Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   38 / 86
(#) CT-3 válasza kérdező hozzászólására (») Jan 23, 2016 /

Szia!
Akai PC 85-ös volt benne.
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 25, 2016 /

Üdv mindenkinek!
Véleményeket várnék hangminta alapján, hogy a lemezjátszóm torzítása mennyire lehet elkopott lejátszótű miatt? Dual 1229-es lemezjátszó, a gyári Shure DM-101 hangszedővel. Előéletéről, üzemóráiról semmit nem tudok sajnos.

A hangmintához ugyanazon lemezről (nyugatnémet példány, nem valami agyonjátszott jugo/indiai) vettem át mindhárom részletet. Az elején az 1-es oldal első száma, utána 1-es oldal utolsó száma, végül a 2. oldal közepéről egy részlet. A lemez két oldala, eleje-vége szemre (és 60x-os nagyításban is) teljesen ugyanolyan, megkímélt állapotúnak tűnik, mégis néhol egész jól szól, máshol hallgathatatlanul torzít. Szerintem az első kettő közt is több a különbség, mint amit a belső barázdákra fognék. Legalábbis a régebben vidéken használt AKAI-ról készült magnófelvételeken nem hallok ilyen durva eltérést oldal eleje-vége között. (Régebben egy TP4-es AKAI-t használtam PC-35 hangszedővel, ami 2007-ben lett vásárolva, és azóta jó, ha 150 órát ment. Jelenleg sajnos ellenőrzés céljából sem tudok hozzáférni..)

Azon kívül elég sokszor járok mostanában úgy, hogy a kinézetre (és az eladó állítása szerint hangra is) megkímélt, jó állapotú lemezen van egy-két rész, ahol ötletszerűen ugrik a tű. Az AKAI soha nem produkált ilyet, pedig arra föltettem pár bevallottan nem túl jó állapotú lemezt is, amiket rokonomnak digitalizáltam vele.

Valamint, ha érdemes megpróbálni a tűcserét: utángyártott tűkkel mik a tapasztalatok? Megbízható, vagy könnyen lehet használhatatlan selejtbe belefutni? Ugyanis csak utángyártottat találtam a neten körülnézve..
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Szia!
Ellenőrizd a kar minden irányú, könnyed mozgását, valamint a hangszedő rögzítését.
Ezután, próbál meg beállítani a tűnyomást,ha ugrik, emeld meg az értéket.
Jelen esetben, lehet jobban jársz, ha továbbra is gond van a lejátszásnál, ha komplett hangszedőt vásárolsz./ Pl AT-110, vagy 95 /
(#) elektrorudi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

Úgy tűnik, mintha a tű nem feküdne fel a barázda falára. Két esetben lehet:
- vagy a tűre sok kosz rakódott fel (de ezt kizárhatjuk, mert nyilván ellenőrizted)
- vagy, ha a tű nagyon kopott.
(#) Tomi94 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 25, 2016 /

A tisztaságára mindig ügyelek, olyan előfordul párszor, hogy látható pamacsot szed össze maga után, de akkor szünetelek és megtisztítom.
A hangkar teljesen akadálytalanul mozog, a karlift finoman működik, a hangszedő nem lötyög a karban (ha erre értettétek a rögzítést..). Automata gép, gondolom nem bírná rendesen vinni a kart, ha szorulna. Márpedig az automatika rendben teszi a dolgát

Csak találgatok, de: ha valóban úgy megkopik a tű, hogy bizonyos helyeken nem is ér be rendesen a barázdába, azzal az ugrás esélyét is erősen növeli, nem?

Készítettem pár fotót a 60-szoros nagyítón át; nem lettek tökéletesek, szabad szemmel nézve se sikerült teljesen élesre pozicionálni.. Nem igazán tudom, mit kell rajta nézni (ellentétben pl. a magnófejekkel), de nem túl bizalomgerjesztő ez a rozsda-szerű kinézet..

Lehet, hogy csak megpróbálom ugyanezt a lemezt magammal vinni és kipróbálni az AKAI-n, hogy mit produkál. Vagy árthatok neki, ha az éppen csak fagytalanított, 7-8 fokos vidéki házunkban bekapcsolom?
(#) doktor válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Ez lenne a probléma, folyamatosan jelentkezne, nem csak esetileg, valamint a hangzásban is megjelenik.
Tomi94
A leírtak alapján a tűnyomást állítsd újra be a gyári megadott felső határét ékre, nem segít hangszedő csere.
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Nos, beállítottam a tűnyomást 1.25-re, ahogy az a hangszedő dokumentációjában ajánlják. Érzésre, ahogy megemelem a tűt, mintha kevesebb lett volna eddig. De nagyobb gond, hogy az antiskating tárcsa 0-ba volt állítva, holott elvileg azt is ugyanarra az értékre kell állítani, mint a tűnyomást (ha jól tudom).

Ezek után feltettem ugyanazt a lemezt, amiről a hangminta készült. Az elején egyértelműen jobbnak hangzik, az utolsó szám még mindig eléggé torzít, de mintha azért valamelyest csökkent volna. Viszont feltettem azt is, ahol (látható) ok nélkül ugrani szokott, na ez semmit nem változott..
(#) djhans válasza eddie hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia. Hány darab kellene?
(#) CT-3 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia!
Az antiskating-ot mindig arra az értékre kell állitani ami a tünyomás.
Szerezz egy olyan lemezt,ami biztos,hogy jó!Ez a kiindulási alap,a bosszúságok elkerülése végett!
A rozsdás "tü" tartó nem befolyásolja a hagzást.Szóval a lemezzel kezdjed,szerintem az a rossz,
mert olyan nincs,hogy egy számnál jó,a másiknál meg nem,vagyis az nem hangszedöhiba.Azt a számot agyonjátszották,azért ugrik,mert átszakadt a barázda,vagy nagyon elvan vékonyodva,amit a tü nem tud követni.
Zárjuk ki,hogy poros a lemez,mert akkor produkálhat ilyen problámát,de az látható,mert a tü hatalmas mennyiségü koszt szed össze.
Utángyártott tükre azt tudnám mondani,hogy ezek ugyanolyanok,mint régen,ipari gyémántból vannak,igazából a hangszedö határozza meg a minöséget,hogy milyen az átvitele.
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

A magas hangok hiánya, torzítás az általában tűkopás.
A te esetedben a leírtak alapján, én a hangszedő , hangkar hibájára gondolok.
/ Utolsó szám- beállító sablont érdemel letölteni, pl a vinil engine-ről, megnézni, a kezdő-befejező pozíciókat, túlnyulást.
Érdemes lenne megnézni hangszedőt befogását a hangkarban, milyen állapotú, az adapter, valamint a hangszedő illesztése, a csavarok rögzítése
(#) Kispotter hozzászólása Jan 31, 2016 /

Sziasztok! Lehet kicsit off lesz, de végül is lemezjátszó. Az a problémám, hogy egy számot szeretnék digitalizálni, csak sajnos nem jön össze.. A pc vonalbemenetét meghajtva pl telefonról tökéletesen van jel és tökéletes a felvétel is. De hogy ha bedugom a lemezlejátszót vagy is az RIAA korrektort ami összevan dugva lemezlejátszóval nem jelenik meg semmi jel. Pedig erősítőn tökéletes érzi is a gép, hogy bedugom, de semmi jel.. A korrektorrol egyébként egy din, jack kábel megy ami tuti működik. Mi lehet a baj??
(#) zoli200 hozzászólása Feb 1, 2016 /

Hali van egy Omni dd2250 lemezjátszóm a probléma seb szabályozásnál van,ha csökkentem a sebességet gyönyörűen viszi,de ha növelem akkor hirtelenen ugrik egyet mikor középállásból a led zöldről pirosba vállt.Most cseréltem mindkettőbe tolópotit azok újak,kiiktattam a ledet így nincs gond vele.Hol keressem a hibát?
(#) otthonpc20 válasza Kispotter hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Szia! Próbáld meg a lemezjátszót erősítővel összekötni és az erősítő fejhallgató kimenetét a pc vonalbemenetével összekötni. Így tudod szabályozni hogy mennyire hajtod meg. Én mindig így csinálom. Esetleg próbálkozhatsz az erősítő vonalkimenetével is (Pl Tape out) de az nem szabályozható.
(#) Kispotter válasza otthonpc20 hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Köszi erre gondoltam én is! Csak akkor csinálnom kell egy kábelt vagy szereznem. Mert ügye a fejhallgató kimenetem meg ilyen szép..
(#) otthonpc20 válasza Kispotter hozzászólására (») Feb 1, 2016 /

Igen csinálnod kell, kábelt. Szerintem készen ilyen dugóval nem fogsz találni. Itt tudsz rendelni dugót: http://www.hestore.hu/prod_10026421.html
Ha jól emlékszem a két alsó a jobb és bal a közepe a test a szélét is be kell kötni árnyékolásnak különben "brummos" lesz.
(#) Ben415 hozzászólása Feb 1, 2016 /

Sziasztok!
Hozzájutottam egy tű nélküli MM hangszedőhöz. Mielőtt vettem volna tűt hozzá, szakadásmérővel rámértem a két oldalára. A jobb oldal szakadást mutat. Nem értek hozzá, de gyanítom, hogy ez azt jelenti, hogy rossz a hangszedő. Tudna ebben valaki igazolni, vagy cáfolni?
Előre is köszönöm!
(#) Tomi94 válasza doktor hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Nos, voltam vidéken a hétvégén, és elvittem a szóban forgó lemezt máshol is meghallgatni. Feltettem saját, régebben használt AKAI lejátszómra, meg egy barátom Ortofon hangszedővel szerelt Pioneer-jére is. Nos, az a bizonyos szám tényleg mindenhol torzít, tehát valóban lemezhiba. Viszont, ahol a Dual ugrani szokott, ott mindkettőnél csak egy halk kattanást hallottunk. Akkor tehát inkább beállítás, mint tű hibája?
(#) doktor válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Az inkriminált hangszedődnek /Dualnak/ alacsony a tűnyomása, és emiatt, valamint, tűkopás, hangkar csapágyazás, és beállítási hibák, együttesen okozzák a leírt jelenséget.
A fent egységet megbontod / pl másik hangszedő, új beállítások/ tűerő, túlnyúlás/ lehet megszűnik, változik, kérdés milyen irányba.
Szerintem,egyelőre sablonnal történő beállításon kívül ne foglalkozzál vele, ha más lemezeknél, nem jelentkezik a probléma.
(#) zoli200 hozzászólása Feb 2, 2016 /

Urak ennek mi a neve?
(#) CT-3 válasza zoli200 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Hangszedötartó
(#) zoli200 válasza CT-3 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /

Sajnos nem találok úgy sem sehol pedig nem örök darab ez sem.
(#) uzletember22 hozzászólása Feb 2, 2016 /

sziasztok. nagy problémám lenne vettem az interneten egy dual cs-435 bakelitet. az ebay-ról és mire ide ért kibontottam használni akartam es ezt tapasztaltam.Az a hiba jelenség hogy a fordulatot nem tudom szabályozni gyorsan forog a tányér és ha megnyomom a start gobot akkor nem áll le a tányér . Ismertek esetleg olyan embert aki ilyet javit vagy tudna segíteni nekem. köszönöm
(#) CT-3 válasza zoli200 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Egy ilyen tartó kellene neked?Mi a baja?Ilyet venni nem tudsz,max egy elvakult gyüjtönek lehet esetleg felesleges.Milyen lemezjátszóhoz kell?Ha megirod,körülnézek hátha van nekem.
(#) CT-3 válasza uzletember22 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Szia.Ez egy jó kis gép.
Ugy érted bármit csinálsz,akkor is forog a tányér?Ha a start gombot megnyomod,akkor kellene elindulnia.Alaphelyzetben ha bedugod,forog a tányér és a kar alaphelyzetben van?
Próbáld meg azt,hogy bedugod a konnektorba és ha forog a tányér,akkor a kart finoman told el a végállásig,mintha lejátszana egy lemezt.Ha szerencséd van,akkor lekapcsolja a motort és visszahúzza a kart a helyére,mert ez egy "fullautomata "lejátszó.
Ilyen hibát sok minden okozhat,ez csak egy tipp,ami néha nálam bejött.
Ha a karon mikor mozgatod bármilyen ellenállást érzel,ne feszegesd,mert csak kárt okozol a szerkezetben.Üdv
(#) gyuszo válasza zoli200 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /

Bővebben: Link Shell csatlakozó. Erre a megnevezésre gondoltál ?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2016
(#) doktor válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 4, 2016 / 1

karcsatlakozó aljzat
Ez a shell mögött , helyezkedik el.
zoli200
Bontott , hiányos készülékről, beszerezhető SME szabványú kar lesz jó neked.
(#) Belami46 hozzászólása Feb 11, 2016 /

Kérdezni szeretném, hogy mi az oka, hogy a lemez lejátszásakor a hangkar végig siklik a lemezen.
Még eredeti gyári beállítású. Ha netán a tű kopott, akkor hol lehet beszerezni?
AKAI AP-Q310 (eredeti Japán)
A hangszedő típusa PS-85 (tű RS-85) 1/2"-os felerősítésű.
Amennyiben ha nincs, akkor milyen hangszedővel lehet helyettesíteni.
Üdv. Belami46
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Gafly válasza Belami46 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Leirásod alapján az első tippem az lenne, hogy a hangszedő kar végén lévő ellensúly van eltekerve (eltekeredve) és nagyon kicsi a tűnyomás.
Innen le tudod tölteni a Service Manual-t (az különben sem árt ha megvan). A 10.-ik oldalon van leirva hogy hogyan kell beállitani.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) CHZ válasza Belami46 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Szerintem tu hiba, vegyel bele Bővebben: Link
(#) Gafly válasza CHZ hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Azért szerintem csak nézd meg a beállítást, az ingyen van és kevesebb mint öt perc. Utána még mindíg vásárolhatsz, ha kell...
Következő: »»   38 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem