Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem Greinacher feszültség duplázóval. Én is alkalmazom, de csak kapcsolóüzemű tápoknál.
Szia! Ez működik, de nem igazán szerencsés kapcsolás. Nagy a tápegyenetlenség, könnyen lesz brummos az erősítő, és nagy az egyenirányító igénybevétele. Az eltérés a +/- táp között valószínűleg mérési hiba.
Szia hát sajna más hogyan nem tudtam megoldani mert nincs szimmetrikus tápom de legnagyobb diodát vettem ami az üzletdbe volt (6 A) ez biztos elég az áramkör 2 szer van szürve egyszer váltó áramnál (2*470p) utána(2*4700 mikrosall) remélem igy nem lesz brummos remélem.
Bevallom én is járattam így TDA-t évekig. Építsd meg, esetleg nagyobb puffert igényel (10000uF). Mi a dióda típusa, nem ártana ha a fórumozók rápillantanának.
Én is pont TDA hajtanék vele 7294 est milyen tapasztalod van ezzel a táppal vele? amugy a dioda jelzése (P 600 J ) ja és szerinted nem lessz neki sok a 38 volt igaz leterheltem (vasalóval igy let (32 volt ) de szerintem ennyi terhelése nem lesz de melegedet a vasaló talpa
A trafótól - a diódán át - a kondenzátorokig a lehető legrövidebb vezetéket használd, és minél távolabb legyen ez a TDA-tól, különösen a bemenetektől.
2x10000µF pufferrel is maradt benne alap zúgás. Elviselhető ugyan, de végül csak lecseréltem dupla szekunderesre.
Köszönőm a segitséget már a táp bevan szerelve a házba de le fogom választani a tápot árnyékoló lemezel mert elég kicsi a hely az a szerencsém hogy a táp ad 12 voltot is az jó lesz az elöerősítönek (Lm1036). Sajnos nem tudok venni 10000µF kondit mert itt nincs és ezért nem akarok rendelni a netröl de van sokk helyem a nyákon teszek bele 2-2 db 4700µF tosat meg van még 2200µF os is igy már tul is mentem a 10000µF on.
Szia.
A Greinacher feszültség duplázót én is szokta használni, de nem épp hangfreki területén. Valóban elég brummos tud lenni a dolog sajna.. Kisebb (pár 100mA)-es alkalmazásig nagyon jól szerepel viszont.
Próbáld ki először a 4700µF kondival, ha érdemben csökkenti a brummot, akkor duplázd csak.
A kapacitás növelés kétélű fegyver, mert nem csak simítja a tápot, hanem növeli a töltési csúcsáramot is, ami jól meg tudja szórni a környezetét zavaró jelekkel. A 2x4700 kisebb belső állású lehet mint az 1x10000, tehát ne sajnáld, ha több darabból jön össze a puffer. A két 4700µF közé köthetsz 0,1-0,3 ohm 5W ellenállást, így - igaz némi veszteség árán - jelentősen javul a táp simítása.
Köszönőm a segítséget megprobálom.
helló !
Megépítettem két végfokot ebből az IC-bol. egy gond van, hogy nem tudom, hogy milyen hangszínszabályzót építsek hozza.egyet csináltam de az semmit sem szabályoz. Legyszi tudtok e adni valamilyen nyákot .elore is koszi.
Itt találsz több NYÁK-ot is.Bővebben: Link
Sziasztok!
A StandBy és a Mute funkcióval kapcsolatban tudna valaki segíteni? Hogy kell bekötni? Mikor némul el és mikor kerül STBY funkcióba? Megépítettem az erősítőt, de néma a kimenet...
Pár oldalt olvass vissza. Nem régen volt téma.
Ha előttük vannak az RC késleltető tagok (mint pl. a gyári ajánlásban), akkor kösd őket a + tápra! Egyébként 3V, 3,5V fölött kapcsolnak ki.
Hello! 24v ról működik a tda 7294 hid 4 ohmos terheléssel és mennyit ad le?
Köszi, sikerült!
Most egy olyan gond van vele, hogy amikor bekapcsolom, vagy kikapcsolom a STBY-t hogy akkor koppan egy nagyot a hangszóró. Továbbá, ha rajt vannak a hangfalak és nincs némítva se STBY, viszont a bemenetre nem kerül semmi, akkor is nagyon melegedik. 10 perc után elég meleg a borda (20cm x 10cm x 5cm) Elkötve nem hiszem hogy van valami, legalábbis nem láttam. Kipróbáltam amúgy szép hangja van (zenélés közben sem melegedik jobban!!!)
Szia! Ez a melegedés ismerős. Az erősítő a hallható hangoknál nagyobb frekvencián dolgozik. Ritkább esetben gerjed, ilyenkor vagy a kimenet és a bemenet kerül egymással kapacitív kapcsolatba, vagy a táp kellő szűrésének hiányában leng be.
A leggyakrabban a bementi jelvezeték árnyékolása a ludas. A környezetből nem csak 50-100Hz-es búgó feszültség, hanem rádiófrekvenciás jelek, kapcsoló üzemű tápegységek zaja is az erősítőre kerülhet. Többnyire elegendő a kellő árnyékolás, fém dobozban a probléma akár meg is szűnhet. Minden esetre gondoskodni kell a bemenet kellő lezárásáról, mely a zavaró jelek elnyomásában segít. Ha nincs kizáró ok, akkor az erősítő bemenetére 10k ellenállást szoktam kötni. Ha kizárólag hangkártya a jelforrás a lezárás ajánlott értéke 1kohm. Érdemes alul-áteresztő szűrővel elébe menni a problémának, mely a bejövő jel útjába kötött ellenállásból, és az azt testre záró kondenzátorból áll. Általában 1k/1nF használatos, mely egy 160kHz töréspontú szűrő.
Sziasztok. valaki vett mostasnág ilyen ic-t ? érdekes modon nekem 2 db eldurrant multkór ahogy megkapta a tápfeszt pedig csak cseréltem mert működött a panelon az elöző. Na meg lement az ára elégé mostanság nem?
Az árnyékolt kábel árnyékolását nem kötöttem a testre, azért mert akkor búgott. Szóval emiatt lehet hogy összeszed magasfrekit. Ezzel még holnap kísérletezgetek.
Viszont amit még megemlítek nem tudom mennyire lényeges szempont, de a trafó kb 5cm-re van a paneltől. Vasmagos trafó. Alapból kicsit "búg".
Az árnyékolást muszáj a testre kötni. Meg kell keresni, milyen földhurok okozza a problémát.
Ha már csak a trafó közelségéből adódó búgás marad, akkor az egy 0,5-1mm-es vaslemezzel árnyékolható.
Egész délután próbálkoztam, nem jött össze. Vagy búg, vagy zabálja az áramot.
A + ágba beraktam a műszert és ha rákötöttem a hangfalat, és bekapcsolom a cuccot akkor 200mA-től elindul felfelé az áramfelvétel egészen 7-800mA-ig, tovább nem vártam mert az egyik diódahíd elég meleg volt már, nem akartam kinyírni. Sajnos eddig ennyi... A földelésekkel próbáltam játszadozni. Ha mindent leföldelek amit kell akkor kisebb mA-től indul, de ugyanúgy megy felfelé. Meg még hozzá zúg is nagyon. Valami javaslat?
Szia! Válasszuk szét, hogy gerjed vagy földhurkos.
A bemenetet a panelen zárd rövidre. Ha továbbra is zabálja a kakaót, akkor gerjed. Ha 100mA alatt marad az áramfelvétel, akkor fotózd le hogyan kábelezted az erősítőt, vagy készíts róla vázlatot.
Tehát a bemenet + és - részét kapcsoljam össze? A hangfalat nem "vágja" szét?
Kérlek küldj rajzot, vagy nyáktervet, bejelölöm.
Pillanat előszedem, a bemeneti jel pozitívjára és negatívjára gondoltam, tehát amin kapja a zenét Azt zárjam?
Idézet: Ezt nem egészen értem. Miért volt meleg a diódahíd? Túl sok áram nem ment át rajta. „200mA-től elindul felfelé az áramfelvétel egészen 7-800mA-ig, tovább nem vártam mert az egyik diódahíd elég meleg volt már,”
Igen! A biztosíték helyére tettem a tápegységbe a mérőműszert. A diódahídon meg elég kicsi volt a hűtőborda, de már kicseréltem nagyobbra
|
Bejelentkezés
Hirdetés |