Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Lapozás: OK   17 / 29
(#) sooty hozzászólása Szept 2, 2013 /

Elkészítettem egy egyszerű tápegység panelt az órához mc34063-mal. A beüzemelés után összeraktam az órát.
(#) naburus hozzászólása Szept 5, 2013 /

Hello

Szeretnék építeni egy ilyen órát, igazándiból egy dolgot nem tudok mennyire időtálló egy ilyen vákuum cső? Van erről valakinek valami információja?

Bővebben: Cső
(#) Csupasz hozzászólása Szept 5, 2013 /

Szia
Ha belépsz a VFD csöves topicba, ott több helyen is találsz róla anyagot. Sooty mester most mutatott be egy ilyen csöves órát.
(#) sooty válasza naburus hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

A régészek egyiptomi üvegedényeket is találtak már, több ezer évig eláll... A meghajtástól és a használattól függően sok sok évig működik. Vagy ha kiégeted a fűtőszálát akkor néhány ms -ig.
Gyári adat szerint a minimális üzemidő 10000 óra IV-18 adatlap de azt csak a garancia miatt írták be, hogy el ne vigye őket a KGB
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) Csupasz válasza sooty hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Amiben már több ezer éve is bort tároltak...
(#) naburus válasza sooty hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

kösz az infót
(#) sooty válasza naburus hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Én ezt verziót választottam (hangyányit nagyobb a szám mérete és nem látszik a getter, amit Másenka lemázolt fehér kulimásszal, bár az sem zavaró, csak ilyen volt itthon, de utólag jobbnak tűnik).
(#) yodee hozzászólása Szept 15, 2013 /

Sikerült összehozni az órát! Sokat nem teszteltem még, de azt vettem észre hogy áramtalanítás után elfelejti az időt, beállítás után sem csippan óránként, és nem reagál távirányítóra. Mi lehet a gond? Köszi
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Felejtés: Elem, diódák, RTC áramellátása, I2C busz hiba.
Távirányító: Philips RC5 kódolás, készülék cím figyelése, nem azonos a cím az órában és a távirányítóban, TSOP frekvenciája, TSOP bekötése, tápszűrése.
Nem csippan: Ha a hangszórót vezérlő tranzisztor BC547 vagy hasonló, akkor a régebbi paneleken a jelzéshez (MPSA42 -höz késült rajzolathoz) képest 180 fokkal elforgatva kell beültetni. Az elektródákat azonosítva a bekötés felderíthető: E- föld, C - hangszóró, B - bázisellenállással megy a PIC -re.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 16, 2013 /

Az óránkénti csinpogás rendben van. 1 napos járás után most siet 8 mp-et. Ez normális?
(#) yodee hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sikerült kiküszöbölni a felejtést, és az infrát is. A cikkben olvasható egy ilyen: "PCF8583 esetén: J1 - 0 Ω, J2 - nem kell beültetni, J3 - 0 Ω, D5 és D6 LL103C kisáramú Schottky-dióda, C22 és C22A kondenzátorokkal lehet a pontos 32,768 kHz-et beállítani." Ezt hogyan tudom kivitelezni? Mármint a pontos beállítást. Hogyan, mit és hol kell mérnem?

Köszi
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia!
Ahogy a cikkben leírtam:
- A PCF8583, ha még nem kommunikáltunk vele, az INT lábán 1Hz -es négyszögjelet ad ki. Ennek a frekvenciáját is lehet mérni. Az 8/86400 az eltérésed, azaz 92.5926 ppm. Az általad elvárt pontossághoz viszonítva egy nagyságrenddel pontosabb műszerrel kellene mérni.
- Az órában három féle idő van:
-- DCF77 dekódolt ideje - Ha a vétel hiba nélkül sikerült, ezt az időt beírja az RTC -be és a belső ideőnek is eltárolja.
-- Belső idő - a pic számolja a saját órajeléből (50...100 ppm a quartz pontossága)
-- RTC ideje. Akkor olvassa ki, ha a táp újra megjöt vagy, ha a valós idő a órája menüben beállított újraolvasásái órával osztható.
(#) yodee hozzászólása Szept 25, 2013 /

Valakinek sikerült már életre keltenie a távirányítós részt? Nekem van egy univerzális távirányítóm, illetve a telefonomon van infra port és lehet beállítani készülék típustól függő távirányítót, de egyikkel sem sikerült még semmi reakciót kiváltanom az órából. Mit csinálok rosszul?
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Philips RC5 kódolású infra távirányító kell hozzá. Menj a menüben az infra ponthoz (a két középső csövön "rc" látható) és küldj parancsot a távirányítóval. Ha hibátlan a vétel, az első két csövön a készülékcím, a másodperc csöveken a parancs kódja olvasható hexadecimális formában. A cím értékéhez 0x80 adódik, ha az un toggle bit értéke 1. Akkor is mutatja a kódokat, ha nem az óra készülékcímével érkeznek.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 25, 2013 / 1

Péládul egy ilyen ?
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Idézet:
„Nekem van egy univerzális távirányítóm”

Milyen az az távirányító? Egy olcsó URC is megfelel, ha be van állítva Philips RC5 -re. Ha beállítás után nyomkodod a parancs gombokat és az óra az RC menüben van, akkor látnod kell a vett comag adatait. Ha nem vesz, akkor az óra infra vevő részében van hiba. Pl. ez a kijelzés 14 rc 0C azt jelenti, hogy a köldött csomag a 0x14 = decimális 20 készülékcímet használta, a parancs kódja 0x0C = decimális 12 volt (STANDBY). Ha egy kis idő múlva egy másik gombot nyomsz meg, akkor pl. a 94 rc 20 jelenik meg, a készülékcím továbbra is 0x14 = decimális 20, de a toggle bit 1 értékű, a parancs kódja 0x20 = decimális 32.
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Ami van az a T-home set-top-box-hoz való, és tv-re tanítható. Ezt beállítom philipsre aztán próba. Este neki is állok.
(#) yodee hozzászólása Szept 26, 2013 /

Addig sikerült eljutnom hogy az órán, nem 00 rc 00 van hanem 1F rc 00. Ez mit jelent?
(#) yodee hozzászólása Szept 26, 2013 /

Bocsánat a duplázásért, de lejárt az időm. Honnan tudom, hogy melyik TV készülék használ a számomra megfelelő kódot? Mert ahogy nézem vakon állítgatom az univerzális távirányítót.
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

1F rc 00: Egy RC5 -nek felismert parancs, amiben a készülékcím 0x1F azaz decimálisan 31, a parancs kódja pedig 0. Ha a távirányító gombjait nyomkodod, a készülék címben a 0x9F is előfordulhat. Több különböző parancs kódot kellene kicsikarni a távirányítóból.
Régebbi Philips TV -k távirányítója jó, de megteszi egy olcsó URC univerzális távirányító is. Esetleg a Propeller Óra cikknél fellelhető 16F84 -re épülő példány. Lehet bele 16F628(A) -t használni.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Egy hasznos olvasmány:
(#) yodee válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Ez egy univerzális távirányító használati utasítása. Lehet, hogy én vagyok teljesen hülye, de ezzel mire megyek?
(#) sooty válasza yodee hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Idézet:
„Mert ahogy nézem vakon állítgatom az univerzális távirányítót.”
Megnézheted, melyik eszköznél van még philips 552-es kód pl. meg hogy ne vakon kelljen állítgatni...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) yodee válasza sooty hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Philips 552-es kódot hol találok? Mert a listában a philips név mellett nincs, se tv se vrc oszlopban. Közben hoztam haza egy univerzális távirányítót, amivel a philips kód megadásával szépen lépeget az rc menüben a program. Mit kellene látom a csöveken, illetve melyik gombokkal próbálkozzak? Számok vagy műveletek?
(#) Hp41C válasza yodee hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Vedd azt a távirányítót, amivel "lépked az RC kijelzés". A bal oldali két cső a távirányító áltam küldött készülékcím. Egy két érték között vált. Mi a két érték? Végy egy darab papírt, rajzold rá a gombokat. Szépen sorban nyomd meg a gombokat és írd le a gomb mellé a jobb oldali két csövön megjelenő számokat. Valamilyn formábat töltsd fel az ábrát.
Döntsd el, melyik gombhoz milyen funkciót szeretnél. Lásd itt.

Ha jól értem akkor még módosítanom kell a pic-en, hogy működjön a távirányítás? Mert akkor tárgytalan a dolog, mivel nincs még PicKIT-em. Mondjuk ez előbb is kiderülhetett volna

Legalább egy Szilva félére szert kellene tenni. Ugyan a Watt féle vagy a furatszerelt jobb lenne, de azok sokkal bonyolultabbak...

A Watt félét néztem ki magamnak. Az jó lenne erre illetve a hőmérő címének módosítására? A DCF vevő működéséhez nem kell semmi tennem ugye? csak bekötöm ez és kész?
(#) yodee hozzászólása Szept 27, 2013 /

A mellékelt képen pontosan melyik pinre kell mit kötnöm DCF esetén? Nem szeretném elrontani

Ide kell kötni.
Következő: »»   17 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem