Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   32 / 42
(#) dj.fepy hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van 2db 4 Ohmos hangszóróm párhuzamban kötve(mélyközép,magas) a magasnál van sorosan egy kondenzátor a szűréshez akkor a teljesítményük összeadódik? a kondenzátor mivel szakadást mutat akkor az eredő ellenállás üzem közben is 4,6 Ohm? mert lemérve üzemen kívül annyit kaptam, de üzem közben nemtudom lemérni sajnos. Mind a két hangszóró szól.
(#) reloop válasza dj.fepy hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia! Tanulmányozd a két vagy többutas hangsugárzók működését: Bővebben: Link
(#) dj.fepy válasza reloop hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Hát bocsi ,de ebből nem tudtam meg sokkal többet. Se azt , hogy a teljesítményük összeadódik-e se azt, hogy az eredő impedanciájuk mennyi is lesz akkor.
(#) reloop válasza dj.fepy hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Eredő teljesítménynek, és impedanciának tekintsd a mélyközép adatait. A kondenzátor révén a két hangszóró csak kiegészíti egymást. Olvass hangváltós témákban, mert ez azért ettől kicsit bonyolultabb.
(#) ptesza válasza dj.fepy hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
A mélyközép teljes sávban szól ott az "ellenállása" is teljes sávban érvényes. A magas a felül-áteresztő szűrő miatt csak X frekvencia felett szól ezért az "ellenállása" is csak abban a sávban érvényes.

Ahol a két hangsugárzó fedésben van ott az "ellenállásukat" is aszerint kell kiszámolni. De hogy ne legyen olyan egyszerű a hangszórók ellenállása nem állandó teljes sávban ,hanem eléggé váltzó tud lenni. Ezt nevezik impedanciagörbének. Meg kell érteni azt ,hogy a hangszóróknak impedanciája van, és nem ellenállása.

A képen egy kétutas reflex doboz , teljes impedanciája látható.

_imp.png
    
(#) renata1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Usb-n nem fog működni soha??De azért köszönöm szépen a segítséget!
(#) reloop válasza renata1 hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Szia! Átalakító (külső hangkártya) segítségével lehet. Bővebben: Link
(#) andras99 hozzászólása Jan 18, 2012 /
 
Sziasztok! Két szubcső között kellene hogy válasszak, ők lennének azok: 1. 2.
Melyik legyen? Elsősorban szobai használatra lenne kisebb házibulikba 2 sal bst 60nal. Valahol azt olvastam, hogy a kevlár jobban bírja a kiképzést.

andras99
(#) marone hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
Helló !
Az lenne a kérdésem valami hozzáértőtől. A hangszóró az rövidzárként működik ?
Mert ugye a hatásfoka az csak 2-3 % tehát a rajta átfolyó áram az gyakorlatilag megmarad.
Szóval nem olyan mint egy villanyégő, ahol a nullában nem folyik áram. Itt a fekete vezetékben is folyik, nem ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Már hogy lenne a hangszóró rövidzár? A hatásfoka ugyan elég rossz, a betáplált teljesítmény (nem áram) csak kis részét hasznosítja hangnyomás (fizikailag légnyomás) formájában, a többit elfűti. Gondolom nem ismeretlen számodra, hogy a hangszórónak van impedanciája (ellenállása, és induktivitása), tehát nem rövidzár. A villanyégő sem rövidzár, bár annak is kicsi az ellenállása. És bizony a nulla vezetőn is folyik áram, már ha világít az égő.
(#) ptesza válasza marone hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
A villanyégőben is folyik , hogyne folyna.

A hangszórónal impedanciája van. Attól ,hogy éppen hány Hz-nél szól attól függően változik. Akár 2 ohm és 100 ohm között.
(#) zolika60 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Minden áramkörben körben folyik az áram ezért áramkör. :yes:
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Dehát ha a nullában folyik az áram, akkor lekapcsol a Fi-relé ? Vagy nem ?

De akkor a hangszórók fűtenek mint állat !!!????
A teljesítmény kilencven valahány százalékát.
Hát nem t'om..... :whatever:
(#) ptesza válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Ezt ugye nem nekem címezted?
(#) reloop válasza marone hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Vagy nem! (A FI-relé a fázis és a nulla áramát hasonlítja össze, ha kettő eltér akkor jelzi, hogy elkóborolt az áram )
A gyenge hatásfok mutató a levegőnek átadott energiára vonatkozik. A hangszóró működtetéséhez kell gyúrási munka (perem, pille alakváltoztatás) és a lengő tömeg mozgásállapotának megváltoztatása.
(#) zolika60 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Természetesen marone kollégának szólt, csak a te hozzászólásodra klikketem.
(#) lamalas válasza marone hozzászólására (») Jan 22, 2012 /
 
Idézet:
„De akkor a hangszórók fűtenek mint állat !!!????”

Van amelyik igen van amelyik nem. Kis teljesitmenyu hazi hifi hangsugarzokban levo hangszorok normal szoba hangeron gyakorlatilag olyan keveset melegszenek, hogy azt nem is erezzuk hiszen a betaplalt elektromos teljesitmeny is nagyon kicsi. Azonban nagyteljesitmenyu PA hangszorok koncertek hangositasakor mar jelentosen melegedhetnek, hisz ott komoly elektromos teljesitmenyt kell igen nagy hangnyomassa alakitani. Es a legjobb hatasfoku PA hangszorok is csak nehany %-os hatasfokkal rendelkeznek tehat a hasznos teljesitmeny nagy resze hove alakul.
(#) marone válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
De ha mondjuk a fogyasztó előtt fogom meg a vezetéket (fázis), akkor megráz az áram.
Ha meg a nullát, akkor nem. Nem így van ?
Miért van így ?
(#) lac08 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
hhhh, hát én még 100 ohm-os hangszórót nemigen láttam.
(#) lac08 válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
A fázis mindenütt ráz, akár előtte, akár utána, akár rajta van a fogyasztón. A nulla meg nem ráz.
Csupán engem az ideg - ezeket a hülyeségeket direkt kérdezed?
(#) lac08 válasza renata1 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Az USB csatin nem jön ki hang!
(#) lamalas válasza lac08 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Csakhogy teljesen pontosak legyunk: a fazis csak akkor raz ha rajtad keresztul valahogy zarodik az aramkor a nulla vagy a fold fele. Ha te teljesen el vagy szigetelve mindentol akkor a fazis megfogasa sem raz hisz nem zarodik az aramkor, nem fog aram folyni rajtad keresztul.
(#) frici.hu válasza marone hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Szia!
A hangszóró egyenáramú áramkörben az impedanciájának megfelelő egyenárammal szemben rövidzárként foghatjuk fel, (pl:4Ohm-on 12V egyenáramú bemenő feszültségnél 3Ampert vesz fel (elméletben), mivel nem ez az áramköri alkalmazása. A hangszórót váltakozó frekvenciájú üzemben használjuk és itt az impedanciája a frekvenciától függ. A hangszóró legnagyobb ellenállása a rezonancia frekvencián van ami az adott hangszóró kivitelezésétől függ.
Ha úgy fogjuk fel, hogy a hangszórót nem az adott célra használjuk akkor rövidzárlati terhelésnek is tekinthető. (pl; kimeneti kondenzátor zárlata vagy 0-pont elcsúszása az erősítőben).
A hangszóró "jósági tényezőjét" decibell-ben adják meg, (pl;90db) tulajdonképpen ez a hangszóró hatásfoka, ettől függ mekkora energiát hasznosít és "fűt" el.
Működési elve röviden: a lengőtekercsben áram hatására elektromágneses mezőt gerjeszt ami az állandó mágnes polaritásával ellentétes, így a lengőcséve az áram értékével és a frekvencia értékével arányosan kimozdítja a membránt (ez a hangerő).
Igen, az áram nagy részét elfűti a lengőtekercs és csak egy része vehető ki hasznos mozgási energiaként, de mint minden eszköz a normál működés közben az előírt áramot veszi fel ezért egy jó hangszóró jó erősítővel nem tekinthető rövidzárnak!
Ha az utólsó kérdés az folyik-e a tápláló vezetékkében áram akkor a válasz igen, mivel a vezetéknek is van ellenállása, tehát egy 4ohmos hangszóró és egy 2 ohmos tápvezeték esetén az áram 1/3-a a vezetéken "kárba vész", s a rendszer tulajdonképpeni terhelő árama 6ohm-on érvényesül. Nagyobb kimeneti teljesítményű erősítőknél nagyobb keresztmetszetű vezeték szükséges éppen ezért.
Fekete és piros vezeték (+ és -) ez azt takarja, hogy egy dupla-tápos erősítőben mindkét polaritású feszültség megjelenik felváltva rajta, de ettől függetlenül is mindkét vezetéken azonos áram jelenik meg (egyszerűsítve az két ellenállásnak tekinthető), melynek értéke a vezeték ellenállásától, a betáplált áramtól és a hangszóró ellenállásától függ(beleértve annak frekvencia átviteli karakterisztikáját).
"A rajta átfolyó áram gyakorlatilag megmarad" > nem, a felvett teljesítmény átalakulva elvész rajta, hőként és elektromágneses mezőként!
(#) lamalas válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Nem arta nehany dolgot tisztazni! Elsokent azt, hogy a hangszoroknak is van egyenaramu ellenallasuk, tehat klasszikus ertelemben nem nevezhetok rovidzarnak (peszre ha te a hangszorok leggyakoribb 2 - 8ohm kozotti egyenarmu ellenallasat rovidzarnak hivod akkor igazad van).
A hangszoro josagi tenyezojet nem decibel-ben adjak meg (egy 'l'-el kell irni a decibelt). A decibel "jele" egyebkent dB es nem db! A decibel nem is a hatasfokot adja meg, hanem a hangszoro altal keltett atlag hangnyomas nagysagat adott elektromos teljesitmeny (vagy feszultseg) es adott tavolsag mellett. Ezt nevezik gyakran erzekenysegnek. Egyebkent ez is frekenciafuggo mennyiseg.
A hangszoroknak haromfele josagi tenyezojet szokat megadni ami a Thiele/Small parameterek reszet kepzik. Ezek az elektromos, mechanikai es teljes josagi tenyezok. Tovabbi reszletek ezzel kapcsolatban ITT olvashatok.
(#) frici.hu válasza lamalas hozzászólására (») Jan 23, 2012 2 /
 
Klasszikus értelemben tehát :
"A hangszóró egyenáramú áramkörben az impedanciájának megfelelő egyenárammal szemben rövidzárként foghatjuk fel, (pl:4Ohm-on 12V egyenáramú bemenő feszültségnél 3Ampert vesz fel (elméletben), mivel nem ez az áramköri alkalmazása. " Rövidzárnak foghatjuk fel egyenáramú áramkörben, mivel nem ez az alkalmazási köre, foghatjuk, de nem fogjuk, azt is leírtam miért! : "
Ha úgy fogjuk fel, hogy a hangszórót nem az adott célra használjuk akkor rövidzárlati terhelésnek is tekinthető. "
Klasszikus értelemben : a kisugárzott hallható teljesítmény amit a * hall azt dB-ben adják meg, hány méterre-hány dB erősségű hang milyen frekvencián (általában 1Khz-en).
Klasszikus értelemben, nem ártana nem belekötni még a sz.... betűkbe is.
"Ezt nevezik érzékenységnek" : ezek szerint a hangnyomás mérők milliméterben adják meg a teljesítményt vagy literben vagy esetleg azt nézik mennyire sérti a füle-"d". Egy hangszóróba 10W-nyi 1Khz teljesítményt betáplálsz és egy méterre megméred a hangnyomását decibelben, ugyanezt egy másik fajta hangszóróval, kíváncsi lennék melyiknek jobb a hatásfoka, mert ugyebár ezt mérjük, ne zavarjon, hogy a jósági tényező zárójelben van és hogy nem szakembernek kívántam elmagyarázni!
Nem kívánok olvasni köszike, 150 hangszórót javítottam meg kb., azt hiszem tisztában vagyok vele, az elmélet nem nekem fontos!
Még valami: rövidzár fogalmának nézz utána te, mert szerintem ez annyit jelent, hogy az adott áramkörben nem megfelelő nagyságú áramot vesz fel az adott eszköz, mivel nem oda való vagy meghibásodott!!!
Tehát, ha egyenáramú körben használ egy hangszórót az jelenthet rövidzárt!
Próbálj értelmezni is, ha már így leszóltál!
(#) ptesza válasza lac08 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Csak azt nem értem min hhhh?

Bővebben: Link

Az első linken megtalálod a hangszóró impedancia görbéjét. Ez a hangszóró 4-22 ohm között változik.

(#) lamalas válasza frici.hu hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Idézet:
„...a kisugárzott hallható teljesítmény amit a parasztja hall azt dB-ben adják meg...”

A dB nem valamifele hallhato teljesitmeny mertekegysege, hanem a hangnyomas mertekegysege.

Idézet:
„...hány méterre-hány dB erősségű hang...”

A dB még csak nem is a hang erosseget adja meg, hanem tovabbra is a hangnyomas mertekegysege. A hangnyomas es a hangossagerzet nem linearisan osszefuggo mertekek. A koztuk levo kapcsolatot az egyenlo hangossagu (ismertebb neven Fletcher-Munson) gorbek adjak meg. Belinkelek egy kis leirast, de nem miattad mert te nem szeretsz olvasni, hanem azoknak akik veszik a faradtsagot es tisztazni szeretnek mi a kulonbseg a hangnyomas, hangossagerzet, hangintenzitas, hangteljesitmeny kozott:

Loudness

Fletcher-Munson gorbek

Idézet:
„...ne zavarjon, hogy a jósági tényező zárójelben van és hogy nem szakembernek kívántam elmagyarázni!”

Az még rosszabb ha nem szakembernek magyarazol hibas dolgokat! Ha hibasan magyarazol valamit akkor a hozza nem ertok hibasan tanuljak meg es az sokkal nagyobb baj mintha nem magyaraztal volna semmit.
(#) pucuka válasza lamalas hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Azért pontosítanék.
Idézet:
„A dB nem valamifele hallhato teljesitmeny mertekegysege, hanem a hangnyomas mertekegysege.”

A decibel dB, a hangnyomás relatív értéke, ahol a 0 dB 20 uPascal hangnyomásnak felel meg. Szokás még dBA -val is jelölni, utalva a mennyiség akusztikus voltára.
Hangszóróknál a dB megadása a hangszóró érzékenységét (ha úgy tetszik az átalakítás hatásfokát) jelöli, 1 W meghajtó teljesítmény esetén a hangszórótól 1 m távolságban mért relatív hangnyomást.
(#) frici.hu válasza pucuka hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Tehát mondhatjuk azt, hogy a hangszóró hatásfokát is kifejezhetjük vele?
(#) lamalas válasza pucuka hozzászólására (») Jan 23, 2012 /
 
Igen, koszonom a pontositast! A reszletekbe mar ennyire nem akartam belemenni, de amugy teljesen igazad van.
Következő: »»   32 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem