Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor

Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 148
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

"Sajnálom de két triódával felépített korrektor olyan mint két tranzisztorral felépített! Semmi különbség a kapcsolástechnikában !
és a határfrekije messze lemarad.
Ez engem nem érdekel, de egy cső torzítása, sajnos, nagyságrendekkel lemarad egy BC109 alatt! Ez tény!
"
Véleményeddel semmi baj , de ismeretanyagod hiányosságával már annál több . Sajnálom , hogy műszaki fórumon ilyen badarságok leírhatók és ezt tényként lehet állítani .
Elnézést , nem kötekedni akarok , de szerintem szakmai fórumon ez nem hagyható szó nélkül .
(#) bgsf válasza Müszi hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Mivel nem akarok OFF-olni így privátban válaszoltam erre! Amúgy több témához is raktam fel képeket arról amiket készítettem. Sajnálom, de én tervezek és nem utánépítek... És ez vonatkozik a korrektorokra is. A csöveket nem szeretem mert a teljesítmény igényük nagy! 10-50-szeres befektetés néhány százmilivoltos jelért... Manapság pazarlás és csak az órát tekeri. Ha a HFM1 olyan jó mint mondják ( itt megjegyzem: az én korrektoraim a szimuláció alatt sokkal jobbat produkáltak) akkor miért a csöves? Netán nosztalgiából? Képzeld el az első csöves számítógépet, és próbálj vele internetezni!
(#) bgsf válasza kocos hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Idézet:
„legalább az ellenállások - nagy része - fémréteg ...”

És itt csak halkan megjegyzem..... Mikor a csöves korrektorok készültek akkor még nem volt fémréteg ellenállás! Ráadásul az ellenállások körkörösen voltak köszörülve ami baromira jó kis induktivitás, és a menetek szélessége miatt még egy párhuzamos kapacitást is képviselt! Tehát akkoriban egy valós ellenállás állt egy soros RL tagból, amivel párhuzamosan van egy kondi... Szóval egy RLC taggal lehetett leírni egy akkori ellenállás rezisztenciáját. Minél nagyobb volt a freki annál roszabbul viselkedett.
A mai ellenállások hosszanti köszörülésűek. Így a kapacitás és az induktivitás "majdnem" elhanyagolható....Persze már a GHz tartomány nem ide tartozik.....
(#) vicsys válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Idézet:
„akkor miért a csöves? Netán nosztalgiából?”

Ugye nem sok csöves cájgot hallgattál még ezeddig?
(#) kocos hozzászólása Nov 20, 2009 /

[OFF]
Idézet:
„Képzeld el az első csöves számítógépet, és próbálj vele internetezni!”

Istenem , micsoda párhuzam ! Egy lángelme veszett el Benned, már bocsánat ...
(#) kocos válasza bgsf hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

ki beszél itt a hajdan készült csöves korretkorokról? Ez nem nosztalgia topik, az akkor volt, most most van ! a "hajdani" BC109-nél vannak sokkal gyorsabb, és kisebb zajú tranzisztorok, miért nem azokat használod ?
(#) kocos válasza highand hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

pont tegnap lapozgattam egy magnósok évkönyvét, amiben a VIDI tornyok vannak - mert abban van a lemezjátszóm dokumentációja, AKAI AP-D33 - és a vidikben is ilyen IC-vel volt a korrektor felépítve
(#) kocos hozzászólása Nov 20, 2009 /

Az meg, hogy kinn, a cső, benn a cső, arany-e vagy ezüst a doboz, netán LED-del meg van világítva, vagy nincs , csakis tetszés, nem tetszés, azaz ÍZLÉS dolga ! ízlésen meg nem illik vitatkozni, mert nagyon szubjektív dolog. ennyi erővel elkezdhetnénk fikázni egymást, hogy : "te hülye vagy,meg te is, mert nem olyan zenét szerettek mint én, és nem írhatsz a RIAA korrektor topikba" És akkor mi lenne itt ?
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

A TBA231-el épített RIAA-m sajnos megadta magát, de ...................vaaaan mááásik!

Ez kb 16 éve készült, egy Deneb Audio erősítő széria darabja volt, most szedtem szét egyet. Szóval ezzel jelentkeznék, nem a versenyszellem miatt, hanem a nívós szórakozás miatt.

riaasajat.JPG

(#) highand válasza kocos hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Mindenki abból épített ami a fiókban volt. Én nekem ez az igazi kunstrukciós munka, a meglevőből a legjobbat kihozni. Pont ezért, ezeket, eszerint is kell hallgatni.
(#) kocos válasza highand hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

félreértesz, nem bírálni akartam, ugyanis egyáltalán nem ismerem ezt az IC-t, magát a vidi erősítőt sem hallottam lemezzel, csak CD/kazettás magnódeckel hajtva. csak ahogy böngésztem a kapcsolási rajzot, eszembe jutott, hogy nemrég hallottam a TBA231 nevet, itt... És megjegyeztem, itt, hogy láttam ilyet "ott"
(#) highand válasza kocos hozzászólására (») Nov 20, 2009 /

Abszolute nem vettem bírálatnak, sőt.
(#) bgsf válasza vicsys hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Idézet:
„Ugye nem sok csöves cájgot hallgattál még ezeddig?”

Ebben igazad van! Tényleg nem sokat hallottam. Van amelyik tetszett, volt amelyik pocsékan szólt. Sajnos amelyik tetszett az olyan drága volt hogy ha lenne rá pénzem se venném meg.
Meg aztán ott van a trafó kérdése.... Ha egy héten csak két csöves korrektort akarok kipróbálni akkor két trafót kell tekercselni, mert biztos hogy egy nem jó a kettőhöz. Ha mégsem tetszik egyik hangja sem, és építeni akarok netán egy harmadikat akkor jöhet a harmadik trafó. Erre sem időm sem pénzem nincs.
(#) bgsf válasza kocos hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

A csöveknél is vannak sokkal jobb és korszerűbb dolgok! Ki ennél, ki annál ragad le!
A BC109 még ma is egy jó tranzisztor és megfelelő munkapont beállítással szinte tökéletes (fototranzisztornak is használtam a nagy bétája miatt!).
De most újratervezem a panelt és jobb alkatrészekkel megépítem a korrektort. Ha lesz egy meghallgatás akkor elküldöm, és akinek tetszik a hangja akkor azé lesz. A meggyőzéshez többet nem tudok tenni.....
(#) kocos válasza bgsf hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Idézet:
„Ha egy héten csak két csöves korrektort akarok kipróbálni akkor két trafót kell tekercselni, mert biztos hogy egy nem jó a kettőhöz. Ha mégsem tetszik egyik hangja sem, és építeni akarok netán egy harmadikat akkor jöhet a harmadik trafó.”

Ezt a badarságot megint honnan vetted ? Ilyen elven egy 32 V-ról működő félvezetős korrektor kipróbálása után egy szimmetrikus feszültséget - mondjuk +- 15V - igénylő OPA-s, készülékhez megint új trafó/tápegység kell, aztán ha ez sem tetszik, és mondjuk egy olyan kapcsolást tervezel, vagy építesz, ami 24 V-ról megy, ahhoz egy harmadik kell, esetleg ha a 9-V-osodat nem szeretnéd telepről táplálni, ahhoz a negyedik ...

Mutass legalább három csöves korrektort ami azonos anódfeszről megy...Persze különböző csövekkel...
Itt most ne fussunk bele a 180-500V stabilizálásába, mert az már tényleg nem hobbi! A legkajakabb csöves erősítő amit javítottam 1000V anódfesszel ment.
Tehát abban megegyezhetünk hogy nem éppen hétvégi hobbistáknak való a csöves cucc, és főleg nem olyanoknak akik kellő alapismeretek és műszerezettség nélkül nekiállnak az építésnek!
Ezzel a csöves témát részemről befejezettnek tekintem. További hozzászólásokra nem reagálok ha csöves korrektor kerül szóba.
Ennyi tisztelettel tartozom azoknak akik a csövekre esküsznek. De akkor had maradjak én is a tranyóknál.....
(kilógatva, kék ledekkel megvilágítva!)
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Nov 21, 2009 /

Idézet:
„Tehát abban megegyezhetünk hogy nem éppen hétvégi hobbistáknak való a csöves cucc, és főleg nem olyanoknak akik kellő műszerezettség nélkül nekiállnak az építésnek!”
No ez t megcáfolom neked ! Figyelj én nem vagyok profi és nem is siránkozom meg aztán nem riadok visza semmi ismeretlen dologtól !Még a nagyfesztől sem , De amit itt most ide irtál az eggyáltalán nem állja a helyét ! Ezeket a cuccokat ha hiszed ha nem 2 darab árva multiméterrel üzemeltem be és csupán az egéssz építés folyamán csak azt használtam . Szóval miert kellene hozzá valami különleges műszerezettség ? Csak némi odafigyelés meg rálátás az ami kell . Bővebben: Link Ja az idézetedből az " alapismeretek" szavacskát azt kivettem ! Mert abban azért eggyet értek hogy alap ismertek nélkül semmi nemű elekrtronikai eszközt készüléket ne akarjunk már javitani , épiteni .
Idézet:
„Van itthon vagy 10 db Schaffer 2X110V/2X12V/3,5VA-es trafóm és ebből azért elég sokféle fesz kihozható”
Miből gondolod hogy egx csöves erősítővel RIAA - val foglalkozó emberkének ne lenne egy univerzális anód trafója min vannak különböző feszek a különböző anód feszű RIAA korrektorokhoz ?

Idézet:
„Ilyen elven egy 32 V-ról működő félvezetős korrektor kipróbálása után egy szimmetrikus feszültséget - mondjuk +- 15V - igénylő OPA-s, készülékhez megint új trafó/tápegység kell, aztán ha ez sem tetszik, és mondjuk egy olyan kapcsolást tervezel, vagy építesz, ami 24 V-ról megy, ahhoz egy harmadik kell, esetleg ha a 9-V-osodat nem szeretnéd telepről táplálni, ahhoz a negyedik ...”

Ilyen veszély nem fenyeget! Van itthon vagy 10 db Schaffer 2X110V/2X12V/3,5VA-es trafóm és ebből azért elég sokféle fesz kihozható! Nagyobb veszteségek nélkül!

Nekem meg vagy 15 , különbőző feszültségű 180 V-tól 700-ig, plusz midnegyiken fűtés, hálózati trafóm ... Én is "berendezkedtem" erre a témára

Írtam Neked válasz ímáélt, olvasd el, tanulságos ! Az meg, hogy nem válaszolsz csöve korrektorral foglalkozó hozzászólásra .. az a Te szegénységi bizonyítványod ....

Olvastam a leveled! Válaszoltam is rá, ami alapján akár barátok is lehetnénk!

Válaszoltam ! No problemo!
(#) bgsf válasza kocos hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Kész a nyákom! Holnap fúrás és beültetés és próba...
Köszi a PL509-es erősítőrajzot... Az elektrotanyán még kimenőtrafó tekercselést is kaptam...
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Egy kép a kész nyákról! Igaz néhol még javítgatni kell...de megéri! Remélem felismered benne a tervemet!

DSCF2558.jpg

(#) mark.budai válasza bgsf hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Jó kis panel!
A 230V-ra nem teszel biztosítékot?
(#) elektrorudi válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Minek?
Ami nem kell bele, az úgyis kiég...

Egyébként lehet, hogy külön biztosító házat használ. Nem ?

Valóban nagyon szép NYÁK.
(#) bgsf válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

De teszek, csak rögtön a 230V bejövö mellé! Ott ildomos!
(#) bgsf válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Idézet:
„Valóban nagyon szép NYÁK”

Köszi.... Csak egy félórás munka volt... De mindig az első a legjobb!
Először nem a kartam telefóliást, de valahogy úgy döntöttem legyen ilyen. A doboz már készül, még köt rajta a ragasztó! Holnap reggel lehet csiszolni és festeni... Upsz.. Nincs festékem.....Nem baj! Attól csiszolni lehet!
Meg még csatlakozó válogatás... hálózati kapcsolót nem rakok bele mert minimális a fogyasztás....
De ha egy LED-et belerakok az meg többet fogyaszt mint maga az áramkör....
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Szép NYÁK,várjuk az eredményt!
(#) scooby_ válasza bgsf hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Idézet:
„hálózati kapcsolót nem rakok bele mert minimális a fogyasztás....”
Te veled fogunk kilábalni a világválságból!
(#) mark.budai válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Na, én azért tennék bele, biztosíték nélkül szerelni, hááát!
Én sem szoktam panelra biztit rakni, inkább a hátlapra. Mondjuk kapcsolót azért tennék, biztos van egykét darab a fiók alján.. Hiába kicsi a fogyasztás.. LED meg minek bele..
Következő: »»   41 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem