Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   10 / 270
(#) pbalazs válasza szijarto.atti hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Nem tudom, hogy mi ez, csak hátha többet ér valakinek (aki éppfémkeresőt épít) így egyben dobozostul, mint nekem a potik belőle.
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

No, ma kipróbáltam a fémkeresőt (elvileg) beprogramozott AVR-rel. Az LCD-n nem jelenik meg semmi, viszont a hangszóróból azért jönnek a fura hangok, amik intenzitását/sebességét a TRASHOLD és a GAIN potikkal tudok szabályozni. Rákötöttem a tekercset is, ami így elsőre az égvilágon semmit sem érzékel, viszont ha áram alatt kötöm be, akkor egy picit gyorsabb lesz a hangszóróból jövő freki.

Na, ennyit a meséről, most megintcsak felmerült bennem néhány kérdés, amire talán Te tudhatod a választ:
- Működés közben a RESET(X13)-re rá kell dugni egy jumpert?
- Az X9-es csatira mi megy? mert a rajz nem írja..
- A régi Videoton TV-ből bontott piros vastag ellenállás indukciómentes lehet? (Csak mert valahol azt olvastam, hogy a régi batár magyar ellenállások azok)

Légszi segíts nekem tovább lépnem!
(#) nagy hoho válasza szijarto.atti hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Helló ! Most ezt közölted vagy ez egy kérdés. Szerintem mi nem tudjuk neked mi a jó azt Neked kell eldönteni. Ezen az oldalon meg találod a meg oldást ha vissza olvasol. A PI keresők mély keresők de fém meg különböztetés nem tudnak, A silver start már valaki dicsérte ezen az oldalon, ha jól emlékszem, de én nem ismerem. Nem ismerjük a lehetőségeidet ,a hozzá értésedet, műszerezetségedet. Így nehéz bármit is javasolni.
(#) szijarto.atti válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Kőszi! A valaszt,vegigolvasom az előzmenyeket! Müszerezetsegem egy multi,induktivitas merővel de barmit beszerzek,epitetem mar detektort de hatha tudvalaki jobbat is ajanlani!
(#) szijarto.atti válasza pbalazs hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Jolenne! De sajnos nemjarok azon a kőrnyeken,Kaposvari vagyok! Azert kőszi
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Máj 3, 2009 1 /

Akkor sorjában: X13-ra igen kell jumper.
X9 valóban érdekes kérdés. A leírásban ez áll
Idézet:
„Der freie Port PC2/ADC2 (X9) findet in der Software keine Bedienung.
Der ist für die erwähnte volldigitale Signalverarbeitung. Hier wird das
Gainpoti durch ein Stereopoti ersetzt und teilt der Software die aktuelle
Verstärkung mit. In Erwartung das ich Zeit finde die Software zu erweitern
kann wer will das Stereopoti einbauen.”
(Németesek előnyben) azt veszem ki hogy oda kaphat a proci egy értéket a gain poti állásáról. Csak azt nem tudom hogy benne van e a programban a felhasználása vagy csak terv. Ellenállás ügyben nincs ötletem, én is egy indukciómentesnek sejtettet tettem be.
(#) water válasza szijarto.atti hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Ha kaposvári vagy egyszer megmutatom majd az Equinox-omat, csak kéne hozzá egy normális akksi. Ennek a készüléknek atomstabil 9V kell különben használhatatlan. A 9V-os elem épp ezért felejtős, mert folyamatosan csökken a feszültsége.
A Silver Star-nál érzékenyebb.
Ha érdekel maradt még hozzá 1-2 nyákom és van kész fej is nyéllel fából, így nem szétszedhető ami szállításnál gond lehet.
(#) szijarto.atti válasza water hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Az jolenne! De nemtudom az mijen meg nemhallotam rola! Probaldmeg 12v-os aksival meg egy stabil tappal! Ugy hasznalhatova vallik a geped!
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Köszi Huba!
Igazad van, benne van a leírásban az X9, csak én nem voltam figyelmes.
Jól értetted, tzervezett oda egy sztereópotit. A szoftver nem lett hozzá kész..

A kijelzőm szerinted miért nem mutathat semmit?
Displaytech 162B-m van. Elvileg jó a bekötés.
Nem kell ezeket is beéleszteni valahogy?
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Kontraszt potit tekergetted? Az lehet a baj. Vagy ojan típusú a kijelző hogy igényel negatív feszültség kell a kontraszt beállításához.
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Aha! A kontraszttal szórakoztam, de nem jött be. Lehet érte valami a kijelzőt. Majd valahogy letesztelem.
Viszont lett az induktivitásmentes ellenállás helyett egy fémréteg ellenállás, amivel már ki tudtam próbálni; igaz most csak egy tekerccsel.
Egy kb fél kilós, tenyérnyi alumíniumdarabot kb 40 centiről érzékel!

De ha rendesen megcsinálom a kábelezést, és két tekerccsel próbálom, akkor valószínüleg javulni fog az érzékenység!

Amit így elsőre tapasztaltam, az az, hogy a Q1 FET rohadtul melegszik. Kb fél óra használat után már tűzforró volt, pedíg tettem rá bordát..
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

már mutat a kijelző is!!
Tényleg hülye voltam, és a kontraszttal volt baj!
Viszont most meg hibásak a karakterek, szal lehet régebben a próbálkozások között elpukkantottam valamit..
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Vagy felcserélted az adatvonalakat egymásközt. Nézd át tüztesen.
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Úgy van, hogy a felső sor majdnem teljes, de az alsó sorban hiányzik a karakterek fele, meg még néhány karakter teljesen.. No mindegy, veszek másikat.

Viszont ma kipróbáltam a fémkeresőt két tekercses módban is, és úgy még rosszabb(!) az érzékenység!

Ugyanazon fémdarabbal:
Nagytekercs kb: 40-50 centi,
Kistekercs: kb 20 centi,
A kettő együtt: kb 5 centi az érzékenység!

Nemtudom mi lehet a baj, pedíg párhuzamosan kötöttem őket, és kipróbáltam úgy is, hogy a kicsit megfordítottam (hátha az erővonalak egymás cseszik el..)
(#) huba válasza koadi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Még estleg azt tudom ajánlani hogy az lcd-n a nem használt lábakat testeld le. Elég szomorú ez az érzékenység dolog. Nincs ötletem mi lehet a gond. Nekem még nincs tekercsem, egy kábeltekeréssel végeztem az első és egyetlen tesztet.
(#) koadi válasza huba hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Megpróbáltam a földelős dolgot is, de nem..
De mindenesetre köszi szépen, hogy foglalkozol velem! Már én magam is lemondtam arról az LCD-ről. Szerintem tuti én halasztottam meg..

A fémkereső részt meg ma folytatom.
Az áramkör bekerül a fémdobozba, és egy 25 pólusú SUB-D csati lesz az oldalán. Ez a kar alsó részén lesz majd, és az LCD+potik egy külön dozoban lesznek a fogantyú felső részén! Így nem kell a nagy súlyt rángatni.
Az áramkörös dobozban lesz a tekercs csatija+fejhallgató csatija+egy antimágneses kishangszóró(PC házból bontottam)

Kiváncsi leszek, hogy így kivitelezhető-e egyátalán..
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Helló ! Közben a háttérből figyelem a fejleményeket.Az egy tekercses változat az lapos tekercs ? A kéttekercses változatot érem kereséshez ajánlották. Azzal próbáltad ?
Fél kilós aluminium 40 cm -ről, nem túl érzékeny. A végén lesznek képek ?
(#) koadi válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

A tekercs sima tekercs volt. Még nincs lapostekercsem.
De a teszt egy sima két eres kábellel zajlott, semmi árnyékolt kábel, meg ilyenek.
Persze, lesznek képek!
Ma a munkaügyiben voltam, mától mégjobban ráérek!
(#) koadi válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Sziasztok! Legutóbb megfogadtam, hogy már csak akkor írok legközelebb, ha lesznek képek is, így most küldöm őket.
Ami eredeti tervem volt (külön vezérlő-és külön fejegység), azt eldobtam, mert időközben tudtam szerezni egy mankót, így már nem lesz gond a lóbálás.
A dobozban elég nagy a kavalkád, a penelem sem túl szép, de azért megyeget..
Akkunak egy 10db-os elemtartót töltöttem meg piacos tölthető elemekkel. (összesen 2.000ft volt, és eddíg kb 2 órát játszottam vele, anélkül, hogy lemerült volna)
A doboz időközben mégsem fém lett, de úgynézki, nem baj.. Egyébként komolyan mondom, hogy ha bármelyik dimenzióba csak 1mm-el lenne kisebb, akkor már nem fért volna bele a cucc!!!
(#) koadi válasza koadi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

A következő képsorokon már összerakva, LCD-vel a cuccos.
Az oldalára egy 2 állású kapcsoló lett (aminek le kellett reszelnem az egyik felét, mert ütközött az egyik csatival ) ez azért jó, mert így az egyik állapot a bekapcs, a másik pedíg a töltés (nem akarom mindíg kivenni az elemeket)
A doboz alján egy nagydarab gumiláb van szerelve egy böhöm nagy csavarral. A gumilábat pedíg szerencsémre éppen bele lehet eröltetni a mankó karján lévő lyukba, úgy, hogy onnan a rázástól még nem esik ki, de ha nagyon akarom akkor le tudom venni a mankóról.
Időközben még rákerülnek a dobozra a feliratok is, és persze a töltőcsati.
(#) koadi válasza koadi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Egyébként azért írok ilyen későn, mert kb fél órája végre elkészült a lapostekercsem is.
Most minden viccet félretéve, délután 5-től hajnal 1-ig Megállás Nélkül ezt tekertem!!!
És az érzékenység a sima tekercshez képest: (most készüljetek!) UGYANAZ!!! :eek2:
Talán még egy picivel erősebb is a sima tekercs!!!
Ami azt jelenti, hogy az udvaron beállítva, a bejárati kulcsot kb 15cm-ről, a fél kilós alumíniumot kb 60 cm-ről érzékel.
Hozzáteszem, egyenlőre mindenhol sima RCA dugókat használtam, és a bizonyos R1 ellenállás egy sima fémréteg ellenállás, ami valószínüleg nemigazán indukciómentes..
Készítettem fotókat a lapostekercs készítéséről is, de azokat most fel sem teszem, mert én senkinek nem ajánlom. Iszonyatos macera, rohadtsok epox-ragasztó, 23m kábel tekergetés, egy egész estés gányolás, és a végeredmény nagyjából ugyanaz, mint egy sima tekercsnél..
De nem bánom, hogy megcsináltam, lehet más drótból, más menetszámmal/mérettel jobb, mint a sima tekercs.
De én ezt már sohasem fogom megtudni, mert az tuti, hogy mégegyszer neki nem állok!
(#) netleo válasza koadi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Grat jó lett,az érzékenység nálam is gyenge volt előszőr mert vékonyabb drótból tekertem a tekercset,20Ft-ost nem próbáltad milyen messziről érzékeli általában pénzérmékkel tesztelik a keresőket.
(#) netleo válasza koadi hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Ezt már láttad?Bővebben: Link
(#) koadi válasza netleo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Köszi!
A pénzérmét csak éphogycsak érzékeli. Max egy picit, ha közvetlenül ráteszem a tekercsre.
Most én is fogok este csinálni egy sima tekercset, egy kb 0.8-as drótból. (A mostani tekercsem 0.5-ösből van)

A lapostekercset inkább most hagyjuk. Még mindíg nem épültem fel lelkileg.. :vigyor2:
(#) koadi válasza netleo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

A rohadt életbe!!! Most nézem, hogy elcsesztem a lapostekercset!!! Én csak simán befelé menőt csináltam, a Tesla-féle meg dupla szállal megy be!!! Nagyon dúrva, kb 7 óra tekergetés, és még el is rontottam!
(#) netleo válasza koadi hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nálam a FET hideg volt borda nélkül a tieddel minden ok,szerintem nézd át alaposan.És mérd meg az áramfelvételt is, 100mA-nál nem igen lehet több.
(#) koadi válasza netleo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

köszi, ezt el is felejtettem mondani, hogy most hideg nekem is a FET. nemtudom miért lehetett olyan meleg. lehet mert nagyon fel volt tekerve, afölé is, amikor már régen gerjed.
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Helló ! Nekem érzéketlennek tűnik a keresőd valami nincs rendben. Egy 20 Ft-ost 20 centiről a legtöbb kereső érzékeli. A PI rendszerűek még érzékenyebbek.
(#) koadi válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Hali! Valóban, még bajos a gépezet, mert az a bizonyos R1 ellenállás egy nem induktivitás mentes ellenállás, így hamar begerjed a kereső, nem tudom a gain+treshold potikat nagyon feltekerni.
Legalábbis én erre tudok gondolni, aztán majd a jövő héten lesz tuti ellenállásom, akkor majd minden kiderül!
Addígis most este hamar pörgetek egy tekercset 0.8-as huzalból , legyen mivel majd kisérleteznem!
(#) nagy hoho válasza koadi hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Helló ! Honnan sikerült ellenállást venned ? Mert az enyém sem indukció mentes. Én két darabot kötöttem párhuzamosan ,persze ohmikusan stimmel. De én még nem tudtam kipróbálni az AVR-em még szűz. Kíváncsian várom a fejleményeket.
Következő: »»   10 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem