Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Már szettben árulják mi hal el a környéken ![]() Bővebben: Link ellenőrizd a környezetet. Már nem emlékszem a mosó vagy mosogatógépemben volt ilyesmi táp...
Szia, nekem van egy ellenállás előtte (10ohm , 3W +-5%) de az jó, induktivitás van ott egy darab de szintén megfelelő értékű. A trafó primer és szekunder körei is jók, tehát itt csak az ic lehet hibás. (optokapuk és ellenállásai ellenőrizve mind rendben működik, legalábbis adatlapnak megfelelő paramétereken belül üzemelnek).
Ha nincs ESR mérőd, cseréld a primer és szekunder oldali elkókat is, nem egy nagy összeg...
A szekunder oldaliak cserélve , a primeren 2db 400V-os 4,7µF-os rubicon van, de azokkal semmi gond nem volt mert igen sokáig tartották a töltést, végül én sütöttem le őket 100ohm-on keresztül.
Egy GND szakadás is tud gondot okozni...
Már odáig eljutottam hogy átnéztem az egészet totál (primer oldalon mindent kimértem, szekunder oldal elindul gond nélkül, csak a primer nem indul el ,mármint a táp rész), de a szekunder kívülről tápolva kiválóan megy. A primeren a táp meg se akar mozdulni rajta áll a tápfesz, de egy impulzust se lök át pedig nincs zárlatba sem semmi....
Sziasztok!
Külső merevlemez tápom elfüstölt a kimenetén keletkezett zárlat miatt. Néhány alkatrészt cseréltem, (a csillaggal jelzett alkatrészek) de nem bírom elindítani. A fet eredeti típusát nem tudom, de nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezőt raktam bele. Tudnátok segíteni, mi lehet még a baja? Megpróbáltam visszarajzolni, de nem garantálom, hogy nincs hiba benne.
Szia! A 68nF-al soros 4007 nem kötődik sehová sem. A trafó nem szakadt meg?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
Valami ilyesmi lehet, egy agyrém ez a kapcsolás. Találkoztam olyannal, hogy az összes alkatrész jó volt benne, mégsem működött.
Rögtön javítom! A mellette lévő 1k alsó végéhez kapcsolódik.
Hasonló. Viszont már nem találok több hibás alkatrészt. Próbakképpen 34V AC-ről akartam indítani, de mivel semmi sem történt, 230-ra kapcsoltam egy 75 W-os izzón keresztül. Az nem villant fel, és a táp serm indul. A pufferen 320 V körüli feszültség megvan.
Amiben kicsit bizonytalan vagyok: két zener C15 5T és C27 5T. Ezek ugye 15 és 27 voltos zenerek? A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2019
Megoldódott. A legtöbb ellenállást is mértem, de a 0,33 Ohm kimaradhatott. Totál szakadás volt, pedig semmi külsérelmi nyom nem látszik rajta. A cseréje után működik a táp.
Nem tudom, lehet, de a 27V nekem soknak tűnik. Esetleg nézd meg azt labortápról vagy valami leválasztott nagyobb feszről szkóppal, hogy egyáltalán kap-e bármilyen indító impulzust a FET a bekapcsolás utáni pillanatban (ha tudja a szkóp tárold el az első fél másodpercet és nézd vissza).
Az jó, az lett volna a következő ötletem, hogy az esetleg megnyúlt.
Sziasztok.
Találtam itthon egy ETD59 et. 60KHz környékén megközelítően mi a kivehető max teljesítmény egy ilyen trafónál? A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2019
Nagyon szépen köszönöm! Hasznos volt számomra
![]()
Visszatértem!
Mert miért is ne.... Megjött az új ic, tettem alá inkább tokot majd beszereltem. Az eredmény ugyan az. Meg sem löki a tápot. Akkor ami eddig van: opto jó, pufferekben 310V anód, szekunderen oszcival vizsgálva sincs semmi.... Az ic típusa ugye lnk364pn . Nem bonyolult a kapcsolása sem akkor miért nem indul el?
FB és BP lábakon milyen DC szintek vannak?
Semmit nem mértem rajta, ekkor lett gyanús, eljut -e a tápfesz egyáltalán a trafócskáig. Hát nem jutott el. Végigmértem, egy 1Kohm-os ellenállás volt szakadt, azt kicseréltem és rögtön indult. Köszönöm a segítséget.
![]()
Sziasztok!
Már vagy 15 éve nem foglalkoztam kapcsolóüzemű tápegységekkel, de minap találtam itthon egy ETD59 magot, gondoltam kicsit játszadozom vele. Próbaképpen 28DC ről 320V dc re terveztem a kapcsolást TL494 el, és MC34151p vel, mert ezek voltak itthon. 60KHz en megy most, viszont ami érdekes, hogy ha a kimenet nincs terhelve, is 0.38 A vesz fel üresjáratban. másfél óra tesztüzem alatt jó kéz meleg, ultrahangos mérővel közel 50 fokos a trafó. Volt itthon 0,2 es réz szalagom,így abból csináltam a primer, és szekundert is. Primer 2x2 menet 32 négyzet mm. a szekunder meg 23 menet és 2,6 nmm. Szkópon néztem mindent,de akárhogy játszadoztam mindennel 60 Khz környékén a legszebb a jelalak. szerettem volna nagyobb frekit beállítani, de túl nagy tüskék lesznek ,sőt akkor még a rádiót is zavarja.. Jelenlegi beállítás ugye 0,38 A üresjárat, eddig 300W terhelést kötöttem rá, Fetek 2x3 db irf1609 ami ekkora terhelésen már hűtés nélkül is elkezd melegedni. de még meg tudom érinteni. a kérdésem az lenne, hogy normális az,hogy ennyire melegszik üresjáratban a trafó? lehet 2x3 menet kellett volna?
Kapcsolási rajzot, fotót a nyáktervről hasznos lenne ha mutatnál
![]() Snubberek vannak a feteken ? A fetek típusát jól írtad? Próbáltam rákeresni de Google nem ismeri ezt a betű-szám kombinációt ![]()
Bocsánat, valóban elírtam a fet számát IRF1607 . Snubberek vannak, 47 ohm 4,7 nF jelenleg.
Szkóp szerint szépen dolgozik, csak zavar a nyugalmi áram. Fotót,csak holnap este tudok feltenni.
Szerintem nagy gond nincs az üresjárati árammal. Azt lenne jó tudni mennyi megy a vezérlésre/fetek meghajtására illetve a tekercsek felé. A 2x3 menettel lehet kevésbé melegedne.
Próba képen kipróbálhatod akármilyen vezetékkel kialakítva a 2x3 menetet, terhelés úgyse lesz rajta, a mag melegedést és a nyugalmi áramot látni fogod hogy alakul. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
Ez a 0,38A Csak a trafó fogyasztása. a vezérlés fogyasztását holnap este megmérem. de nem számottevő szerintem. Sajnos ezt a trafót már nem tudom tovább tekerni semmivel, mert réz szalaggal tekertem, és full tele a csévetest.Éppen hogy csak pont össze tudtam rakni.. de mivel érdekel a téma, lehet rendelek egy új csévetestet, és azon kísérletezek. Több órámba telt megtekerni a trafót, nagyon nem egyszerű,mikor 4 párhuzamosan egymáson, elszigetelve tekerek 0,2 es szalagot. elejét végét össze forrasztani,kivezetést csinálni. megszenvedtem vele rendesen. csak akkor szedem szét, ha valóban kiderül,elbaltáztam. Amit még lényeges lehet, hogy a primer egyik tekercse alul van majd szekunder,s azon a másik primer.. lehet itt rontottam el?!
Azt tudom, hogy nem jó ha telítődik a mag, de mi történik ellenkező esetben?? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2019
Szerintem rendben van az a 380mA fogyasztás a trafónak is.
Ha nem lett aszimmetrikus a két szekunderen a feszültség a vagy esik a kimeneti feszültség a terhelés hatására akkor elég szoros a csatolás. Szerintem. Esetleg ebbe a topikba olvass bele, topológia szempontból itt van kitárgyalva a kapcsolás és a trafó készítés is amit vélhetően építettél: Bővebben: Link. A 121 oldaltól egy konkrét etd49 trafó tekerésről is van szó
28V x 0,38A -> 10,64W Szerintem ez üresjárásban felvett teljesítménynek elég sok. A megépített kapcsolási rajzot is jó lenne megnézni, mert üresjárásban a FET-eknek sem kellene számottevően melegednie. A push-pull konverter trafójában a két primernek minél szorosabb csatolásban kellene lennie egymással. Ez okozhatja a FET-ek melegedését. Ha a menetszám kevés, akkor a frekvencia emelésével csökkennie kellene az áramfelvételnek. De próbaképpen csökkenthető a kitöltési tényező is (pl. a kimeneti fesz lejjeb szabályozásával).
A fetek hűtés nélkül 300 w kimenő teljesítmény mellett kezdenek el melegedni. 0,2 es réz szalag biffilárisan tekerve, ennél szorosabban nem tudom elképzelni . A vezérlés teljes kitöltéssel megy. a kimenet jelenleg nincs visszacsatolva, hogy stabilizáljon
Azt elfelejtettem hozzá tenni,Hogy a primer mivel 0,2 es 4cm széles csikokban vannak szigetelve de 4 párhuzamosan adta ki a 32 nmm -t. lehet az a gond, hogy mivel egymáson vannak a szalagok az alsó kör rövidebb mondjuk 1 mm el mint a rajta lévő?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
Szabályozott 5V DC-re volna szükség kb 10-25W szekunder oldali teljesítménnyel. A terhelés eléggé ingadozó, be eshet 5W-ig is.
Fontos lenne hogy minimális hőveszteség termelődjön. Ezt a teljesítményszintet általában flyback kapcsolással gyártják. Kísérleteztem TNY, SD484x illetve más IC-s megoldásokkal, de ebben a teljesítmény méretben ezek az egy IC-s megoldások már nagyon sok veszteséghőt termelnek. Általában a kapcsoló elem, a trafó, snubber a hő forrása. Stabilizált rezonáns IRS27951 alapú megoldást ilyen kicsi teljesítményre építtett-e már valaki ? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |