Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   707 / 2514
(#) Gyozo92 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Gratulálok! Jól hangzik, szeretem a koncerteket Én annó csak saját koncerten próbáltam saját építésű erősítőmet, és nekem is jól bírta. Igaz a dob nem azon volt.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Ne haragudjatok, de szembe nem jutna STK IC-s erősítővel hangosítani még házibuliban sem.
A világ legmegbízhatatlanabb ícéi főleg hangosításon egy kis túlvezérlés és megy is a levesbe.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Én teljesítményfetes erősítővel hangosítottam.

STK IC-vel még nem volt dolgom, nem ismerem.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Az azért más, de ez a posztból nem derült ki. Én is saját erősítővel hangosítottam és sosem volt gond az erősítőkkel sőt, a gyári olcsó erősítőknél mérföldekkel megbízhatóbbat lehet csinálni, de azért mindennek van határa.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Valóban, egy házilag becsületesen összerakott erősítő simán jobb lehet egy gyárinál. Már csak azért is, mert magának dolgozik az ember, a kínait meg nem érdekli, csak legyen már összerakva
Egyébként te próbáltad már ezt az IC-t? Mert most kerestem rá, és 200 wattot írnak rá. Igaz, ha nem bízhat benne az ember, azt nem kárpótolja, de nem akarok véleményt mondani valamiről, amit sose próbáltam
(#) rolitechno válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Azzal a 200W os al még én sem találkoztam.Egyébként már több mint egy tucat(szó szerint) STK val találkoztam már. Voltak erősítők,"cd-s hifi-k",AKAI házimozi erősítők.Mindet használtam évekig ,de már mindet el is adtam.Mindegyik működik pedig a lelküket is kihajtottuk már szinte. Technics,ONKYO,Pioneer,Thomson,Kenwood,AKAI,Sony. Ezek voltak sajátok és számomra tönkretehetetlennek tűntek. Lehet hogy nem mindegyik sorozat működik jól ,nekem általában 41 esek voltak. És eredeti gyári volt mind,ami állítólag sokat számít élettartamban! Ezt csak azért írtam le,mert az hogy "egy kis túlvezérlés és kaputt" nem minden STK-ra igaz.Ez tény és nem okoskodás.
(#) Gyozo92 válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Majd ha egyszer hozzájutok egy 200 wattoshoz, kipróbálom. Egyébként ezek szerint Nagy Tamás kollégának bejött, és kívánom, hogy sok bulit kibírjon még

Egyébként egy koncert nagyon igénybe veszi az erősítőket és a hangfalakat is (mint zenész mondom) tehát én IC-s cuccot pont ezért még nem vittem ki koncertre. Még TDA7294-es hidat sem, pedig állítólag bírja. Szerintem is jó, de meghagyom neki a házibulit
Egy jó fetes cucc vagy valami hasonló az igazi szerintem zenekari célokra. Még a mikrofon meg a gitár annyira nem is terheli meg, de mondjuk egy igényesebben megütött dupla lábdob könnyen odaverhet az amúgy is kihajtott erősítőnek.
(#) agressiv válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Konkrétan ezt a típust még nem, de sok hasonlóval volt már dolgom és bárki aki ismeri ezeket az is tudja, hogy megbízhatatlanok. A teljesítményükkel nincs is gond és általában a hangjuk sem olyan vészes, de egy kis túlvezérlés hatására csúnyán eldurrannak ami érthető, mivel minden alkatrész határon dolgozik az ilyen ICkben.
(#) Gyozo92 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
A TDA7294 IC például nagyon jól tűri a túlhajtást. Én 40,6 volttal hajtottam túl (400 wattos kapcsolóüzemű feszültség visszaesésmentes táppal) és azon kívül, hogy a táp kapacitásának a negyedét elfűtötte, más gond nem volt vele. Egyébkét nem torzított, csak a hőmegfutás volt a probléma. A 200 wattos híd simán csövig hajtotta a 400 wattos tápot.
Jó, ez egy ellenpélda pont Valóban az ICket nem érdemes túlterhelni, mint mást sem
(#) nasgoon hozzászólása Jan 16, 2011 /
 
Sziaztok! TDA1562Q-ra tud valaki e gy kapcsolási rajzot és nyákot? Vagy teljes doksit! Hála!!!
(#) Doncso válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Idézet:
„Valóban az ICket nem érdemes túlterhelni, mint mást sem”

Itt a lényeg.
(#) kokanyk hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Szasztok! Szeretnék egy kiss segítséget kérní! Van egy gyári HI-FI -m. És ez mellé plusz egy teljesitmény erősítőt szeretnék be építení! Megis van az erősítő, de nem tudom hogy tudnám a HI-FI -vel kezelni! Arra gondoltam hogy a gyárí végfoktol hozom le a szálaka a teljesitmény erősítőnek! De ha magát a HI-FI -t kikapcsolnám az erösitöt külön ki kellene! Plusz ha lenémitom akkoris szolna a végerösitö tovább és csak a gyárit kapcsolnáki. Ja a gyári végfok IC-be alapbol van koppanásgátló a végerősítőbe amit bele szeretnék tenni abba meg ugy tudom hogy nincs!:S Tudna-e ebben segítení valakí? (Külön tépot mindenféleképpen kellene bele raknom, mer ami a HI-FI -be van az alapbol kicsi lenneneki!!!)
(#) Jaksi válasza Jaksi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Sziasztok, a relés dologban tudna segíteni valaki?
Idézet:
„Na akkor még egy kérdés. Milyen relét használjak a PA-nál mert a layoutos file-ban 12V-os van a PDF ben pedig 24 voltos? (24voltos van itthon.)”
(#) szamóca válasza Jaksi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
24VDC kell bele, csak a laybe nem volt olyan makro amikor csináltam.
(#) djgombi válasza kokanyk hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Ha van rajta fejhallgató kimenet akkor egyszerűbb a dolgod mert oda kell ráforrasztani a jel kábelt és onnan kapná a végfokod. Ha némitassz akkor néma lesz minden ha hangerőt állítod akkor a végfok hangereje is változik.
A ki-be kapcsolást úgy lehet megoldani, ha mikrokapcsolós a hifi akkor biztos van benne relé ami bekapcsolja az egészet ha normál kapcsolós akkor oda kell bekötni a végfokodat és akkor kapcsolja azt is.
(#) Tomi20 válasza Jaksi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Szia

Mindig a kapcsolási rajz a mérvadó. Ha megnézed a rajzot, ott van a H mérőpont a relé tekercsén, és ott is 24V-ot ír. Szóval biztos, hogy 24V-os.

Most látom, hogy közben Szamóca is válaszolt
(#) Nagy Tamás válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Helló! Köszi a jó kívánságot! (a szombati buliban az egyik zenekarban én is játszottam. )
Koncert előtt 1 nappal megmértük a végfokot ,és picivel 40V eff. felett kezdett torzulást mutatni a szkóp. (8ohm műterhelésen) Ez tényleg 200W sinus!
Az ic 2*72V-ot kap. A hangjával kapcsolatban tényleg csak kötöszködni tudnék ,ha akarnék. Quad 405 höz tudnám viszonyítani ,aminek talán kiegyensúlyozottabb a magas tartománya, de az stk sokkal jobban leköveti a gyors változásokat. A rövidzár védelme az tuti hogy sz. a. r. erre oda kell figyelni! A többit majd az idő eldönti. :whistle:
(#) agressiv válasza kokanyk hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Az a baj, hogy ha fejhalgató kimenetre kötöd iszonyatosan zajos lesz és szörnyű lessz a hangja, mivel 2 vég kerülne a jel útjába. A külön erősítőnek a bemenetet nyugodtan lehet az eredeti erősítő bemenetéről csapolni, mivel a Hi-Fi nem a végfok erősítőjét, hanem az előerősítő részt szabályozza mint minden más. A bekapcsolást úgy lehet megoldani, hogy valamilyen kapcsolt feszültséggel kell egy relét kapcsolni ami a külön végerősítő trafójának a 230V-át kapcsolja és szükség lessz egy külön hangfalvédelemre, de a némítás amit az IC tud az csak a bekapcsoláskori lökést némítja, amikor te magad elnémítod a hifit akkor csak simán lehalkítja.
(#) nasgoon hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Üdv! Lenne egy egyszerű kérdésem!
A potit a végfok elé, vagy a kimeneti jelre kell kötni?
Köszi!
(#) kadarist válasza nasgoon hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Elé kell.
(#) Jaksi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Köszönöm meg Tomi-nak is.
Kadarist írta még anno, hogy:
Idézet:
„A listában el van írva, az 470pf lesz. A 33pF-os jó lesz kerámiában is.”

(#860566)
C14-es kondirol lenne szó. Akkor 33pF kerámia mehet a helyére? Csak szeretném ha megerősítenétek mégegyszer.
(#) nasgoon válasza kadarist hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Köszönöm.
(#) rolitechno válasza agressiv hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Az is lehet majd,hogyha kapcsolni akarod a beépített erősítő reléjét,a hifi elektronikája kevés lesz azt is és a sajátját is bekapcsolni. Tehát lehet hogy azon is kell alakítani valamit,hogy kapcsolja. Vagy pl:ha a hifi ben alapból 24V vagy 12V os relé van,akkor szerzel egy 5V osat és ellenállással leszabályzod neki 4.5V ra a kapcsolófeszt. A jelet meg ahogy mondták az IC bemenetéről kell elvezetni a másikhoz és akkor ugyan úgy fog reagálni a gyári funkciókra.Bocsesz kokanyk nak akartam...
(#) Flatlander hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy videoton ea6383s tipusú erősítőm.Azlenne a kérdésem hogy a tape1 és tape2-n ugyanaz a bemenet vagy másképp van?Esetleg valaki tudna küldeni rajzot hogyan kell bekötni din csatlakozót? Valamiért sehogy nemakar teljesen sztereó lenni,bemeneten az egyik oldal kb mindkét oldalt vezérli....Valahol olvastam hogy tape2-n a bemenetek is másképp vannak.Valaki tudna segíteni?Végülis annyi kellene hogy din-rca bekötése.Előre is köszönöm
(#) Flatlander válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Sikerült mégis a 2es a föld a jel a 3 és 5,csak nekem valamiért a 3láb öszevolt kötve az 1-essel nemtudom minek de szerintem ezvolt a gond
(#) Robi85 válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 17, 2011 / 1
 
Csatoltam neked a bemenet rajzát. Nem valami jó minőség, de azért ami kell az látszik.
(#) Flatlander válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Köszi
(#) Alkotó hozzászólása Jan 17, 2011 / 1
 
Készítettem egy tervet a híres OTTALA erősítőhöz. Az alaptervet még középiskolában csináltam, sőt akkor el is készítettem egy példányt, ami máig etalon nálam. Kicsit aktualizáltam a dolgot, kicsit módosítottam rajta, de alapvetően alig változott valamit. Ezen már "minden" alkatrész" szerepel.
A tápegységet azért újra gondoltam, a javasolt kialakítás véleményem szerint ideális lehet hozzá. Javasolt trafóméretem 160-200W körüli. Ettől nagyobb felesleges. A szükséges váltófeszültségeket a kapcsolási rajzra felirkáltam.
Ez egy "A"-osztályú erősítő, tehát hűtéssel erre kell készülni.
A rajz R43-C4 párosa a mintapéldányomon nem szerepel, de a panelen helyet kaptak. Ártani biztosan nem fog.
Az előfokozati részben szereplő "dupla tranyókat nekem nem sikerült szereznem. Ezek helyett 2db egyformára válogatott "normál" tranyót használtam. Nálam ez bevált.
Kulcsfontosságú az egész erősítő mechanikai kialakítása. Ehhez írtam ma egy kis segédletet, ami az én elképzeléseimet mutatja. Lehetnek más gondolatok is, de az alapelveket célszerű betartani.
A most mellékelt dokumentáció csak terv. Kérem a hozzáértőket ellenőrizzék le, és ha hibákat találnak valahol a gondolatmenetemben akkor jelezzék, hogy javíthassam amit szükséges.
(#) kokanyk válasza djgombi hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Van rajta fükles kimenet! De én egyszere szeretném a gyárit és a végfokot használni! Egyépként a HI-FI az lehet hogy micró kapcsolos de biztos hogy nem relés!!!100% semmi kattanás nincs amikor bekapcsol a végfok! de van egy másik hifim annál meg rendesen be kapcsol és lehet is hallani hogy be húz a mágnes!!! A mostani HI-FI -be TDA7262 végfok dolgozik! Nem tulnagy!!! Ezér szertném egy micsit tovább fejleszteni!
(#) kokanyk válasza agressiv hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Tehát akkor amit gondoltam az ugy nagyábol az jó? És azt hagy kérdezem meg gogy a te véleményed szerint honnan hozam az impulz jelet a mágnesnek?
Következő: »»   707 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem