Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   39 / 188
(#) elektromos válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Köszi!
Utánna néztem pár alkatrésznek, de horrrorrrr árakkal dolgoznak.
(#) louis73 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Azért kérdeztem az egysoros lcd-t, mert jó ideje porosodik egy a fiókban, majd kipróbálom... Az ATmegát azért választottam mert az volt raktáron a közelbe 4.33 lej + áfa (kb. 700Ft.), de amikor a PIC16f690-t kérdeztem... még nem hallotak róla. Ja és mivel nem magyarországon lakom Atmegát/PIC-et felprogramozva rendelni is problémás lehet...
(#) djhans hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Beletettem a V1.2-es programot a PIC-be. Jók ezek az újítások. Pár dologra csak most jöttem rá. Egy ugynakkora kapacitású fólia kondinak több nagyságrenddel kisebb az ESR-je mint az elkónak. A memória viszonyszám is sokkal kisebb. Huzalellenállást nem lehet pontosan mérni csak szén -és fémréteget. Találtam egy fóliakondit amire rá volt írva tollal az érték 549pF. A műszer 547-nek mérte. Nekem ez elég pontos. Az akciósan vásárolt többféle értékű új elkóimnak a fele nem tudja a hozzá való ESR értéket.
(#) deguss válasza djhans hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Hát igen. Én is bevallom, hogy egy világ nyílt meg előttem, mikor meg tudtam minden félét méricskélni az LCM3-mal. A legjobban egy automata-biztosíték bemérése döbbentett meg a legjobban. Gondoltam úgyis egy pár mOhmot mutat csak, a legtöbbnél így is volt, de találtam egy (feltehetően elkoszolódott érintkezőjűt) aminél 350mOhm-ot mértem. Ez 16A-nél 90W! disszipáció lett volna, ami biztos tüzet okoz... Az, hogy sokoldalúan használható, nem csak reklámszöveg, mint általában.
(#) abcdabcd válasza elektromos hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Az FDH-t (Farnell-t) csak az 1%-os stiroflex-re írtam amúgy persze amit lehet máshol itthon kapni az itthon valószínűleg olcsóbb, akár jóval, viszont 1% stiroflex(1nF) ami pl az lcm3-ba kell 300ft körül szerintem az nem túl sok érte pl...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Igen, tényleg elviselhető a stiroflex ára, van ahol még ettől is több: stiroflex

(#) Ideiglenes hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Felmerült bennem a gondolat, hogy gyártok sok-sok stiroflex kondit és meggazdagodom. Egy picit olcsóbban adom majd, mint a konkurencia, és akkor majd mindenki tőlem fogja venni.
(#) MAGA VAN válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 

Üdv
ideiglenes.
Nem kell gyártani, és meggazdagodni sem fogok az ajánlatomból.
Kellő mennyiségű 470p-os és 22n stiroflex
hengeres 6 raszteres kondi van kilátásban. (REMIX)
Ezek mind 5%-os tűrésűek, valójában van köztük ennél nagyobb tűrés határú is. Ebből tudok mérőhiddal 1%-ra válogatni, vagy még egy 2,5%-os lépcső beiktatásával. Ha megfelel az 5%-os az is lehetséges. Az attól nagyobb tűrésűek ugysem használhatók. (sajnos csak ez van, és nem 1000pf 1%-os). Miután változtatható a hitelesítő kondi értéke (remélem jól emlékszem) a programból, a 940 pf és a szórt C-t figyelembe véve 2x470pf kb 5-10pf szórt kapacitást figyelemebevéve mérő kapacitás. 945-950pf értéket vehet fel.
Üdv
M-V

(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Üdv
p_istvan
Az ideiglenesnek írt válaszomat kérlek műszaki oldalról értékeld, mert csak abban az esetben folytatom a beszerzési tárgyalást, ha pozítív a válaszod. ( minták vannak) Az ár még nem alakult ki, de mindenképpen kedvezőbb bármely más forgalazónál. Igaz ebből 2 db kell, de még igy is kedvezőbb!
Üdv
M-V
(#) MAGA VAN válasza hutale hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Üdv
hutale
A 22n-os stiroflex kondikra vonatkozóan hasonló az ajánlatom , mint azt a ideiglenesnek írtram.
(#) Sendi hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.

Az LCM3 -t (mellyel nagyon elégedett vagyok) frissítettem az új szoftverrel.
A következő kérdéseim lennének .
1, Ugye csak az incircuit méréshez kell az új mérő előtét? A többihez marad a "régi".
2, Az Uesr nekem is csak 62 mV. erre találtam választ visszaolvasva.
3, Ha elkót mérek akkor a C után megjelent pl. m21 az mit jelent?

Köszönettel.
(#) llaci56 hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Kísérleteztem egy kicsit... Eszembe jutott gyerekkorom kondija, amikor sztaniolból meg celofánból készítettünk kondit. (Volt olyan, hogy néhány pF -ért meg kellett enni egy tábla csokit, meg fel kellett bontani egy befőttet. Egyiket sem szerettem, de hát rádiót kellett építeni.)
Most meg van egy zsák Remix stiro kondim, persze más értékűek, de nagyon stabilak. 40 fok hőkülönbségre nem egészen 4 ezrelék eltérést mértem. A vizsgált kondi 15400 pF volt +23 C fokon, - 20 C fokon pedig 15460 pF. Rátaposva komoly alakváltozást szenvedett, de az értékváltozása nem haladta meg az 1%-ot.
Most nem építettem a kondit, hanem elkezdtem visszabontani, és ahogyan a képen is látszik, 1nF ig bontottam le. Ha egy kicsit türelmesebb vagyok, akkor még azt a 40 pF-ot is leszedem, de arra gondoltam, hogy akkor lenne érdemes tökörészni vele tovább, ha még pontosabb műszerrel tudnám mérni. (Most azon spekulálok, hogy hogyan lehetne megszámolni az elektronokat. )
Tulajdonképpen már régen tudtam, hogy így fogok pontos kondit "gyártani", de eddig nem volt rá időm. (Most se, de loptam egy kicsit! )
(#) Xgyula válasza elektromos hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia!

A 22nF-os kondit Hutale szerezte be a farnell-től és küldte nekem,az ellenállásokat a Hestore-től rendeltem.
(#) p_istvan válasza Sendi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szia!
1; Igen.
2; -
3; A cikk végét nézd meg (a kapacitás memória mértéke)
Üdv.
P István
(#) deguss hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Akinek az LCM3-hoz szüksége van alkatrészre, írjon nekem. Eddig senkit sem utasítottam el, és a visszajelzések alapján úgy látom mindenki elégedett volt eddig.
(#) deguss válasza Sendi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Igen, az InCircuit feltét csak áramkörön belüli ESR méréshez kell.

A 62mV nagyon kevés, kicsi lesz a felbontás. A duplája már szép lenne! Próbáld ki a lenti tanácsokkal, ha nem jutsz semmire, csinálj fényképet, vagy írj pontos megjelölést az alkatrészeidről, nem hagyunk senkit segítség nélkül.

A kibővült cikkben olvasható, hogy ez a relatív dielektromos abszorbció, más néven kondenzátor memória; összehasonlításra használható: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/lcm3_alkatresz_mero_musz...l?pg=8
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Szervusz!
- Két 1 nF stiroflex kell az LCM3 hoz.
- Ebből a C9-nek (a Ccal amelyet a relé kapcsol kell pontosnak lennie, értéke a 1.2 szoftvernél 896 - 1203 pF között lehet és 3 pF-dal kevesebbet kell beállítani a relé kapacitásai miatt a szoftverben (abban most "gyárilag" 997 pF van, az 1nF-hoz)
- A C10-nek nem kell pontosnak lennie, oda mehet a tűrésen kívüli kondi is. A mérés stabilitása miatt fontos hogy stiroflex legyen.
- A régi REMIX kondikból az 5%-os tűrésűből legalább a fele 1%-on belül van, de még a 10%-osból is majdnem a fele 1%-ra válogatható.

- A mellékelt képen lévő, lehet jobb lenne...

Üdv.
P István

DSC00591.JPG
    
(#) hutale válasza MAGA VAN hozzászólására (») Jan 30, 2010 1 /
 
Szia!

Nekem is jók a tapasztalataim a kondival kapcsolatban, különösen a pF méréseknél.

Jó hír, amit írsz, bár én nem szándékozom vásárolni. Vettem egy keveset Angliából, Farnell-től, hogy ki tudjam próbálni. Maradt még néhány darab, és annyiért adom tovább, amennyibe nekem került.

Egyéb: Ami az fdh.hu-t illeti, megnéztem: az ott szereplő ár nettó ár, és sajnos a posta-költség vidékre sem olyan kedvező.
(#) hutale válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Szia!

Ez komoly?

Az LCFesR-műszer és szoftvere tudja fogadni a 15.4 nF kondikat. Sőt 10 nF-ot is. Csak be kell állítani a gombbal és kész. Azért esett választás nagyobb értékű (22 nF) kondik használatára, hogy ne kelljen 1%-os kondikat használni. Ha azonban rendelkezésre áll 1%-os kondi (természetesen jobb, ha van), akkor akár 10nF, 1% kondi is nagyon jó lesz.

Szóval ha megerősíted, akkor szerintem, aki utána akar építeni LCFesR-t, nálad érdeklődhet.
(#) hutale válasza hutale hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
... nálad érdeklődhet az 1%-os kondikkal kapcsolatban.
(#) llaci56 válasza hutale hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Természetesen komoly.
(Tudom, hogy nem a komolyságomról vagyok ismeretes itt a HE -n, de viccben nem ismerek tréfát!)
Ha valaki utánépíti valamelyik műszert, szívesen kisegítem ilyen kondival. Ha nem sürgős, akkor a leírt módszerrel a kívánt értékre be is hangolom. (Sajnos 1 órát is elvesz egy ilyen játék.)
(#) Ideiglenes válasza MAGA VAN hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Ezt a kondi gyártást csak tréfának szántam. Érdekes, hogy régen fillérekért lehetett egységcsomagokban mindenféle alkatrészt venni. Apósjelöltemnek is meséltem a múltkor, hogy milyen drágán mérik ezeket a műszerbe való kondikat, mire ő azt mondta, nemrég dobott ki egy nagy rakás ilyen vacakot, mert már nem volt türelme rakosgatni a műhelyben.
(#) pucuka válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Üdv!
Egyébként nem egy elvetemült dolog styroflex kondikat gyártani. Még kezdő koromban eleget "gyártottunk" kézzel, az analóg FDM multiplexerekbe, ahol szűrő szűrő hátán volt, és elő kellet állítani nagy pontossággal elvetemült kapacitásértékeket, amiket a mérnök urak kiszámoltak.
Persze elképzelésem sincs, hogy manapság hol lehet, és mennyiért beszerezni erre alkalmas Al és styroflex fóliákat.
(#) Ideiglenes válasza louis73 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Nos ha nem is valami gyorsan, de válaszolok a kérdésedre. Volt itthon nekem is egy egysoros kijelzőm, csak nem találtam. Ez egy toshiba gyártmány TLC-2671-10N háttérvilágításmentes. Ezzel a kijelzővel részben működik csak a készülék. Nekem úgy tűnt, mintha két részre oszlana a kijelző. A sor első fele az egyik "sor", a másik fele meg a másik "sor". Tehát a feliratok és a mérési eredmény nem látszik teljesen. A mellékelt fotón látható, hogy hiányzik a "mérés..." szöveg.

(#) sector99 hozzászólása Jan 30, 2010 /
 
Lehet, hogy óriási butaságot kérdezek,.....szabad mosolyogni..

Tehát a deguss féle LCM3-ban csak 20 MHz-s lehet a kvarc ? Más értékű nem ?

Köszi !
(#) p_istvan válasza sector99 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Igen, csak 20 MHz lehet.
(#) llaci56 válasza sector99 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Remélem, nem ez az 50 Ft-os tétel lesz az akadály!
(#) sector99 válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Jaj persze, hogy nem ! Csak az évek során annyi alkatrész gyűlt össze, hogy szinte minden megvan hozzá a "fiókban"(jó nagy fiók ...) És tudom, hogy hogy olyan kavics is valahol.....De inkább veszek másikat !

Üdv:
sector99
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Üdv
p_istvan
A tapasztalat szerint a 300-db 5% -os mintából ami rendelkezésemre áll kb azonos a mutató. Itt ez 470pf-re vonatkoztatva. Ha a ccCal csak ICSP-n keresztül módositható akkor 1%-ra válogatni a 1n- ból célszerű. (Ha menűből lehetne az értéket változatani a megadott tartományon belül akkor kevésbé lenne problematikus . Jelenleg ismert pontos érték esetén lehet a ccCal értéket beállítani. Persze az is kérdéses mennyire pontos az amit annak hiszünk! Ez azonban mégsem nevezhető általánosnak. Ugyan igy a PIC programozó sem. ) Van néhány egyéb kérdés is ami a "műszer " kategoriára vonatkozik , de ettől talán a felhasználói körre terkintettel el lehet tekinteni. Ez a felvetés túlmutat a jelenlegi SW-n , mert megint módosítani kellene. Remélhetőleg van elegendő utánpótlás és megoldott a válogatás is.
Üdv
M-V
(#) llaci56 hozzászólása Jan 30, 2010 /
 
Idézet:
„ettől talán a felhasználói körre terkintettel el lehet tekinteni”

Ezt kifejtenéd bővebben?
Következő: »»   39 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem