Fórum témák
» Több friss téma |
A mini tápban nem kap testet az IC...
A Lomexben ETD34-ből most épp csak N27 anyagú van, amit használhatsz, de csak 100kHz-ig (sőt érdemes 70-80kHz körül maradni vele).
De kapható például farnell-nél (FDH 217ft/fél) és TME_ben is (3C90), valamint pl az RS-deliversnél. RS ETD34 Itt 253 ft (de nincs küldési díj - besz.....s) A minitápban az ETD29 N87 anyagban kapható. A minitáphoz meg kösz banyaiakos az észrevételt, kihagytam a rajzról átkötést. Holnap rakok fel egy képet is egy elkészült (bár kicsit légszerelgetett) változatról.
Szerintetek milyen lehet ez a teljes hídas táp? Megéri ilyet csinálni (1000W-ra) az egyszerűbb és olcsóbb félhidas helyett?
TME-t megtaláltam. Oda sztem ma elugrok és veszek pár darabot.
Szerintem megéri ilyet csinálni, csak kellene még beleépíteni valami rövidzárvédelmet.
Milyet lenne célszerű? Áramváltóval leáálítani az SG 3525-öt, mint a rezonánsnál?
Igen, az egy jó megoldás.
Úgy kellene bekötni, hogy rámegy egy komparátorra pl LM2903 amiben van 2 db komparátor. Vagy egy másik gyorsabb az LM319. Egyik az áramkorlát/rövidzár, a másik meg pl hővédelem TO220-as shottky diódával mérve. A kimeneteiket úgy kellene bekötni az SD lábra hogy gyorsan húzza fel őket a +15V-ra. Egy kis logikai játék, de nem olyan nehéz.
Biztos jó lehet, de ezt nem igazán vágom. Tudsz esetleg mutatni egy kapcsolást amiben hasonló védelem van?
Felesleges ezt ennyire agyonbonyolítani. Nézd meg a rajzomat, 128.oldal. Működik.
Köszi szépen
Tetszik, ezzel fogom tervezni. Ugye kipróbált kapcsolás?
Van üzlete a TME-nek? Merre található?
A full híd trafó primerét hogyan méretezzem? Itt ugye a teljes feszültséget (kb 300V) kapja a tekercs? Ugyanakkora terhelés mellett, itt elvileg feleakkora a primer áram mint félhídnál? Hogy is van ez? A táp rajzán 25 menetet írnak ETD 59-hez. Szerinted reális? Jó az a rajz egyáltalán?
Hali!
Közös bordán vannak a kapcsolófetek és a szekunder diódák? Bocsi, de ez félelmetes
Pedig egy gyári autós erősítő volt a minta.Vastagabb csillám van alattuk és állandó üzemű a ventis hűtés.2X200W folyamatos terhelés mellett sem igazán melegednek a bordák.Miért lenne jobb ha külön bordán lennének?
Az autós erősítőben nincs földelt 230V-os hálózat, ezért nem is merülhet fel semmilyen érintésvédelmi aggály. Egy 230V-os hálózatról üzemelő tápegység primer oldala, az egyenirányítás ellenére sem földfüggetlen és ha a feteken kereszül valamilyen véletlen folytán (idegen tárgy, folyadék , stb) összetestel a szekunder diódákkal, abból komoly gubanc is lehet. Csakis ilyen szempontból kifogásolható ez a megoldás, egyébként biztos nagyon jó kis táp. Jobban tennéd ha a fetek és a diódák között kettévágnád a bordát :yes:
Valóban igazad van.Erre nem is gondoltam.Köszönöm megfogadom a jó tanácsot és elvágom a bordákat.
Jól teszed, mert úgy sokkalta nagyobb biztonságban tudhatod magad a használata során.
A védelem "SD" kimenete mindkét IR2110 "SD" lábára megy közösen? Ez azt jelenti hogy nem a rajz szerint kell testre kötni a 2110-ek SD lábait?
Keresd meg a "ZCS ZVS SMPS.pdf"-et abban benne van egy jó megoldás.
Az áttételt úgy kell méretezni, hogy a primeren a max fesz a 230V egyenirányításából származó feszültség +10%
A minimum a feszültségesés miatt leeshet akár 250V-ra is. Eszerint úgy legyen az áttétel a primer szekunderrel együtt, hogy a feteken és a diódákon esőfeszültséget is beleszámolva 100% kitöltésnél meglegyen a szükséges feszültség. Így lesz tartalék a tápban. AZ áram természetesen a fele lesz a félhidashoz képest. A rajzon levő menetszámokkal nem kell foglalkozni, a cikkben levő képletekkel át kell számolni mindent az a legbiztosabb. Áramsűrűség szerintem simán lehet 6A/mm^2
Idézet: „A védelem "SD" kimenete mindkét IR2110 "SD" lábára megy közösen? Ez azt jelenti hogy nem a rajz szerint kell testre kötni a 2110-ek SD lábait?” Így van, mindkét SD megy az SD kimenetre.
TME-től csak egyszerre sok mindent érdemes rendelni, hogy bejöjjön a küldés díja. Ha pesti vagy egy-két darabnál FDH, én be szoktam gyalogolni a székhelyükre, két magfélnél nem sokat számít, hogy kicsit drágább.
Itt vannak képek a minitápról, egy léptékkel.
Na, kicsit megtanulmányoztam.Nem értek ugyan hozzá de szerintem amit a képen bekarikáztam az látja el a védelmet.
Ez esetben a Vb és Vs a 2153, 8-as és 6-os lábára megy a C12-őt meg ki kell venni igaz?Ha ezt így jól látom akkor már csak a TX1 fojtó adatai hiányoznak azzal nem tudok mit kezdeni. Kép
Újabb kérdés:
Ha rezonáns a tápunk, akkor kellene PFC kiegészít áramkör, hogy a hatásfok javuljon? Vagy esetleg van szükség PFC kiegészítő áramkörre ha mondjuk PWM szabályozott a táp?(nem rezonáns) Továbbá valaki ajánlana egy PFC IC-t?
Szia.Mostanában elég sokat olvasgattam a témáról és a PFC nem javítja a tápegység hatásfokát , ez csak egy elterjedt tévhit.Olvasd el a PFC-ről szóló cikket.
Naja igen erről tudtam.
Csak kérdés hogy érdemes-e? Ha a jövőben PWM-szerű szabályozást akarok létrehozni, kell-e külön áramkör a PFC javításához...ez a kérdésem! |
Bejelentkezés
Hirdetés |