Fórum témák
» Több friss téma |
Azért ne kéutas egyenirányítást, mert a diódákon több feszültség esne, mint ami a kimeneten van. Az igazi 1db shottky diódával lenne eyutasban.
A telefonok hangkimenete álltalában kondenzátoros gicsatolású.
Ezért egyutas egyenirányítással nem működik. A shottky jó ötlet, de a germánium dióda is kitünő.
Csak egy kérdés: A csengetés megjelenik a fülhallgató kimeneten?
Az én telefonomon nem!
Nekem szól a fülesbe is.
Elvileg igen, hiszen ha zenét halgatsz épp, honnan tudnád, hogy hívásod van?
Rezgésből?, Villog a kijelző?, Lehalkul a zene?...stb
Mobiltelefon hívás jelző
Bár ez lehet beadhat téves riasztást, mikor "csak úgy beszélget" a toronnyal a telefon. Ki kell próbálni... A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Itt (LG F6) szól a fülesben is, és a normál hangszórón is. Egyébként egyenlőre csak zenelejátszással tesztelem, lényeg, hogy kimenjen valami a füles csatlakozáson.
Most ezzel próbálkozom: Mivel ADC nincs a PICbe, azért egy komparátorral szeretném megoldani. Egyik oldalon a füles megy a PICbe, a másik oldalon egy fesz. osztó poti. Összehasonlítja a két feszültséget, és ha a füles oldalának nagyobb a feszültésge, akkor hívás van és kapcsolja a szivattyút. AZért lenne ez jó, mert akkor a POTIval, lehetne akár hangolni is a kapcsolási szintet (pl egy másik telefont kötök rá, aminek halkabb a csengése). Egy próba csengetéssel be lehet lőni kellően alacsony szintre. A bajom csak az, hogy a telefon fülséből olyan kis feszültség jön ki, hogy nem tudom majd a PIC-kel érzékelni. Tranzisztoros erősítés után sem (esetleg). Honnan lehetne megtudni, hogy mennyi feszültég és ármerősség van egy ilyen füles meghajtása közben? Esetleg egy ADC-s PICkel megmérni a maximumot?
Nem lehetne egy direkt erre a célra felhasználni egy régebbi telefont?
Ebben az esetben lehetne használni a rezgőmotor kapcsolását. Bár itt is lehetnek zavarok, főleg, ha kapsz a szolgáltatótól vagy Miniszterelnökünktől egy SMS-t vagy ép egy téves hívást... Én ha ez a szivattyú kapcsolgatás létfontosságú - főleg, ha ezzel is akarod leállítani - akkor más alternatívát keresnék a távvezérléshez. Mondjuk egy interneteset... Vagy utolsó ötletként az időzítést tudnám még javasolni, ez könnyen megvalósítható és megbízhatóbb is.. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Az jobb lenne az biztos, mármint egy dedikált telefon erre használni, szétszedni ha kell, de nem akarok még egy SIM-et venni.
Azért szeretném így megoldani, mert bárkinek, bármilyen telefonját rá lehetne dugni és működik, ha megcsörgetem (ráadásul ingyen). A szivattyúval csak locsolok, így nem életbevágó ha megáll, vagy váratlanul elindul (max szárítkoznom kell kicsit :thumbup. De nagyon hosszú a kert és sokat sétálni a ki és bekapcsoláshoz. No meg érdekes is lenne, hogy lehet megoldani. Mellesleg NAGYON szeretnék olyat amit nem csak a hívással lehet vezérleni, hanem SMS-sel, vagy netes beállításokkal, vagy akármivel, mit kapcsoljon be, meddig, hogyan, stb... De hogy egy droidos telefon kommunikáljon a PIC-kemmel és fordítva, azt meg sem merem egyenlőre próbálni.
Azt említetted, hogy hosszú a kert és ezért ez a telefonos kapcsolgatás.
Tehát itt adódik a lehetőség egy rádiós vagy bluetoth-os távvezérléshez, hiszen jelen vagy legalább is nem messze a kapcsolgató elektronikától.. Ebben az irányban esetleg? A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Úgy 100-150 méterre kell gondolni, fákkal. Ezt a BT nem viszi át, a rádiós is elég komoly kell legyen hogy működjön. (eredetileg egy gyári adóvevőn gondolkodtam, hasonlóan használva mint itt a mobiltelefont). A mobil kézenfekvő, ingyen van (amig csak megcsörgetni kell).
Ráadásul, ha esetleg fog működni a netes-SMS-es vezérlés (egyszer talán valaha) , milyen király lenne otthonról bekapcsolni a locsolót.
Ha van a közelben WiFi routered, akkor az ESP-01 WiFi modul a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Akár Wiring/Arduino nyelven is programozható a saját MCU-ja...
Nem, sajnos nincs kint hálózat, ez a világ végén van (nagyjából).
Mellesleg ha érdekel valakit dobom az elképzelést. Egyszerűen képtelen vagyok a mobilból kijövő jelet (zenelejátszáskor, vagy csengéskor) érzékeltetni a PIC-kel. Ami eszembe jutott kipróbáltam, és semmi. Most az jön, hogy egy opto tranzisztorral érzékeltetni fogom amikor csengéskor kivilágosodik a képernyő. A teleofn megy egy dobozba, ahol sötét van, ha megcsörgetem akkor világítani fog a képernyő, és ezt fogom én felhasználni (remélem). A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
A képernyő SMS-nél, töltő rákapcsoláskor, akku teljes feltöltődésekor is be szokott kapcsolni.
Szerintem egyszerűbb lenne egy időzítő..
Orvagytok a kertbe bekapcsolod az elektronikát és mehetsz a dolgodra. Lefut a program és kikapcsol, ennyi.. Ez a telefonos téma nem jó, ha csak nem magát a telefont buherálod meg.. De szerintem ez a 150m még megoldható lenne rádióval is. Vagy ha más nem egy piaci CB-vel karöltve
Több sebből vérzik ez a dolog. Ahogy pgabor2 is említette máskor is bekapcsol a kijelző, ugyanígy hangot is ad ki minden hasonló eseménynél. Én inkább használnék kész GSM modult, pár ezresből már kaphatsz valami használhatót.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Egy tipp, hogy zavarok ne kavarjanak be.
Generálj PC-n egy pl 200Hz-s négyszögjelet. Mentsd el waw-ban. Töltsd rá a telefonra, és rendeld csengőhangként ahhoz a számhoz, amiről hívni akarod. Ezt a jelet már jó eséllyel tudod a PIC számára ehetővé igazítani. A PIC-el pedig ellenőrízd a bejövő frekit.
Ejj, de jó... Megérdemelsz ezért egy értékelést..
Ügyes ötlet...
Egy egyszerű modulátorral (vezérelt 555) fel lehetne venni egy UART -tal küldött távirat jalalakját csengőhangnak. Akár többféllét is, más - más telefonszámokhoz rendelve. Egy primitív demodulátor után mehet a pic UART bemenetére...
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Én erre gondoltam. Ennél egyszerűbben nem tudom.
Bővebben: Link
Hát igen, ezt a cikket nem láttam. ÉS valóban. Mi a fenének hozzá egy PIC? Lehet hoyg ezt próbálom ki.
Sinajkniz: Jó ötlet köszönöm! A speckó csengés nekem is eszembe jutott, de nem egészen így, ez még jobb lenne. De probléma az, hogy akárhogy is próbáltam (input láb, komparátor, ADC, tranzisztorral erősítve) nem tudtam azt elérni, hogy PIC érzékelje a csengetés jelét. Tudna valaki erre ötletet adni? Szóval azt nem sikerült elérni, hogy a telefon jack-ról jövő csengetésre a PIC egy leddel jelezze, hogy csengetés van éppen. Valaki valamien megoldást tud mondani amit meg tudok valósítani? (GSM modul és egyebek nélkül, most pont az lenne a lényeg, hogy PIC-mobil "közösség"). Micro USB-s lkommunikáció meg azért nem jó (az lenne a cél) mert ahhoz a droidot is programozni kellene, azt meg nem tudom egyenlőre. Bár lehet hogy onnan közelítve egyszerűbb lenne...? Pali79: Úgy kell elképzelni, hogy amikor kimegyek a kertbe, elkérem az asszony mobilját, beállítok egy hívásszűrést, hoyg csak az enyémet fogadja, és rákötöm a szivattyút. Aztán az én telómról kapcsolgatom ki és be. Szval így nem játszik a más hívás, töltés és egyéb jelzések (többnyire nem).
Nem kell az asszony mobilját elkérni, elég a SIM kártya, ha van kéznél egy valamennyire működőképes mobil. Azt meg nyugodtan faraghatod, forrasztgathatod...
Manapság elavult, de még működőképes mobiltelefont ingyen is kaphatsz. Egy Vodafone 225-öt még tőlem is.
Az nekem is egyszerűbb lenne szétkapni egyet, de az a helyzet, hogy (annak ellenére, hogy van "némi" kötődésem az egyik mobil társaságoz) már annyi SIM-em van (nekem, rokonoknak, haveroknak használatra), hogy nem akarok még egyet venni. Ki-be szerelésre meg nem akarom kárhoztatni a mobilomat-mobilunkat.
Mellesleg: ha csak jack vagy USB csatlakozóval menne, akkor tényleg "mobil" lenne. Bármikor, bárki használhatná, kölcsönkészülékkel, bármilyen számról. bármilyen számra. No és nem utolsó szempont, hogy meg szeretném oldani a "hogy a fenébe lehet ezt így megcsinálni?" kérdést!
Írtad, hogy elkéred az asszony mobilját... Egy leselejtezett készüléket szétkapsz, forrasztasz a vibramotorra, és kész.
Elég a SIM kártyát elkérni, ha nem akarsz új előfizetést. HP41C kolléga írta a speciális csengőhangot. 300-600Bd, vagy alacsonyabb UART sebességet használva már meg lehet oldani egy biztonságos vezérlést is. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Első körben előszednék egy szkópot és megnézném azt a fránya jelet...
Igaza van vicsys-nek! Meg kéne nézni, hogy milyen jel jön ki. Ha nincs szkóp akkor azt kéne kipróbálni, hogy egy ledet egy tranyóval vagy valahogy meg tud-e villogtatni. Ha igen akkor egyenirányítás után már mehetne is a pic digitális bemenetére. Ha csak egy egyszerű ki vagy bekapcsolás a feladat egy digitális bemenettel megoldható, nem kell komparátor vagy ADC sem.
Szia!
Elvégeztem néhány tesztet. A mellékelt kapcsolást megépítve, a legnagyobb jelszint, amit mérni tudtam 1,6V. Ha rátettem a PIC bemenetére, 0,2V-ra esett vissza. Ergo: áramot kell erősíteni. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |