Fórum témák
» Több friss téma |
Tiszteletem!
Két kapcsolóelemmel működő Flyback konvertert szeretnék építeni 230V bemeneti és 5V (esetleg 3,3V is) kimeneti feszültségre, 10W-os teljesítménnyel. Milyen IC-ket használhatok ilyen célra?
Szia!
Itt találsz egy példát a kéttranzisztoros flyback megoldáshoz.
Tisztelt fórumozók.
Kellene nekem egy kapcsoló üzemű táp, méghozzá 50v és +-12V-ra lenne szükségem. Valami olyasfajta kellene, ami jó egy teljes erősítő működéséhez. Miért kellene kapcs. üzem? Mert kb 2x300w-ra tervezem, másrészt anyagköltségben jobban kijön. Igaz trafót kell tekerni, de az sztem megoldható. Mindenesetre kellene egy amivel legalább kipróbálhatom köszi!
Ez nagyon jó leírás, köszönöm!
De helyigényét és bonyolultságát tekintve másik megoldást választok. Idő és hely hiányában mégiscsak a TOPSwitch-GX családból választok. Van valakinek tapasztalata mikrokontrolleres alkalmazás táplálásával kapcsolatban ? Nem fogja zavarni a kontrollert a ~100kHz?
Szétnéztem a Power Integrations honlapján is, de a választék hatalmas. Az én kis fogyasztású alkalmazásom (~10W) 24 órában üzemelne. A LinkSwitch családra gondoltam. Ez jó lenne? Ezen belül viszont nem tudtam választani (gyatra angol tudás miatt), ebben kérem a segítségeteket.
Azt hiszem, hogy a LinkSwitch családban található áramkörök (amelyek tudják a kívánt teljesítményt) Led meghajtók. Akkor maradt a TinySwitch és a TopSwitch nevű családok. mindkettőben van megfelelő telyesítményű elem. A TopSwitch-nek egészségesebb visszacsatolása van, a TinySwitch viszont egyszerűbb, az én meglátásom szerint. Mi a véleményetek melyik a jobb egy mikrokontrolleres, folyamatos üzemű alkalmazáshoz?
Én a TtinySwitch családból választanék, azon belül a TNY280P típust. Adatlap: Bővebben: Link. Ha jó minőségű passzív alkatrészekkel vesszük körül, akkor hosszú távon is megbízható tápegységet kapunk. Kifejezetten mikroprocesszoros áramkörök táplálására való. Bővebben: Link
Amit a legegyszerűbben, legolcsóbban meg tudsz építeni az adott feladatra az egy félhidas önrezgő kapcsolás. A trafó lehet 4-5cm körüli E vagy ETD mag, esetleg gyűrű.
Szia.
Én nemrég a cimó féle kapcsolást készítettem el és szerintem elég egyszerű és jó is.Erősítőhöz nem kell jobb.Voltak vele kisebb problémáim de,mint utólag kiderült nem a táp volt hibás hanem én. Táp
Már csak egy kérdés:
Ezt milyen huzallal tekerted? Hol szerezted be a trafó alkatrészeket? pl ilyen magra tekerhető? Vagy tekerjem másra? fazékvasmag
Tekerhető fazékra is de annak jóval nagyobb az Al értéke.Az ETD-jé 2700nH a fazéké meg 3500nH körül van.Inkább próbaképpen ha tudsz bonts TV-ből én is úgy tettem. Vagy itt van ETD 34 olcsóér Lomex
A huzalt is úgy bontottam, cimó ajánlása szerint tekertem.
Hmmm
De mégis, ha huzal kellene akkor inkább bontsak? vagy ha venni akarok akkor egy 1mm^2 kellene(3-6A), azt honnan boltolhatok?
Hmmm....,ha tudsz bontani jó minőségűt akkor semmi akadálya.Litze-vel a legjobb állítólag.Én még soha nem vettem huzalt.A linken ott van magyarul és érthetően leírva a huzal átmérője és darabszáma.A skin hatás miatt nagyfrekin több szálból kell megoldani a tekercselést.
Üdv!
Elnézést, ha eddig volt - biztosan - alkalmas kapcsolás, de aki együtt lélegzik a a topiccal, rögtön el tud igazítani. Nekem kis teljesítményű kapcs.üzem lenne kívánatos, ca. 5-10W-al boldog lennék. 230/14V. Valami roppant egyszerű, nem kell precíziósnak lennie, egy akkut töltene, onnét majd simítanak az 5V-os áteresztők, de jó lenne egy első lépcső, ami kicsi és nem ráz. (olcsó) Köszönet!
Ha jóra akarod csinálni, akkor muszáj litzét venned vagy csinálnod, mert vastag huzalnál nagyon nagy lesz az örvényáramú veszteség. (Rezonáns tápoknál, ha a trafó szórási induktivitását használod)
Pl. nekem E32-es osztott csévés magjaim vannak, 0.325-ös szálakból tekerve 300W-nál már felforr, 0.09-ből meg vígan átmegy rajta 500W (150kHz-0.18T) ui: Al érték nem számít jóformán semmit, csak a mágnesezési áramot befolyásolja, de a cimó félénél nem számít, az sima ZCS.
'"...E32-es osztott csévés magjaim vannak, 0.325-ös szálakból tekerve 300W-nál már felforr, 0.09-ből meg vígan átmegy rajta 500W (150kHz-0.18T)"
Ezt hogyan kell érteni? A kétirányú gerjesztés hatására +/-180 mT, vagy csak +/-90 mT? Milyen anyagból van a vasmag?
Idézet: „mert vastag huzalnál nagyon nagy lesz az örvényáramú veszteség” Te a skin hatásra gondoltál, örvényáramok a vasban indukálódnak.
Nem, nem arra gondoltam.
Szórótrafónál kialakulnak olyan erővonalak, amelyek nem haladnak át a szekunderen, csak a primeren, mivel a tekercsek nem fedik egymást tökéletesen, és a Lenz tv. szerint a szekunder árama az őt gerjesztő mágneses mezővel ellentétes mezőt hoz létre. A mágneses térerősségeket vektoriálisan összeadva pedig olyan erővonalakat kapunk, amik a szekundert nem veszik körül. (ezeket úgy írjuk le, hogy a primérrel sorbakapcsolva van még egy induktivitás) Csak hogy ezek az erővonalak áthaladnak a tekercselésen, és nem kis veszteséget tudnak okozni. Katt: -+180mT, N87 környékén vannak, kicsit talán roszabb.
Hello!
A Power Integrations programját használtam méretezéshez, és ezt dobta a transzformátor adatainak. Szerintetek ez jó (sekunder: 5V 3A és 3.3V 1A)? Nagyon nem tudok angolul, légyszi segítsetek, hogy mik a fő adatok (menetszám, huzalvastagság, hányhuzalt kell összefogni)
Mit jelent a kapcsolóütemű transzformátor vezetékének jellemzésére használt AWG?
pl.:31 AWG vagy 25 AWG Milyen mértékegység ez?
Amerikai drótkeresztmetszet: Bővebben: Link
Hm megfontolom mégiscsak szétkapok egy pc tápot
Sziasztok!
Nemrégiben láttam az apróban, hogy valaki árult épített PWM tápot csak már nen emlékszem ki volt az. A közeljövőben építek egy elég komoly erősítőt és kellene hozzá egy nagyobbfajta táp. Ki tudna nekem segíteni (bérgyártani?) Válaszotokat előre is köszönöm! üdv!
Sziasztok!
Nem vagyok ebben a technikában jártas,lenne egy kérdésem: -Halogén izzókhoz készitett kapcsolóüzemű lámpatrafó kimenetét szeretném egyenirányitani,a cél hogy peltier cellát ki tudjak hajtani.Több mint 10A-ra lenne szükségem,ezért vasmagos trafó a méret és súly miatt nem jöhet szóba,csak a lámpainverter.(150VA-es van) Tudom,mindenképp gyorskapcsoló diódák kellenek,de legutóbb félhidas egyenirányitásnál (2 dióda+LC puffer tag)az egyik kapcsolótranzisztor( túlmelegedett és a hővédelem leoldotta a trafót. Mindenképp greatz-ba kell kötnöm az egyenirányitást,hogy egyformán terhelődjenek a kapcsolótranzisztorok,vagy a kapacitiv terhelés miatt mindenképp túlterhelődik a trafó? válaszokat ötleteket köszönöm
Jólenne tudni, miféle lámpainverterrel van dolgod, mert lehet rezonáns is, akkor meg nem kell az egyenirányító után az L tag, hanem simán jöhet a puffer.
Mint emlitettem,nem értek ehhez a technikához
Van 2 darab kapcsi tranzisztor mje13009 tipus és ezek után jön a nagyfrekis kimenőtrafó az inverter ugye 12V-os és 150VA- max terhelésű sajnos,igy utólag megnézve,nem leoldott,hanem megsült az egész.A féloldali tranzisztor elégett,sajnos,igy be sem kapcsol,cserélhetem,ha még használni szeretném Viszont van egy zárt dobozos,ez 105VA-es.Ezt nem szeretném megölni,ezért kérdezem: -Alkalmasak ezek a halogén trafók arra hogy a kimenetét egyenirányitsam és állandó,teljes terhelés mellett üzemeltessem? Semmi kedvem egy PC tápot venni és vagy sikerül-vagy nem alapon 12-ot kivenni belőle
Addig,amig kicsi volt az áramfelvétele a terhelésnek(PWM-el táplált peltier cella,6,5A-os)nem volt gond,de amikor feltekertem az áramot ,alig 20 másodperc alatt feltüzelt a tranzisztor és kikapcsolt(elégett)
Semmi egyéb más alkatrész nem forrósodott. SFF1004G diódával és 2200µF kondival egyenirányitottam féloldalas kapcsolásban |
Bejelentkezés
Hirdetés |