulnia fűtés, az IC 8. az lábán 0 volt van a 10 es lábon 1,9 a )es lábon pedig 5 volt. Az ic tönkremehetett ?
(#) Dzót hozzászólása Dec 20, 2010 /

Volt egy kis áthúzás ónból rossz helyen mostmár eljutottam odáig hogy ha egy bizonyos hőmérségletre feltekerem felfűti a pákát, és ahelyett hogy lekapcsolna pár másodpecre, elkezd villogni a fűtést jelző led! Akárhova tekergetem a Potmétert villog a led ilyen kb 5 hz es frekvenciával! Ha eléri a nagyjábóli hőmérsékletet.
Ez normális ?
(#) Ghoost hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!
Gondom akadt
A lapra meg nem tettem meg be a MOC3041-et, de gondolom igy is indithato.
a forrszto eszkoz is direktbe kapta a betap feszultseget

szoval az IC2
bemenete 14V DC
kimenete 7.85V;

az IC1
1laba: 7.05v
3laba: 7.15V
4laba 7.15V

viszont az erositest nem tudom allitani az IC2 1laban nem valtozik a feszultseg a potmeter tekeresere se.
a tapfesz lekapcsolasa utan a thermo elemen 1.5V-t volt merheto.

mit es hogy merjek ezek utan, legyetek oly jok es adjatok otletet.
Koszonettel: Ghoost
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

sorry! szerintem elirtam
a thermo elemen futes kozben folyamatosan emelkedo feszultseget mertem 0-22.7mV-ig de ekkor mar vilagit a hegye

kikapcsoals utan szepen csokkeno teendencia volt lathato a hoelemen.

na igy korrekt az info.
Következő: »»   70 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem