Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális hangerőszabályzás (potméter)
Témaindító: Abrakadabra, idő: Dec 16, 2005
Egy problémám lenne.
Egy digit potira lenne szükségem, aminek a vezérlése mindegy, legalább 10 bites, de ami a legfontosabb, hogy 50V-ot el kell viselnie. A legtöbb digitpoti csak 5-12V-os tartományt képes elviselni, nekem ez nem elég. Nem tud valaki valamilyen megoldást erre? Esetleg valahogy ellenálláshálóval és fetekkel vagy valahogyan. Egy kapcsolási rajznak nagyon örülnék. Előre is kösz a segítséget.
Sziasztok.
Egy 8-csatornás erősítőt próbálok összebogarászni különböző forrásokból. A lényeg, hogy a 8 végfok és bemenet közé kéne egy "Master Volume Control". Lehetőleg ilyen digitális tárcsával (vagy hogy hívják azt a végtelenszer körbeforgatható, potméterre hasonlító 5-lábú valamit) megoldva. Előre is köszönöm.
Hali!
Az a valami az rotary encoder
Igen ,ez az.
Szóval egy ilyennel kéne nekem 8 különálló csatorna hangerejét párhuzamosan szabályozni. Megoldható? ps: Esetleg egy mute jól jönne még... :help:
4db pga2311 + 1 pic + 1 rotary encoder és kész is.
_Feszültségosztóként_vagy_változtatható_ellenállás_-ként használnád a digi-potit?
Szia! Tudom nem bonyolult a PIC16F877-es digi-potis próba hardverja. De ha megtennéd, hogy a program mellé azt is mellékelnéd, az megkönnyítené a fejlesztés elindítását... Köszönöm!
Üdv.
Nekem olyan kellene hogy feszültséggel lehetne vezérelni és gyakorlatilag potméterként működig. De ne valami drága ic-vel valami tranzisztoros fogást kellene. Ha valaki látott már ilyet neten linkelje be pls. thx
A tranzisztor szerintem pont jó lesz neked.
A bázis feszültségének változásával a CE feszültség és áram is változni fog a tranzisztor erősítési tényezőjével megszorozva. Néhány hangfrekvenciás dinamikakompresszorban bipoláris tranzisztor vagy FET az aktív "ellenállás" a visszacsatoló ágban.
csak 1 tranzisztorral az a baj hogy félvezető és mondjuk egy szinuszhullámot ami pl.: -5-től +5 Vp azt nem fogom tudni lineálisan szabályozni..
Tisztelt fórumozók!
Érdeklődnék, hogy valaki tudna-e segíteni az alábbi probléma megoldásában: Digitális hangerőszabályzás 5.1-es hangrendszerhez Köszönettel, Földi Norbert
Nagyon jól leírták a fórumon. Egy poticsere is bőven megteszi, csak vegyél bele normálisat. Így még marad pénzed kicserélni a kondikat is...
Hello!
Tda7439 kapcsolást építettem egy atmega8-al. Adatlapot csatolom. 7. oldalon lévő kapcsolást építettem meg. Annyi változtatással hogy 18nF helyett is 22-t használtam, ilyet ugyanis nem kaptam. Muxout/in kondenzátor 2.2µF helyett 4.7µF (elkó, - láb a bemenetválasztó felé, ez a helyes polaritás?). Az AGND és DGND össze van kötve. (egy tápról megy az uc és a tda, azaz a test közös) A bementi kondik 0.47µF helyett 0.33uF. A hiba: Kimeneteken folyamatosan 4V-ot mérek multiméterrel. Rámértem MUXOUT és IN-re, itt szintén 4V, rámértem a bemenetre, itt szintén 4V, a bemeneti kondi elő, itt 0V, pl az IN4 bemenetet nem kötöttem be, rámértem, 4V. Az OUTR és OUTL-el sorbakötve egy 1µF-os kondit a kimeneten 0V, azonban a mély hangok szinte teljesen eltűntek. uC-vel a tda vezérlése megfelelően működik, hangerőt, mély közép magas stb. tudok állítani. Mi a probléma?
Fejlemények:
Adatlapot figyelmesebben átolvasva: a kimeneten mindig 4V körüli fesz van. --> soros kondival leválasztva. Azonban mély hang még most sem jön ki belőle. Szoftveresen állítva sem.
Köszi.
három kérdésem lenne: -Hogy kell elképzelni a digitális potmétert ellenállásokból? -Hogy kell elképzelni (esetleg vagy hol találok ilyen) a PIC-es kapcsolást? -melyik megoldás lehet az olcsóbb? Köszi
Sziasztok!
Szeretnék megvalósítani egy 8 csatornás digitális hangerőszabályzót. Nézegettem ilyen cél IC-ket DS1669 vagy DS1802 IC-ket, de ezekkel csak játszadozni lehet. A másik lehetőség például a 4067, ami 8 csatornával számolva kész alkatrésztemető. Nekem profi eszköz kellene, és úgy néz ki, találtam egyet PGA4311 Ez 4 csatornás, ha minden igaz, 128 lépést tud (mute-val együtt), és figyelemre méltó paraméterei vannak. Nyilván 2db kellene, viszont még a vezérlése kérdéses. Közvetlenül UP / DOWN bemenete nincs, tehát építeni kell hozzá egy külső áramkört. Ha ez megvan, akkor szerintem semmi akadálya, hogy egyszerre két ilyen IC-t működtessen 1 db vezérlő. A dolog érdekessége, hogy nem nyomógombokkal akarom állítani, hanem építenék egy szerkezetet, ami a forgó mozgást átalakítja úgy, mint a gyári hifikben, ami a "kiírja, hogy hányas hangerőn van kategóriába tartozik" Persze a kijelzés külön feladatot jelent. Aki már épített ilyesmit: ezt a soros interfészes vezérlést meg lehet oldani valami cél ic-vel ? Köszi!
Annyit már megfejtettem, hogy a 4 csatornának akár külön-külön is lehetne állítani a hangerejét, de erre nincs szükségem. A CS-láb alacsony szintre állítása után jöhet a beírás az SDI lábon, az órajelnek (SCLK) megfelelően egy 32 bites szót kell neki megadni, 4 x 8 bit a 4 csatorna miatt. Ha minden csatornát egyszerre akarjuk kezelni, akkor a 4db 8 bites blokk egymás után ugyanaz. A 8 bit pedig egyszerű bináris szám, például 00000011 megfelel a 3-as hangerőnek, ami például -94,5dB. A fent említett 128 lépés inkább 256 akart lenni
Meg lehetne oldani a PGA4311 vezérlését valami 8 bites számlálóval ?
Fel/le számláló kellene. A számláló párhuzamos kimeneteire rá lehetne kötni 4db 8 bites tárolót, úgy, hogy mindegyik ugyanazt a számot tárolja. A 4db 8bites tárolót össze kellene fűzni, hogy egy 32 bites tárolót alkosson. És valahogy ki kellene belőle betűzni a biteket sorosan egymás után a 32 bitet, beletolni a PGA4311-be. Szerintetek, hogy lehetne megoldani ezt az egészet?
Szia!
Azt hiszem, Vicsys ezzel az IC-vel és PIC-kel készített egy távirányítót erősítőhöz. Hangerőt biztosan szabályoz, talán még bemenetet is választ. Alig van alkatrész a kapcsolásában, a PIC elvégez mindent, infravevőn veszi a jeleket. Youtube-on van csatornája, meg külön weboldala is. Hátha tartogat valami jó ötletet.
Sziasztok valakinek van valami tapasztalata, DS1802 ic vel kapcsolatban, tényleg olyan egyszerű mint aminek leírják?
Nem pénzkidobás? Egy ilyent szeretnék építeni:http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=958 Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy digitális potméterre, viszont nem találok számomra megfelelőt. A következő paraméterekre lenne szükségem: 50kOhm-os, min. 6bites, DIP tokozás, és 4csatorna. Tud esetleg valaki ilyen IC-t, amit itthon is könnyen be lehet szerezni? a 4 csatorna helyett esetleg lehet 2db 2ch-s is. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
Üdv mindenkinek!
Szeretném digitális potméterrel LED-ek fényerejét szabályozni (kb. 10A 12VDC) PIC-el, amelyen N-csatornás mosfetes kimenetek vannak (értelem szerűen egyikkel felfele, másikkal lefele). Valaki tudna valamilyen kapcsolási rajzot mutatni róla? Nem értek a digit. potikhoz sajnos. Előre is köszönöm a segítséget! mhatalyak
Most végeztem a PT2258 végeleges verziójával, de már hónapok óta használom, PIC-el vezérelve és csak ajánlani tudom. A torzítása 0.01 alatt van (mérve is) és a hangja is jó. Egyetlen hátránya, hogy amikor a tizes osztót vált, nagy hangerőn hallatszik némi pattogás hangerőszabályzáskor, de ezzel együtt lehet élni. Igaz, hogy csak 6 csatornás, de nyolc csatorna is megoldható két IC-vel, viszonylag olcsón.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a Microchipnek van logaritmikus digitális potija? Miért nem írják oda egyik mcphez se hogy log vagy lin? Szerintem elég fontos paraméter. Gabi
Sziasztok! Olyan tervek motoszkálnak a fejemben, hogy építek egy többcsatornás hangerőszabályzót. Legalább 32bites felbontásúra gondoltam.. Van egy rakat AD7506-os analóg multiplexerem meg CD4016 ill CD4066 -os analóg kapcsoló IC-m. Ezek valamelyikéből építeném. Az lenne a kérdés, hogy minőségben mennyire befolyásolnák ezek a hangzást, zaj ill. torzítás szempontjából. Előre is köszönöm a tanácsokat, véleményeket..
2^(-32) = -192.6 dB... 2^(-16) = -96.3 dB - fele anyag- és panelköltséggel.
Egyenlőre még maradjunk az általam írt alkatrészeknél. Elsősorban azért, mert ehhez jóformán semmit nem kellene beszereznem. Másodszor, pedig mono végfokokat kéne szabályoznom de külön helyről. Tehát a szabályzó rész a végfokokban lenne, és a szabályzás egy vezérlő modulból történne impulzus bemeneteken kersztül.
Nem az alkatrészekről volt szó, hanem a felbontásról.
Szia! A 4066-os analóg kapcsolót én semmiképpen sem tennél audio jelútba. Ha mindenképpen analóg kapcsolóval akarod megoldani, akkor legalább a DG419 körül kellene nézelődni, de hozzáteszem, hogy ez sem egy nagy eresztés, de fényévekkel jobb, mint a 4066.
Vagy VCA-s hangerő szabályozás... |
Bejelentkezés
Hirdetés |