Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
Elkészítettem egy egyszerű tápegység panelt az órához mc34063-mal. A beüzemelés után összeraktam az órát.
Hello
Szeretnék építeni egy ilyen órát, igazándiból egy dolgot nem tudok mennyire időtálló egy ilyen vákuum cső? Van erről valakinek valami információja? Bővebben: Cső
Szia
Ha belépsz a VFD csöves topicba, ott több helyen is találsz róla anyagot. Sooty mester most mutatott be egy ilyen csöves órát. ![]()
A régészek egyiptomi üvegedényeket is találtak már, több ezer évig eláll...
![]() ![]() Gyári adat szerint a minimális üzemidő 10000 óra IV-18 adatlap de azt csak a garancia miatt írták be, hogy el ne vigye őket a KGB A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
Amiben már több ezer éve is bort tároltak...
![]()
Én ezt verziót választottam (hangyányit nagyobb a szám mérete és nem látszik a getter, amit Másenka lemázolt fehér kulimásszal, bár az sem zavaró, csak ilyen volt itthon, de utólag jobbnak tűnik).
Sikerült összehozni az órát!
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Felejtés: Elem, diódák, RTC áramellátása, I2C busz hiba.
Távirányító: Philips RC5 kódolás, készülék cím figyelése, nem azonos a cím az órában és a távirányítóban, TSOP frekvenciája, TSOP bekötése, tápszűrése. Nem csippan: Ha a hangszórót vezérlő tranzisztor BC547 vagy hasonló, akkor a régebbi paneleken a jelzéshez (MPSA42 -höz késült rajzolathoz) képest 180 fokkal elforgatva kell beültetni. Az elektródákat azonosítva a bekötés felderíthető: E- föld, C - hangszóró, B - bázisellenállással megy a PIC -re. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Az óránkénti csinpogás rendben van. 1 napos járás után most siet 8 mp-et. Ez normális?
Sikerült kiküszöbölni a felejtést, és az infrát is. A cikkben olvasható egy ilyen: "PCF8583 esetén: J1 - 0 Ω, J2 - nem kell beültetni, J3 - 0 Ω, D5 és D6 LL103C kisáramú Schottky-dióda, C22 és C22A kondenzátorokkal lehet a pontos 32,768 kHz-et beállítani." Ezt hogyan tudom kivitelezni? Mármint a pontos beállítást. Hogyan, mit és hol kell mérnem?
Köszi
Szia!
Ahogy a cikkben leírtam: - A PCF8583, ha még nem kommunikáltunk vele, az INT lábán 1Hz -es négyszögjelet ad ki. Ennek a frekvenciáját is lehet mérni. Az 8/86400 az eltérésed, azaz 92.5926 ppm. Az általad elvárt pontossághoz viszonítva egy nagyságrenddel pontosabb műszerrel kellene mérni. - Az órában három féle idő van: -- DCF77 dekódolt ideje - Ha a vétel hiba nélkül sikerült, ezt az időt beírja az RTC -be és a belső ideőnek is eltárolja. -- Belső idő - a pic számolja a saját órajeléből (50...100 ppm a quartz pontossága) -- RTC ideje. Akkor olvassa ki, ha a táp újra megjöt vagy, ha a valós idő a órája menüben beállított újraolvasásái órával osztható.
Valakinek sikerült már életre keltenie a távirányítós részt? Nekem van egy univerzális távirányítóm, illetve a telefonomon van infra port és lehet beállítani készülék típustól függő távirányítót, de egyikkel sem sikerült még semmi reakciót kiváltanom az órából. Mit csinálok rosszul?
Philips RC5 kódolású infra távirányító kell hozzá. Menj a menüben az infra ponthoz (a két középső csövön "rc" látható) és küldj parancsot a távirányítóval. Ha hibátlan a vétel, az első két csövön a készülékcím, a másodperc csöveken a parancs kódja olvasható hexadecimális formában. A cím értékéhez 0x80 adódik, ha az un toggle bit értéke 1. Akkor is mutatja a kódokat, ha nem az óra készülékcímével érkeznek.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
Idézet: „Nekem van egy univerzális távirányítóm” Milyen az az távirányító? Egy olcsó URC is megfelel, ha be van állítva Philips RC5 -re. Ha beállítás után nyomkodod a parancs gombokat és az óra az RC menüben van, akkor látnod kell a vett comag adatait. Ha nem vesz, akkor az óra infra vevő részében van hiba. Pl. ez a kijelzés 14 rc 0C azt jelenti, hogy a köldött csomag a 0x14 = decimális 20 készülékcímet használta, a parancs kódja 0x0C = decimális 12 volt (STANDBY). Ha egy kis idő múlva egy másik gombot nyomsz meg, akkor pl. a 94 rc 20 jelenik meg, a készülékcím továbbra is 0x14 = decimális 20, de a toggle bit 1 értékű, a parancs kódja 0x20 = decimális 32.
Ami van az a T-home set-top-box-hoz való, és tv-re tanítható. Ezt beállítom philipsre aztán próba. Este neki is állok.
Addig sikerült eljutnom hogy az órán, nem 00 rc 00 van hanem 1F rc 00. Ez mit jelent?
Bocsánat a duplázásért, de lejárt az időm. Honnan tudom, hogy melyik TV készülék használ a számomra megfelelő kódot? Mert ahogy nézem vakon állítgatom az univerzális távirányítót.
1F rc 00: Egy RC5 -nek felismert parancs, amiben a készülékcím 0x1F azaz decimálisan 31, a parancs kódja pedig 0. Ha a távirányító gombjait nyomkodod, a készülék címben a 0x9F is előfordulhat. Több különböző parancs kódot kellene kicsikarni a távirányítóból.
Régebbi Philips TV -k távirányítója jó, de megteszi egy olcsó URC univerzális távirányító is. Esetleg a Propeller Óra cikknél fellelhető 16F84 -re épülő példány. Lehet bele 16F628(A) -t használni.
Egy hasznos olvasmány:
Ez egy univerzális távirányító használati utasítása. Lehet, hogy én vagyok teljesen hülye, de ezzel mire megyek?
![]() ![]() Idézet: Megnézheted, melyik eszköznél van még philips 552-es kód pl. meg hogy ne vakon kelljen állítgatni... „Mert ahogy nézem vakon állítgatom az univerzális távirányítót.” ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Philips 552-es kódot hol találok? Mert a listában a philips név mellett nincs, se tv se vrc oszlopban. Közben hoztam haza egy univerzális távirányítót, amivel a philips kód megadásával szépen lépeget az rc menüben a program. Mit kellene látom a csöveken, illetve melyik gombokkal próbálkozzak? Számok vagy műveletek?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Vedd azt a távirányítót, amivel "lépked az RC kijelzés". A bal oldali két cső a távirányító áltam küldött készülékcím. Egy két érték között vált. Mi a két érték? Végy egy darab papírt, rajzold rá a gombokat. Szépen sorban nyomd meg a gombokat és írd le a gomb mellé a jobb oldali két csövön megjelenő számokat. Valamilyn formábat töltsd fel az ábrát.
Döntsd el, melyik gombhoz milyen funkciót szeretnél. Lásd itt.
Ha jól értem akkor még módosítanom kell a pic-en, hogy működjön a távirányítás? Mert akkor tárgytalan a dolog, mivel nincs még PicKIT-em. Mondjuk ez előbb is kiderülhetett volna
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
Legalább egy Szilva félére szert kellene tenni. Ugyan a Watt féle vagy a furatszerelt jobb lenne, de azok sokkal bonyolultabbak...
A Watt félét néztem ki magamnak. Az jó lenne erre illetve a hőmérő címének módosítására? A DCF vevő működéséhez nem kell semmi tennem ugye? csak bekötöm ez és kész?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
A mellékelt képen pontosan melyik pinre kell mit kötnöm DCF esetén? Nem szeretném elrontani
|
Bejelentkezés
Hirdetés |