Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   152 / 316
(#) ECL82 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Értem, köszönöm a választ, ha jól érteémezem akkor a dinamikatartomány a headroom, valami hasonlót képzeltem el én is. Kössz!
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 11, 2011 / 1
 
Nagyon jol mondod.
Arrol van szo hogy az atlag hangerohoz kepest amivel jatszol mennyi kivezerelhetoseg tartalek van meg pluszba hogy a jatekdinamikadat kiadja.
Egy zeneszam eloadasakor egy egyuttesnek lehet 20dB dinamikaja ( a szimfonikus zenekarnak lehet 100dB is ) .

Vegyunk csak 10dB dinamikat ez mar 10-szeres ero novelest igenyel .Igy a +3dB ami egy minimalis lenne a kis hangszer erositok csak nyogdecselve tudjak leadni . ez nem sok.Gitarnal meg elmegy a dolog de egy zongorahoz -orgonahoz mar keves .
+3dB az eppen eszlelheto hangero novekedes /csokkenes.

Ha atlagba 30W -al kell jatszak egy 10dB-es "berobbanas"-hoz kel a 300W (+10 dB egy hangero duplazast hoz ami nem eppen egy robbanas)
Ehez a +3dB hedroom-hoz atlagban 1/2 erovel kell hasznaljam az erositot hogy a "berobbanaskor" legyen meg az a kis tartalek.

Gitarnal meg van "engedve" egy adott torzitas eppen jol jon ,de egy PA-nal mar nem.Ahogy irtad nem szabad beleusse a fejet egy egy csucs a megengedett hatarba.

Statisztikailag veve ez a hatalmas dinamikai lokes altalaban rovid idotartamu , erre a rovid idore kell torzitas nelkul leadja egy erosito berendezes torzitas nelkul .Evvel a dologal "jatszadoznak" a gyartok mert itt lehet magyarazkodni aztan mindenki ert amit akar ..hehe.Igy lettek az 1970-ben meg 12W-os hangszorok 250W-osak 2010-ben.
(#) ECL82 hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok, megépítettem ezt a kapcsolást, annyi módosítással, hogy az input részben csak egy jack aljzatot használtam, megcsináltam a feszültségosztót, de mint utólag kiderült helytelenül, mégpedig úgy hogy két 68K-ból állt, természetesen nagyon torzított. Ma csináltam feszültség osztót egy 68K és egy 1M-ás ellenállásból úgy hogy az 1M-ás ellenállás volt föld felé, kevésbé torzított. Aztán elhallgatott az egész kapcsolás, kerestem a hibát de nem találtam, nincs leszakadt szál, sem rövidre zárt alkatrész semmi kézzelfogható hiba, táp ok, nincs melegedő alkatrész sem. Tudom, hogy kevés az információ, de nincs ötletetek, hogy mi történhetett? Holnap kimérem a jFET-eket, hogy nem-e hibásodtak meg. A hangszín részből kihagytam a volum potit, tehát a jel, a treble poti középleágazásáról egyenesen a Q3 jFET GATE-jére csatlakozik, esetleg ezzel követtem el hibát? Milyen értékű ellenállásokkal építsem meg az osztót, hogy ne torzítson? Nincs tapasztalatotok ezzel a kapcsolással kapcsolatban?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) ZSozsóó válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!

Mérj munkapontokat,az sokat segít! Q2 és Q4 gate-jén kb a tápfesz fele, Q1 és Q3 drain jén ettől párszáz mV tól pár V ig (jfettől függően)mérhetsz eltérést. Ha ez annyi ,akkor a fetek rendben vannak. A hangerő poti nem téma, esetleg lehet a magas poti kontaktos és a második fokozat nem kap gate ellenálláson keresztül földet...de ezt is megmutatja a DC fesz mérés!

Zsolti
(#) ECL82 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Mivel nem vagyok kapcsolásközelben nem tudom most kipróbálni, megfogadom a tanácsaid, megmérem a munkapontokat. A bemenő feszültségosztót hogyan készítsem el?
(#) ZSozsóó válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Hibakereséshez egyenlőre nem téma, de mindenképpen legyen egy ellenállás a föld felé.
1M levezető mindenképpen okés, lehet nem is kéne más. A 68k/1M az amúgy sem oszt sokat. Egyelőre menjen...
(#) kopaszs hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Sziasztok amint már egyszer írtam hogy sok mindenem van de egy dolog még a tuti hangzáshoz hiányzik az a csöves erősítő na most ezzel meg úgy vagyok hogy nekiállnék de egy valami nagyon hiányzik a készletemből az pedig a tekercs nincs egy darab trafóm sem és sajnos legalább 150km körzetben nincs senki aki ilyennel foglalkozna .Gondoltam arra hogy itt megkérek valakit hogy nem-e tudna nekem egy ilyen erősítőt összerakni doboz meg ilyesmi nem kell azt megoldanám vagy egy adott rajzhoz trafót küldeni természetesen nem a két szép szememért de nem tudom tanácstalan vagyok mivel a csőves teknológiába anyagi szinten nem vagyok jártas így azt sem tudom vajon megérné-e.
(#) ECL82 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Szia, megmértem a munkapontokat, 26V-os tápfeszültég mellett! Q2-n kb. fél(12V) tápfesz mérhető, Q4-en pedig kb. a teljes tápfesz. Q1-on kb. ugyan az mérhető mint Q2-n, Q3 pedig kb. ugyanaz mint Q4! Azért írtam kb-ket, mert ingadozott a feszültség pár tized voltot. A kimeneten sistergés van, s ha a bemenetet az ujjammal piszkálom akkor nagyon-nagyon halkan hallatszik valami pukkanás, recseges!
(#) ZSozsóó válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
A Q4 gate osztójánál keresd a hibát, esetleg kapd ki azt a jFetet, ha akkor is azt mutatja, akkor 100% hogy ott van valami hiba. Ha akkor helyre áll, akkor lehet elszállt a jfet!
(#) ECL82 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Közben kiderült, hogy az interneten keresett lábkiosztás ami szerint bekötöttem az alkatrészeket hibás! Eznért fordítva kötöttem be a jFET-eket, és teljesen ki voltak nyitva, azért torzítottak, 4-ből 2 meg is hibásodott, rendelnem kell újakat.
A tanulság az számomra, hogy ezentúl csak adatlapokból informálódom, eddig is így kellett volna! Megfizetem a tanulópénzt Köszi a segítséget!
(#) Hollowdrums hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Üdv!

Megépítettem egy diy sustainer kapcsolást tba820m ic-vel.
A bemenet egy humbucker pickup lenne. Amikor a bemenetre rákötöm a pickup-ot, az teljesen elhallgat.
Van ötletetek, hogy ez mitől lehet? A kapcsolást az ic adatlapjáról néztem.

A válaszokat előre is köszönöm.

Ui: Egy TEA2025 ic-vel is megépítettem, azzal működik, de nekem a tba ic-s megoldás kellene.
(#) Rafael válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Add meg a linkjét a megépített kapcsolásaidnak!
Mert keresgéltem, de egyenlőre rajz nélkül nem is értem pontosan mit csinál ez a kis "végfok" IC sustainer-ként, illetve találtam olyanokat ami a gitártestbe van építve. Te is azt szeretnéd?
Mondjuk egy ilyen "külső" Sustain cuccot én is szívesen összedobnék!
(#) Hollowdrums válasza Rafael hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Üdv Rafael!

Igen, egy gitártestbe épített sustainer cuccról lenne szó.
A nyaki humbucker egyik tekercsét leszedtem, azt 0.2 cuz-al megtekertem 8 ohm-ra, ez a driver pickup.
A másik humbucker ami a hídnál van, az adná a jelet, ezt felerősítve jut el a driverbe és rezegteti a húrokat.
Itt a link, ahol pontosan le van írva mit hogyan.
DIY SUSTAINER
Itt a kapcsolásnál van egy lm741p jelű ic is.
Nekem csak lm741cn van, nem hiszem, hogy gond lenne.
Van ott a cikk alján videó is, nézd meg.
Megépítettem a kapcsolást, de ahogy a bemenetre kötöttem a hídnál lévő humbuckert, (elem nélkül) elhallgat a humbi

Aztán összedobtam a tba820m adatlap szerinti kapcsolását is, de ugyanez volt a helyzet.
TBA820M
(Lehet kifogtam egy rossz ic-t?)

Még ezek előtt raktam össze csak simán egy kapcsolást TEA2025-el, ez működött rendesen, persze ebben csak a sima mód van, de legalább működött.
TEA2025

Hirtelen ennyi.

ui: nem hiszem, hogy elkötöttem volna, bár ez a verzió nálam most légszerelt

Ja és még valami... Egy icipici bug-ja van ennek a sustainernek, az E6-t nem tudja megrezegtetni.
Valahol olvastam, hogy ha vastagabb húrokat teszel fel, akkor működik az is. Nekem 10-es van fent.
(#) Rafael válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Kicsit félreértelmeztem, mivel valaki keresett itt pár hete sustain pedált. / Ami nekem is jó lenne, de általában torzítóval vagy kompresszorral társulnak a panelon. / De ahogy látom és utánanéztem neked drivered van.
Mennyire légszerelt, kaphatunk róla képet? Nem hinném, hogy csak úgy rosszak lennének az IC-ék.
Miért hallgat el a humbi? Esetleg valahogy test kerül a jel vezetékre! Kikötötted a pickup váltó kapcsolóból? (Látni kéne azt a komplett cuccot, hogy mi hogyan van...)
Vagyis csak elem nélkül hallgat el? Passz... Viszont Te is raktál az áramkörbe kapcsolót? Mert elképzelhető, hogy ha nem kapcsolod szét a Humbuckert az áramkörtől, akkor tényleg elhallgat áramforrás nélkül. ( Pontosabban, ezt főként akkor tudom elképzelni, ha kiforrasztottad a Humbucker vezetékeit és rákötötted a panel inputjára.
Mert elem nélkül az alkatrészek nem kapnak feszültséget, szóval persze, hogy nem szól. Mert akkor csak az IC1 3-as lábáig jut a jel...)
Nem gondolom, hogy vastagabb vagy vékonyabb húr kellene. / Ahhoz, hogy a mélyebb hang erősebb legyen és ezáltal jobban megmozgassa az E6-t húrt talán a csatoló kondikat kellene nagyobb értékűre változtatni. De végülis itt nem hangszóróról van szó hanem egy tekercsről... ez csak tipp. Elvileg jól lehet a kapcsolás kitalálva, tehát valahogy a hibát kell inkább megtalálni, mint moddingolni./
(#) Hollowdrums válasza Rafael hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Most éppen kijelzőt + bill-t cserélek egy telefonban, nem lesz sajna ma már időm fényképezgetni, vagy átnézni még egyszer a cuccot, de amint tehetem átnézem még egyszer. Ha minden stimmel, akkor bizony szerintem csak az ic lesz a ludas.
Persze, hogy elírtam az előbb... nem e6, hanem e1

Azt el is felejtettem az előbb, hogy elég volt csak a humbi jel vezetékét a bemenet bármelyik pontjára tennem, már attól is elhallgatott... egyszerűen nem értem.
(#) Rafael válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Mivel vékony az E1, nem ad túl erős rezgést, így gondolom a driver sem, vagyis megrezegtetni ehhez a húrhoz nagyobb erő kell. Próbáltad hozzá egészen közel tenni a drivert?
Az előző hozzászólásomat még kiegészítettem...
(#) ZSozsóó válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Feléleszteni egy áramkört soha nem élesben kell. Statikusan, ha oké, akkor utána műszerezettség híjján esetleg...Az IC 2,3,6 lábán kb ugyanannak a feszültségnek kell lennie, valahol pár volt körül, a két led nyitó feszültsége nem tudom pontosan mennyi, de kb 3V nagyságrend lehet szerintem. Az 1M a "3" as lábra kicsit túlzásnak tűnik 741 esetén, bipoláris technika miatt szerintem ezen az 1MOhmon is esik valamennyi feszültség,de lényegtelen, 2,3,6, kb ugyanannyinak kell lennie, a 6 szintén zenész a poti állástól függően egy kicsit változhat (nagy ellenállás, szivárgóáram stb...). A TBA-n sokat nem lehet kimérni, max multiméterrel rámérni a kimenetre AC -ban és a 3as láb körül odanyúlni ujjal (pl R11). Ha változik, akkor valószínű működik(tekerccsel, anélkül is így kizárható a kimeneten a Driver -ed, vezetékezés hibája stb). Ha mindez oké, akkor statikusan működik az áramkör. Csatolók átnézése, bemenet, kimenet stb...
(#) Hollowdrums válasza Rafael hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Elhallgat az elemmel és elem nélkül is.
Nem a pickup van rákapcsolva csak az áramkörre, hanem a gitár jack-ről van levéve a jel az megy inputra, tehát annak mindig szólnia kell(ene). Először nem kötöttem ki a váltókapcsolót, de mindegy nem határoz.

A drivert teljesen közel tettem az e1-hez, hát... az már olyan közel van, hogy nagyon. Nem tudom jobban emelni, az már úgy marad, de ez legyen a legnagyobb baj.
(#) Hollowdrums válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Üdv!

A driver 100%-hogy jó, mert egy másik kapcsolással tökéletesen működik.
Idézet:
„Feléleszteni egy áramkört soha nem élesben kell”

Mindig tanul az ember

köszönöm a tanácsokat, holnap ránézek és megírom mi a helyzet vele.
(#) magneto hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy hol lehet kapni (itthon) DPDT 3 állású kapcsolót, ami ON-ON-ON módban működik?
Fulltone Fulldrive Mosfet 2-höz kéne...

Bocs az OFF-ért :pirul:
(#) Massawa válasza magneto hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Itt valami nem stimmel:

A DPDT az 2 aktiv állásu két áramkörü kapcsolo:

ON-ON vagy ON-OFF-ON

Te meg ezek szerint 3 aktiv állásu kapcsolot keresel.

A legegyszerübb a forgokapcsolo kivitel...
(#) magneto válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia!

Igen, ezen csodálkoztam én is, de ez a neve és a típusa is... Így hirdetik a neten is, de én csak külföldön találtam horribilis árért. 3-4 ezer HUF.
(#) kopaszs válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Hello engem is érdekelne ez a sustainer csak egy gond van ebből a nyelvből semmit nem értek úgy hogy nem igazán értem melyik rajz mi meg miképp valami leírást nem tudnál csinálni vagy valamit írni melyik meg mind három kapcsolást meg kell csinálni ilyesmikről van szó stb......Amúgy én voltam aki már régebben is érdekelt ilyesmi rajz megnéztem a két videót ami az oldalon van és én nekem is egy ilyesmi kellene.
(#) Hollowdrums válasza kopaszs hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1
 
Üdv!

EZT a kapcsolást kell megépítened ahhoz, hogy működjön a "természetes" és a " harmonikus" mód is. A sima fetzer ruby kapcsolással csak a természetes módod lesz meg.

Kell csinálnod egy 8 ohm-os tekercset is 0.2 cuz-ból.
ITT van egy rövid videó arról, hogy is kell ennek kinéznie.
Ha esetleg más sustainer kapcsolásnak is utánanéznél, keress rá a DIY Sustainerre gugliban.
(#) Hollowdrums válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Üdv!

Úgy néz ki, kifogtam két rossz ic-t. Igaz, a 741-es ezer éves kioperált, az még oké, hogy rossz. Na de a tba?
Mindegy, majd veszek, ha kapok egyáltalán.

Jelentkezem.
(#) kopaszs válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Ennélkül nem lehet megcsinálni?Az az igazság semmim nincs ennek a tekercs elkészítéséhez meg őszintén nem akarom szétszedni a gitárom.
(#) kopaszs hozzászólása Jan 24, 2011 /
 
Azon gondolkodtam hogy az is lehet hogy veszek a belinkeltek közül valamelyiket szerintetek valamelyik tudja amiről szó van diy sustainert vagy nem vajon azon jó félék lehetnek ezek? Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) kefe13 válasza kopaszs hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Csao, ha kis multiban gondolkodsz használtan érdemesebb megvenni. Ahogy kihoztad a boltból buktad a harmadát, és elég rövid időn belül túl lép rajta az ember gyereke Illetve továbblép. De egy mindent tudó kis kütyü az jó otthonra mindenképpen. Hangban megoszlanak a vélemények, én a line6 -ra teszem a voksot, de ez szubjektív dolog., mindenkinek más tetszik.

(line6 pocket pod, kb. mindent meg tudsz csinálni vele otthon ha nem kell lábkapcsolás, a kompresszor, gate, emulációk, mind nagyon jók, s nagyon jó támpontot kapsz a hangról a mit keresel)
(#) kopaszs válasza kefe13 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
A linea6 melyikére gondoltál ?És mire gondoltál azzal hogy kihoztad a boltból buktad a harmadát?erre?
(#) kefe13 válasza kopaszs hozzászólására (») Jan 24, 2011 /
 
Sima pocket pod, NEM az expressz, az kevés lesz neked. És minden cuccnak elbuktad a harmadát ha ujonnan vásárolod. (azt hittem érthető vagyok )
Következő: »»   152 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem