Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Azon pontosan mit értessz, hogy az R4 rövidzár?
Nem kell oda?
Úgy, hogy helyettesítsd egy vezetékkel. Mert ha egyszerűen kiveszed az áramkörből akkor a helyén egy szakadás lesz, de nekünk rövidzár kell. Olyan, mintha R4 helyére egy 0 Ohm-os ellenállást forrasztanál be. (Akár ezt is lehet, gyártanak 0 Ohm-os ellenállásokat)
Akkor összefoglalva egyszerűen ki is hagyhatom a kapcsolásból az R15, R16 és R4 ellenállásokat, igaz?!
Köszi és üdv.
R15-öt és R16-ot egyszerűen kihagyhatod, de az R4 helyére rövidzárat kell betenned!
R15, R16 és D4 közös pontja, közvetlen!
Ma már nem biztos hogy fórum-közelbe kerülök, de ha még mindig nem világos akkor holnap lerajzolom neked.
Hi
Találtam végre egy megfelelő labortápot,aminek a szabályozható feszültsége,és a terhelhetősége is "megtetszett"! viszont hozzá való trafót nem találtam.(a feszültség még haggyán,de olyan erőset is találni...) Ezért kénytelen voltam másik labortáp után nézni,és gondoltam valamire: ///Labortáp csatolva/// Ezt már teszteltem is,és tudom,hogy müködik(a kapcsolást) Mi lenne ha kettő! darab tápic-t ősszekötnék párhuzamosan,és 2 db lm 350-est párhuzamosan kapcsolva lehetne terhelni MAX! 6 A-rel a kapcsolást? (vagy egy kis ráhagyással 5 A-rel) a feszültség maradna! Megvalósitható??? épp a napokban kaptam az ötletet a "2N3055 hűtése" topikban Köszi Üdv:Tompóó
Sziasztok!
Meg szeretném mutatni a labortápomat amit a napokban fejeztem be. Egy ismert kapcsolást használtam fel, a nyákrajz is szinte az eredeti kissebb módosításokkal. A táp a következőket tudja:4x30V(mivel végülis ez 4db panel),4A, teljes hídban 120V DC. Folyamatos fesz szabályozás és persze áramkorlát. Nagyon örülök neki hogy végre késsz és működik is, szerintem a műhelyem leghasznosabb kelléke lett... Képek itt Mért kell, felrakni a képeket kétszer?? --szabi83
Azért ezt már végképp ne nevezzük "labortápnak" mert jön Attila és jól ledorgál.
Legyen akkor szabályozható tápegység kapcsolási rajz
de gondolom nem fog semmi se történni,ha két azonos típusú tápIC-t párh. kötök,azáltal duplázodik a terhelhetőség mert ha nem igy lenne gondolom írtad volna meghát ez kb ugyanolyan mint egy folyó ha kiszélesítjük,több vizet is eltudunk vezetni ... csak hát szerettem volna tudni,hogy biztosan fog-e müködni,hogy potyára ne készitsek nyákot,de majd "pókhálóban"
Hát, hogy őszinte legyek valahol láttam egy rajzot arról, hogy a stabokat hogyan kell párhuzamosan kötni, de ott volt azért még egy két alkatrész, pontosan azért mert a gyártási szórás miatti külömbségekből addódóan nem egyforma terhelést kapnának a stabok, azért irom le ezt mert szerintem nem ilyen egyszerü ebben az esetben sem, de javitsanak ki a nálam okosabbak ha tévednék, én így gondolom. Nyilván müködni fog a dolog de nem vagyok biztos benne hogy ez igy "szőrén" jót tesz az LM-eknek.
Nemsokára jövök az UA 723-as táppal ha érdekel, ezt fel lehet engedni 5A ra is, és 0V-tól megy, ezen kívül áramkolátos is. Persze nagy trafo és hűtőborda az kell hozzá mert analog, de a másikhoz is!
Üdv.!
Nyugodtan párhuzamosan kötheted őket, csak pontosan ugyan akkorára kell beállítani a kimeneti feszültségüket, különben kiegyenlítő áramok folynak köztük. Üdv.: Attila
Szia!
Megköszönném, ha az egyértelműség kedvéért be tudnád nekem rajzolni! Köszönettel: zoli
Egyszerű!
A tápegységednek 4db kimenete van. 4db negatív és 4db pozitív pont. Egyszerűen megfogod és a 4db pozitívat összekötöd egymással. Utána pedig összekötöd a negatívakat egymással. Így a végén csak 1db negatívod és 1db pozitívod lesz, ez lesz a kimenet. A 4db táp kimeneti feszültségét pedig pont ugyan akkorára kell beállítanod. De ha így sem érthető akkor lerajzolom szívesen. Üdv.!
Nem akarok nagyon problémás lenni, de ha nem túl nagy kérés, rajzold le légyszíves, nehogy elrontsam!
köszi!
Hali!
Itt van az eddig rajzolt táp projekt (Eagle-ben)! Ha nem túl nagy kérés rá tudnál nézni? Esetleg ebben kijavítani a hibát, amennyiben nem túl hosszadalmas? Várom válaszodat! Köszönettel: Zoli
Sziasztok,
mi a vélemény erröl? kellene valami megoldás arra, hogy ne zabálja a tranyót, ha rövidzárt kap.
Hello. Az R5 mekkora értékű? Elvileg 2.5 A-os korláthoz 0.264 ohm tartozik. Ezt kellene először megnézni.
Másodsorban az áteresztőtranzisztornak a hűtőfelülete megfelelően nagyra van méretezve a rövidzárban létrejövő~80W disszipációhoz? Az a leddel soros 3.3ohm nem kiloohm akar lenni? Egyáltalán hol lehet ilyen rajzot találni?
Szia!
És tegyük hozzá, hogy így az életben nem lehet nullától szabályozni! üdv! proli007
Helló
Igy gondoltam a párhuzamos kötést,ahogy a képen be van karikázva (kép csatolva) a jobb oldali tápIC az eredeti a tervezett párhuzamosan "kötött" pedig a bal oldali...
Sziasztok!
A napokban készítettem néhány képet a korábban említett 20 éves tápomról, kicsit viharvert és öreg de működik, rengeteget szolgált már. Kijavítottam a kikapcsoláskori feszültségugrást (220 kikapcs). Magára a panelra ezt annak idején már rátettem, de mindig elhalt a tranyó mert hiányzott egy dióda (nem tűnt fel hogy az is kéne oda) most kijavítottam ezt is. Akkoriban nem láttam még rajzot a kimeneti fesz tiltásáról 723-ra, ugy hogy ezt nekem kellett megoldani. A méretei: 20x20x10cm, + a kezelőszervek. Az 1 kép nagyjából mérthelyes 100% képméreten nézve a monitoron.
Itt a többi kép is róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |