Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 782
(#) bberti261 hozzászólása Dec 17, 2010 /

Tiszteletem!
Két kapcsolóelemmel működő Flyback konvertert szeretnék építeni 230V bemeneti és 5V (esetleg 3,3V is) kimeneti feszültségre, 10W-os teljesítménnyel.
Milyen IC-ket használhatok ilyen célra?
(#) kadarist válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Szia!
Itt találsz egy példát a kéttranzisztoros flyback megoldáshoz.
(#) nolex hozzászólása Dec 17, 2010 /

Tisztelt fórumozók.

Kellene nekem egy kapcsoló üzemű táp, méghozzá 50v és +-12V-ra lenne szükségem.
Valami olyasfajta kellene, ami jó egy teljes erősítő működéséhez. Miért kellene kapcs. üzem?
Mert kb 2x300w-ra tervezem, másrészt anyagköltségben jobban kijön. Igaz trafót kell tekerni, de az sztem megoldható. Mindenesetre kellene egy amivel legalább kipróbálhatom

köszi!
(#) bberti261 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Ez nagyon jó leírás, köszönöm!
De helyigényét és bonyolultságát tekintve másik megoldást választok. Idő és hely hiányában mégiscsak a TOPSwitch-GX családból választok.
Van valakinek tapasztalata mikrokontrolleres alkalmazás táplálásával kapcsolatban ?
Nem fogja zavarni a kontrollert a ~100kHz?

Szétnéztem a Power Integrations honlapján is, de a választék hatalmas. Az én kis fogyasztású alkalmazásom (~10W) 24 órában üzemelne. A LinkSwitch családra gondoltam. Ez jó lenne? Ezen belül viszont nem tudtam választani (gyatra angol tudás miatt), ebben kérem a segítségeteket.

Azt hiszem, hogy a LinkSwitch családban található áramkörök (amelyek tudják a kívánt teljesítményt) Led meghajtók. Akkor maradt a TinySwitch és a TopSwitch nevű családok. mindkettőben van megfelelő telyesítményű elem. A TopSwitch-nek egészségesebb visszacsatolása van, a TinySwitch viszont egyszerűbb, az én meglátásom szerint. Mi a véleményetek melyik a jobb egy mikrokontrolleres, folyamatos üzemű alkalmazáshoz?
(#) kadarist válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Én a TtinySwitch családból választanék, azon belül a TNY280P típust. Adatlap: Bővebben: Link. Ha jó minőségű passzív alkatrészekkel vesszük körül, akkor hosszú távon is megbízható tápegységet kapunk. Kifejezetten mikroprocesszoros áramkörök táplálására való. Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza nolex hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Amit a legegyszerűbben, legolcsóbban meg tudsz építeni az adott feladatra az egy félhidas önrezgő kapcsolás. A trafó lehet 4-5cm körüli E vagy ETD mag, esetleg gyűrű.
(#) nolex válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Értem köszi!

Egy ilyen trafó tekeréshez találtam már számításokat, de zavarszűrés és esetleg más praktikákat lehet valahol olvasni?
Másfelől milyen kapcsüzemű IC-t ajánlasz/ajánlotok?
Elsőre így SG3525 + IR2110 páros az ami hasznos lehet.

köszi
(#) saraha válasza nolex hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Szia.
Én nemrég a cimó féle kapcsolást készítettem el és szerintem elég egyszerű és jó is.Erősítőhöz nem kell jobb.Voltak vele kisebb problémáim de,mint utólag kiderült nem a táp volt hibás hanem én. Táp
(#) nolex válasza saraha hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Már csak egy kérdés:

Ezt milyen huzallal tekerted? Hol szerezted be a trafó alkatrészeket?
pl ilyen magra tekerhető? Vagy tekerjem másra?
fazékvasmag

Tekerhető fazékra is de annak jóval nagyobb az Al értéke.Az ETD-jé 2700nH a fazéké meg 3500nH körül van.Inkább próbaképpen ha tudsz bonts TV-ből én is úgy tettem. Vagy itt van ETD 34 olcsóér Lomex
A huzalt is úgy bontottam, cimó ajánlása szerint tekertem.
(#) nolex válasza saraha hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Hmmm

De mégis, ha huzal kellene akkor inkább bontsak? vagy ha venni akarok akkor egy 1mm^2 kellene(3-6A), azt honnan boltolhatok?

Hmmm....,ha tudsz bontani jó minőségűt akkor semmi akadálya.Litze-vel a legjobb állítólag.Én még soha nem vettem huzalt.A linken ott van magyarul és érthetően leírva a huzal átmérője és darabszáma.A skin hatás miatt nagyfrekin több szálból kell megoldani a tekercselést.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 18, 2010 /

Üdv!

Elnézést, ha eddig volt - biztosan - alkalmas kapcsolás, de aki együtt lélegzik a a topiccal, rögtön el tud igazítani.
Nekem kis teljesítményű kapcs.üzem lenne kívánatos, ca. 5-10W-al boldog lennék. 230/14V. Valami roppant egyszerű, nem kell precíziósnak lennie, egy akkut töltene, onnét majd simítanak az 5V-os áteresztők, de jó lenne egy első lépcső, ami kicsi és nem ráz. (olcsó)
Köszönet!
(#) pimi9 válasza nolex hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Ha jóra akarod csinálni, akkor muszáj litzét venned vagy csinálnod, mert vastag huzalnál nagyon nagy lesz az örvényáramú veszteség. (Rezonáns tápoknál, ha a trafó szórási induktivitását használod)

Pl. nekem E32-es osztott csévés magjaim vannak, 0.325-ös szálakból tekerve 300W-nál már felforr, 0.09-ből meg vígan átmegy rajta 500W (150kHz-0.18T)

ui: Al érték nem számít jóformán semmit, csak a mágnesezési áramot befolyásolja, de a cimó félénél nem számít, az sima ZCS.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

'"...E32-es osztott csévés magjaim vannak, 0.325-ös szálakból tekerve 300W-nál már felforr, 0.09-ből meg vígan átmegy rajta 500W (150kHz-0.18T)"

Ezt hogyan kell érteni? A kétirányú gerjesztés hatására +/-180 mT, vagy csak +/-90 mT? Milyen anyagból van a vasmag?
(#) dB_Thunder válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Idézet:
„mert vastag huzalnál nagyon nagy lesz az örvényáramú veszteség”

Te a skin hatásra gondoltál, örvényáramok a vasban indukálódnak.
(#) pimi9 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Nem, nem arra gondoltam.

Szórótrafónál kialakulnak olyan erővonalak, amelyek nem haladnak át a szekunderen, csak a primeren, mivel a tekercsek nem fedik egymást tökéletesen, és a Lenz tv. szerint a szekunder árama az őt gerjesztő mágneses mezővel ellentétes mezőt hoz létre. A mágneses térerősségeket vektoriálisan összeadva pedig olyan erővonalakat kapunk, amik a szekundert nem veszik körül. (ezeket úgy írjuk le, hogy a primérrel sorbakapcsolva van még egy induktivitás)
Csak hogy ezek az erővonalak áthaladnak a tekercselésen, és nem kis veszteséget tudnak okozni.

Katt: -+180mT, N87 környékén vannak, kicsit talán roszabb.
(#) bberti261 hozzászólása Dec 19, 2010 /

Hello!
A Power Integrations programját használtam méretezéshez, és ezt dobta a transzformátor adatainak. Szerintetek ez jó (sekunder: 5V 3A és 3.3V 1A)?
Nagyon nem tudok angolul, légyszi segítsetek, hogy mik a fő adatok (menetszám, huzalvastagság, hányhuzalt kell összefogni)

Névtelen.jpg

(#) kadarist válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

A Google fordítót próbáltad?
(#) bberti261 hozzászólása Dec 19, 2010 /

Mit jelent a kapcsolóütemű transzformátor vezetékének jellemzésére használt AWG?
pl.:31 AWG vagy 25 AWG
Milyen mértékegység ez?
(#) kadarist válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Amerikai drótkeresztmetszet: Bővebben: Link
(#) saraha válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Szia.
USA szabvány-->átváltása
(#) Lac364 válasza staci123 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Hm megfontolom mégiscsak szétkapok egy pc tápot
(#) Router hozzászólása Dec 23, 2010 /

Sziasztok!

Nemrégiben láttam az apróban, hogy valaki árult épített PWM tápot csak már nen emlékszem ki volt az.

A közeljövőben építek egy elég komoly erősítőt és kellene hozzá egy nagyobbfajta táp. Ki tudna nekem segíteni (bérgyártani?)

Válaszotokat előre is köszönöm!

üdv!
(#) epyn hozzászólása Dec 24, 2010 /

Sziasztok!
Nem vagyok ebben a technikában jártas,lenne egy kérdésem:
-Halogén izzókhoz készitett kapcsolóüzemű lámpatrafó kimenetét szeretném egyenirányitani,a cél hogy peltier cellát ki tudjak hajtani.Több mint 10A-ra lenne szükségem,ezért vasmagos trafó a méret és súly miatt nem jöhet szóba,csak a lámpainverter.(150VA-es van)
Tudom,mindenképp gyorskapcsoló diódák kellenek,de legutóbb félhidas egyenirányitásnál (2 dióda+LC puffer tag)az egyik kapcsolótranzisztor( túlmelegedett és a hővédelem leoldotta a trafót.
Mindenképp greatz-ba kell kötnöm az egyenirányitást,hogy egyformán terhelődjenek a kapcsolótranzisztorok,vagy a kapacitiv terhelés miatt mindenképp túlterhelődik a trafó?
válaszokat ötleteket köszönöm
(#) pimi9 válasza epyn hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Jólenne tudni, miféle lámpainverterrel van dolgod, mert lehet rezonáns is, akkor meg nem kell az egyenirányító után az L tag, hanem simán jöhet a puffer.
(#) epyn válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Mint emlitettem,nem értek ehhez a technikához
Van 2 darab kapcsi tranzisztor mje13009 tipus és ezek után jön a nagyfrekis kimenőtrafó
az inverter ugye 12V-os és 150VA- max terhelésű
sajnos,igy utólag megnézve,nem leoldott,hanem megsült az egész.A féloldali tranzisztor elégett,sajnos,igy be sem kapcsol,cserélhetem,ha még használni szeretném
Viszont van egy zárt dobozos,ez 105VA-es.Ezt nem szeretném megölni,ezért kérdezem:
-Alkalmasak ezek a halogén trafók arra hogy a kimenetét egyenirányitsam és állandó,teljes terhelés mellett üzemeltessem?
Semmi kedvem egy PC tápot venni és vagy sikerül-vagy nem alapon 12-ot kivenni belőle
(#) epyn válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Addig,amig kicsi volt az áramfelvétele a terhelésnek(PWM-el táplált peltier cella,6,5A-os)nem volt gond,de amikor feltekertem az áramot ,alig 20 másodperc alatt feltüzelt a tranzisztor és kikapcsolt(elégett)
Semmi egyéb más alkatrész nem forrósodott.
SFF1004G diódával és 2200µF kondival egyenirányitottam féloldalas kapcsolásban
Következő: »»   135 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem