Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   930 / 1679
(#) Tibi98 válasza Bari- hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Ez valami iszonyat brutális, persze maximálisan pozitív értelemben. Nagyon profi, részletes kidolgozottság, igazi remekmű lett, gratulálok!
Gondolom nem mindennapi használatra lesz
(#) Beringer 600 válasza csabacsaba hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Hali! Köszönöm,és 8óhm a terhelés,de szerintem 4óhmon adja le a 100w-ot,de nekem 8óhmon is bőven elég teljesítményt nyújt. Még annyit,hogy amiről nincs véleményed,akkor ne kezdj bele.Kicsit gúnyos volt a meg jegyzésed,de ez van.
(#) vicsys válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Szerintem nem gúnyos az. Valóban élvezhetetlen a fotók minősége. Szinte alig lehet kivenni az alkatrészeket. Nem kell nagyon profi cucc a jó képekhez: Bővebben: Link
(#) Beringer 600 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Láttam már sokkal rosszabb minőségű képeket is,és ahoz nem volt kommentár .Na de mind egy,különben élvezni nem a Hobbi elektronika portálra felrakott képeken kell.Szerintem hagyjuk a vitát,nem ide tartozik.Minden jót.
(#) Beringer 600 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Köszöntem.
(#) zolika60 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Nekem ez a vicc jutott valamiért eszembe. Bővebben: Link (a 11-es számú)
(#) Bari- válasza Tibi98 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Tibi98: Köszönöm és mindenki másnak is aki véleményezte az egérkét.
Sajnos vissza kellett küldeni a versenyt szervezőknek, így nem tudom mi lesz a további sorsa, ha megtarthatnám akkor valószínű párom gépén lenne használatban, Neki nagyon tetszett, viccelődött is hogy mikor feladja a csomagot egy darab fát tesz be a helyére

Bari
(#) mrobi válasza Bari- hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Biztos csak viccelődött?
Amúgy tényleg nagyon jól néz ki!
(#) zsuscsinyo hozzászólása Aug 15, 2012 / 3
 
Sziasztok!

Lassan testet ölt egy újabb lejátszó példány.
Kicsit többet tud mint az elődje, ez a képek és a videó is mutatja. Ez most egy 32-bites mikrovezérlő hajtja ami egy AT32UC3A364, mellette egy 8MB-os SDRAM látja el a fő szerepet, amiről fut a főprogram valamint a grafikákat tárolja. Mellette még tartalmaz egy 16Mbites SPI Flash memóriát amiből induláskor betöltődik a program, a grafikus felület, grafikus betűkészlet és a konfigurációs adatállomány. Emellett kapott egy infra távirányítót, és érintő kijelzőt. Fájlrendszer kezelése is bővült, most már képes kezelni a 12,16 és 32-es FAT-ot. A zenéért egy VS1053L kodek gondoskodik aminek gyönyörű hangzása van, amellett hogy digitális hangszín szabályzásra van lehetőség, még térhangzás effekt is van ami 3 fokozatú. A többi látható a képeken és a videón!

Videó:Bővebben: Link

üdv: Zsuscsinyo
(#) zenetom válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Szia!
Szépen feszegeted az otthon elkészíthető hardverek határait, az egyszer biztos!
Nagyon összetett projekt, nem lehet piskóta a programja (milyen nyelven írogattad?), le a kalappal!!!
(#) BEMcorp válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Ez gyönyörű lett! Gratula hozzá!

Lehet egy indiszkrét kérdésem? Kb mennyi ennek az anyagköltsége? Csak mert 5-10eFt-ért már videólejátszót kap az ember. ( Nehogy félre értsd, én is inkább építek, mint vásárolok!)
Szóval csak érdeklődöm.
Üdv!
(#) blackdog válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
[off] Nekem is ez jutott eszembe.
Nem eredeti mert nem Kínai.
Viszont eredeti mert ez 20 év múlva is működni fog.
Nehéz sőt lehetetlen meghúzni a határt. Szép munka és biztos, hogy jobb mint....
(#) Norberto válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Én is egyetértek az előttem szólókkal, és nyálcsorgatva nézem a képeket (és próbálom megemészteni a "tudását"), nagyon komoly eszköz, gratulálok!
(#) zsuscsinyo válasza Norberto hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Köszönöm az eddigi véleményeket!

Egyenként válaszolva rájuk:

zenetom:
Atmel Studio 6-tal C-ben írom a programot, ezt még ötvözöm egy Visual C#-pal amivel a grafikákat konvertálom a kijelzőhöz igazítva 16-bitesre, valamint a karakterkészletet is amihez még hozzáfűzöm a betűk méretét pozícióját, egyenkénti szélességét stb...

Amúgy a program meghaladta a mikrovezérlő 64KB-os memóriáját, így kényszerültem írni egy "booltloader"-hez hasonló programot rá, ami inicializálja az SDRAM vezérlőt valamint a többi memória perifériát, majd a külső Flash memóriából átmásolja a programkódot és a grafikát az SDRAM-ba majd egy ugró utasítással már onnan indul a szerkezet. Későbbi fejlesztéshez így már nem kell a programozó, így szinte bármikor javíthatom, bővíthetem azt kényelmesen SD kártyáról. Volt vele meló, mert a fordító linker script részét kellett rendesen átnyálaznom és megértenem, hogy hol helyezi el a memóriaterületen a különböző statikus inicializáló és változó, valamint programkódot.

BEMcorp:
Az ára nem épp kedvező, a kontrollert viszonylag olcsón be tudom szerezni a farnell-től (1 nap alatt házhoz jön) és kb 3500 HUF, a kijelző e-bay-es és 3500 HUF, ezen már rajta van a touch panel is. Erről a beépített kártya foglalatot levettem, mivel 1bites módban volt bekötve ami ugyebár meg sem közelíti a 4-bites sebességét. Kétoldalas nyáklemezeket használtam hozzá, amiből elég egy 160x100-as. Nekem sajnos ebből 2 ment rá, mivel ez volt az első 2-oldalas projektem
A többi költség már apróság.

Norberto:
Hogy könnyebb legyen emészteni sorolok pár tulajdonságot

66MHz-en fut, viszont SDRAM-os program futás miatt 16bites adatbusz áll rendelkezésre a 32-bites helyett így felére csökken a futási idő, azonban ez még bőven megfelelő a cél érdekében.
Első lépésben egy üdvözlő képernyő jelenik meg (fantázia logóval) Majd ha érzékel SD kártyát szépen mappáról mappára átvizsgálja MP3 kiterjesztésű fájlokat keresve, amiben talál, azt a mappát regisztrálja index címmel és névvel együtt.
A touch panelt szerintem nem kell részleteznem, annyit mondhatok róla, hogy tartományokat jelöltem ki, ahol a vezérlő "gombok, listák, stb.." helyezkedik el, amit megérintve megváltozik az adott grafika, felengedésekor viszont végrehajtódik a hozzákapcsolt parancs. A betűkészlet működéséről röviden: képet csatoltam hogy néz ki valójában, bekér egy függvény egy karaktertömböt, majd az adott betűből kiszámolja az (x,y) kezdő koordinátákat, majd innen a betű szélességi és magassági információkból végigpásztázza a területet, és ha a fekete színtől eltérőt talál, akkor egy adott színnel kirajzolja a kijelzőre az adott pixelt, viszont ha fekete színt érzékel, akkor a háttérből vesz mintát és azt jeleníti meg, és így tovább a többivel...
A kodeket egy szoftveres SPI kommunikációval vezérlem (már nem volt kedvem a hardveres részt megtervezni )

Úgy röviden ennyi jutott eszembe, a felmerülő kérdésekre még nagyon szívesen válaszolok!
(#) zsuscsinyo hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
A képet próbáltam utólagosan csatolni, viszont nem engedte már.

Comic.jpg
    
(#) zolika60 válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Nagyon klassz darab. Gratulálok. Szerintem nem kell számolgatni mibe került, mert minden pénzt megér a készítés és a szép munka öröme. :yes:
(#) Norberto válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Az első felmerülő kérdés: mennyi ideje fejleszted?
(#) zsuscsinyo hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
Egy korábbi próba, ám későbbi fejlesztés lesz ez a videó lejátszó. Ehhez viszont még pár specifikációt át kell néznem a különböző tömörítési módokról eddig a Chroma Subsampling módszer tetszik a legjobban, bár szerintem találok ennél megfelelőbbet is.

Videó
(#) zsuscsinyo válasza Norberto hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
A 32-bites mikrovezérlővel a nyár elején kezdtem el megismerkedni, ezt a projektet pedig napra pontosan 1 hónapja kezdtem el a tervezéstől. Párhuzamosan kezdtem el egy ST ARM Cortex-M4-es kontrollerrel együtt, viszont AVR-es projekttel indulok a tavaszi országos TDK versenyen így ezzel folytattam, valamint a másik ok hogy ezt választottam, hogy a grafikák tárolására és gyors kezelésére elengedhetetlen a nagy kapacitású ram, ebben az ARM-ban viszont nincs SDRAM vezérlő, csupán PSRAM ami ugyebár ritkaság, drága, és BGA tokozású...
(#) BEMcorp válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Teljesen jó. Főleg hogy az mp3 fájlt videóként nyomtad... Nehogy felvedd, csak irigykedek
(#) zsuscsinyo válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Ez csupán egy kis kitérő programrész A képsorozatot egymás után rendeztem és saját programmal dekódoltam egy tömörítetlen AVI fájlból és átkonvertáltam 16-bitesre. Még nagyon gyerekcipőben jár, de hát idő kérdése minden.
(#) Tibi98 válasza Bari- hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Hát el is hiszem, hogy lenyúlná legszívesebben, én a helyébe meg is tettem volna...
Meg persze annyi műhelyben töltött óra után meg is érdemelte volna
Irigylem a kitartásodat, kézügyességedet... Van esetleg még más munkád is?
(#) audiofeeel válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szerintem ez igazán nem pénz ahhoz, hogy egy komoly, egyedi lejátszót alkoss, és legalább (valószínűleg) üzembiztosabb is, mint a legolcsóbb JingSung kacat Minden elismerésem!
(#) Frankye válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Teljesen leesett az állam! Még most is azt keresem...
Fogadd legőszintébb, szívből jövő elismerésemet!
(#) Zsora válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Nagyon profi cucc. Minden elismerésem a tiéd!
Én kb. egy éve vettem a fejembe egy mp4 lejátszó elkészítését, de a sok specifikáció alapos megismerésének szükségessége valahogy elvette a kedvemet tőle. (USB kommunikáció, kép/mozgókép tömörítési és dekódolási eljárások, file rendszerek, stb.) Túl öreg vagyok én már ehhez.
(#) ndavid87 válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Ez már profi szerkezet, gratulálok hozzá!
A nyákot elnézve volt mit forrasztgatnod rajta, főleg ilyen vékony vezetősávokkal.
A program is durva lehet, főleg hogy videót is játszik. Le a kalappal!
Mit szeretnél még megvalósítani rajta? (hangrögzítés, bmp/jpg kép mentése a kijelző memóriájából
(ilyen paint szerűség), szöveges fájl megjelenítése?)
Nagyon szép munka, minden elismerésem!

Nálam is készülget a vs1011 kísérletező nagy testvére.
Ebben már egy pic18f26k22, és egy vs1053 dolgozik plusz egy 160x128-as tft kijelző.
Az egész két darab kétoldalas nyákból áll.
A fájlokat még mindig egy soros flash memóriából olvasom, de ennek a helyére már lehet sd kártya foglalatot is illeszteni. A program még igen kezdetleges állapotban van, és sajnos elég lassan haladok csak vele.
Ez is csak ilyen kísérletező áramkörnek készült. Ha megy majd az sd kezelés, meg minimum a fat16 olvasás, akkor vágnék majd bele egy "végleges" lejátszó építésébe.

Üdv!
(#) Zoli_bácsi válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Ez már a profi kategória. Legalább is számomra. Ámulattal néztem a képeket, lenyűgöző. Szívből gratulálok hozzá, remek szerkezet kerekedett!
(#) Ktulu válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szia.
Én is hadd gratuláljak, igazán jó lett.

Milyen LCD-t használsz, van beépített memóriája?

Idézet:
„viszont ha fekete színt érzékel, akkor a háttérből vesz mintát és azt jeleníti meg”


gondolom "videoramot" használsz, vagy ha az LCD-nek van memóriája, akkor az olvasható?
(#) zolika60 válasza ndavid87 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Ez is nagyon szép munka. Gratulálok hozzá.
(#) eyess válasza ndavid87 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Nem tudom mert annyira nem kivehető , de ezek a padek összefolytak , vagy így kell lenniük ?
És még egy kérdés miért olyan darabos az ón forrasztás után?

Kép.JPG
    
Következő: »»   930 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem