Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   652 / 782
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Értem, és ha nagyon szoros csatolásban tekered? 2-3 primer után 1 menet szekunder? Mondjuk abba nagyon könnyen bele lehet gabalyodni! Jó ha ott van közbe valaki, aki segít igazgatni a drótokat és mondod neki közbe, hány menetnél jársz, hogy ne legyen elfelejtve hogy most akkor 7 vagy 8 vagy már a 9. ?
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Hát igen, átfedéssel meg nem egyszerű tekerni a teljes ablakot megfelelő szórásira.
Másik kis gondom Skori táblázata alapján ez jön ki:
(#) voodoo válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Mi vele a gond?
10 menetél lesz 0.18T (igen hamar belegedhet),
17 menetnél pedig 0.1T (nagyon nehezen langyosodik be)
Gondold bele: sokkal vastagabb lehet a drót, ha rövidebb.
(#) Transztyuszeres válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Lorylaci Excelje mást dob ki; 0.18T 17 menetnél....

már úton vagyok befelé...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2016
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Igaz feltételezi, hogy a kapcsoló frekvencia minimum 57kHz...ezt elfelejtettem.
(#) c27 hozzászólása Ápr 2, 2016 /

Sziasztok!

Frekvenciaváltóhoz szeretnék csinálni egy PFC-t kb. 3kW-ra.
Esetleg valaki épített már PFC-t? Még keresési fázisban vagyok, úgy hogy ha valakinek van valami jó ötlete, kapcsolási rajza, célic-re javaslata szívesen várom.
(#) FRobert válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Szia Transztyuszeres. Próbáltad valahogy megnézni a jelformát a príméren? Ha vissza emlékeztek egy pár oldalal előbb mennyit jajgattam, hogy hirtelen forrósodik a trafó, és még a 3A/mm2 áramsűrűségnél is gyúl meg, de hát minden rendbe van, mígcsak nem mértem egyet a príméren, és nem láttam, hogy az egyik periodusban (remélem jól mondom) hosszabb az idő mint a másikban, ami egyenáramot jelent a tekercsre nézve. Lasd trafo primer 6A terheles fotót.
Azután tettem egy kísérletet. Megtekertem a trafót szorosra, mert addig csak osztott csévét haszmáltam, és sorba kötöttem a prímérrel egy tekercset, hogy meglegyen a kellő szórt induktivitásom, és ugy már nem melegedett, habár a problémára csak azután jöttem rá vélletlenül. Lásd a primer nem melegedik fotot, és ugyanakkor jól látszik, hogy a felső félidő hosszabb mint az alsó. Gondolom, a beiktatott tekercs annyit késleltetett az áramon, hogy azért nem forrósodott már. Melegedni melegedett, és a gerjesztésem is elég magas volt ugy 0,19T, és kértem tőlle az 550W folyamatosan venti nélkül ugy kb. 10 percet.
És akkor a hiba feltárása. Teljesen véletlenül rábukkantam, hogy mikor eldurrant vólt az árramkör, és ki cseréltem benne ezt azt, valahogy elfelejtettem becínezni a gyorskisütő diódák egy egy lábát. Ja, most villant be, nem teljesen véletlenül jöttem rá a dologra, hanem gondoltam, hogy hasonlítsam össze az IRS27951 ből kijött jelet, a fet gate jelével. És hoppá, nem stimmelt. Miután becíneztem az 1N4148 lábait, igy nézett ki a jel a príméren (LLC trafó prímer fotó)
Aztá félre tettem az egészet, mert megépítettem egy aktív pfc-t, és kezdődik a buli elölről. A PFC valahogyan plug and play módra müködött, csak át kellett tekerni a trafót 390V ra. 0,16T gerjesztéssel ETD39 mag, 25 menet a príméren (1,13mm2 húzalkeresztmetszet = 9szál*0,4 drót), 12 menet szekundér (12 szál*0,4 drót) itt külön köszönet Skorinak az online trafó méretezés táblázatának, sokat segít. Szoros csatolás 3,8uH szórt amit kiegészítettem 32uH ig egy tekercsel. Müködik is a dolog, csak zümmög csúnyán a trafó, és nagyon ronda a jelalak a príméren. Lehet mégis osztott cséve kellene? mert túl nagy a segédtekercs 29uH. Lásd primer fotót.
(#) FRobert válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2016 / 1

Szia. A napokba építettem, egy aktív pfc-t, amit merek ajánlani, mivel elsőre müködött is. A Texas Instruments UCC28019s ic-ről lenne szó, és az a remek az egészben, hogy van a gyártó honlapján hozzá számoló tábla is. 3kW teljesítménynek mindenképp tegyél hozzá egy fet meghajtót is (én TC4422 használtam), na meg kellő teljesítményű fetet (feteket).
(#) Transztyuszeres válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Pff...hazaértem, hazahúzott a gyomrom, meg elment a kedvem ezek után(képek)...
Meg délig csak kapkodás és füst lett volna, hétfőn folytatom reggel és mérek, a négermunka része már kész, ez a lényeg.

Szerintem nálad a 0.4-es dróttal volt a gond, azért nem melegedett szoros csatolással.
Írtam itt is meg a cikkemben is, hogy szigorúan Litze(0.05) huzalt kell alkalmazni szórótrafó esetén, mert nagy lesz az örvényáramú veszteség.
A trafón meg a kondi miatt egyenáram nem folyhat...
(#) FRobert válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Ti honnan szerezitek be a litze huzalt, mert nállunk nem láttam sehol (én erdélyből vagyok Brassó). Skin hatás azért nem lehet mert 100kHz en 0,2mm a mélység, ugy hogy a 0,4es huzal jó. Én az egyen áramot úgy értettem, hogy az egyik félidő hosszabb volt mint a másik, ami látszik jól a csatolt fotókon is. Lehet tévedek, és szeretném is ha kijavítana valaki akinek több ismerete van az elektrónika terén. Később beugrok a mühelybe, és kipróbálom ugyanezzel a drótfelállással egy szórótrafót készíteni.

Skin hatás vesztesége nem egyenlő az örvényáramú veszteséggel, a kettő két különböző dolog...szóval a 0.4 nem jó!
Litzét én maszekba szereztem 10eFt/kg-ért és sajnos nincs túl sok.
(#) Droot válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Én SPafi-tól vettem egy kazallal még 6 éve. Írj neki hátha van még.
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Én is tőle vettem, nincs, fél kiló volt még, azt megvettem. Bár vastagabb lehet hogy van...
(#) granpa válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

A Puskás-börzén van litze.
(#) Transztyuszeres válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Vidéki vagyok...nagyon délvidéki...
(#) FRobert hozzászólása Ápr 2, 2016 /

Valaki meg tudná mondani, hogy Lorylaci miért írta az IRS27951 táblázathoz:
A táblázat használata nem javaslott, akkor ha táp előtt aktív PFC van
Mi történik, ha mégis számolunk vele?, vagy netán mire kell figyelni?
Előre is köszönöm.
(#) Droot válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Nem lehet, hogy azért, mert az aktív PFC stabil feszültséget ad a kimenetén? Bár ebben sem vagyok biztos.

Nekem is van egy kérdésem. ETD49 magra tekerek, 550W-ot szeretnék kihozni belőle. 66,5kHz-re 20,6 menetet számoltam, 1,3T-val. Ezt rátekertem, de csak 32uH lett a leglazább csatolással.

Skori táblázata szerint 550W-ra 55uH és 103nF Crez kell. Ha 950-et írok be, akkor 32uH és 179nF kell.

0,15T gerjesztéssel 60kHz-n a 20 menet OK, ekkor 1050W és 32uH és Crez=219nF, de 2db 100nF-os kondiból ez sem jó.

0,14T gerjesztéssel 63kHz, 20 menet OK, ekkor 1kW, 32uH és 199nF-os kondi kell, ami 2x100nF Crez és ez OK.

Mit lehet tenni?
A legutolsó számolás szerint 0,14T gerjesztéssel 63kHz-n mehet?

A lehető leglazább csatolással tekertem, tehát ennél nagyobb induktivitásúra nem tudom megtekerni.
(#) c27 válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /

Helló. Kösz az infót, utánanézek. Esetleg a kapcsolási rajz nyilvános vagy megtalálom itt a fórumon?
(#) Kovidivi válasza Droot hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Miért nem lehet a 2db 100nF-dal párhuzamosan kötni 2db 10nF-s kondit? Ha már alapból két kondit használsz, miért ne használhatnál 4-et? Akkor lesz 220nF-od. De ezek a kondik sem 0.1%-osak... Sőt.
(#) Transztyuszeres válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Igaz. Sőt, induktivitás mérés sem full hiteles(hacsak nem méregdrága műszer adott frekin), szóval a freki tekergetése, áramváló jelének figyelése nem lesz megúszva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016

GW.jpg

(#) KissAttila válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /

Esetleg ez megfelelo? Bővebben: Link
(#) amex hozzászólása Ápr 3, 2016 /

Sziasztok. Szeretnék segitséget, tanácsot kérni. Szükségem lenne egy feszültség átalakító áramkörre. 230/240v-ról 120v-ra kellene csokkenteni a feszültséget úgy hogy az áramkör kb 500watt terhelést elbírjon és lehetőleg kis méretű legyen. Ha tud valaki konkrét kapcsolási rajzot akkor kérem írjon. Köszönöm.
(#) Buvarruha válasza amex hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

120V AC, vagy DC? Ha DC nem gond, ha AC azt lehetetlen megoldani kis helyen.
(#) Ge Lee válasza amex hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Építesz egy kapcsolóüzemű tápot, hogy az most éppen egytranyós nyitóüzemű, vagy félhíd, esetleg egy híd az éppen lényegtelen. Ha 50Hz váltófeszültség kell akkor az egyenirányított szűrt DC-t megszaggatod 50Hz-el és ennyi. Utóbbira egy (ha nem is a legjobb) megoldást találsz az inverteres cikkemben.
(#) amex válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Szia. Mindenkepp AC kellene. Mert egy disco lampa 300w-os izzojat kellene mukodtesse. Sajnos az az izzo tipus ami oda kell nincsen csak 12,24,-stb es 120v-os kivitelben. Es a 120-as lenne a jo.
(#) Ge Lee válasza amex hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Az izzó nem működik DC-ről? Lehet hogy lemaradtam valamiről. A vezérlése már más kérdés, mert 120V DC-n már egész szép ív keletkezik.
(#) etm hozzászólása Ápr 4, 2016 /

Hali! Van egy kapcsolőüzemű akksitöltő. Miért van nála az a jelenség,hogy a 3842-es IC PWM kimenetén szkóppal nézve a jelet ,az impulzus alsó éle -vékony csík,felfutás-vékony csík,és az impulzus felső éle jóval vastagabb csík a többihez képest. Ez pedig nem helyes. Mi okozhatja ezt?
(#) ferci válasza etm hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Szia!
Vagy kicsit szűretlen a tápja, vagy vmi berezgés van a tetején. Húzd szét jobban a jelet és talán látszik vmi.
(#) etm válasza ferci hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Köszi,majd megpróbálom!
Következő: »»   652 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem