Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 96
(#) granpa válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Általában van akkora lyuk a közepén, hogy néhány menetet bele lehet tekerni. Minden további nélkül növelhető a menetszám, de a kivehető teljesítmény ugyanannyi marad.
(#) blasz válasza granpa hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Köszönöm,az Amper az megfelelő,a trafó közepén a kezem átfér annyi hely van,ez egy 1200w toroid de kell +10v még azért kérdeztem.És a forrasztás az megfelelő a toldásra,szigetelve? köszi
(#) Gafly válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Idézet:
„És a forrasztás az megfelelő a toldásra,szigetelve?”

Igen, szakszerűen kivitelezve.
(#) blasz válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Kicsit el lapítva telibe ónozva?
(#) granpa válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Csövecske (trombita lemez, golyóstoll betét), összetolni, forrasztani, szigetelni (pl. előre ráhúzott zsugorcső).Én csokival kötném, hátha kell egy kis segédfesz., pl. kijelzőhöz.
(#) kegyetlen19 hozzászólása Okt 16, 2013 /

granpa tolából:
Idézet:
„de a kivehető teljesítmény ugyanannyi marad”

Erre te:
Idézet:
„az Amper az megfelelő”

Pont ez a lényeg, a teljesítmény marad, de kevesebb áramot tudsz majd kivenni belőle.

A toldásra egy javaslat. A toldandó huzalokról vagy 3cm hosszan a szigetelést lekaparod. Fogsz egy kb. 0,5 – 0.7 átmérőjű huzalt és jó hosszan lekaparod a lakkot arról is, majd a két vastag huzalt egymás mellé fogod a lekapart részeknél, a vékony huzalt menet-menet mellé tekerve a huzalokat szorosan összeszorítod a 3cm hosszan, majd jöhet a forrasztás, szigetelés.
(#) ktamas66 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Vagy simán rátekered és a kivezetéseket kívül egy csokin összekötöd. Így a régit meg sem kell bontani. Persze szigetelni kell.
(#) blasz hozzászólása Okt 17, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a segitséget
(#) melorin hozzászólása Nov 2, 2013 /

Sziasztok.
Két toroid trafót egymásra szabad tenni anélkül, hogy valami gondot okozzon? Ha igen, átmehet mindkettön ugyan az a csavar?
(#) fleta válasza melorin hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Nyugodtan egymásra lehet tenni, tegyél közé szigetelő lapot. Ugyan azzal a csavarral fogadhatod.
A toroid a közhiedelemmel szemben nem szór.
Illetve minden trafó szór ha túl van gerjesztve. Több millós csöves erősítőnél láttam egy olyan elrendezést hogy a két toroid kimenő trafók egymás tetején voltak.
(#) mmajka hozzászólása Nov 8, 2013 /

Kedves Urak!

Lenne egy elméleti kérdésem gyakorlati megvalósitásra. A toroid mag készülhetne e alátét forma gyűrűkből?
Ha igen egy elektromotor állórésze szétbontva a belső hornyok kiesztergálva na és a maradék mint toroid mag használható? Mivel egyes hűtőgépek kompresszorában elég vaskos álló mag található amely még esztergálás után sem elhanyagolhatóak.

A következő képen ábrázolom mire is gondoltam. Ez netről származó kép.

motor.jpg

(#) Gafly válasza mmajka hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Nem is kell kiesztergálni (különösen ha a huzal így is elfér), elég csak kiütni a horonyból a rezet.
Apámmal csináltunk ilyet párat annó.
Javaslom hogy belülre ragassz egy prespán papír csíkot, utána jól bandázsold körbe és már készen is van a toroid mag.
Számításnál természetesen vaskeresztmetszetként csak a tömör részt kell figyelembe venni (így is tekintélyes).
Impregnálás javasolt...
(#) mmajka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Köszönöm válaszod!

Akkor megéri a próbálkozást.
(#) czibulak válasza mmajka hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Én is láttam egy hasonlót a szomszéd udvarán.
Keresd azokat miknek a lehető legvékonyabbak lemezkéi, ezzel éred el a legkissebb indukélt áramot a vasakban és csökkented a melegedést.
(#) blasz hozzászólása Nov 8, 2013 /

Sziasztok, ha a toroid tetejére teszem a lágyinditót,a lefogatóra,nálam 1cm vastag bakelit fogja alul felül,jó lesz az ott?Sajnos kevés a hely a dobozban igy tudnák spórolni a hellyel.Köszönöm
(#) talaldki válasza mmajka hozzászólására (») Nov 8, 2013 / 1

Azért fenntartással lennék az ötlet nagyszerűségével kapcsolatban. Ez egy villanymotor állórész a vasmag ötvözete is az ott használandó gerjesztésnek megfelelően van kiválasztva. Nem is szólva a lemezek hengerlési irányáról ami a toroidoknál és a tekercselt vasmagú trafóknál erősen hozzájárul a gerjesztés nagyságának növelhetőségéhez. Nem minden a légrésnélküliség a vasmagnál, az esetlegesen meghagyott hornyok pedig a rézveszteséget növelik.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Nov 9, 2013 /

Sziasztok!
Van egy toroid vasmagom külső átmérő 98 mm, a belső átmérő 52 mm, a magassága 33mm a súlya 1,275 kg. A véleményeteket kérdem hány VA-es trafót lehetne készíteni belőle. Amihez kellene 230V/2X28 V kb 150 W.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) granpa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Sajnos ez kb. a fele.
(#) erbe válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 9, 2013 / 1

300 VA-t nyugodtan beletekerhetsz. Még ha nem is túl jó minőség, 1,4 T-nél 968 menet a primerre 0,7-es huzalból kényelmesen elfér. Ha teljesen telefűznéd a tekercselési teret, 1-es huzallal lehetne betekerni, amivel akár 500 VA-t is kihozhatsz. Ha jó minőségű a vas, 1,6-1,7 T-ig is fel lehet vinni a gerjesztést, kevesebb menet kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) 13_Balu50 válasza granpa hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Szia!
Azt kötve hiszem, ez egy 220 v-os feszültség stabilizátorban volt a 220-as kimeneten 6,3 amperes biztosíték volt benne és 1mm átmérőjü huzallal volt tekercselve.
Balu.
(#) 13_Balu50 válasza erbe hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Szia !
Én is hasonlón számoltam 1.5 T vel primer 920 menet (2x460) sekunder 2X 124 menet lehet.
A teljesítménye kétséges nekem is . Kiszámoltam kb 1kg rézdrót menne még rá igy 2,275 kg lenne.Ez katalógus adatok alapján 250 VA körül van.
Balu.

Csak a ~7.5cm2-es keresztmetszetet néztem, de akkor ez különleges vas.
(#) 13_Balu50 válasza granpa hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Így néz ki.

IMG_1583.JPG

Mivel a méreteit már előbb leírtad, a kép nem jelent semmit (nem tudható róla, milyen minőségű a vas). Tekerd meg, és elválik bírja-e.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Túl sok a menet, annyit kézzel nem szívesen tekernék. Meglátom mennyiért tekernék meg géppel.Ha drágán hagyom az egészet.
(#) kriszti1998sub hozzászólása Dec 15, 2013 /

Lenne egy kérdésem hogyan kell kiszámoljam a toroidomra mennyit kell tekejek és hogy mekkora teljesitmény preselhto ki belölle
(#) granpa válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Mekkora az a "toroidom"? Milyen minőségű a vasa? Ugyanúgy kell számolni, mint az EI-t, csak nagyobb(1.1-1.5T) gerjesztéssel. Mekkora volt az eredeti tekercse? A teljesítményt a vaskeresztmetszet határozza meg (és a minősége, valamint a felhasználás célja).
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
(#) kriszti1998sub válasza granpa hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Nem volt neki eredeti tekercselése mert kaptam az egyik haveromtol ő rendelte a netröl még régebben es nem tudja hogy mien minősége van neki
(#) granpa válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Dec 15, 2013 /

Legközelebb rendelj egy-két írásjelet is, érthetőbb lenne.. Tegyük fel, átlag minőségű a vas; számolj 1.4T-val, nagyon nem lősz mellé.Mondjuk a méreteit most sem írtad meg.
(#) kriszti1998sub válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Méretei:belső átmérő:71mm
külső átmérő:101mm
magassága:18mm
az a gond hogy nem tom hogy hogy kell kiszámolni már csináltam egy pár trafót eggyiksem toroid volt és én programmal számitattam ki.
Következő: »»   52 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem