Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   360 / 782
(#) cnccoder hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok !

Rátaláltam erre a kapcs táp építés témakörre, most a 246. oldalnál tartok az olvasásban, egy olyan kérdésem lenne, hogy a skori féle önrezgőt ha próbálni akarom, hogy beindul e óvatosságból elsőre mennyi a minimális feszültség igénye, hogy elinduljon a betáplálásnál a 230V helyett ha adok neki vagy 30-40V AC-t arra elindulna ? Csak hogy lássam mennyi frekivel megy, pl. Már szét főztem PC trafót tegnap este a nagy hófúvás közben, meg eredetivel akarom próbálni plusz tekercset készítve hozzá. Összeütöttem egy L mérőt is, azt az 1 tranzisztoros 1nF kondis mérőt, bár az nyilván nem a legpontosabb, de csak mutat majd valamit kb. Meg építek egy jobbat is közben elkezdtem azt is.

Üdv a csapatnak. Béla.
(#) voodoo válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Igen akkora betápfesz a próbához elegendő lesz.
(#) cnccoder válasza voodoo hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Köszönöm, ha odáig jutok, a panelt készítve összerakva, beszámolok az izgalmas fejleményekről. Most a trafót akarom tekerni, meg méricskélek, a panelt elvileg hétvégén meg tudom csinálni hozzá.
(#) voodoo válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Csak ügyesen!
(#) Digitalpimp válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szia!

Köszi szépen, akkor az nem nyert, látszik sokat kell még tanulnom a témában.
(#) cooper85 hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!

Beszerzéssel kapcsolatban kérnék egy kis segítséget.
Tudtok valami helyet ahol tartanak IRS27952-t? A HQ-ban láttam egyedül amit ismerek, de ott sincs raktáron és azt mondták ne is számítsak rá a közeljövőben.

A 3M-es sárga szalag az ez? Bővebben: Link
Vacilálok még a kapton szalagon is, de az sem olcsóbb.
Hétfőn beszélek még az Elmatit Kft-vel (itt ajánlotta valaki), de ha a farnell-től kell rendelnem IRS-t, akkor úgyis mindegy.
(#) Kovidivi válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szerintem linkeld be a kapcsolást, amelyik tápra gondolsz! Ha a kapcsolásban valami 320VDC-re van méretezve, pl. zenerek előfeszítő ellenállása, tranzisztoroknál ellenállások, akkor nem valószínű, hogy 50-60VDC-ről is ugyanúgy fog működni, ha szerencséd van, akkor talán hasonlóan. A telefon töltőkre is 110VAC-230VAC van írva. Igaz, még nem próbáltam, hogy 40VAC-hez mit szólna, de én nem tenném. Próbához jobban járnál, ha egy izzót sorba kötnél a betáppal (pl. arra gondolok, hogy van egy tranzisztor, ami nem kap elég áramot, és ezért nem zár le/nyit ki, így bármi történhet...). Kis teljesítményű tápnál 10-20W-os izzó is megteszi, nagyobb teljesítménynél 40-60W-os.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) lorylaci válasza cooper85 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Az IRS27951 van a TME-ben is. A Farnellban (vagy FDH) mindekettő kapható!

Mindkét szalag drága tekercsben a normál szigszalaghoz képest, azonban ne felejtsd el, hogy egy tekercs nagyon sokáig elég, mert sokkal több van rajta mint a normál szigetelő szalagon.
(#) cooper85 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Az a HQ-ban is van, bár ott jóval drágább, de nekem 2-es kell, mert a védelem miatt.

Igen, én is úgy számoltam, hogy kb egy életre elég lesz. Csak az amit linkeltem 3M, az az a fajta ami jó lehet nekem? Adatlapja szerint igen, csak biztosra akarok menni.
(#) lorylaci válasza cooper85 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Többféle van igen, és ez jó lesz neked. 5,5kV az átütési szilárdsága, ami nagyon jó, szóval ha jól tekered, akkor biztonságos lesz.
(#) cooper85 válasza lorylaci hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Köszönöm a segítséget!
(#) fordkapcs válasza cnccoder hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

30...40V ACról csak akkor fog indulni ha van rajta terhelés is, mert önmagában a trafó nyugalmi árama, ekkora feszültség esetén még kicsi lenne a rezgés fenntartásához. A freki is lehet más, ezért érdemesebb névleges feszülségről indítani, de egy izzólámpával (230V 60W) korlátozni az áramot a kísérletek alatt (esetleg leválasztó trafó is haszos lehet, ha ilyesmivel kísérletezel)
(#) Lali23 hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok megépitettem ezt a kapcsolást müködik is csak aza bajom, hogy két ellenálás (27k6w és a 6,8k2) elléggé melegszik szerintetek mi okozza?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1

Hát az, hogy áram folyik rajtuk, emiatt veszteség keletkezik, ami hő formájában nyilvánul meg. De ez természetes, úgy helyezd el, hogy tudjanak hűlni.

Az okozhassa, hogy a 2db 1000uf250v-os elkók helyett csak 440uf-es elkók vannak?
(#) Lali23 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szia aza lényeg, hogy eléggé melegszenek kézzel nem lehet őket megfogni.
(#) GyurikaBx válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szia Nem!

Valaki épitette már ezt a kapcsolást?
(#) saraha válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ja, én igen de szét is szedtem...most a Ge Lee félén ügyködöm ez elég jónak ígérkezik...
(#) Lali23 válasza saraha hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Szia miért szedted szét? És milyen az a Ge Lee féle tudná linket vagy rajzot küldeni?
(#) saraha válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Mert nem hozta amire számítottam...,vagy mert rosszul raktam össze nem tudom.Mindenesetre szar hatásfokkal dolgozott,melegedett nekem is rendesen...rövidzárat sem szerette meg rádióként is elég jól funkcionált...aztán megcsináltam annó helyette a cimó félét na az jó volt.
2kW de van egy másik rezós kivitel is itt a topicban az talán még jobb is.
(#) Lali23 válasza saraha hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ás ez acimó féle merre van? Én is néztem ezt a 2KW-ost de nem nagyon van megadva minden adat a trafóról.
(#) voodoo válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Üdv!
Ez a cimo féle rezonáns.
(#) GyurikaBx válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Az összes adat ott van a rajzon a trafóról! De ennyi tudással ne ekkora fát akarjál kidönteni kezdésnek!
(#) lorylaci válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 17, 2013 / 1

SZÁMOLD KI, OHM TÖRVÉNY!

Van a primer oldalon 320V tápfeszed, az IC-nél van 15V, akkor a maradék 305V mind az ellenálláson esik: P=U2/R=3052/27000=3,4W, ami egy 5W-os ellenállásot kb 70C-ra melegít fel.

A szekunder oldlaon meg van 2x35V tápfezsed, ami egy-az-egyben rámegy, szóval: P=702/6800=0,72W, ami egy 2W-os ellenállást kb 60C-ra melegít fel.

Könyörgöm, ha az Ohm-törvény nem megy, akkor ne kapcsolóüzemmel kezdjél! Ez már általános iskolás anyag! Ha ilyen alap dolgot nem tudsz, akkor most hagyd abba, mert hamar áramütésben fogsz meghalni!
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 17, 2013 /

Milyen táp topológiát tudnátok ajánlani egy LiFe akkumulátor töltéséhez?
A lényeg a CW/CC karakterisztika, pontos feszültség szabályozás 57.6V kell, elvileg 36A is lehetne de 10A is elég.
(#) lorylaci válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Szóval 500-2000W. A pontos szabályozás miatt mindenképpen PWM ajánlott. Én egy ZVS fázistolásis teljeshidat ajánlanék mondjuk egy texas UCC28950 IC-vel, és a szekunderen 150V-os szinkronegyenirányító FETekkel. (LOMEXben kapható az FDP2532 tuti lenne ide)
A szekunder oldali folytónak egy Coilcraft lapostekercses induktivitást.
Tekintettel, hogy a terhelés folyamatos, ide illene egy PFC is, ami mondjuk egy egyfázisú CCM, IR115x IC-vel. (a SiC diódák ára egész szépen megy le, mindössze egy ilyen elég lenne)
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Ha elég a 8-10A is, akkor a legegyszerűbb egy izmosabb PC tápot átalakítani. Pontosan be tudod állítani a kimenő feszt, és áramot is.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Azt hiszem ha két kisebb PC táp 12V szekunderét sorba kötném, primer párhuzamosan, akkor a 2db 12V os tekercsen graetz híddal egyenirányítva meglenne a feszültség.
Érdemes belefogni? A gyári 5A-es 20000Ft.
(#) voodoo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Az úgy nem lesz jó!
Következő: »»   360 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem