Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Nincs gond a darabolt celláiddal?
Nem fognak elrepedni? Mert megint rendeltem 22 Db-ot,és megint darabolni fogok...Nincs kedvem 18V miatt 1 m2-es panelt készíteni...
Angliából már én is vásároltam,nem volt gond.Az USA-ból még nem mertem venni,milyen költségek rakódnak még az árra a szállításon kívül(áfa,vám)?
Én az USA-ból vettem 330 darabot, 352 dllárrért postával, erre még itthon ráraktak 25% áfát+ egyszeri 1900 Ft vámkezelési költséget. Másfél hét alatt itt volt sérülésmentesen.
Nekem azért sikerült egy működés képtelen alaplapot vennem az USA-ból, nem is olcsón, a laptopomba.
Én tőlük vettem :
http://myworld.ebay.com/everbrightsolar2003/?_trksid=p4340.l2559 Elég jó cégnek látszanak a visszajelzéseik alapján.
Hello
Milyen cellák voltak ezek és milyen tapasztalatod van velük?
Tapasztalatom még nincs velük, csak annyi hogy szemre hibátlanok. Két hete vannak nálam és még nem raktam össze semmit belőlük.Az érdekességük, hogy már fel van forrasztva rájuk a tabbing wire, így nem kell félni, hogy forrasztgatáskor összetörnek. Ez a cég küld plusz cellákat is ha esetleg eltörnél párat belőlük, nekem 10% pluszt küldtek.
Kitben vettem, mint ez: http://cgi.ebay.com/1-KW-3x6-CHIPPED-Short-Tabbed-Solar-Cell-Diy-Pa...fcc627
Az USA-ban olcsóbbak a cellák csak onnan több a postaköltség mint Angliából, úgyhogy kb. ugyan annyiba jön ki. Nálunk Szlovákiában a 150 eurónál kisebb nem üzleti célú csomagokra nincs vám se áfa. Az USA-ból én is az everbrightsolar-tól rendelek. Bónusz cellát én is mindig kapok.
18V-os paneljaimat 3x6 colos cellákból építem, kb. 70x80cm a keret. A darabolt cellák ha forrasztás közben nem repednek el akkor már szerintem nem is fognak mert a napon nem kapnak akkora hőterhelést mint forrasztáskor.
Akkor azt mondod nem is érdemes azzal próbálkozni hogy a napelem cellát a pl egy lealufóliázott parabola fókuszába rakni hogy nagyobb fény érje? akor lehetne ha hűtöd vele meleg vizet is elő állítani akkor 2 in 1 lenne
Szia hogy működnek azóta a napelemeid ilyen szép napos időben mint pl ami most van a héten?
Mekkora kiépített teljesítménynél tartasz és a hálózatra termelés megérni menyit tudsz vissza termelni? Tervezed még a bővítést? tapasztalok milyenek, hogy vállnak be mert neked ha jól látom egy másfél éve már működnek.
Helló
Akkor lenne érdemes ha az egész nyert teljesítmény olcsóbb lenne mintha csak megnövelnéd a napelemek felületét. Játékszernek kicsiben jó, de 30-40 négyzetmétert kéttengelyű napkövető mechanikával nem annyira egyszerű mint egy 80cm parabolatükör forgatása. Manapság már az egytengelyű aktív dőlésszögállítás sem éri meg, mert többe kerül mint a nyert 40% napelem. Ez a fókuszálás akkor érne meg ha mondjuk tudnál 1:50-hez fókuszálni, de ha az 1kW/m2 helyet 50kW/m2 kellene hűteni elég masszív aktív hűtést kellene összehozni. Kisebb fókuszálási arány szerintem drága mulatság W/$ átszámítva . A balonos megoldás talán még elég költséghatékony, de egyenlőre csak képeken és animációkon láttam. Más a helyzet a hibrid panelekkel. 10% áram 70% hőenergia, ezt a témát szerintem már érdemesebb lenne boncolgatni.
1 cella hivatalosan max 0,6 V-ot,és kb 8A-t termel. 156x156 mm-re értve!
Hány cellát akarnál a fókuszba rakni?Mert 1 cellával nem sokra mész...Ha tudod hűteni vízzel,elképzelhető jelentős plusz teljesítmény.(ha nem olvad el) De egyszerűbb egy nagyobb egység napkövetővel szerelve. 300 fokon már a forrasztó ón is leolvad a cellákról! És az a 300 fok még nem is sok,a parabola teljesítményéhez képest!
Ha otthon meg tudod csinálni,nem drága a napkövető rendszer.1 tengelyes szabályzás elég,a függőleges döntés megoldató egy mechanikával.
A nagyobb gond,hogy az egész rendszert elviheti egyben a szél . Pár négyzetméteren több 100 kiló nyomás símán összejön...Kész életveszély...
Pont erről beszélek , és akkor a ráfagyott 4-5 centi jeget és a 15-20 centis hóréteget még nem is említettem, és akkor forgasd meg szegénykét a nap felé hogy minél gyorsabban leolvadjon.
Az én forgatóm egy tök amatőr barkács forgató ami 3 éve gond nélkül üzemel, a legnagyobb szeleket is kibírta. Amikor a legtöbb panel volt rajta akkor 3x5 méteres volt a felülete. Kapu tolómotor mozgatja, hóval, jéggel együtt is vitte. (Max hó 8cm volt.) Ha valaki a leolvadást várja, annak napokig nem lesz árama, egyszerűbb ha lehutod róla....
Ilyenre gondolsz? Bővebben: Link
De ez mondjuk vizet melegít. Nem mondom hogy nem lehetetlen. Te milyen arányban fókuszálod a 15 négyzetmétered, és mennyivel termelnek többet a cellák négyzetméterenként?
Nem vagy képzavarban?
amit linkeltél az napkollektor. Köze nincs a napelemhez. Napelemet nem lehet fókuszált fénnyel bevilágítani. Több négyzetméter napelemhez focipálya méretű parabola kellene,és avval is csak felrobbantanád A forgató a napelemtábládat forgatja úgy,hogy mindig pontosan merőlegesen álljon a napra. Egy egyszerű szerkezet az egész,elektronika felügyelettel, villanymotoros mozgatással. Az általad belinkelt szerkezetről le kell dobni az abszorbert,és a tükröket.A tükrök helyére tenni a napelemeket,és kész! A váz,és a napkövető elektronika kell csak belőle.
Nem dobnál fel egy képet a forgatódról? Én is gondolkodom hogy kellene csinálni forgatót.
Fejben már el is terveztem,csak idő kellene hozzá... Ja,és elkészíteni a napelem táblákat! az a 40% megéri Megoldom a sajátomat,csak kicsit félek a jégesőtől...
Nem vagyok képzavarban
A belinkelt szerkezet tényleg kollektor, de az abszorbert ki lehet cserélni napelemre vagy peltier cellákra és nagyon masszívan hűteni kell. Az fókuszált energia így többszöröse a standard 1kW/m2 -nek. Ha le tudod hűteni akkor nagyon szép teljesítmény ki lehet hozni négyzetméterenként.
....így fotón még kaotikusabb mint a valóságban, de talán értelmezhető......
Nagyon durva
Kicsit utánaszámoltam. A panelek 140-145 W-osnak néznek ki, így egyben kb. 870W. Biztos hogy az égész mechanika + vezérlés olcsóbb volt mint plusz 2 panel? Lásd melléklet
A panelek 130w-osak. Amikor az összes panel fenn van akkor függőlegesen 3, vizszintesen 5 db van rajta. (a 30 as zártszelvényekhez van 25-ös toldásom amivel 1-1 méter szoktam szélesíteni.) Ez max 1950W.
A forgatón 2 motor van, de igazából 1 elég lenne mert a függöleges mozgatás pozitív hatása elhanyagolható (számomra) 1 motor 25000ft. Vezérlés:2db 1490ft-os programozható dugalj, plusz egy rövid idejü timer, a vasanyag, mind ujrahasznosított vas. Nyári időszakban lehet igazán észrevenni hogy mekkora a különbség a sima és a forgatós rendszer között. Én még nem láttam sehol hogy azzal számoltak volna amikor pl. 11-15h ig felhős az ég, de reggel és délután ragyog a nap. Ilyenkor a fix és a forgatós termelése között hatalmas a különbség. (Van fix 1800w-os rendszerem is azért vagyok biztos ebben)
Az hogy olcsóbb-e? Az méretfüggő.
Ha mindent boltban vásárolsz,akkor nem éri meg. De egy kis forgatót össze lehet dobni otthon szinte bármiből Elektronika meg pár ezer ft max. Kicsiben megéri.
Meg lehet 1 tengellyel is oldani a pontos napkövetést!
Ha egy függőleges tengelyt megdöntesz 45 fokkal,már is kész. (azon kell elforgatni az egészet) Akkor pontosan követi a napot,egyenes beesési szöggel. Na azt a 45 fokot kell néha utánállítani,ahogy az évszak megkívánja.Remélem érthető
Értem, akkor a forgatást is össze lehet hozni a kommersz cucc tizedéből. Az a 25000Ft-s kapumozgató nagyon baráti ár , anno pár éve én is hasonlóban gondolkodtam de 300 euró alatt sajnos nem találtam ilyen áttételt, aztán lemondtam róla.
Baráti?
Pár százft-ból összehozom! Ide nem kell nagy motor. Lassan mozgatva is követi a napot. Személyautó ablaktörlőmotor összegörbíti a vázat méhtelepen 100 ft/db! Láttam már kidobva sok mozgatható parabolatükröt,mindegyiken az volt! Ha meg van áttételezve,nem okoz neki gondod egy 4 négyzetméteres blokk mozgatása.
Ezt 100 ft/kg áron hoztam össze,sajnos bukta...Működik tökéletesen,DE itt alig van szél...
Ezért térek át a napepemre,a nap mindenhol süt Bővebben: Link
Tökélyre fejlesztettem a szolárcella darabolást Ha nem reped tovább,akkor ennél jobbat nem kívánok.
Már majdnem lézer minőség Még mindig gravírozóval vágod?
Igen,és mikor eltöröm,leszorítom az asztal szélére,a törésvonal mentén! Egéralátét,és favonalzó segítségével.
Irányított törés ** |
Bejelentkezés
Hirdetés |