Fórum témák
» Több friss téma |
Értem, és ha nagyon szoros csatolásban tekered? 2-3 primer után 1 menet szekunder? Mondjuk abba nagyon könnyen bele lehet gabalyodni! Jó ha ott van közbe valaki, aki segít igazgatni a drótokat és mondod neki közbe, hány menetnél jársz, hogy ne legyen elfelejtve hogy most akkor 7 vagy 8 vagy már a 9. ?
Hát igen, átfedéssel meg nem egyszerű tekerni a teljes ablakot megfelelő szórásira.
Másik kis gondom Skori táblázata alapján ez jön ki:
Mi vele a gond?
10 menetél lesz 0.18T (igen hamar belegedhet), 17 menetnél pedig 0.1T (nagyon nehezen langyosodik be) Gondold bele: sokkal vastagabb lehet a drót, ha rövidebb.
Lorylaci Excelje mást dob ki; 0.18T 17 menetnél....
már úton vagyok befelé... A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
Igaz feltételezi, hogy a kapcsoló frekvencia minimum 57kHz...ezt elfelejtettem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
Sziasztok!
Frekvenciaváltóhoz szeretnék csinálni egy PFC-t kb. 3kW-ra. Esetleg valaki épített már PFC-t? Még keresési fázisban vagyok, úgy hogy ha valakinek van valami jó ötlete, kapcsolási rajza, célic-re javaslata szívesen várom.
Szia Transztyuszeres. Próbáltad valahogy megnézni a jelformát a príméren? Ha vissza emlékeztek egy pár oldalal előbb mennyit jajgattam, hogy hirtelen forrósodik a trafó, és még a 3A/mm2 áramsűrűségnél is gyúl meg, de hát minden rendbe van, mígcsak nem mértem egyet a príméren, és nem láttam, hogy az egyik periodusban (remélem jól mondom) hosszabb az idő mint a másikban, ami egyenáramot jelent a tekercsre nézve. Lasd trafo primer 6A terheles fotót.
Azután tettem egy kísérletet. Megtekertem a trafót szorosra, mert addig csak osztott csévét haszmáltam, és sorba kötöttem a prímérrel egy tekercset, hogy meglegyen a kellő szórt induktivitásom, és ugy már nem melegedett, habár a problémára csak azután jöttem rá vélletlenül. Lásd a primer nem melegedik fotot, és ugyanakkor jól látszik, hogy a felső félidő hosszabb mint az alsó. Gondolom, a beiktatott tekercs annyit késleltetett az áramon, hogy azért nem forrósodott már. Melegedni melegedett, és a gerjesztésem is elég magas volt ugy 0,19T, és kértem tőlle az 550W folyamatosan venti nélkül ugy kb. 10 percet. És akkor a hiba feltárása. Teljesen véletlenül rábukkantam, hogy mikor eldurrant vólt az árramkör, és ki cseréltem benne ezt azt, valahogy elfelejtettem becínezni a gyorskisütő diódák egy egy lábát. Ja, most villant be, nem teljesen véletlenül jöttem rá a dologra, hanem gondoltam, hogy hasonlítsam össze az IRS27951 ből kijött jelet, a fet gate jelével. És hoppá, nem stimmelt. Miután becíneztem az 1N4148 lábait, igy nézett ki a jel a príméren (LLC trafó prímer fotó) Aztá félre tettem az egészet, mert megépítettem egy aktív pfc-t, és kezdődik a buli elölről. A PFC valahogyan plug and play módra müködött, csak át kellett tekerni a trafót 390V ra. 0,16T gerjesztéssel ETD39 mag, 25 menet a príméren (1,13mm2 húzalkeresztmetszet = 9szál*0,4 drót), 12 menet szekundér (12 szál*0,4 drót) itt külön köszönet Skorinak az online trafó méretezés táblázatának, sokat segít. Szoros csatolás 3,8uH szórt amit kiegészítettem 32uH ig egy tekercsel. Müködik is a dolog, csak zümmög csúnyán a trafó, és nagyon ronda a jelalak a príméren. Lehet mégis osztott cséve kellene? mert túl nagy a segédtekercs 29uH. Lásd primer fotót.
Szia. A napokba építettem, egy aktív pfc-t, amit merek ajánlani, mivel elsőre müködött is. A Texas Instruments UCC28019s ic-ről lenne szó, és az a remek az egészben, hogy van a gyártó honlapján hozzá számoló tábla is. 3kW teljesítménynek mindenképp tegyél hozzá egy fet meghajtót is (én TC4422 használtam), na meg kellő teljesítményű fetet (feteket).
Pff...hazaértem, hazahúzott a gyomrom, meg elment a kedvem ezek után(képek)...
Meg délig csak kapkodás és füst lett volna, hétfőn folytatom reggel és mérek, a négermunka része már kész, ez a lényeg.
Szerintem nálad a 0.4-es dróttal volt a gond, azért nem melegedett szoros csatolással.
Írtam itt is meg a cikkemben is, hogy szigorúan Litze(0.05) huzalt kell alkalmazni szórótrafó esetén, mert nagy lesz az örvényáramú veszteség. A trafón meg a kondi miatt egyenáram nem folyhat...
Ti honnan szerezitek be a litze huzalt, mert nállunk nem láttam sehol (én erdélyből vagyok Brassó). Skin hatás azért nem lehet mert 100kHz en 0,2mm a mélység, ugy hogy a 0,4es huzal jó. Én az egyen áramot úgy értettem, hogy az egyik félidő hosszabb volt mint a másik, ami látszik jól a csatolt fotókon is. Lehet tévedek, és szeretném is ha kijavítana valaki akinek több ismerete van az elektrónika terén. Később beugrok a mühelybe, és kipróbálom ugyanezzel a drótfelállással egy szórótrafót készíteni.
Skin hatás vesztesége nem egyenlő az örvényáramú veszteséggel, a kettő két különböző dolog...szóval a 0.4 nem jó!
Litzét én maszekba szereztem 10eFt/kg-ért és sajnos nincs túl sok. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
Én SPafi-tól vettem egy kazallal még 6 éve. Írj neki hátha van még.
Én is tőle vettem, nincs, fél kiló volt még, azt megvettem. Bár vastagabb lehet hogy van...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
A Puskás-börzén van litze.
Vidéki vagyok...nagyon délvidéki...
Valaki meg tudná mondani, hogy Lorylaci miért írta az IRS27951 táblázathoz:
A táblázat használata nem javaslott, akkor ha táp előtt aktív PFC van Mi történik, ha mégis számolunk vele?, vagy netán mire kell figyelni? Előre is köszönöm.
Nem lehet, hogy azért, mert az aktív PFC stabil feszültséget ad a kimenetén? Bár ebben sem vagyok biztos.
Nekem is van egy kérdésem. ETD49 magra tekerek, 550W-ot szeretnék kihozni belőle. 66,5kHz-re 20,6 menetet számoltam, 1,3T-val. Ezt rátekertem, de csak 32uH lett a leglazább csatolással. Skori táblázata szerint 550W-ra 55uH és 103nF Crez kell. Ha 950-et írok be, akkor 32uH és 179nF kell. 0,15T gerjesztéssel 60kHz-n a 20 menet OK, ekkor 1050W és 32uH és Crez=219nF, de 2db 100nF-os kondiból ez sem jó. 0,14T gerjesztéssel 63kHz, 20 menet OK, ekkor 1kW, 32uH és 199nF-os kondi kell, ami 2x100nF Crez és ez OK. Mit lehet tenni? A legutolsó számolás szerint 0,14T gerjesztéssel 63kHz-n mehet? A lehető leglazább csatolással tekertem, tehát ennél nagyobb induktivitásúra nem tudom megtekerni.
Helló. Kösz az infót, utánanézek. Esetleg a kapcsolási rajz nyilvános vagy megtalálom itt a fórumon?
Miért nem lehet a 2db 100nF-dal párhuzamosan kötni 2db 10nF-s kondit? Ha már alapból két kondit használsz, miért ne használhatnál 4-et? Akkor lesz 220nF-od. De ezek a kondik sem 0.1%-osak... Sőt.
Igaz. Sőt, induktivitás mérés sem full hiteles(hacsak nem méregdrága műszer adott frekin), szóval a freki tekergetése, áramváló jelének figyelése nem lesz megúszva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Esetleg ez megfelelo? Bővebben: Link
Sziasztok. Szeretnék segitséget, tanácsot kérni. Szükségem lenne egy feszültség átalakító áramkörre. 230/240v-ról 120v-ra kellene csokkenteni a feszültséget úgy hogy az áramkör kb 500watt terhelést elbírjon és lehetőleg kis méretű legyen. Ha tud valaki konkrét kapcsolási rajzot akkor kérem írjon. Köszönöm.
120V AC, vagy DC? Ha DC nem gond, ha AC azt lehetetlen megoldani kis helyen.
Építesz egy kapcsolóüzemű tápot, hogy az most éppen egytranyós nyitóüzemű, vagy félhíd, esetleg egy híd az éppen lényegtelen. Ha 50Hz váltófeszültség kell akkor az egyenirányított szűrt DC-t megszaggatod 50Hz-el és ennyi. Utóbbira egy (ha nem is a legjobb) megoldást találsz az inverteres cikkemben.
Szia. Mindenkepp AC kellene. Mert egy disco lampa 300w-os izzojat kellene mukodtesse. Sajnos az az izzo tipus ami oda kell nincsen csak 12,24,-stb es 120v-os kivitelben. Es a 120-as lenne a jo.
Az izzó nem működik DC-ről? Lehet hogy lemaradtam valamiről. A vezérlése már más kérdés, mert 120V DC-n már egész szép ív keletkezik.
Hali! Van egy kapcsolőüzemű akksitöltő. Miért van nála az a jelenség,hogy a 3842-es IC PWM kimenetén szkóppal nézve a jelet ,az impulzus alsó éle -vékony csík,felfutás-vékony csík,és az impulzus felső éle jóval vastagabb csík a többihez képest. Ez pedig nem helyes. Mi okozhatja ezt?
Szia!
Vagy kicsit szűretlen a tápja, vagy vmi berezgés van a tetején. Húzd szét jobban a jelet és talán látszik vmi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |