Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   138 / 782
(#) nolex válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A mag ugye kapható a lomexban?
(#) banyaiakos válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A mini tápban nem kap testet az IC...
(#) lorylaci válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

A Lomexben ETD34-ből most épp csak N27 anyagú van, amit használhatsz, de csak 100kHz-ig (sőt érdemes 70-80kHz körül maradni vele).
De kapható például farnell-nél (FDH 217ft/fél) és TME_ben is (3C90), valamint pl az RS-deliversnél. RS ETD34
Itt 253 ft (de nincs küldési díj - besz.....s)
A minitápban az ETD29 N87 anyagban kapható.
A minitáphoz meg kösz banyaiakos az észrevételt, kihagytam a rajzról átkötést. Holnap rakok fel egy képet is egy elkészült (bár kicsit légszerelgetett) változatról.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 4, 2011 /

Szerintetek milyen lehet ez a teljes hídas táp? Megéri ilyet csinálni (1000W-ra) az egyszerűbb és olcsóbb félhidas helyett?
(#) nolex válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

TME-t megtaláltam. Oda sztem ma elugrok és veszek pár darabot.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szerintem megéri ilyet csinálni, csak kellene még beleépíteni valami rövidzárvédelmet.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Milyet lenne célszerű? Áramváltóval leáálítani az SG 3525-öt, mint a rezonánsnál?

Igen, az egy jó megoldás.
Úgy kellene bekötni, hogy rámegy egy komparátorra pl LM2903 amiben van 2 db komparátor. Vagy egy másik gyorsabb az LM319.
Egyik az áramkorlát/rövidzár, a másik meg pl hővédelem TO220-as shottky diódával mérve.
A kimeneteiket úgy kellene bekötni az SD lábra hogy gyorsan húzza fel őket a +15V-ra.

Egy kis logikai játék, de nem olyan nehéz.

Biztos jó lehet, de ezt nem igazán vágom. Tudsz esetleg mutatni egy kapcsolást amiben hasonló védelem van?

Megrajzoltam:
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Felesleges ezt ennyire agyonbonyolítani. Nézd meg a rajzomat, 128.oldal. Működik.

Köszi szépen
Tetszik, ezzel fogom tervezni. Ugye kipróbált kapcsolás?
(#) Bassmester válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Van üzlete a TME-nek? Merre található?
(#) saraha válasza cimopata hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia cimopata.
A 320W-os ZCS-hez is tudnál ajánlani valamilyen hatékony rövidzárvédelmet?
Kép1
Kép2 Kép3

A full híd trafó primerét hogyan méretezzem? Itt ugye a teljes feszültséget (kb 300V) kapja a tekercs? Ugyanakkora terhelés mellett, itt elvileg feleakkora a primer áram mint félhídnál? Hogy is van ez? A táp rajzán 25 menetet írnak ETD 59-hez. Szerinted reális? Jó az a rajz egyáltalán?
(#) Bassmester válasza saraha hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Hali!
Közös bordán vannak a kapcsolófetek és a szekunder diódák? Bocsi, de ez félelmetes
(#) saraha válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Pedig egy gyári autós erősítő volt a minta.Vastagabb csillám van alattuk és állandó üzemű a ventis hűtés.2X200W folyamatos terhelés mellett sem igazán melegednek a bordák.Miért lenne jobb ha külön bordán lennének?
(#) Bassmester válasza saraha hozzászólására (») Jan 4, 2011 / 1

Az autós erősítőben nincs földelt 230V-os hálózat, ezért nem is merülhet fel semmilyen érintésvédelmi aggály. Egy 230V-os hálózatról üzemelő tápegység primer oldala, az egyenirányítás ellenére sem földfüggetlen és ha a feteken kereszül valamilyen véletlen folytán (idegen tárgy, folyadék , stb) összetestel a szekunder diódákkal, abból komoly gubanc is lehet. Csakis ilyen szempontból kifogásolható ez a megoldás, egyébként biztos nagyon jó kis táp. Jobban tennéd ha a fetek és a diódák között kettévágnád a bordát :yes:
(#) saraha válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Valóban igazad van.Erre nem is gondoltam.Köszönöm megfogadom a jó tanácsot és elvágom a bordákat.
(#) Bassmester válasza saraha hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Jól teszed, mert úgy sokkalta nagyobb biztonságban tudhatod magad a használata során.

A védelem "SD" kimenete mindkét IR2110 "SD" lábára megy közösen? Ez azt jelenti hogy nem a rajz szerint kell testre kötni a 2110-ek SD lábait?
(#) cimopata válasza saraha hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Keresd meg a "ZCS ZVS SMPS.pdf"-et abban benne van egy jó megoldás.

Az áttételt úgy kell méretezni, hogy a primeren a max fesz a 230V egyenirányításából származó feszültség +10%

A minimum a feszültségesés miatt leeshet akár 250V-ra is.
Eszerint úgy legyen az áttétel a primer szekunderrel együtt, hogy a feteken és a diódákon esőfeszültséget is beleszámolva 100% kitöltésnél meglegyen a szükséges feszültség.

Így lesz tartalék a tápban.

AZ áram természetesen a fele lesz a félhidashoz képest.

A rajzon levő menetszámokkal nem kell foglalkozni, a cikkben levő képletekkel át kell számolni mindent az a legbiztosabb.
Áramsűrűség szerintem simán lehet 6A/mm^2

Idézet:
„A védelem "SD" kimenete mindkét IR2110 "SD" lábára megy közösen? Ez azt jelenti hogy nem a rajz szerint kell testre kötni a 2110-ek SD lábait?”

Így van, mindkét SD megy az SD kimenetre.

Köszi megtaláltam,tanulmányozom.
(#) lorylaci válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

TME-től csak egyszerre sok mindent érdemes rendelni, hogy bejöjjön a küldés díja. Ha pesti vagy egy-két darabnál FDH, én be szoktam gyalogolni a székhelyükre, két magfélnél nem sokat számít, hogy kicsit drágább.
Itt vannak képek a minitápról, egy léptékkel.

Na, kicsit megtanulmányoztam.Nem értek ugyan hozzá de szerintem amit a képen bekarikáztam az látja el a védelmet.
Ez esetben a Vb és Vs a 2153, 8-as és 6-os lábára megy a C12-őt meg ki kell venni igaz?Ha ezt így jól látom akkor már csak a TX1 fojtó adatai hiányoznak azzal nem tudok mit kezdeni.
Kép
(#) nolex hozzászólása Jan 4, 2011 /

Újabb kérdés:

Ha rezonáns a tápunk, akkor kellene PFC kiegészít áramkör, hogy a hatásfok javuljon?
Vagy esetleg van szükség PFC kiegészítő áramkörre ha mondjuk PWM szabályozott a táp?(nem rezonáns)
Továbbá valaki ajánlana egy PFC IC-t?
(#) saraha válasza nolex hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Szia.Mostanában elég sokat olvasgattam a témáról és a PFC nem javítja a tápegység hatásfokát , ez csak egy elterjedt tévhit.Olvasd el a PFC-ről szóló cikket.
(#) nolex válasza saraha hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Naja igen erről tudtam.
Csak kérdés hogy érdemes-e?
Ha a jövőben PWM-szerű szabályozást akarok létrehozni, kell-e külön áramkör a PFC javításához...ez a kérdésem!
Következő: »»   138 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem