Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Köszönöm a válaszod!
Mennyibe kerül?
Valaki már próbálta és mérte is, hogy az épület hálózatába történő visszatáplálás, hol a legeredményesebb?
Pl. a villanyóra után? vagy mindegy melyik konnektorba csatlakoztatod az invertert.
Hali
Mindegy melyik konnektor, persze feltételezve hogy nem 3-4kW-os teljesítménnyel táplálsz vissza. Én arra a fázisra táplálok vissza amelyiken a hűtőládáink vannak, így rögtön el is használom a megtermelt energiát.
Ez inkább keresztmetszet kérdése. Legcélszerűbb a legnagyobb keresztmetszetnél csatlakozni a hálózathoz - ez a villanyóra környéke, hiszen innen osztod le a fogyasztókat. Itt a legkisebb a veszteséged.
Üdv
Nálam is rögtön ott van a frigó meg a mosógép ami 3-4x megy/nap
A villanyóra után ha jól tudom csak 2,5mm2 vezetéket húztak be.
Az elég karcsúnak tűnik, mivel a villanyóra alapból 32A-t simán át tud engedni... Én dugaljaknak hosszabb távra szoktam 2,5-ös rezet használni. Panelnél még elmegy.
Idézet: „Az elég karcsúnak tűnik, mivel a villanyóra alapból 32A-t simán át tud engedni... Én dugaljaknak hosszabb távra szoktam 2,5-ös rezet használni.” Azért nem annyira karcsú! Villanyszerelésnél tömör réz vezető esetén max. 12A/mm2 a megengedett áramsűrűség. De 10A/mm2-el számolva az 25A, vagyis 5750W! Ennyit nem hiszem, hogy vissza akarsz táplálni.
Farnell-ban mindent megtalálsz hozzá és az FDH-nál meg tudod rendelni úgy, hogy nem kell szállítási díjat fizetni. Én is így szoktam.
A (#1178164) hozzászólásban felraktam egy módosítást! Azt csináld meg inkább. Arra vigyázz, hogy a söntök és az osztó ellenállások legalább 1%-osak, R3 pedig 0,1%-os legyen. A nagyáramú fóliarészt pedig érdemes ónnal vastagítani, vagy huzalt ráforrasztani.
Most nézem, hogy az ICL7660 max.12V-ot tud! ide sajna más megoldás kell. Ha időm engedi még agyalok rajta!
Egyébként az AD633 a legdrágább része. Az olyan 3000,- Ft.
Persze . Csak nem mindegy mekkora távolságon.
Az óra max 32A ingyenes utána amperenként kell fizetni ha többet akarsz. Nálam 16A raktak fel.
Én úgy tudom csak 3x16A-ig ingyenes,ha új a bekötés,nekem 3x20A volt eredetileg és azt meghagyva ingyen tették fel a visszatáplálóst.Szerintem nézzétek meg a szolgáltatók honlapján,ott pontosan fent van minden adat. A gyors automatákat viszont félig grátisz kicserélték lomhára,ami a gépeim miatt nagyon jót tett.
Én a ház belső hálózatára táplálók vissza amit rögtön el is használok. A kraft nem megy vissza a külső hálózatra. Így az tárgytalan részemről. Mekkora erőműved van?
Egyenlőre 1200W napelem és egy szélgenerátor,de a napelemet 6-7kW-ra akarom bővíteni és nekem sem áll szándékomban a szolgáltatónak eladni az energiát,fűtésre akarom felhasználni,de legalább rásegítésre a nulla szaldóig.A napenergia nem mindig akkor van amikor neked szükséged van rá,ha meg több van,akkor elvész.A visszatáplálás nem jelent többletköltséget,csak biztonságot,ennél jobb energia tárolás egyenlőre nincs.Ha mégis a belső táplálást választod,arra nagyon vigyázni kell,mert a "nagy testvér"már figyeli a fogyasztásodat és ezt a módszert szabálytalannak veszi.Úgy tudom ilyen esetre is lehet velük szerződést kötni és ez kicsit egyszerűbb eljárás,mint a visszatáplálás,ha nyugodtan akarsz aludni,inkább válaszd ezt módszert.
Beszéltem az Eon osztályvezetőjével, azt felelte amennyiben nincs az órához nyúlva nincs gond. A jogszábály ezt nem szabályozza, mivel nincs is deffiniálva. Amennyiben villamossági szempontból kifogástalan nem szólhatnak bele.
Jogszabályokat megtalálod:
jogszabályok és más dolgok.Bővebben: Link
Egy érdekes mondat a használati útmutatóból:
"Kötési mód: először vizet ad le, majd felvesz" EgyébkéntCimsec AquaBlock) vizes diszperziós szilikon massza. Szürke, vagy fekete, átlátszatlan, tehát a nedvességen felül az aláfolyó trutyi csökkenti a hatásfokot.
Engedélyeztetted a szélkereket? Úgy tudom, Budapesten belül zajszint miatt engedélyhez kötött. De ha nem, engem is érdekelne egy hibrid rendszer. Nekem csak 2x250W napelemem van, és akkura tölt, onnan táplálom inverterrel az infrafűtést.
Lassú fordulatú függőleges kerék,teljesen zajtalan,3m-re nyúlik a tetőgerinc fölé,ez alatt nem kell engedély,de azért bejelentettem az önkormányzatnak,önvédelemből.Ha jobban érdekel,ennek a fórumnak a szélgenerátor oldalát olvasd,mert kikapunk.
Most jut eszembe,az infrafűtés érdekelne,mint említettem a napelemeket fűtésre is akarom használni.Még nem döntöttem el a meglévő vizes rendszerbe tegyek egy elektromos kazánt,vagy infrával.Amit a kereskedők írnak róla nehezen hihető,neked mi a tapasztalatod?
Grid tie inverterrel táplálok fel a házra, és a feltáplálást Energy Logerrel mérem, ami elvileg beltéri használatra készült. Az a baj hogy elég hideg van még kitenni a "bodegába", nem tudom lenne e baja attól hogy 0 °C körül van még azért hajnalban a hőmérséklet. Pedig már süt a nap azért nappal.... Mit gondoltok kitehetem mérni, nem lesz baja?
Nyugodtan tedd ki, azonban eső nem érheti.
0 C-fok környékén még minden elektronika működik. Biztos hogy nem lesz baja.
Sziasztok!
Utánajártam a neten hogy ki gyárt UV álló RTV2 szilikont, és vannak a Sylgard-nál olcsóbb termékek. Lengyelországban találtam a legolcsóbbat, elvileg 6-7eFT/kg áron van, az már azért jól hangzik, ha ügyes vagy akkor ebből 2 m2-t ki lehet kenni. Még várok magyar gyártói visszajelzéseket, ha beválik akkor társulhatnánk hogy olcsóbb legyen a posta. Vannak jó áron olcsó sylgard hirdetések a vaterán és az ebay-en, de szinte biztos hogy hamisítványok és ha nem UV álló arra csak néhány év múlva jössz rá, emiatt lutri. Még az anyagspóroláson akarok kísérletezni, a cellákat az üveglapra tenni arccal lefelé, csak annyit önteni közé amit feltétlen muszály, éppenhogy a cellák elé jusson, és a cellák vastagságáig érjen. Utána várni hogy egy kicsit bőrösödjön, majd vastagabban megönteni olcsóbb, akár fehér fajtával. így az átlátszó, drága anyag lesz a cella és az üveg között, a cellák hátulját pedig védené az olcsóbb anyag, az színeződhet UV hatására, nem baj. így akár a hátlap is elhagyható lenne. Vélemény?
Üdv Hol veszed és mennyiért a cellákat? 3x6 v. 6x6 ?
Ha jönne valamilyen érdekes ajánlat feltétlenül oszd meg velünk, 6-7eFt/kg nagyon jó ár, csak teljesítse az elvárásokat.
Várom még a pontos árajánlatot, kimondottan solar célra kifejlesztett termék, egyébként szinte minden szilikon gyártónak van ilyen terméke, sok céget találtam.
A cellákat ebay-ról vettem, sérültek, még meg sem jöttek, csak kicsit előregondolkoztam a dobozolás miatt
Nem érdemes itthon vásárolni inkább amennyiben megfelelő árat kapsz?
Vélhetően az is az ebayről származik némi profittal növelve
a cellák árára gondolsz? 1kw-nyi törött cella 98USD+kb ugyanennyi szállítás. Ha ennyiért tudsz itthon akkor vevő vagyok rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |